HU HU

Ismerje meg Nagyszombat régió öt falu szakrális emlékeit

Dominika Šimončičová

0 hodnotenia
Szeretne egy rövid útra vagy egy hétvégére menni a családjával? Öt faluban vezetjük át Nagyszombat régióban.

Utunkat Pavlice faluval kezdjük. Pavlice községnek korábban több neve is volt, de 1948 óta végleges nevet kapott, amelyet ma is használ, nevezetesen Pavlice. A Pavlice-ba autóval lehet a legjobban eljutni, mert ha meg szeretné tekinteni az összes szakrális emlékművet, akkor ez a legjobb módja annak, hogy faluról falura költözzön. Ha eljutunk Pavlice faluba, akkor a Fő utcával kezdhetjük, ahol különféle szakrális szobrokat láthat, amelyek kőből vannak. Szobor Szent Vendelín , ez egy barokk-klasszikus szobor és a Szent Vendelín a szarvasmarha-tenyésztők és pásztorok védőszentje volt. történelmileg ez a legértékesebb szobor. Megtalálhatjuk a "humns" mögött, de sajnos eredeti talapzata nélkül. Szent Flórián szobor , a vértanú és a tűzoltók védőszentje , Nepomuki Szent János szobra, szintén egy vértanú szobra, keresztet tart , Szent József szobra , egy szent alakja egy attribútummal, liliommal, amely Jézust, Szűz Máriát , egy szent szobrot tart egy talapzaton, végül a Szentháromságot egy talapzaton, oszlop alakú, acanthus díszítéssel. A végén A Fő utcán keresztet látunk a megfeszített Krisztussal és Szűz Mária síró alakjával.

Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)

Szent templom Miklós püspök reneszánsz-barokk templom 1643-ból származik. Az eredeti épület azonban régebbi volt. Ezt a jobb szélén egy hiányos latin felirat is megerősíti, amelyet másodsorban a templom bejárata fölé tettek.

Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)

Pavlice faluból Slovenská Nová Ves felé indulunk, ez a két falu 5,8 km-re van egymástól, ideális forgalom mellett körülbelül 6 perc. Mindössze 500 lakosú falu, ahol olasz és francia nemzetiségű lakosok élnek. E falu meghatározó vonása a római katolikus templom , amely a 18. századból származik, a Szent templomhoz tartozik. József.   Egyhajós hosszanti tér, a presbitérium ovális záródásával, boltozatos porosz boltozatokkal, boltozatos csíkokkal. A templom homlokzatait lizinek tagolják. A beépített torony tégla piramis alakú tetővel van behelyezve a fő oromfutó homlokzatába. Ennek a templomnak a meghosszabbítását jótékonysági célokra használták fel.

150_8o8ym46cm7.jpg
Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)

Slovenská Nová Ves, mivel ilyen kicsi falu, saját kulturális házzal is rendelkezik. Különféle társadalmi és kulturális tevékenységeknek ad otthont, mint például anyák napja, gyermeknap, idősek hónapja, bálok, vadászati rendezvények, karácsonyi összejövetelek, Szent Miklós gyermekek számára, káposzta összejövetelek, népszerű szabadtéri nyári rendezvény, grillezéssel és jó zenével. A Vidékünk program támogatásával játszóteret építettek.

Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)

Szlovénszká Nová Ves lakói szintén jövőre várják a monográfiát. Igen, ez a falu úgy döntött, hogy megírja történetét és jelenét annak érdekében, hogy emlékeztetőül maradjon a kortársakról - a generációk őseiről, akik utánuk jönnek.

