HU HU
0 hodnotenia
Juraj Holček ebben a házban született 1811. április 5 -én. Római katolikus pap, nemzeti ébresztő, a Matica slovenská, a Tatrín és a Mérsékelt Társaság alapítója.

Szülőháza Juraj Holček - Budmerice

Juraj Holček ebben a házban született 1811. április 5 -én. Római katolikus pap, nemzeti ébresztő, a Matica slovenská, a Tatrín és a Mérsékelt Társaság alapítója.

Juraj Holček az akkori Pozsony megyei Pudmericeben (jelenleg Budmerice, Pezinok járás) született 1811. április 5-én, egy molnár fiaként.

1817 és 1823 között Budmericie-ben járt elemi iskolába, amelyet később nagylelkűen támogatott. Normalkát Modrában, nyelvtant Pozsonyban és Nagyszombatban, retorikát Komáromban, költészetet és logikát Nagyszombatban, fizikát Szegeden, teológiát Nagyszombatban tanult.

Kezdetben nem akarták felvenni papi tanulmányokra a nagyszombati szemináriumba, ezért Szegeden kezdett tanulni, ami azt jelzi, hogy professzor szeretne lenni. A középiskolai tanárok elsősorban a piarista rendből származtak. A lány azonban ismeretlen okok miatt elhagyta, és visszatért Szlovákiába. Feltételezik, hogy a kezdődő kolera miatt. Externként beiratkozott a nagyszombati teológiára, ahol gond nélkül felvették, és azonnal beiratkoztak a negyedik évre.

Irodalmi közreműködésével a következő folyóiratokban dolgozott: Slovenské národné noviny, Cyrill a Method, Katolícke noviny, Obzor, Pesthbudínske vedomosti, Az iskola és irodalom barátja, Sion, Slovenské noviny, Orol Tatranský.

1835. szeptember 30-án történt pappá szentelése után az Ostrihom melletti Kostolec plébánián lett adminisztrátor, amely Holček első munkahelye lett, ahol halála után a plébánost képviselte. 1835 decemberében a Nagyszombat melletti Majcichov plébániáján lett káplán. A plébánia adminisztrátora Alkus Ignác volt. Később Ján Palárik plébánosként dolgozott Majcichovban, akivel Holček együttműködött a Cyrill and Method folyóirat és a Katolíckych noviny kiadásában.

1836. január végén csatlakozott a Jablonicéhez adminisztrátornak, ahol igazgatójának, Jozef Béliknek 1837. január 10-én bekövetkezett haláláig maradt. Jablonice adminisztrátoraként elkezdte az akkoriban számon tartott iskola építését. szinte az első a régióban, és a zenei légzőszövetség társalapítójaként is tevékenykedik.

Később Nádasba (jelenleg Trstín) helyezték át az ismert nacionalista Imrich Štvrteckýhöz, akinek Ján Hollý költő két ódát szentelt. Hat és fél évig dolgozott itt káplánként. A nádaši Jablonicához hasonló egyesületet alapított, ahol az utánpótlás-neveléssel és az új szlovák tehetségek felkutatásával is foglalkozott. Lenyűgözött még az ún Pink ünnepség, az önkormányzat szervezésében, melynek lényege a hajadon lányok szüzességének védelme volt. A legbecsületesebb szüzet ezután rózsakoszorúval és anyagi jutalommal jutalmazták. Holček az Orle Tatrańskiban beszélt a Rózsaszín Fesztivál erkölcsi küldetéséről. Még a prágai Květy magazin is beszámolt a Rózsaszín Fesztiválról, amely erkölcsi és nevelési célokat követett.

1843 októberében 32 éves Holčeket plébánossá nevezték ki a Veselé pri Piešťany (1843 – 1848) plébániáján, Štefan Moyzes szülőhelyén. Erre a plébániára ünnepélyesen mutatta be Martin Lackovič esperes, akivel a beteg Ján Hollý ekkor már Dobra Vodán élt együtt. Juraj Holček különösen Alojz Medňanský bárótól kapott támogatást. Veselen élt szüleivel, akik szintén itt ünnepelték aranylakodalmukat. 1847-ben itt halt meg hatvankilenc éves édesanyja.

Juraj Holček Veseléről a Starý Háj (jelenleg Dolný Ohaj) plébániára költözött, ahol 1848-1865 között plébánosként szolgált. Ehhez tartozott a huli fiók. 1851. április 19-én ezen a plébánián halt meg Holček apja 78 éves korában.

Lelkészi tevékenységét Jasován fejezte be 1869. május 4-én.

Forrás: Juraj Holček

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Idősek, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 28.11.2022
Forrás: GoSlovakia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Szülőháza Juraj Holček - Budmerice
Obec
Budmerice
Vidék: Bratislavský
Időszak: Pezinok
Vidék: Trnavsko, Vöröskő kistérség
 48.3613533, 17.404291

Obec
Budmerice

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események