HU HU
1 hodnotenie
Történelem Kultúra
A Machnáč Gyógyfürdőház Trenčianske Teplice területén található épület, melynek szerzője Jaromír Krejcar cseh építész. A két háború közötti időszakban ez a fürdőház a funkcionalista építészet csúcsai közé tartozott az egész volt Csehszlovákiában.

Fürdőház Machnáč - Trenčianske Teplice

A Machnáč Gyógyfürdőház Trenčianske Teplice területén található épület, melynek szerzője Jaromír Krejcar cseh építész. A két háború közötti időszakban ez a fürdőház a funkcionalista építészet csúcsai közé tartozott az egész volt Csehszlovákiában.

Az építészről

Jaromír Krejcar a háborúk közötti időszak egyik legfontosabb cseh építésze. A leghíresebb két műve: a híres cseh-szlovák pavilon az 1937-es párizsi Párizsban megrendezett Nemzetközi Művészeti és Technológiai Modern élet Kiállításon és a trencseni Teplicei Machnáč Gyógyfürdő. Számos fürdőépületet tervezett, mint például a Karlovy Vary -i fürdőházat (1931), a poděbrady -i szanatórium projektet (1931), a Starý Smokovec -i tuberkulózis szanatórium pályázati javaslatát (1932) és a Vyšné Hágyi szanatórium pályázatát (1932). A tervezést azonban csak Trenčianske Teplice -ben sikerült megvalósítania. Ez a magán tisztviselők beteg kincstárának egykori gyógyfürdője, amelyet ma Machnáč fürdőházként ismerünk.

Versenytől projektig

A fürdőház projektje egy 1929 -es építészeti pályázatból származott, ahol Jaromír Krejcar nyerte az első díjat. A versenyt a Prágai Magánhivatalnokok Betegpénztára hirdette meg. Bár a tervezés előrevetítette az épület végső megjelenését, bizonyos tekintetben mégis eltért tőle. A versenyt követően bizonyos változásokon ment keresztül, amelyek közül a legfontosabb az alaprajz szimmetrikus formájának aszimmetrikusra való módosítása volt. Az anyagok alapelrendezése szimmetrikus T betű formájában történt, a társas rész félhengerben végződött, az ágytömb végén nyugat felől rizaliták, a keleti oldalon szalagablakok voltak. Az erkélyek csak az extrém szobák előtt voltak itt.

A végső projektet 1930 augusztusában hozták létre, az épületet a Nekvasil cég pozsonyi fióktelepe építette 1932 -ben. A végső megoldásnál az építész támogatta a kompozíció aszimmetriáját. A hálószobához erkélyek is tartoznak, és minden kétágyas szoba rendelkezik. Így két aszimmetrikus mező jött létre a homlokzaton: az egyik erkéllyel, a másik csak ablakokkal. A szociális rész helyzete is megváltozott, és aszimmetrikus T -t képez az ágybetéttel.

A modernitás hatása

A szanatóriumok az 1930 -as években a modern építészet mérföldkövei voltak. A szlovákiai prágai építészek tervei tipikus példák voltak, amelyeken a modernitás absztrakt elvei teljes mértékben és szabadon fejlődtek, a helyi viszonyok túlzott figyelembevétele nélkül. Az eredmények nem mindig voltak sikeresek. Néha megfigyelhető ennek az "importált" modernizmusnak egy problematikus dimenziója, például érzéketlen hozzáférés az oldalhoz.

Krejcar radikális modern újításokat épített be projektjébe, de nem hagyta ki az építészet emberi dimenzióját. Karel Teige nagyra értékelte azt a következetességet és tisztaságot, amellyel Krejcar megvalósította funkcionalista koncepcióját. Még azt is megpróbálta bemutatni a szanatóriumot, mint a jövőbeli szocialista kollektív házak prototípusát. Krejcarnak állítólag sohasem sikerült betartania az építési költségvetést, és még ebben az esetben is a fürdőház lett az 1930-as évek legdrágább cseh-szlovák épülete a költségeket tekintve a beépített volumenhez képest.

