HU HU

Kassai Állami Színház

1 hodnotenie
A kassai színháznak több mint hat évszázados hagyománya van. 1788 -ban a város kőépületet is kapott fa kunyhóktól vagy nomád színházi társulatoktól. A kassai színház az egykori középkori városháza helyén jött létre. Németül, 1816 -tól magyarul is játszották. A csarnok 500 néző befogadására volt alkalmas. 1894 -ben az épületet biztonsági okokból bezárták.

Kassai Állami Színház

A kassai színháznak több mint hat évszázados hagyománya van. 1788 -ban a város kőépületet is kapott fa kunyhóktól vagy nomád színházi társulatoktól. A kassai színház az egykori középkori városháza helyén jött létre. Németül, 1816 -tól magyarul is játszották. A csarnok 500 néző befogadására volt alkalmas. 1894 -ben az épületet biztonsági okokból bezárták.

Az új színház az eredeti helyszínen épült 1897-1899-ben, Adolf Lang és Steinhardt Antal projektjei alapján. Az épület egy építészeti gyöngyszem, amelyet Európa szakértői még mindig csodálnak. Az új kulturális stand pompás megnyitását a kassai emberek készítették elő 1899. szeptember 28 -án. A színház azonban csak a magyar színházi társulatokat szolgálta ki. Szlovák vagy inkább cseh színészek csak 1920 után kezdtek bele. Idén alakult meg a Szlovák Nemzeti Színház (SND) a pozsonyi Bedřich Jeřábek cseh dráma- és énektársulatából. Mivel a magyar együttest egy pozsonyi magyar együttes bérelte, az SND Kassán kezdett játszani. A következő hónapokban rendszeresen több héten keresztül (különösen a nyári hónapokban) rendszeresen látogatta a keleti metropoliszt.

Kassa kulturális körei azonban nem voltak megelégedve ezekkel a rövid túrázásokkal. Követelték, hogy az SND -nek két külön aktája legyen, Pozsonyban és Kassán. Az első jelenetünk első éveiben azonban ez a rossz személyzeti és anyagi feltételek miatt nem volt lehetséges. A pozsonyi modell szerint csak 1924 -ben jött létre szövetségi alapon Kassán a Kelet -Szlovák Nemzeti Színház (VND).

Az új színházi jelenet első bemutatója 1924. szeptember 13 -án volt, Ján Chalupka Kocúrkovo színdarabja (J. Hank adaptációja). A csizmadia Tesnošil főszereplőjét Jan Škoda alakította (1924-1926-ban rendező és színész volt a VND darabban). A VND csapata Josef Hurt cseh rendezőt nevezte ki az új színház igazgatójának. Drámát és operettet épített. Hurt két év után lemondott megoldhatatlan pénzügyi problémák miatt (1945 -ben a nácik kivégezték a partizánok elrejtése miatt). A színház vezetését több más cseh személyiség vette át: Oto Alferi - három évre írt alá szerződést a színház irányítására, anyagi nehézségek miatt 1928 -ban lemondott. Otakar Novák követte, anyagi problémái és közönséghiánya öngyilkosságra késztette.

A többi rendező apa Karol Želenský és fia Drahoš Želenský voltak. Művészileg és anyagilag sem sikerült stabilizálniuk a színházat. Gazdasági okokból 1930 -ban mindkét csoport feloszlott. A VND megszűnése után nem volt állandó szakmai együttes a városban. A Városi Színház épületében az Olomouci Színház és a pozsonyi SND együttesei váltották egymást. Antonín Drašarnak hat év után sikerült újrakezdenie a VND tevékenységét. 1937 -ben megnyílt a színház, mint a pozsonyi SND önálló ága. 1938 -ban azonban Kassa az első bécsi választottbírósági eljárás alapján Magyarországra került, és a szlovák színház megszűnt.

