HU HU

Látogasson el velünk érdekes helyekre Hoste, Abraham, Pusté Úľany, Veľké Úľany és Veľký Grob falvakba

Saška Mišiková

0 hodnotenia
Ön is úgy gondolja, hogy még kisebb falvakban is sok érdekes hely és műemlék található, amelyeket érdemes megnézni? Így van! A GoSlovakia segítségével megismertetünk néhányat közülük, hogy ne kelljen tovább kutatnia, hova fogsz legközelebb kirándulni.

Hoste falu annyiban érdekes, hogy legfeljebb 5 híd van benne, és a falu csak hídon keresztül érhető el. Ezért néha ezt a falut szigetnek hívták. A falu alapításától 1946-ig Gestnek hívták, ami fordításban vendéget jelent, talán ezért hívják a falut Vendégnek. Eredetileg a pozsonyi várhoz tartozott, királyi tulajdon volt. Nagyszombattól délre található, a Nagyszombat tábla és a Duna-síkság határán fekszik. Mivel két karja között a Dudváh árterén található, így alkotja az ún folyó szigete. Két érdekes helyet mutatunk be ebből a faluból.

A Szűz Mária születésének temploma a falu legmagasabb épülete, és 1760-ban épült. 1877-ben kibővítették és új toronnyal egészítették ki. A községnek még soha nem volt plébániája. A templomban rendszeresen vannak istentiszteletek, és az ajtók nemcsak a falu polgárai előtt vannak nyitva.

Forrás: GoSlovakia (25.11.2019)

Malom Hoste faluban a 17. századból származik, és nemzeti kulturális műemlék. Egyedülálló vízszintes turbinája van, amely Közép-Európában egyedüli. A falu határában található, és a szomszédos gazdasági épületekkel egészet alkot. Az épület egy vízfolyás mellett helyezkedik el - egy ellátó csatorna, amely hosszú ideje nem működik. Szerencsére a csatornát kijavították és megtisztították annak működése érdekében.

149_mk06lj3tne.jpg
Forrás: GoSlovakia (25.11.2019)

Hoste önkormányzatától rövid 3 perc alatt elérhető egy másik festői falu, nevezetesen Ábrahám . Annak ellenére, hogy már hoztunk Önnek alapvető információkat erről a faluról, új információk továbbra is megtalálhatók lesznek. A régészeti feltárások bizonyítják, hogy a falu az őskortól kezdve lakott volt. A legrégebbi kultúrák itt váltakoztak, egészen a szlávokig. Most olyan helyeket mutatunk be Önnek, amelyek történelmükkel és légkörükkel kellemesebbé teszik a napot.

Szent templom Ábrahám pátriárkája egy római katolikus templom, amelyet 1782-ben építettek. A klasszicizmus elemeivel rendelkező barokk létesítménynek ad otthont. Bizonyíték van arra, hogy 1296 szeptemberében a tatárok megsemmisítették az Ábrahám kolostort és meggyilkolták a szerzeteseket. Ezért 1782-ben a mai templom pontosan ezen a helyen épülhetett fel.

149_y8fwi4xp68.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

Az Ábrahám Múzeum 15 éve működik a faluban. Ez a múzeum az elmúlt idők hangulatát hozza látogatóihoz. Megtekintheti a népviseletektől és lakberendezési tárgyaktól kezdve az oktatásig, a katonaságig, a tűzoltókig és a kultúráig tartó kiállításokat.

149_xef6tppofb.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

A látnivalók megtekintése közben mindenki biztosan éhezni fog. Ez a falu is gondol erre, és a denveri étterem gondoskodni fog rólad, ami kellemes és elegáns, minden generáció számára megfelelő környezettel örvendeztet meg.

Amikor elindult az Ábrahám útra, 5 km után eljut Pusté Úľany faluba, amely a nevét idéző elhagyatottsága ellenére eseményekben és kivételes személyiségekben gazdag. Az egyik legenda szerint a helyi méhészek megmentették Bécset a török inváziótól, és a helyi patakok és vasutak gyakran képezték a határvonalat a hegesztőegységek között. Ez egy olyan terület, amelyet elhelyezkedése és barátságossága miatt stratégiai eseményekre és döntésekre szánnak, és amely az idők óta vonzza az embereket. A falut is ismerik a világon. Köszönet a kukorica bábbáboknak. A falu azzal büszkélkedhet, hogy legfeljebb 5 tava van, így vonzó a környező halászok számára. Az is érdekes, hogy ez a falu statisztikailag a legszárazabb hely Szlovákiában. Ebben a faluban számos olyan műemlék található, amelyet érdemes megnézni.

Szent templom Ladislava   egy római katolikus templom, amely a falu központja közelében található. 1714-ben épült és mai formáját az 1742-es újjáépítés után nyerte el. A plébánia ma a helyi római katolikus plébánia által kezelt önálló egyházi egység.

149_0ul065mrp9.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

Szent kápolna Jozefa a falu alsó végén található. Kis téglaépület, tetővel és egyszerű fémkereszttel kész. Alján a kápolnának két kőoszlopa van. A kápolnába egy Szent-szobor kerül. József. Ez a kápolna kellemes lesz a szemnek, de a lelket is simogatja.

