HU HU

Szűz Mária mennybemenetele - Trenčianske Jastrabie

0 hodnotenia
Katolikus templom Trenčianske Jastrabie faluban.

Szűz Mária mennybemenetele - Trenčianske Jastrabie

Katolikus templom Trenčianske Jastrabie faluban.

Az első templomot Jastrabban, amelyet a Boldogságos Szűz Mária mennybemenetelének szenteltek, Rosvald Rožeň mitikus földbirtokos építette 1425 -ben. A Boldogságos Szűz Mária mennybemenetelét a középkorban a természeti katasztrófák elleni védőként imádták. A templom a falun kívül, a temető tetején állt. Az istentiszteleteket ebben a templomban tartották minden hónap harmadik vasárnapján és ünnepnapokon. Az istentisztelet után a lakók ételt biztosítottak a papnak, három fogásból és borból vagy sörből. Ezt a kanonikus látogatásokból tanuljuk 1714 és 1715. Ezek szerint a templom kőszerkezete hajóból és szentélyből állt. A szentélyben csak egy oltár volt, amely fölött a templom védőszentjének képe volt rögzítve a falhoz. A bejárat felett egy fából készült torony volt, egy haranggal. Az 1714 -es és 1715 -ös kánoni látogatások leírása szerint a szentély falai és a templom hajója minden oldalon megrepedt. Az 1729 -ből származó kánoni vizitáció szerint a templomot már nem lehetett megjavítani, és bukni hagyták. A 18. század negyvenes éveiben. az épület összeomlott.

1744 júliusában letették az új templom alapkövét, amely Návrší -n állt a mai templom felett. A templom nem fejeződött be, mert a plébánia a templom építésével bővült. Még 1798 -ban egy fából készült kereszt állt azon a helyen, ahol a templom alapjai láthatók voltak.

Majdnem kétszáz évvel később Jastrabie falu vállalta, hogy új templomot épít 1914 -ben. A templom építéséhez szükséges földet Richard Pfeiffer lovag adományozta. A templom alapkövét 1914. május 4 -én tették le. A templom mérete 19,50 mx 8 m, magassága 6,05 m. A gyülekezeti terem befogadóképessége 650 fő volt. Az új templomot szintén a Boldogságos Szűz Mária mennybemenetelének szentelték. Az oltárt 1914-ben készítette Jozef Sziklay-Stranad novákfaragó. Az oltár a védőszent faragott képe (100 x 75 cm), a Szent szobor oldalán. Stefan és Ladislav. 1914. november 8 -án Viliamon Báťanim nyitrai püspök szentelte fel. A temetőn a harangtoronyból egy kis harang volt a templomon. A nagyobb és idősebb harang ágyúk öntésére volt szükség az első szentmise során. háború. A falu 1921 -ben új harangot vásárolt, súlya 108 kg. Fokozatosan a templomot belső berendezésekkel látták el.

Fokozatosan, 1945 -től a templom számos módosításon esett át. 1986 -ban a régi oltárt új Szűz Mária -szobor váltotta fel. 1987 -ben a templom külső részét felújították. 2002 -ben hozzáadták a templomot.

A templom körüli látogatásunk idején meglepődtünk a templom gyönyörűen parkosított környezetén. Tiszta mindenhol, járdák a templom körül. A templom mögött barlang található Szűz Máriával és mellette egy paddal, amely közvetlenül ülésre szólít fel. A templomot nem láthattuk, mert bezárták.

Forrás: turistika.cz (9.9.2021)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky, cseh

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 9.9.2021
Forrás: turistika.cz

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szűz Mária mennybemenetele - Trenčianske Jastrabie
Trenčín
913 22 Trenčianske Jastrabie
Trenčianske Jastrabie
Vidék: Trenčiansky
Időszak: Trenčín
Vidék: Közép Považie
 48.801748217018, 18.111567929232

Trenčín
913 22 Trenčianske Jastrabie
Trenčianske Jastrabie

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események