HU HU

Tanösvény Kalameny - Liptovský hrad

1 hodnotenie
A pálya tájolása: történelmi, természettudományi, régészeti Útvonal típusa: önkiszolgáló, vonal, kétirányú, gyalogos, egész évben A turistajelzés nyomon követése: Az útvonal párhuzamos a sárgával (a Sedlo pod Kráľovou keresztút mentén) és piros turisztikai táblák. A terepen nincs megjelölve tanösvény jelzéssel. Nyitás éve: 2018 Jelenlegi állapot: Az információs panelek jó állapotban vannak. Szöveges útmutató: nem; Vitek, P. (2019) "Liptói vár" (vásárlási lehetőség a lúčkyi turisztikai információs irodában, ill.

Tanösvény Kalameny - Liptovský hrad

A pálya tájolása: történelmi, természettudományi, régészeti Útvonal típusa: önkiszolgáló, vonal, kétirányú, gyalogos, egész évben A turistajelzés nyomon követése: Az útvonal párhuzamos a sárgával (a Sedlo pod Kráľovou keresztút mentén) és piros turisztikai táblák. A terepen nincs megjelölve tanösvény jelzéssel. Nyitás éve: 2018 Jelenlegi állapot: Az információs panelek jó állapotban vannak. Szöveges útmutató: nem; Vitek, P. (2019) "Liptói vár" (vásárlási lehetőség a lúčkyi turisztikai információs irodában, ill.

Mit érdemes megnézni a tanösvényen és a környéken

Kalameny. Falu a Liptói -medence északnyugati részén, a Choč -hegységben fakadó Kalamenianka -patak völgyében. A falu első írásos említése 1264 -ből származik, amikor Kelemen ura megszerezte, akinek a nevéről származik. A falu története szorosan kapcsolódik a Liptói várhoz. A faluban található a Szt. Péter és Pál, amely előtt egy fából készült szobor áll. Cyril és Methodius.

Kalamenská völgy. A Kalamenianka patak hozta létre, a Plieška -hegység (977 m tengerszint feletti magasság) és a Sielnická -hegy (1051 m tengerszint feletti magasság) között. Hossza 7 km. Plieška kúpos domb Lúčky és Kalamen között. Viszonylag meredek, részben erdősített lejtők alacsonyabb kréta kori sziklákból épülnek, csak a völgy tetejét alkotják a Choča dolomitok. A völgy torkolatában ásványi forrás található, amelyet népi nevén loncnak neveznek. A patak melletti forrást a Liptói -medence és a Chočské vrchy határán a 2000 -es geotermikus kút és egy kis tó megépítése után nyitották meg a nagyközönség előtt. A víz ásványosított, hőmérséklete eléri a 33 Celsius fokot. A tó még télen sem fagy be, egész évben használják.

Liptovský hrad (Starhrad, Liptói vár, Liptovský staré hrad, Velký hrad liptovský, Sielnický hrad.). A kastély romjai a Sestrč -hegyen találhatók (jelenleg Liptószentmiklós kataszteri területén). A kastély elsősorban a Liptóból Árvába vezető kereskedelmi út védelmére épült. Stratégiai pozíciója volt, amely biztosítja a teljes Liptói -medence optikai ellenőrzését. Ez volt Szlovákia legmagasabb királyi középkori vára (999,96 m tengerszint feletti magasságban). A kastélyban található természeti régészeti tárlat a ružomberoki Liptói Múzeum kiterjesztett tárlata, és a várkomplexum ingyenes. A régészeti feltárások kimutatták, hogy a vár építészeti és technikai szempontból egyedülálló volt, páratlan Szlovákiában. A királyi összeesküvés elleni 1471 -es leverés után a várat Matej Korvín király meghódította, és teljesen elpusztította. Csak a falak alapjait őrizték meg. A kastély egy lakótoronyból, egy víztartályból, egy kis udvarból és két kapuból állt. A kastély ezen részei ki vannak téve és nyitva állnak a nagyközönség számára. A Sestrč -csúcs alatt egy barlang található, amely már az ókori korszakban, azaz a késő kőkorszakban volt lakott. Jó látási viszonyok mellett a kastélyból gyönyörű kilátás nyílik Árvára a háttérben Baba Hora -val, az Alacsony -Tátrával, a Liptói -medencével az uralkodó Liptovská Mara víztározóval és nyugaton Veľký Choč (1609 m). A vár területe nemzeti kulturális emlék. A Castrum Liptói Polgári Egyesület gondoskodik a mentésről, valamint a vár maradványainak gondozásáról.

Lucan travertinek. Az 1975 -ben természeti műemlékké nyilvánított travertin -képződmények 3,76 ha területen keletkeztek az ásványi forrásokból származó kalcium -karbonát fokozatos lerakódásával a Choč -dombság és a Liptói -medence közötti törésrendszerben. Több forrás is van, amelyek hőmérséklete 17 és 33 ° C között van, és a teljes áramlás körülbelül 30 l / s. A rugók eredetét befolyásoló fő hiba az északnyugati - délnyugati irányú lučanyi hiba. 40-50 m vastagságú travertin réteg. Történelmi forrásokból tudjuk, hogy Lúčkyban két kőbánya volt, amelyekben nemcsak a helyi felhasználásra, hanem az exportra is bányásztak Lúčany travertint. Az 1930 -as évektől csak helyi célokra bányásztak, 1963 -ban betiltották a bányászatot a talajvízrendszer megzavarásának veszélye miatt. A helység két jellegzetes sziklafalból áll, Zápolyból és Skalničkyból, sík gerincű Skálie -val. A travertinben levelek és kis állatok lenyomatai vannak.

Liptói -medence. A Podtatranská kotlina három geomorfológiai alegysége közül az egyik, amely nagyjából Ružomberok, Važec, Štrbské sedlo, Pribylina és Kvačany között határolódik; a fennmaradó két résszel keleten - a Poprád -medencével - és északkeleten - a Tátra lábával határol. A Nagy -Fátra, az Alacsony -Tátra, a Kecskehát, a Nyugati -Tátra és a Choč -domb szomszédos. Ez egy hatalmas tektonikus mélyedés, amely körülbelül 470 - 900 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Homok- és agyagkövek). Ezek a helyileg és kis mezozoikum -szigetekkel (Hrubý grúň) jelentősebb mértékben kiállnak a hullámos domborzat fölé, hosszú lapos gerincekkel és fennsíkokkal, és akár a felföldre is jellemzőek. Egyes hibák területén travertinek találhatók (Lúčky, Bešeňová, Liptovské Sliače).

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom


Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Nyári
Frissítve: 31.8.2021

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Tanösvény Kalameny - Liptovský hrad
Lúčky
Vidék: Žilinský
Időszak: Ružomberok
Vidék: Liptó
 49.1265655, 19.4152021

Lúčky

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események