149_wsra61naxi.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

A gyermekek és az állatok szerelmesei nagyon várják. Ebben a faluban találnak tanyát is: a Gazdovský dvor náš sen-t , amely a Pustých Úľany-i Nove cesta utcában található. Ez egy családi gazdaság, tele kisebb és nagyobb állatokkal, amelyek az erdőben élnek, vagy az udvarokon tartják őket. A gazdaságban az a legjobb, hogy kézzel etetheti az állatokat. Lovaglás oktatóval a gyermekek számára is rendelkezésre áll. Szép idő esetén kandallót foglalhat és kellemesebbé teheti estéjét, ha szalonnát pirít ebben a kellemes környezetben. A falu természeti környezete sport- és rekreációs célokat is kínál. Vannak műfüves teniszpályák, ahol teniszezni lehet. Egy aktív nap után a gyomrodról a Slovan étterem gondoskodik , amely hagyományos és őszinte konyhájával örvendeztet meg.

149_x9ztaarciz.jpg
Forrás: Kraj zážitkov (26.11.2019)

Pusté Úľany után megnézzük Veľké Úľany falut   az állampolgárok szerint azért viseli ezt a nevet, mert sok csalánkiütésük van. És igaz, akár 280 méhcsaládjuk is van. A faluban van egy rekreációs zóna a Čierna voda folyó holt ága mentén. A falu egy állatkerttel is büszkélkedhet, amely örömet szerez a látogatóknak és a gyermekes családoknak, ahol az erdőből származó állatok élnek, valamint azok, akik egykor a faluban tenyésztek.

Szobor Szent Vendelína   szinte a falu központjában található. Sv. Vendelín a pásztorok, gazdák és parasztok védőszentjének számít. Ezért többnyire fiatal juhászként ábrázolják az állataival együtt.

149_b053p9dow5.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

Szent templom Michal Arkangyalt 1594-ben kezdték építeni reneszánsz stílusban, de a viharos időszak miatt sokáig nem készült el. A feljegyzések szerint csak 1670-ben jelent meg. Rendszeres istentiszteleteket tartanak itt az állampolgárok és a látogatók számára.

149_mmkc4wxwwt.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

Veľké Úľany falu szintén aktívabbakra gondol. Van egy nagy golfpálya, a Sedin Golf Resort , amelyet a Kis-Duna gyönyörű erdei vesznek körül, amely garantálja a kikapcsolódást ennek a sportnak a játékosai számára. Szereted kombinálni a sportot a pihenéssel? Walter panzió   Kellemes környezetet kínál wellness-részleggel, finn szaunával és tágas jakuzzival.

149_y4i9qokw1k.jpg
Forrás: Vše o saunovaní (26.11.2019)

Az első világháború előtt Veľký Grob falu közismert hímzőközpont volt. A festészet és hímzés mestere - Katarína Brinzová - szintén itt élt. A házat, amelyben élt és létrehozott, kulturális műemlékké nyilvánítják. Festményei Szlovákia-szerte találhatók a múzeumokban, de a Veľký Grobban található ebédiroda épületében is.


Evangélikus templom   egy modern templom, amelyet 1934-ben építettek Michal Milan Harminc építész projektje alapján, aki egy régebbi barokk - klasszicista tornyot hagyott a 18. század végén, aszimmetrikusan elhelyezve egy új épületben. A templom belseje a 20. századból származik. A templom állapota nagyon jó, és célját szolgálja.

149_0y5c7cgkhn.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

Római katolikus templom Szent Anny eredetileg egy régebbi kápolna volt, amelyet 1771-ben klasszicista templommá építettek. Század elején állították helyre. Az elrendezés egyhajós térből és egy beépített toronyból áll. A tornyot harangsisak borítja.

149_ushmqdoto0.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

Jön a báli szezon! A Veľký Grob vadásztársaság hagyományosan minden vidám embert meghívott a vadászbál 54. évére, amelyre 2019. december 7-én kerül sor. A bál minőségi zenét, vadászati specialitásokat és hagyományos tombolát tartalmaz.

149_e1m51ztl6z.jpg
Forrás: Veľký Grob (26.11.2019)

A falu hagyományos ételeket kínál az Old Mom éttermében , ahol ízletes libát, házi lokshe-t, rétest, malokarpatskei bort és sört kínálnak.

Az ünnepek közeledtével Veľký Grob falu elkészítette a Veľkogrobské karácsonyi vásárokat is, amelyek a karácsony szerves részét képezik. Tehát ha megfelelő a kedved és az ízlésed, akkor ez a falu vár rád 2019.12.21.

149_vj314ober1.jpg
Forrás: Veľký Grob (26.11.2019)
Remélem, hogy a cikk elolvasása után úgy dönt, hogy megnézi ezeket a festői falvakat, és élőben tapasztalja meg történelmi hangulatukat.
oszd meg
Spracoval: Saška Mišiková
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel