HU HU
0 hodnotenia
A topolyai Tribeč Múzeum egy finanszírozott kulturális intézmény, amelynek gyűjteménye, tudományos kutatása, kulturális-oktatási és módszertani központja van. A szlovák múzeumok hálózatában a szlovákiai komlótermesztés, maláta és sörfőzés történetének dokumentálására szűkebb szakterülettel rendelkező regionális hazafias múzeumok közé tartozik.

Tribeč Múzeum - Topolčany

A topolyai Tribeč Múzeum egy finanszírozott kulturális intézmény, amelynek gyűjteménye, tudományos kutatása, kulturális-oktatási és módszertani központja van. A szlovák múzeumok hálózatában a szlovákiai komlótermesztés, maláta és sörfőzés történetének dokumentálására szűkebb szakterülettel rendelkező regionális hazafias múzeumok közé tartozik.

A múzeum létrehozása

A topolyai múzeumot csak 1961 -ben alapították. A hazafias kör említett tevékenységei mellett a pofák egy részének felfedezése hozzájárult végső eredetéhez.

és egy mastodont agyara, amelyet az Ernest Opluštil vezette hazafias kör tagjai fedeztek fel 1960 -ban Kuzmicében. A topolyai önkormányzati nemzeti bizottság egy szobát különített el a városházán, ahol ezt az egyedülálló leletet tárolták és őrizték. A további helyek kiosztása után a múzeum végül 1961. március 1 -én véget ért a Kerületi Honismereti Múzeum néven

Topoľčanyban hivatalosan létrehozták. Vladimír Kedrovič lett a múzeum első igazgatója, aki történészként is szolgált. A többi tudományos tudományterület közül csak a természettudományokat foglalták el, ahol két szakértő dolgozott rövid ideig. A városházán kiosztott hely csak munkaeszközökre volt elegendő

és a letétkezelők, a kiállítóhely hiányzott. A múzeum alapításának időpontjában a gyűjtemény több mint 5000 tárgyból állt, amelyek közül a régészeti leletek voltak túlsúlyban. Az elégtelen térbeli feltételek, a szakmai személyzet hiánya az egyes tudományos tudományágakban és bizonyos értelemben a nem koncepcionális irányítási munka miatt a múzeum több évig stagnált. Szintén a hazafias kör tevékenysége

gyengült az évek során. A múzeum munkájának legjelentősebb eredményei ebben az időszakban csak a forradalmi hagyományok helyiségének 1962 -es uhroveci építését tekinthetik, amely a Ján Žižka partizándandár tartalmára összpontosított, a Rudolf Jašík -emlékszoba partizánszki megnyitására 1963 -ban. , de különösen the rekonstrukciója. Stura Uhrovecben.

Expozíciós tevékenység

Topoľčanyban 1964 -ben nyitották meg a múzeum első állandó kiállítását, amelynek tartalma az antropológia volt. A gyűjtemény összetétele miatt a tárlat nem ragadta meg a múzeum hazafias jellegét, sem a hazafias munkások eddigi hosszú távú erőfeszítéseit. A kiállítást egy egzotikus tárlattal kellett felkeresni-egy 3500 éves egyiptomi múmiát, amelyet a prágai Hrdlička Múzeum ajándékozott a Topolyai Múzeumnak (1985-ben a múmia az akkori Múzeum kiállításának részévé vált Társadalmi fejlődés Pozsonyban).

A múzeum csak 1970 -ben kapott további helyiségeket és pénzeszközöket az MsNV -től azok adaptálásához. Ennek köszönhetően a múzeum munkatársai újratelepíthették az antropológiai expozíciót, és megvalósíthattak egy hazafiasan tágabb elképzelést, amelyet 1971. május 12-én bocsátottak a nagyközönség rendelkezésére. . A munkásmozgalom történetéből egy kis tárlat is a hazafias expozíció részévé vált

a Topoľčiansky kerületben.

1974 -ben, az SNP 30. évfordulója alkalmából, a múzeum megnyitotta a partizánok fegyverzetének és felszerelésének tárlatát a bunkerekben Jankov Vřšeken. Az ismételt lopások és a tárgyak védelmének lehetetlensége miatt a kiállítást 1991 -ben törölték. 1977 -ben, miután megkapta a helyiségeket a felújított topolyai munkásházban, a múzeum kiállítást nyitott a kerület munkásmozgalmának történetével, amelyet 1990 -ben eltöröltek.

A múzeum megalakulása óta az 1985 -ben meglévő antropológiai tárlatot egy néprajzi tárlat váltotta fel, amely viszonylag kis térben mutatta be a régió hagyományos népi kultúrájának kérdését, különösen a mezőgazdaságot és a népi ruházatot és textíliát.

Az eredeti hazafias kiállítást, amely változatlanul húsz éve létezett, 1990 végén megszüntették. Rövid idő alatt felváltotta egy új hazafias kiállítás A múzeum gyűjteményeiből, amelyet 1991. április 23 -án nyitottak meg a múzeum alapításának 30. évfordulója alkalmából. A kiállítás a régészet, a történelem, a néprajz, az állattan, a botanika, a geológia, az ásványtan és a paleontológia legérdekesebb tárgyait mutatta be, míg egyes gyűjtemények, pl. a múzeum történetében először a nyilvánosság rendelkezésére bocsátották a numizmatikát, a sörfőzést, a kortárs népművészeti gyűjteményt vagy az állattani készítmények gyűjteményét. 1964 januárjától 2002. szeptember végéig Ľ. Stura

Uhrovecben, 1996 óta nudovít Štúr és Alexander Dubček Rodný dom néven. 1965 -ben itt nyílt meg az első kiállítás, Ľ születésének 150. évfordulója alkalmából. A Štúrát 1977 -ben újratelepítették. A ház többi részének rekonstrukciója után a múzeum 1995 -ben megnyitotta itt Alexander Dubček emlékszobáját, aki szintén ebben a házban született. A magasabb területi egységek közigazgatási határozattal történő létrehozása után a szülőház a trencséni önkormányzati régió tulajdonába került, a trencséni múzeum igazgatása alatt.

Trencinben.

Tudományos kutatási tevékenység

A múzeumi személyzet tudományos kutatási tevékenysége a múzeum alapítása utáni első években minimális volt, ami főként az elégtelen létszám megnyilvánulása volt, de a hazafias kör gyengülő tevékenysége is.

Az első átfogó néprajzi, botanikai és régészeti kutatást a múzeum munkatársai végezték 1972 -ben a Slatinská -völgy falvaiban. A kutatás részleges eredményeit a topolyai Správy Vlastivedného múzea folyóirat első (és egyetlen) számában tették közzé. A következő időszakban is a kutatási tevékenység főként az akkori Topoľčiansky kerület északi részére összpontosított

és többé-kevésbé rövid távú felmérések jellege volt. A megszerzett anyag

többnyire nem volt feldolgozva, ill. közzétett. Az 1970 -es évek végén a kutatási tevékenységek professzionálisabbá váltak az egyes tudományos tudományágak szakértőinek érkezése alapján. Tudományos kutatási tevékenységük eredményeit a szakemberek külön kiadványokban és szakmai folyóiratokban publikálták tanulmányok formájában, de mindenekelőtt az olvasók széles körének szánt populáris tudományos közlemények formájában.