Ezután Cífer faluba költözünk. A két falu csak 5,3 km-re van egymástól, így az átszállítás csak körülbelül 5-6 percet vesz igénybe autóval. Festői falu, amely különféle gazdag régészeti leleteket, kulturális eseményeket és műemlékeket rejt. Pác és Jarná helyi része is a községhez tartozik. Az útvonalat a Cífer plébánia meglátogatásával kezdhetjük, ahol Hollósa Mária Szent Hímzésének Emlékszobája 2017 óta működik. Ritka szakrális hímzéseket láthat a 19. század végétől és a 20. század első negyedétől. Hollósy Mária ügyes nő volt, hímzőiskolát vezetett. Ha meg akarja látogatni az emléktermet, előzetesen telefonon egyeztetnie kell a cíferi római katolikus egyházközségben.
Forrás: Výšivka Márie Hollósy, Cífer (27.11.2019)
Forrás: Výšivka Márie Hollósy, Cífer (27.11.2019)
Forrás: Pamätná izba, Cífer (27.11.2019)

Mit szólnál egy sétához a Korza mellett Cíferben? Sétánkat attól a hídtól kezdjük, amelyen a Szent-szobor Ján Nepomucký. A bal oldalon látható az önkormányzati épület, más néven Pásztor. Régen voltak benne szegények. Eredetileg a bikák istállója és a lovak állomása volt a Pozsony-Nagyszombat lóvasútvonalon. A jobb oldalon ismét egy rét jelenik meg, amely gázlóként szolgál a mezőről visszatérő lovak számára. Amikor a végére érsz, volt egy önkormányzati vágóhíd a vasút előtt, de ma ez egy működő önkormányzati téglagyár. Jobbra folytatódott az út a Felső végén, majd ismét balra a "Kis Prága" felé. Ha a sétányon haladunk tovább, eljutunk a Masárská és a Hornokončianská utca kereszteződéséig.   Pekár Butchery volt található a sarkon Masárská utca. Azon a helyen, a jelenlegi Városi Hivatal, Potraviny Schwarz is egy benzinkút, mellette pedig egy másik Potraviny Karol Hradský. A Robert Géry Pékség is követte egy üzlettel. Három házzal tovább a Šuber hentes volt. Az utolsó épület, amelyet ezen az oldalon láthat, a Kis kúria. Az út másik oldalán, a jelenlegi CBA helyén állt egy polgári ház. . A szomszédságban a ciferciek önállóan építették fel az orlovnai épületet. A helyiségében volt, és a tekepályát férfiak is széles körben használták. A cukrászda helyén önkormányzati magtár volt. Mellette, a jelenlegi virágüzlet helyén "Šupáreň" tábornok állt - egy börtöncella. Ha tovább haladunk az alsó végén , akkor meglátja a Szent templomot Mihály arkangyal.

Azon a helyen, ahol a templom a Szent Michal arkangyal , a harmadik templom. A templom eredetéről nincs információ. Mivel a 13. század második felében létezett, csakúgy, mint a környező falvak templomai, feltételezhetjük, hogy román stílusban épült. A templom 1638-as tűz általi pusztulása után az 1639-1642-es években épült a helyén. 1934-ben úgy gondolták, hogy megőrzi ezt az építészeti emléket, és új helyet kerestek egy új templom építéséhez. Az építkezés 1934 májusában kezdődött, és a templom felszentelésére 1935. június 23-án került sor, pontosan a templom 293. évfordulóján. a régi templom felszentelését (1642). A kórus lépcsője alatti falak megalapozása során a templomban tömegsírt fedeztek fel, amelynek kolerajárvány időszakában mészbe öntött csontvázai voltak . A régi templomból egy megújult létesítményt telepítettek az újba - három oltár, szószék, keresztelőkápolna, öt szobor és 14 keresztút állomás festménye, amelyek minőségi művészet és faragványok. Az eredeti ablakokból két ablakot használtak az oltár mögött, hármat az orgona mögött és kettőt a keresztmetszet oromzatában. A templom közelében található a római katolikus népiskola és a helyi plébánia helyi szegényháza és épülete. És itt véget ér a sétánk.

Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)

Századi érdekes neogótikus kápolna hatszögletű alaprajzzal áll a helyi temetőben. Ajtói és négy ablaka gótikus boltívekkel vannak ellátva. A bejárati ajtó fölötti oromzatot kőprofil szegély szegélyezi. Az emeleten egy kőkereszt. Az oromzatban gótikus fülke található.

Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)
Költözhetünk Cífera-Pác helyi részére. A falu legnagyobb emléke a Péter és Pál templom. A templomhoz torony került, és régészeti feltárások történtek ott. A templom környéke jól megmaradt reneszánsz fal és egy kerek torony. Jobbra a komplexum bejárati kapuja előtt egy kőkereszt jelenik meg a megfeszített Jézus Krisztussal. Ha érdekel, jöjjön nyugodtan megnézni a templomot, rendszeres istentiszteletek vannak.
Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)

A Jarná részen, ha szereti a sétát és a friss levegőn való tartózkodást, menjen egy könnyű sétára gyermekekkel, vagy csak kettesben és pihenjen egy gyönyörű környezetben a Girda patak mentén. Jarnán láthatja a Szent templomot. Prokop . A templom belseje barokk stílusú. A főoltáron az oszlopos építészet közepén Szent Procopius apát festménye látható, oldalán pedig Szent szobrok találhatók. Imrich és Szent Kázmér . A templomban van még két mellékoltár, amelyek hasonlóak a főhöz. Látni fogja a domborművet St. Anny, St. Erzsébet, St. Catherine. A másodikon Szűz Mária képe és a Szent szobor található. István király és Szent. Imricha.

Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)

Amikor már láttuk ezeket a szakrális emlékeket Pavlice-ban és Nová Slovenská Ves-ben, Cífer-ben, valamint annak helyi részeiben Pácban és Jarnában, akkor jó ellátogatni a Karlov dvor egyik helyi étterembe, ahol lehetőség van a szállásadásra is. Ennek az étteremnek köszönhetően ízlelőbimbói magához térnek. Ebédeljen gyönyörű környezetben. Az étterem személyzete barátságos és pontosan elmagyarázza, mit kínálnak, ami nagy plusz. Nagyon ajánljuk, ha valami új és rendhagyó dolog kóstolására kíváncsi.

Forrás: Reštaurácia Karlov dvor (27.11.2019)

Remélem, hogy ebéd után is uralkodik, amelyet a Károly udvarban töltött, mert továbbra is várjuk Hrnčiarovce nad Parnou-t, amely 7,7 km-re van Cífertől, csak valamivel többet fogunk utazni, mint az előző falvakba. Hrnčiarovce nad Parnou, Nagyszombattól körülbelül 5 km-re találhatók, és ott megnézhettük a Szent templomot is. Márton , amely a falu közepén áll a temetőben, és mindenki számára szabadon elérhető.   Ebben a templomban zajlott a teljes belső tér rekonstrukciója. Az rekonstrukció során kutatást találtak a szentély falainak leleteiről, valamint az eredeti mennyezetfestés egy részéről is. A templom alatt van egy kripta is, és számos régi sír található közvetlenül az alapok mellett. Ő szentelte fel Szent Márton , életnagyságú szobrát tartalmazza, és a főoltárában található. A bal oltárt Szűz Máriának , a jobb oldali oltárt Jézus Isteni Szívének szentelik.


Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)
Hogy nézne ki, ha nem említenénk az itt található sörfőzdét. A Karpat Sörfőzde bevált recept alapján gyárt hagyományos söröket, változhatatlan jelleggel és gazdag ízzel. 2015-ben alapították, és Szlovákia egyik legnagyobb kézműves íjja. 17 fokos KARPAT WEIZEN sört is kínál, amely 2016-ban első helyezést ért el. Félsötét erjesztett búzasör.
Forrás: Pivo z Pivovaru Karpat (27.11.2019)
Hrnčiarovce nad Parnou-ban egy festményekkel díszített történelmi ház is található . 1928-ban épült. Az előszobában Jézus festménye látható. Jelenleg a lakók laknak benne, ez egy családi ház.
Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)

És mint utolsó falunk itt van Voderady. Vannak olyan műemlékek, mint az udvarház, a templomos kapu és a Szent templom. Ondrej. Van egy legenda is a faluról, és azt mondják, hogy az ókorban a szerzetesek oda jöttek, ahol most Voderady van. Sehol nem volt víz, hosszas keresgélés után végül sikerült felfedezniük egy forrást Malý Mačkáver területén, és hálából kápolnát építettek , és ráírtak "SME-VODE-RADI" -t.

