HU HU

Látogassa meg a GoSlovakia Dudvážsky pályájának festői részét

(ms)

0 hodnotenia
Ebben a cikkben meglátogatunk 5 közeli és festői falut, amelyek a Mikroregión 11 PLUS egyesület részét képezik, és amelyek valóban kínálnak valamit látogatóik számára. Fokozatosan keresztezzük Križovany nad Dudváhom falut, majd átmegyünk a szomszédos Vlčkoviec-be, ahonnan gondosan átmegyünk az R1-es gyorsforgalmi úton Opoj faluig, megállunk Majcichovban és végül meglátogatjuk Zeleneč falut.

Első faluként meglátogatjuk Križovany nad Dudváhomot , amely Nagyszombattól mintegy 7 km-re található. E falu első említése 1296-ból származik, de ez nem a falu alapításának éve, de erről később beszélünk. A múltban a falu valószínűleg az őrség, a gazdasági, de a vallási élet központja is volt. A tatárok inváziója idején a kritikus időkben egyházi igazgatás telepedhetett itt, amit az ősi román rotunda is bizonyít, amelyről egy pillanat alatt többet fogunk beszélni.

A legenda szerint a falu akkor kapta a nevét, amikor a Nagy Morva Birodalom idején Nagyszombat közelében élt egy Tur nevű hatalmas és gazdag fejedelem, aki akkor még pogány volt. Hallani sem akart a kereszténység elterjedéséről és az új hit elfogadásáról. Később azonban még mindig megkeresztelkedett. Azt a helyet, ahol ez a herceg megkeresztelkedett, az emberek Krest Tura-nak hívták, amely állítólag a falu eredeti neve volt. Ebből évszázadok óta létrejött a név, amely az írásos dokumentumokban szerepel 1296 Kerestur néven . Ezt a falu nevet 1948-ig használták. Ez év után Križovany nad Dudváhom volt és ma is az.

A falu legrégebbi építészeti emléke a már említett román stílusú rotunda - Rotunda of St. keresztjét , amelyről a közelmúltig azt mondták, hogy 1246-ból származik. Ez a Szent Lógó-templom mellékkápolnája. a kereszt. Az 1938 júniusi falfestményeinek megőrzése során az Rotterdamban a vakolat alatt feltárták az 1246-os évet, amely az épület eredetének feltételezett évévé vált. Figyelemre méltó tényeket hozott a rotundával kapcsolatos feltáró munka, amelyet Vladimír Úradníček akadémikus festő vezetett 1967 és 1970 között. Ezek a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a rotunda régebbi, és valószínűleg 1246 volt az épület kora gótikus stílusú rekonstrukciójának éve. Ezt az állítást bizonyítja az eredeti román ablak leleplezése a rotunda csúcsán. Az épületen belül meg lehetett tudni a román stílusú nyergek, rögzített ülések alakját a rotunda fülkéjében. Kívülről, a rotunda apszisának és hajójának teteje alatt egy dekoratív román téglafríz van kitéve. Az apszisot két román ablak világítja meg. Keleti tájolású, a rotunda hajóját magas, félköríves diadalív köti össze vele.

151_y0pdyo0gbn.jpg
Forrás: GoSlovakia (21.8.2019)

A rotunda érdekessége, hogy az épület teljes hossza megegyezik a teljes magasságával, azaz 10,5 m-rel. Az épület falazatának állandó vastagsága legfeljebb 1 m. A geometriai függőségek az épület egyes elemeire is vonatkoznak, például ablakokra, diadalívre, nyeregre, frízre. A közelben lévő azonos épületek közül, amelyek eredetét írásban dokumentálják, csak a dechtyei templomot ismerjük (r. 1172).

A faluban több kis szakrális emlékművet is találhatunk, például szentek szobrait. Az egyik a Szent József szobor . Ez egy könyörgő szobor, amelynek szövege: „Szent József, imádkozz értünk! Dedikált: Juliana Bošácká r. 1935 ”. Az imádság udvariasan, tiszteletteljesen benyújt valamilyen kérelmet, amelynek teljesítése a keresett személy akaratától függ. A temető falait Nepomuki Szent János szobra őrzi. A templommal szemben az út túloldalán található egy hatalmas szobor Szent Flóriánról , a tűzoltók és a mentők védőszentjéről. Floriánko itt igazán szépen festett szépség. Halvány színnel nagyon vonzónak tűnik férfiként. Tégla is van a gyomrán.

151_ps8yy59jg9.jpg
Forrás: GoSlovakia (25.11.2019)

Ha Križovian nad Dudváhomról Vlčkovce-ra megyünk, pontosan 0 másodperc múlva ott vagyunk. Igen, ez a 2 nap simán követi egymást. A nagyon előnyös fekvésű Vlčkovce a múltban volt, de ma is kereszteződés a közeli Nagyszombat és Nyitra városok között. Az R1-es gyorsforgalmi út a falu külső szélén halad, amelyhez Vlčkovce falu két kereszteződéssel kapcsolódik.

