HU HU

Szűz Mária születésének temploma - Krušovce

0 hodnotenia
A Krušovce-i Szűz Mária születésének temploma késő román stílusú, egyhajós templom, félköríves apszissal, kéttornyú nyugati homlokzattal és barokk északi sekrestyével.

Szűz Mária születésének temploma - Krušovce

A Krušovce-i Szűz Mária születésének temploma késő román stílusú, egyhajós templom, félköríves apszissal, kéttornyú nyugati homlokzattal és barokk északi sekrestyével.

Történelem

A templomot valószínűleg kolostorként építették valamikor a 13. század elején. Ez egy monumentális, egyhajós téglaépület volt, kéttornyos homlokzattal és félkör alakú apszissal. Jellemzően a háromhajós bazilikát egyetlen hajóra csökkentették, miközben megtartották a kéttornyú nyugati homlokzatot, amelynek szélessége meghaladta a hajó szélességét. Hasonló megoldású épületek találhatók a megszűnt bzovíki vagy rimavské -i janovcei kolostorokban vagy a nem is olyan távoli Diviaky nad Nitricou -ban.

A 13. század második felében, a 14. században és a 15. század második felében a templom belsejét késő román és gótikus freskók díszítették.

1560 -ban, amikor Szent Péter pártfogásával említik. Nicholas, futott és nem használt. Kicsit később az evangélikusok vették át, és 1673 -ig használták.

A 18. század elejéig rossz állapotban volt, amikor a második, látszólag gótikus Szűz Mária -templom 1711 -es tűzvésze után átvette a plébániatemplom (és a pártfogás) szerepét, ami a következő esetekben javítást igényelt évek.

1764 -ben jelentős barokk rekonstrukcióra került sor. Az épület román stílusú építészeti elemeit, mint például ablakokat és portálokat, téglából építették vagy fedték. Mind a hajó, mind az apszis új, jóval alacsonyabb boltozatokkal boltozatos volt. A templom nyugati részén módosították a téglatribünst. A templom új belső teret is kapott, beleértve az oltárokat.

Az északi oldalról egy hosszú sekrestyét építettek, a déli oldalról egy apszist és egy hajóból téglából épített előcsarnokot. Az épület statikáját a nyugati homlokzat saroktartó pillérei erősítették, és két oszlopot is hozzáadtak az apszis keleti oldaláról. Az épületet 1842 -ben restaurálták, és 1877 -ben a belső teret Jakobey Károly magyar festő festményeivel díszítették. 1912 -ben a templom új tetőt kapott. 1966 -ban is megjavították, és 1991 -ben helyreállították a külső homlokzatokat. 2014 -ben megkezdődött a kutatásokkal kombinált átfogó felújítás, amely számos érdekes felfedezést hozott.

Forrás: Apsida.sk (10.9.2021)

Érdekes tények

- A templom elhelyezkedésének köszönhetően a község jelentős és messze látható nevezetességét képezi, a közeli udvarházzal együtt.

- Méretével (hossza 25 m) és kéttornyú (magassága 22 m) megoldásával a román kor egyik legfontosabb szakrális épületét képviseli az egész széles régióban és egész Szlovákiában.

- A templom a Livina templommal együtt a tégla román stílusú épületek csoportjának legészakibb képviselője.

- A templom valószínűleg egy régebbi épület helyén épült, mivel a georadar felmérés megállapította a falazat jelenlétét a mai apszis alatt. Erre utal közvetett módon az is, hogy az egyház 1158 -ban kelt dokumentumban említi, bár hamisítvány a 14. századból.

- A román stílusú templom durva szerkezete szinte eredeti formájában megmaradt, de ma barokk homlokzat mögé rejtőzik.

- A templom homlokzatát tetőtéri boltíves fríz díszítette, kiegészítve félhengeres lizinákkal (most kivágva). Hasonló lizinek találhatók Hedi román stílusú templomában.

- A hajó északi falának nyugati részén és az ikertornyok nyugati homlokzatán van egy tüskés tégla falazat (opus spicatum), amelyet még a Római Birodalom idején használtak, és területünkön csak a néhány eset. Érdekes, hogy az egyik szalagban tégla helyett lapos kövek sora kerül középre.

- A templom belseje még jelenlegi formájában is monumentális benyomást kelt, amelyet a középkorban minden bizonnyal tovább erősíthetett egy körülbelül 1,5 m -es diadalív, az apszis és a hajó lapos mennyezete, 11 méter magas volt.