A SZÍNHÁZ A HÁBORÚ UTÁN FELSZERELT

A Kelet-Szlovák Nemzeti Színházat a második világháború befejezése után 1945-ben alapították újra. Az év augusztusában Janko Borodáč igazgató Kassára érkezett. Feleségével és néhány rajongóval együtt szlovák és valósághű színházat hoztak létre. Ugyanakkor nem ellenálltak a cseh művészekkel való együttműködésnek sem. Koreográfusok dolgoztak a színházban: Rudolf Macharovský (az SND balett vezetője 1946-1948, 1948-1955 a VND balett vezetője), Stanislav Remar (1947-1948 és 1955-1969 a VND balett vezetője), karmesterek: Josef Vincourek ( 1958-1963 karmester és az ŠD opera vezetője), Juraj V. Schöffer (1924-1927 a VND kórus vezetője, 1947-1948 az ŠD opera karmestere), Josef Bartl (1952-1956 az ŠD opera vezetője) és sokan mások. Borodáč lett a VND első háború utáni igazgatója is. A dráma mellett elkezdődött az opera, az operett és a balett építése (de ez volt a legnagyobb nehézség).

Az első premier az 1945. szeptember 15 -én újra megnyitott VND dráma volt (Ivan Stodola Marína Havranová című darabját játszották). Az operaegyüttes először lépett fel Oskar Nedbal Lengyel vér című operettjével 1945. október 6 -án. Az első premier balettest 1947 -ben volt Kassán.

Az 1946-1947-es évadtól a színházat Kassai Nemzeti Színháznak hívták, 1955-ben Állami Színháznak (ŠD) Kassa nevezték át.

Történetem a kassai színházzal 1976 -ban kezdődött, ahol a kassai konzervatórium fiatal diákjaként balett és opera vendége voltam táncosként, köszönhetően a legjobb tanáraimnak és alkotóimnak, Marilena és Andrej Halaszovnak. 1983 Carl Orff Carmina Burana produkciója, amely egyben az érettségi előadásom is volt. 1989 -ben meghívtak az ŠD színművére, hogy együtt dolgozzak a Singer Peter című produkcióval, amikor a színház rekonstrukcióban volt.

Miután 2000-ben itthon és főleg külföldön dolgoztam, ajánlatot kaptam egy balett együttes fejlesztésére balettrendezőként, ami de facto hamarosan eltűnik, ahol a döntésem nagyon bizonytalan volt, a külföldi szerződéseim miatt, ezért azt gondoltam fantasztikus kezdetem az úthoz Az út Kassán volt, úgy döntöttem, hogy egy balett együttest építek a kezdetektől, ami alapvetően rendkívül nehéz volt a színház anyagilag nehéz helyzete miatt. a kulturális minisztérium alatt, amely abban az időben a művészi alkotással, a bérek növekedésével, a javítások, műveletek, műhelyek finanszírozásával, a színpadi szekrénytechnológiával, az ügyintézéssel. Gyönyörű időszak volt a színház helyzetének fejlesztésében.

Gyermekkorom óta volt egy ún a mai napig fennálló háztartási kapcsolat. Ismerem ennek a környezetnek a mentalitását, azokat az alkalmazottakat, akik sikeres menedzsment mellett mindig képesek lennének dolgozni a nehéz, nehéz körülmények között is, szakszerűen és minőségileg. Ezt szeretném összehasonlítani a hazai és külföldi színházak számával, ahol házigazdaként vagy dolgozóként tevékenykedtem. Szeretem a nézőt, aki jegyet vásárol a színházba, és az alapötletem a koncepcióról az alkotás, a folyamatos fejlesztés és az oktatási tevékenység a néző számára a munkatársakkal együtt, akik mind részt vesznek a műalkotásban.

Frissítve: 1.10.2021

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Kassai Állami Színház
Košice
Vidék: Košický
Időszak: Košice I
Vidék: Abov
 48.72179, 21.257353

Košice

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események