Objektum architektúra

Ekkor a fürdőt még csak a nyári szezonban használták. Ez az épület egyes paramétereit is eredményezte, amelyek ma problémákat okoznak a helyreállításában. Például a vasbeton váz kitöltése csak 25 cm vastag téglafalak volt. Az üvegezés a közösségi területen, a folyosókon és a lépcsőn egyszerű. Csak a szobákban van dupla üvegezés a Kraus típusú ablakokban, amelyek lehetővé teszik az ablakszárny kiemelkedő csúszását a szélére. Ez lenyűgöző panorámát nyújt a parkra, amely közvetlenül a gyógyfürdőnél kezdődik. A hatemeletes szállásrész diszpozíciós kettős szárny. A széles folyosókon szabadon elhelyezett oszlopok találhatók, amelyek átmérője fokozatosan csökken felfelé az egyes emeleteken. A visszahúzott oszlopok lehetővé tették hosszú szárnyablakok létrehozását a nyugati homlokzaton, egészen a Le Corbusier modern építészet elveinek szellemében.

A fürdőház építészete számos figyelemre méltó elemmel vonz. Az ágyrész homlokzatának keleti oldalán találhatók a szobák erkélyei elegáns fémkorlátokkal, amelyek a dessaui Gropius Bauhausra emlékeztetnek. Az ágyút másik oldalán folyamatos szárnyablakok találhatók, és békés hátteret teremt egy kétszintes szociális traktushoz, amelyhez tetőterasz és széles fedett terasz tartozik az első emeleten.

Az ágy traktusának tetején található terasz pergolái érdekes, lágyító benyomást keltenek. Krejcar nagyon egyértelműen a hajók építészetére vagy tervezésére épült, amely akkoriban egyfajta esztétikai ideált jelentett. Ezt a párás, tengerészeti metaforát nemcsak a fehér szín, a fémkorlát, a kerek ablakok, a hajófedélzetekre emlékeztető teraszok képviselik, hanem különösen a szociális traktus lekerekített eleje. Krejcar, aki maga publikálta a Transzatlanti gőzhajók építészete (LIFE II) című cikket, előmozdította ezeket a formákat, amelyek a múlt század húszas éveinek végére jellemző purista-funkcionalista építészetre voltak jellemzőek. Ennek az esztétikának a jegyében a Machnáč Gyógyfürdőben még az épület tetején lévő kéménytestek formáit is megoldja.

Funkcionalista hajlam

Az építész nagy figyelmet fordított az egyes szobák elrendezésének alapos megoldására. A kétágyasban két egyszemélyes ágyat helyezett el. A belső tér integrált része egy asztal, amely közvetlenül az ablakpárkányhoz kapcsolódik. Minden szobához tartozik egy kis előszoba, szekrénnyel, mosdóval és egy kis ritkasággal: talapzat, amely megtámasztja a lábat a váltáskor. A folyosók mindkét végén közös WC és fürdőszoba volt. Ez a költséghatékony megoldás azonban manapság jelentős problémákat okoz. Az alsó, szociális étkezési részen hangsúlyosabb lekerekített sarkok és teljesen üvegfalak találhatók. Ennek oka a megfelelő lépték, tömegarányok, de felszereltsége is. A tetőkön teraszok voltak napzuhanyokkal, még homokozókkal is, amelyeknek a tengerpartra kellett volna hasonlítaniuk.

Jelenlegi állapot

A Machnáč Gyógyfürdőház 2002 óta nem üzemel. A hasonló létesítmények üzemeltetésére és kényelmére vonatkozó követelmények jelentősen megváltoztak az épület építése óta. Az épület fűtése nem hatékony, a szobák ablakai nem zárhatók jól és a hő távozik. A fürdőszobák és a WC -k elhelyezkedése a folyosókon már a jelenlegi szabványok alatt van. A helyreállítás során sok hiányosságot ki lehetne javítani, de mivel műemlék épületről van szó, a rekonstrukció nehezebb lenne. Az "eladó" felirat több éve lóg az épületen. Sok ablak üres, több ajtó hiányzik, és az ablakok tárva -nyitva vannak. Az épület nincs biztonságban és szabadon megközelíthető. Az esetleges érzéketlen és erőszakos rekonstrukció azonban magában hordozza az eredeti és történelmi érték pótolhatatlan elvesztésének kockázatát, amely messze meghaladja Szlovákia határait.

Frissítve: 8.9.2021

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Fürdőház Machnáč - Trenčianske Teplice
Trenčianske Teplice
Machnáč - liečebný dom, 914 51 Trenčianske Teplice
Trenčianske Teplice
Vidék: Trenčiansky
Időszak: Trenčín
Vidék: Közép Považie
 48.907769501863, 18.173587272432

Trenčianske Teplice
Machnáč - liečebný dom, 914 51 Trenčianske Teplice
Trenčianske Teplice

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események