- Az épület középkori elemei a barokk boltozat feletti padláson láthatók. Itt találja a román stílusú diadalív felső részét, az apszis lebontott végének maradványait, valamint a falazatos román stílusú ablakok körvonalait a déli, de a hajó északi falán is.

- A kutatás hat román stílusú ablakot rögzített a hajó déli és északi oldalán, valamint több alsó gótikus ablakot, ami arra utalhat, hogy a gótikus időszakban a hajó téglaboltozatot kapott. Az apszidén román stílusú ablakokat is megörökítettek.

- A tornyokon feltárták az eredeti ablakokat, és kiderült, hogy kombinált ablakokat (biforionokat) használtak a felső emeleteken, sőt a hármas ablakokat is a legmagasabb emeleten, ami nálunk nagyon ritka.

- Az északi toronyban van egy román stílusú portál.

- A belső tér megőrzi a nyugati emporium eredeti oszlopait is, amelyeket később négyszög keresztmetszetű pillérekké építettek át. A legújabb kutatások feltárták az egyik pillér fejét.

- A templom falai a belső térben eredetileg vakolatlanok voltak, és ízületi téglafal volt.

- A templom belsejében, beleértve annak padlását is, a 13. és a 14. századból származó falfestmények készültek, amelyek több szakaszban készültek.

- A legrégebbi festmény a keresztre feszítés színhelye az apszis északkeleti falának alsó részén, a pasztópória felett. Azonban csak töredékesen maradt fenn. Valószínűleg a 13. század végére nyúlik vissza.

- Kicsivel később, talán a 13. és a 14. század fordulóján, az apszis és a diadalív mindenütt díszített. Az apszis falain az apostolok hagyományos figurasorozata volt a mennyei Jeruzsálem árkádjaiban, de csak kis részekben őrizték meg. Az apszis végén Jézus Krisztust ábrázolták az evangélisták jelképeivel körülvett parancsban. Szinte az egész kagyló szétszerelése miatt az evangélistáknak csak a mandora alsó része és szárnyainak egy része maradt fenn.

- A diadalív belső bélése a medálok prófétáinak félfiguráit ábrázolja, mindegyiket feliratos szalag azonosítja a névvel.

- A hajó oldaláról érkező diadalíven viszonylag szokatlanul ábrázolják a szentek figuráit - a felső részen mindkét oldalon Szent. Miklós, akinek eredetileg szentelték fel a templomot, alattuk találhatóak Szent István alakjai. Stanislava (északi része - az egyetlen ismert freskó Magyarországon eddig) és St. Dorota (déli rész). Szent szinten. Dorothy egy donor térdelő alakja a hajó déli falának szomszédos részén.

- Valamikor a 14. század második felében a hajó északi falához kiterjedt Ladislav legenda került.

- A templom belsejében egy 13. századi kőkeresztelő is helyet kapott, amelyet ma a topolyai Tribeč Múzeum őriz.

- A templom három harangjának egyike 1468-ból származik, és a topolyai Pavol harangozó öntötte.

- A templomhoz templomos eredetű legenda kapcsolódik, amit azonban a kutatások nem erősítettek meg.

- Érdekes védnökségi csere folyt a króšovcei egyházak között. Míg a román stílusú "felső" templomot még a 16. században szentelte fel Szentpétervár. Miklós, a gótikus "alsó" templom volt a védnöke Szűz Mária. A 17. század második felében, amikor mindkét templomot visszaadták a katolikusok kezébe, a felső templomot Szűz Mária tiszteletére szentelték, az alsó templomot pedig Szent Péter szentelte fel. Miklós.

- A régészeti kutatások megerősítették egy régebbi középkori templom létezését a közeli Chynoranyban.

Forrás: Apsida.sk (10.9.2021)

Jelenlegi állapot

A templom a helyi plébánia plébániatemploma. 2014-ben kiterjedt történelmi-építészeti és restaurálási kutatások kezdődtek, amelyek számos jelentős felfedezést hoztak falazott építészeti részletek vagy középkori freskódíszítés formájában. 2011 augusztusában, 2015 márciusában, 2017 márciusában és októberében jártunk itt.

Forrás: Apsida.sk (10.9.2021)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky, cseh

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 10.9.2021
Forrás: Apsida.sk

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szűz Mária születésének temploma - Krušovce
956 31 Krušovce
Krušovce
Vidék: Nitriansky
Időszak: Topoľčany
Vidék: Ponitrie
 48.593118521563, 18.205397974685

956 31 Krušovce
Krušovce

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események