Mondunk valamit a Szent templomról Ondrej. Ez egy plébániai barokk templom és egyhajós épülete, a presbitérium sokszögletű záródását képezi, és gerincekkel ellátott hordós boltozattal és lunettel boltozódik. Ez egy háromszintes templomtoronyból áll, amelynek dupla teteje és kő bejárati portálja van. A toronynak korábban három harangja volt, de csak egy maradt. A templom homlokzata Tomáš Baranyay emléktáblából áll, címerrel és felirattal, az emléktábla felett pedig Szűz Mária szobra látható Jézussal. A templom külsejéről a kripták bejárata látható, amelyekben a Zichy család tagjai vannak eltemetve. Az eredeti belső térből csak a barokk szószék, a kálvária és a fapadok maradtak fenn. Az oltár felett egy képet látunk Szentről. Ondrej . A templomtól jobbra van egy emlékmű az I. világháborúban Voderadyban elesett katonák emlékére. Balra faragták az elesett legények, a másik oldalon pedig az elesett férfiak nevét. A templom mögött egy kicsi, de szépen parkosított park található, a templom mögött balra pedig a Lourdes-i Szűz barlangja található.

Forrás: GoSlovakia (27.11.2019)
A Voderanský kastélyba költözünk, és ez a kastély a falu legrégebbi emléke. Sajnos nem tudja, mikor építették. Legismertebb a világ minden tájáról származó művészeti és történelmi tárgyak gyűjteményéről, valamint ritka könyvek gyűjteményéről. Számos megmentett emlék található a Nagyszombati Múzeumban, a Vöröskő Múzeumban és a Pozsonyi Történeti Múzeumban. Bérelheti a kastélyt esküvőkre, családi ünnepségekre, vállalati rendezvényekre, művészeti fotózásra, kiállításokra, színházi és zenei előadásokra. Az épület belseje annyiban érdekes, hogy meghatározó jellemzője az egykarú lépcső és a díszterem, amelynek első emeletén a gépet stukkódíszek díszítik. Van még egy legenda, miszerint a kastély korábban a templomosoké volt, és várnak kellett volna lennie. Jelenleg felújítás alatt áll, de legyen egy tanösvény, pihenőhelyek gyerekeknek és felnőtteknek, romantikus virágzugok és még sok más meglepetés. Tehát van mit várnunk a jövőben, de az már elég szépen fel van újítva, így ha van ünnepe, esküvője, bérelheti a helyiségeit.
Forrás: Kaštieľ vo Voderadoch (27.11.2019)
Forrás: Sála (27.11.2019)
E körút után megállhatunk a Pizzeria La Moto-nál . Ha szereted az olasz konyhát, nem kell messzire menni, de Voderadyban imádni fogod. Csatlakozik a Japan Moto áruházhoz. Az olasz stílusú étteremben csaknem 30 féle pizzát, valamint különféle tésztasalátákat és desszerteket szolgálnak fel. Attól függően, hogy mennyi ideig látogatja meg, van ajánlatuk. Például télen élvezheti a forró alkoholos és üdítő italokat. És nyáron ismét élvezni fogja a Litovel Maestro csapolt sört, amelynek egyedülálló kiváló íze és lavinahatású habja van. Olasz kávé La Messicana. Kellemesen fogod érezni magad, mintha Olaszországban lennél, és csak annyit kell tenned, hogy Voderadba megy.
Forrás: GoSlovakia

A Voderady egészséges természetes termékek előállításáról is ismert. Természetes gyümölcslé előállítása természetes préseléssel, pasztőrözéssel stabilizálva, semmilyen kémiai tartósítószer hozzáadása és szirup előállítása nélkül. Természetes, hazai termékek közvetlenül egy szlovák gazdától. Egészség a gyümölcsösből. A gyümölcslevek és szirupok maximális erőfeszítéssel készülnek az egészséges anyagok megőrzése érdekében. Nem adnak hozzá színezéket vagy tartósítószert. Az almalé nem tartalmaz hozzáadott cukrot , Šavičkának hívják.

Forrás: Jablková štava - šťavička (27.11.2019)
És itt ér véget utunk. Remélem, hogy ugyanúgy élvezte, mint mi, és hogy sokat tanult a szent emlékekről, és talán jól evett.
oszd meg
Spracoval: Dominika Šimončičová
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel