HU HU

Római katolikus templom Szent Štefan Kráľ - Nové Sady

0 hodnotenia
Az 1909 -es épület egy dombon helyezkedik el a Funcín -i részen, a Siló felé vezető út bal oldalán.

Római katolikus templom Szent Štefan Kráľ - Nové Sady

Az 1909 -es épület egy dombon helyezkedik el a Funcín -i részen, a Siló felé vezető út bal oldalán.

A klasszicista és neoromán stílusú épület első látásra vonzza nem mindennapi kialakításával. A homlokzatot középen kerek ablak uralja. A bejárat függőlegesen három egyenlő részre van osztva, két dór oszlop választja el őket, és boltíves boltozatos. A homlokzat tetején műanyag díszítésű pajzs található. A tetején egy kereszt. A homlokzat bal oldalán található oldalsó piramis -torony részben beépült a templomba. Az alsó részben a torony négyzet alaprajzú, amely a felső részben nyolcszögletűvé válik. A torony teteje alatt nyolc függőleges ablak található, amelyek mindegyike egy másik oldalra van irányítva.

A templom oldalhomlokzatait függőlegesen műanyag nyúlványok tagolják, köztük neoromán stílusú ablakok. A templom tetejét vörös rézlemez borítja, középső részén pedig három helytartó található egyenletesen elosztva mindkét oldalon. A templomot északnyugati részén apszis zárja le. A belső tér három hajóra van osztva - a fő és két oldalra. Masszív oszlopok választják el őket. A belső teret négy oltár és egy orgona uralja.

Eredetileg katolikus templom, szentelt Szent. Štefannak, a magyar királynak a mai római katolikus temető helyén találta. A gótikus keresztény templom valószínűleg itt épült a 16. század közepén. Két év múlva ünnepeljük Isten e templomának száz éves felszentelését. Ennek a ritka pillanatnak az előkészületei 2005 -ben kezdődtek, amikor a VDP. Mgr. A plébániatanáccsal folytatott konzultációt követően Jozef Krištof bejelentette a templom festményeinek tervezett helyreállításának megkezdését.

A helyreállítás egy szentéllyel kezdődött, ahol ebből az alkalomból fedezték fel és restaurálták az eredeti festményeket - szenteket, Cyrilt és Metódust, valamint Szűz Mária üzenete. Ezek most is hatékonyan világítanak. 2007. májusától 2007. szeptember végéig folytatódott a templom másik részének restaurálása és festése.

2007. október 28 -án, vasárnap St. tömeg vdp. Mgr. Štefan Novanský együtt mons. PhDr.hc Vincent Malý, aki megáldotta az új festményt. A templom századik évfordulójára készülve templomának külsejét is helyreállították. A szakértőkkel és az építészekkel folytatott konzultációt követően úgy döntöttek, hogy megőrzik az eredeti vakolatot, amely történelmileg értékes és nagyon jó minőségű. Nagyon durva szerkezetével jól megfelel a templom neoromán stílusú építészetének. A tetőfedéshez az alukritikus tetőburkolat zöld bevonatát használták, így a tető jobban harmonizál a toronnyal, amelyen a rézlemez már zöldre oxidálódott. A tető színe így még inkább megelevenedett és kiemelte a templom épületét.

Forrás: Obec Nové Sady (12.9.2021)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky, cseh

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 12.9.2021
Forrás: Obec Nové Sady

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Római katolikus templom Szent Štefan Kráľ - Nové Sady
Nitra
1679, 951 24 Nové Sady
Nové Sady
Vidék: Nitriansky
Időszak: Nitra
Vidék: Ponitrie
 48.411892950731, 17.977949624893

Nitra
1679, 951 24 Nové Sady
Nové Sady

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események