Gyűjtési tevékenység

A múzeum gyűjtési tevékenységét a kezdetektől fogva hátrányosan érintette a megfelelő letétkezelők hiánya. 1980 -ig a gyűjtemény tárgyait a múzeum nedves pincéiben és a ház két, tisztálkodásra szánt helyiségében tárolták. 1980 -ban az MsNV a Pribinova utcai épületet rendelte a múzeumhoz, ahol munkát találtak.

egyes muzeológusok és letéteményesek számára a történelemből, a néprajzból, a régészetből és a botanikából. Mivel ez az épület is a kármentesítési övezetben helyezkedett el, 1986 elején a munkásoknak a gyűjteményekkel együtt újra költözniük kellett. A munkamúzeum a Topoľčanyi téli stadion épületében kapott helyet a helyszínhez, a gyűjtemény tárgyait Topoľčany városán kívülre, a Malé Bedzany -i egykori iskola épületébe helyezték át. A bővülő kollekció egy része és a személyzet egy része

a következő évben egy Tovarníky -i családi házban helyezték el, amelyet a múzeum 1986 -ban vásárlás útján szerzett tulajdonába. A gyűjtőeszközök gyakori eltávolítása és az éghajlatilag nem megfelelő területekre történő elhelyezés sok esetben azok maradandó károsodásához vezetett. A területnek megfelelő területek hiánya a gyűjtemény tartalmát is jellemezte, mivel nagyobb tárgyakat helyhiány miatt nem szereztek be. 1999 és 2000 folyamán a gyűjteményeket a múzeum jelenlegi székhelyére helyezték át.

Kiállítási tevékenység

A gyűjtési tevékenységekhez hasonlóan a múzeum kiállítási tevékenysége is praktikus volt

megalakulása óta saját bemutatóhely hiánya jellemzi.

A topolyai Szociális Ház 1981 -es megnyitásáig a múzeum munkatársai kirakatokat telepítettek a kirakatokba, az irodák, iskolák ill.

a Topoľčiansky kerület településeinek művelődési házaiban. Emiatt a panel jellegű kiállítások érvényesültek, ahol a tartalom szövegből állt

és fényképes anyag. E kiállítások tartalmi fókuszát az akkori politikai és társadalmi helyzet adta. A kiállítások meghatározó témái a munkásmozgalom, a JRD létrehozása, a nemzeti felszabadító mozgalom és az SNP, a kommunista párt története stb.

A muzeológusok 1981 óta a topolyai Szociális Ház kiállítási fülkéit használják gyűjteményeik bemutatására. A kiállítások megvalósítása ezekben a terekben is csak bizonyos ideiglenes, megfelelő kiállítási bútorok és a gyűjteményi tárgyak megfelelő védelme nélkül. Egy másik negatívum a kiállítások viszonylag rövid időtartama volt, amely nem felelt meg a szakmai munka mennyiségének és az anyagi forrásoknak. E problémák ellenére a múzeum munkatársai évente körülbelül 5-6 kiállítást készítettek. Többségük politikai évfordulókra összpontosított, de gyakrabban jelentek meg néprajzi vagy természettudományi alapból készített, "nem politikai" fókuszú kiállítások is.

A múzeum kiállítási tevékenységének áttörése az 1991 -es év volt. Abban az évben, az új hazafias kiállítás megnyitása után a néprajzi kiállítást törölték.

A saját gyűjteményeinkből készített rövid távú kiállításokat kezdték meg a helyiségekben, valamint más múzeumoktól átvett kiállításokat.

A múzeum költöztetése

A múzeum kiállítási-kiállítási tevékenységének sikeres megkezdését 1994-ben megszakította a városházán, a múzeum egykori székhelyén megkezdett rekonstrukciós munkálatok megkezdése, valamint a topolyai Juh lakótelepi orvosi központba való áthelyezése. Az épület bizonyos módosításai után is csak dolgozószobát és könyvtárat lehetett elhelyezni, a gyűjteményeket három épületben összpontosították, amelyek Topoľčany környékén találhatóak. Egy körülbelül 50 m2 -es helyiséget használtak a múzeum kiállítási céljaira.

Annak érdekében, hogy ne veszítse el a kapcsolatot a látogatókkal, különösen az iskolásokkal, még ezekben a legkedvezőtlenebb körülmények között sem, a múzeum, bár jelentősen csökkentett formában, folytatta kiállítási tevékenységét.

