HU HU
0 hodnotenia
A Thália Színház Színház története sok tekintetben hasonlít egy Kárpát -völgyi férfi történetéhez, aki élete során nem hagyta el szülővárosát, pedig hét országban élhetett. A Thália Színház Színház megalakulása óta három kormányzati formában és két államban működik:

Thalia Színház

A Thália Színház Színház története sok tekintetben hasonlít egy Kárpát -völgyi férfi történetéhez, aki élete során nem hagyta el szülővárosát, pedig hét országban élhetett. A Thália Színház Színház megalakulása óta három kormányzati formában és két államban működik:

a Csehszlovák Szocialista Köztársaságban (1969-1990), a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaságban (1990-1992) és végül a Szlovák Köztársaságban (1993-) .Az utóbbi évtizedekben Kassa is jelentős változásokon ment keresztül. Míg a lakosság gyorsan nőtt, a magyarok száma jelentősen megváltozott. A legutóbbi, 2011 -es népszámláláskor mindössze 2,8 százalék vallotta magát magyar nemzetiségűnek Szlovákia második legnagyobb városában.

A színház eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy ne csak kőhelyén, azaz csak Kassán működjön, hanem utazó színházként az utazó egyesület országszerte fejlesztette tevékenységét, és Magyarország északkeleti részének nagy része egy természetes és fontos hely. E döntés fontossága, a jelenlét a szűkebb és tágabb magyarlakta régióban idővel stratégiailag elmélyült és létfontosságúvá vált.

A Thália Színház Színház eddigi élete is emlékeztet a népmesékből származó bölcs déva helyzetére, akinek az volt a feladata, hogy valamit hozzon, még ha nem is, legyen vagy ne legyen. Ez nem volt a Színház szerepe, de a kultúrpolitika és a társadalmi események diktálták: Kassán működött, és mégsem volt az, professzionális "kő" színház volt, és mégsem az. Független volt, de nem független. Volt saját testvérszínháza, de nem mindig pozitív, és nem volt mindig egyértelmű. És bár 1969 -ben alapították, csak 1990 -ben sikerült függetlenné válnia. 21 év működés után az intézmény a „színpad” nevet a „színház” névre cserélhette. Annak ellenére, hogy a Thália Színház Színházat Beke Sándor alapító, igazgató - igazgató szerint azért hozták létre, mert "az a város, amelyben a villamosok működnek, támogathatja a színházat", a színház továbbra is turnészínházként működik, utazik kisebb -nagyobb területekre. Nagyvárosok és kisvárosok.

A párt 1959-es határozata úgy ítélte meg, hogy a komáromi Matesz (Magyar Regionális Színház) mellett egy másik magyar regionális színház is létrejött, az eredeti tervek szerint Rozsnyón, a Matesz-beolvadt Népszínház alapján. 10 évvel később létrehozták a Vox Humana Színházat, de hivatalosan a nevet egy pillanatig sem lehetett használni.

Az emberi vox elsősorban rezonátor tüske a törzsi orgonán, amelyet az emberi hanggal feltételezett hasonlósága miatt neveztek el. A Színház nevének kiindulópontja a "stoski remete" Fábry Zoltán író, kritikus ötlete volt, aki minden helyzetben fontosnak tartotta "az emberi hang, az emberi elképzelés megszólaltatását". Az emberi hang elnevezése 1969 -ben emlékeztetett az 1968 -as prágai tavasz fő képviselőjének, Alexander Dubček szlovák politikusnak az "emberi arcú szocializmus" című programjára, és ez az ingyenes fordítás azonnali betiltáshoz vezetett a névből. Az új nevet gyorsan el kellett dönteni, és a döntés Kassán, a városban, amelyet az első magyar nyelvű színházi egyesület 1816 -os megalakulása óta a magyar színház akropoliszának tartottak, a Tháliára - a színházmúzeumra - esett a döntés. És bár az intézmény a Scéna Thália nevet viselte, a közelmúltig megőrizte logójában a Vox Human ötletét, mert Nagy János szobrászművész munkája is erre épült. Hagyományos sírás - nevető maszkok az emberi arcokról, egyik kezüket a szájukhoz tartva, beszélnek, énekelnek, sikoltoznak, elismerik.

Forrás: trans-misie

A Thalia Színpad első rendezője Beke Sándor, az első drámaíró Gál Sándor volt. Az egyesület egy részét a komáromi Matesz progresszívabb része hozta létre: Lengyel Ferenc, Gombos Ilona, Várady Béla, Gyurkovics Mihály, Varga Zsuzsa, Csendes László. Emellett kiválasztási eljárást is tartottak, amely alapján Kövesdi Szabó Mária, Tamás Jolán, Bittó Eszter, Érsek György és Horváth Lajos csatlakoztak a színházhoz. Az első premier a "Két úr szolgája" című vígjáték volt 1969. november 29 -én a Gemerská Hôrka művelődési házban, mivel a színház kassai székhelye még nem volt kész. A színházi terek kialakítása a legendás "kassai ipari iskola" nagytermében kezdődött, azaz ma Szakkay Jozef Ipari Szakközépiskolájában, amely ezeket a tereket tornateremként használta. Az építkezés és a rekonstrukció nagy részét az együttes tagjai és munkatársai végezték saját kezdeményezésükre és saját kezdeményezésükre. Lelkesedésből, küldetésből és az edzőteremből színházat hoztak létre Kassán, ahol 1970 közepén az együttes bemutatkozott a kassai közönségnek.

Az 1990 és 2011 közötti négy év kivételével Kolár Péter vezette a kassai Thália Színház Színházat, és a függetlenség is összefügg a menüjével. Az 1996-1999 közötti időszakban, amely a mečiari szándék időszakát jellemezte, Fabó Tibor volt a színház igazgatója. 1993 -ban a színház megvásárolta azt az ingatlant, amelyben Márai műterme 1994 -ben megnyílt. Az épület rekonstrukciója 1994-2002 között tartott. A színház kétüléses "nagyterme" továbbra sem a színház tulajdona, hanem a kassai önkormányzati régió alapító felügyelete alatt áll. 2011 óta a Thália Színház Színházat Czajlik József rendező irányítja.

Kassa a kereskedelem központja, a kulturális színek városa, a szlovákiai Berlin, a kassai polgármester városa, Márai, a 2013 -as Európa Kulturális Fővárosa, ugyanakkor élénk színházi életet élő város. 1833. február 15 -én itt mutatták be Katon József Bánk bánjának eredeti bemutatóját, Déryné Széppataki Róza, Kántorné, Megyeri, Egressy Gábor, Egressy Béni és még sokan mások, a színház legnagyobb képviselői. A kassai színházat Latabár Endre és a Latabár -dinasztia is befolyásolta, és Faragó Ödön és együttese is jelentős befolyással bírt.

A kassai Thália Színház Színház nemzeti színház, de a szlovákiai magyar közönség mellett igyekszik minden színházbarátot, színikritikust vagy nézőt megszólítani, aki szórakozást vagy szellemi vagy esztétikai kalandot keres a határ mindkét oldalán. . Jelenleg Európa legészakibb magyar nyelvű színháza.

Frissítve: 1.10.2021
Forrás: Divadlo Thália

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Thalia Színház
Košice
Vidék: Košický
Időszak: Košice I
Vidék: Abov
 48.717341, 21.257681

Košice

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események