HU HU
0 hodnotenia
A 2013 -as Európa Kulturális Fővárosa címnek köszönhetően Kassa valódi európai kulturális és művészeti központtá vált. A Rumanova utcai régi fedett uszoda lepusztult épületéből egyedülálló multifunkcionális tér nőtt ki a kortárs művészet számára. Az Európai Bizottság által finanszírozott, majdnem 7,5 millió euró értékű rekonstrukció egy év rekonstrukció után 2013 júliusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Kunsthalle

A 2013 -as Európa Kulturális Fővárosa címnek köszönhetően Kassa valódi európai kulturális és művészeti központtá vált. A Rumanova utcai régi fedett uszoda lepusztult épületéből egyedülálló multifunkcionális tér nőtt ki a kortárs művészet számára. Az Európai Bizottság által finanszírozott, majdnem 7,5 millió euró értékű rekonstrukció egy év rekonstrukció után 2013 júliusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A régi fedett uszodát az egyik építészetileg legértékesebb épületnek tekintik, amely a múlt század 50-60 -as éveinek fordulóján épült Kassán. Az épületet 1957 - 1962 -ben építették Ladislav Greč kassai építész tervei alapján. A belső tér művészi díszítése Herta Ondrušová-Viktorínová művész munkája. Az uszoda a 70 -es évek végéig volt nyitva. A Mlynský náhon hajtás megszüntetése és a meder négysávos úttá történő átépítése után a talajvíz leesett, majd statikus hibák léptek fel az épületen. A kerület kerülete megsérült, és a medence teste kiszivárgott. Miután komoly problémákat talált, a műveletet törölték, és csak a külső rész működött. A fedett részt 1992 óta bezárták, és az épületet 2013 nyaráig nem használták a rossz műszaki állapot miatt. A meder vízelvezetése és Mlynský náhon átvezetése több épületet is károsított a környéken.

Bár a város 1988 -ban még foglalkozott a 15 millió CZK értékű városi uszoda rekonstrukciójának kérdésével, a lepusztult épületbe semmit sem fektettek be. A 25 m-es medence mellett voltak gőzfürdők nedves és száraz gőzzel, kisebb medencék és fürdők, az úgynevezett "tisztító fürdők". A fedett medence volt a negyedik Szlovákiában épült, és ebben az időszakban Csehszlovákia egyik építészetileg legszebb medencéje volt. Nyitásakor a fedett uszoda már nem tudta teljes mértékben kielégíteni az úszók, a vízilabdázók, a búvárok, a nem úszók képzése vagy a nagyközönség igényeit. Ezért jóváhagytak egy projektet egy 50 × 21 méteres szabadtéri medence és egy 20 × 6 méteres gyermekmedence (a mai önkormányzati uszoda) kiegészítésére. A külső részét felújították, és 1997 óta nyári úszómedenceként működik.

Az épület a régi Kassa egyik szimbóluma. Architektúrája egyedülálló, remek helyen fekszik a városközpontban, ugyanakkor a Városliget zöldje veszi körül. Miután átépítették a Kunsthalle / Art Hall -ba, a lét új szakasza kezdődött. A dicső múlttal továbbra is egyedülálló építészete, a jövővel pedig a modern használat köti össze.

A rekonstrukció előtt több projektet is terveztek az uszoda rekonstrukciójára, vízvilágot, gyógyfürdőt vagy relaxációs központot terveztek itt. Végül a művészek bemutatásának tere maradt. A műszakilag ritka épület a műemlékvédelmi terület védőövezetében áll. Eredeti megjelenésén nem sokat változtatott. Felidézi az 1960 -as éveket, amikor egy modern épület volt, ahol a kassai emberek úszni szoktak, amire a változatlan építészet még mindig emlékeztet bennünket. Csak a nyugati és keleti oldalon sérült egyemeletes szárnyakat bontották le, és újakat építettek. A tetőszerkezetet megőrizték és az ablakokat kicserélték, amelyek tiszteletben tartják az eredeti tömések formáját és felosztását. Az uszodára jellemző és elválaszthatatlan mozaik nem tűnt el a belső térből. Felújították és az első emeletre költöztették, ahol felidézi azokat az éveket, amikor az uszoda még teljesen működőképes volt. Csak körülöttünk változott minden rosszra, és fennállt annak a veszélye, hogy ezek az idők soha nem térnek vissza. Szerencsére minden maradt a régiben, csak víz nélkül. A csarnok központi területén található medence ma művészettel van tele. És így a víz világa összekapcsolódott a kultúrával.

A Kunsthalle / Kassai Művészeti Csarnok jelenleg elsősorban hazai és külföldi művészek kortárs vizuális művészetének bemutatására szolgál.

Frissítve: 1.10.2021
Forrás: Kunsthalle

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Kunsthalle
Košice
Vidék: Košický
Időszak: Košice I
Vidék: Abov
 48.72512859, 21.26086956

Košice

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események