A múzeum új székhelye

A múzeum megélhetése a városközponton kívüli ideiglenes zárt terekben 1999 áprilisában ért véget, amikor a múzeum az egykori járásbíróság részben felújított épületébe, később gyermekházba költözött, 1895 -ben épült. Az akkori képviselők és polgármester vendégszeretetének köszönhetően Ing. Pavel Segeš, a múzeum harminc éves bérleti szerződéssel megszerezte a kevés fennmaradt történelmi épület egyike Topoľčanyban, ahol most először

és bemutató terek, valamint a teljes kollekció.

Bemutató tevékenységek

Miután a múzeumot a Krušovská utcai jelenlegi székhelyére költöztették, megkezdődött a múzeum bemutató tevékenységének új szakasza. Három különböző teret különítettek el kiállítási-kiállítási tevékenységekre, amelyek lehetővé teszik három különböző méretű kiállítás egyidejű telepítését. Az első kiállítást a múzeum áthelyezésének befejezésével szinte egy időben telepítették az új épületbe. Az elmúlt években a Tribeč Múzeum a prezentációs tevékenységek szervezése során nemcsak múzeumokkal, hanem civil egyesületekkel és cégekkel is együttműködik (tudományos játék kiállítás, 100 év vasút, sörfőzés ...), magánszemélyekkel (entomológusok magángyűjteményeinek bemutatása, kiállítások művészek, gyűjtők ...), iskolák (művészeti iskolák, szakiskolák tanulóinak munkáinak bemutatása ...), kerületi levéltárak, városok és falvak (heraldikai szimbólumok, városok évfordulói). A múzeum gyűjteményéből származó gyűjtemények más szervezetek által szervezett kiállítások részét is képezték, pl. Topoľčanyi kerületi kiállítások - Pozsony 1995, Múzeumok szalonja - Pozsony 1994, Nyitra 1995, Expotour Slovakia Žilina - 1999, Exdrink drink - Trencsén 1998, 1999, A sörfőzés történetéből - Csehország 2000, 2001, Utazás a történelemben - Martin 2000, Pozsony és Kassa 2001, Nosztalgia - Pozsony 2001, Nyaralás vidéken - Nyitra 2003, 2004 stb. 2002 óta a múzeum a klasszikus kiállítások mellett kiállításokat is készít, amelyek szerves részét képezik az animáció, az alkotóműhelyek, a tudás- vagy művészeti versenyek. Környezetvédelmi fókuszú kiállítások - Az élet az erdőben, az állatok a mesékben és az élet a vízben - ebben a formában készültek.

és környéke, valamint a Régészeti-történelmi kiállítás Nap a régi szlávoknál. A kiállításokat, amelyek során a látogatók aktívan részt vehetnek a történetben, hogy kipróbálhassák kézügyességüket és tudásukat, a látogatók célcsoportja - óvodások, általános iskolások és középiskolások - jól fogadja. 1990 óta a múzeumi kommunikáció területén zajló rendezvények kínálata viszonylag ritkán használt interaktív bemutatási formákat és gyűjteményi tárgyakhoz való hozzáférést tartalmaz - előadások, tudás vetélkedők, művészeti versenyek, nyitva tartás, kirándulások, kreatív műhelyek stb. A bemutató tevékenységek jelentős része a múzeum üzleti tervében 1999 óta nyilvánvaló, amihez az új épület térbeli lehetőségei is hozzájárultak. Eddig a külön terek hiánya lehetővé tette az egyes típusú kulturális és oktatási programok szervezését közvetlenül a múzeumban. Szükség esetén vagy a bemutatott témától függően ezeket a tevékenységeket közvetlenül a kiállítótérben is végrehajtják.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky, cseh, angol, német

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 10.9.2021

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421385323253
Tribeč Múzeum - Topolčany
Topoľčany
1, Krušovská 291, 955 01 Topoľčany
Topoľčany
Vidék: Nitriansky
Időszak: Topoľčany
Vidék: Ponitrie
 48.557288396425, 18.175349186767

Topoľčany
1, Krušovská 291, 955 01 Topoľčany
Topoľčany

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események