Számos véletlenszerű lelet és régészeti feltárás Vlčkovice tágabb környékén bizonyítja, hogy az egész terület az őskorban viszonylag sűrűn lakott volt. A falu létrejöttének nagy része azonban egy régi kommunikációs artéria megléte volt, amelyet később Cseh Útnak hívtak, ami régóta vezet a mai falu közvetlen közelében. Sok település gyakorlati okokból jött létre útközben. Abban az időben a vevők és a kereskedők pihentek bennük, megjavították a sérült kocsikat és cipős állatokat. Később ezek a települések fizetős állomásként szolgáltak. A már említett Cseh út mellett a Dudváh és a Blava folyók fölötti hidak fontos szerepet játszottak a Vlčkovce létrejöttében. Ezt megerősíti az a tény, hogy később a híd lett a központi címer az általános címer létrehozásában.

A falu neve, amint a neve is mutatja, a helyi megőrzött hírnévnek felel meg. A farkasok gyakran nagy csoportokban kóboroltak a környék közelében, ezért a helyiek ezekről a vadállatokról nevezték el a falut. Azonban a falu gyakran nem változtatja a nevét, valójában csak a nevek Forkoshyda, Farkashyda, Farkašín és Farkashida 1948 óta ismert, de abban az időszakban 1975-1991 nevezték Dudváh. Azóta azonban újra ismerjük a régi-új néven Vlčkovce. Vlčkovce legrégebbi írásos említése 1231-ből származó dokumentum, de sok lakos támogatja az 1336-ból származó második írásos említést.

Amint végigsétál ezen a festői falun, biztosan nem hagyhatja ki a gyönyörű tájházat . Messziről kék sugárzó színnel tűnik fel, és a helyiek általában gyönyörűen díszítik. A tájházat 2017. október 6-án újították fel és nyitották meg, és mind a helyieket, mind a falu látogatóit szolgálja, mert az év folyamán különféle kulturális eseményeknek ad otthont. A házban Fraň Štefunk nemzeti művész emlékterme is található . A tájház valójában egy múzeum, amely a jelenlegi életet a faluba idézi a múltban. A jövőben a Tájházat különösen a környékbeli iskolák gyermekei számára nyitják meg, mert ilyen múzeumi darabgyűjteményt, amelyet Vlčkovcén sikerült összegyűjteni, a környező falvakban sehol nem állítják ki.

151_vtdeegk6w9.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

A falu végén Sereďs felé található a Szent templom. Lisieux-i Terézia 1934-ből, amely régebbi alapokra épült. A templom a régi templom eredeti helyén áll, ahonnan néhány szobrot és festményt áthelyeztek, és amelyek díszek és emlékművek. Az új templom a pozsonyi Michal Milan Harminc építész projektje alapján épült. A templom kevesebb, mint 14 hónap alatt épült. A templom utolsó változtatásaira 2009-ben került sor. A presbitériumban új márvány áldozati asztalt és ambont helyeztek el a horvát canfaranból, valamint egy új széket a papnak és a minisztereknek, amely tömör bükkből készült. Mons szentelte fel őket. Pavol Zemko, főispán. További információk a Szent templomról Lisieux-i Terézia közvetlenül a weboldalunkon található .

151_8v9w1u0d5k.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

Amikor Vlčkovce említik, lehetetlen nem beszélve a Mill elejétől a 16. században. A falu alsó végén találjuk a templom és a Cukorgyár között. Malom a habáni időkből, de amikor a habánok Vlčkovce-ba kerültek, a malom már itt állt, és így története még tovább megy, de konkrét feljegyzést arról, hogy ki építette a malmot, nem találták. Csak feltételezhetjük, hogy a Pállfy család egyike volt, akihez a falu akkoriban tartozott. 1925-ben az akkori Retzer molnár a legmodernebb malomberendezéseket telepítette a malomba. Az akkori Retzer molnár leszármazottai a mai napig élnek és kezelik a malom épületét. 1989 óta a malom működik, és először baromfi és sertés összetett takarmányának gyártásával foglalkozik. Fokozatosan három összetett takarmánykeverőt üzemeltettek és több nagy gazdaságot láttak el. Jelenleg egy keverőüzemet működtetnek, ahol főleg a kistermelőknek szánt baromfi-összetett takarmányok előállítására és értékesítésére szakosodtak.

151_tp1leu2050.jpg
Forrás: GoSlovakia (26.11.2019)

Leugrunk Vlčkovice felől egy ugrásra. Azonban nem úgy, mint az előző esetben, hanem kevesebb mint 2 perc múlva Opoj faluban vagyunk. Opoj egy csendes falu, amely zöldellő közepén biztosítja a magas életminőséget, a tiszta levegőt és a békés családi légkört. Opoj első ismert írásos említése a nyitrai káptalan 1266. évi dokumentumában található. A dokumentum tartalma Majcichov vagyonának egy részének eladására vonatkozik. A pozsonyi káptalan 1278-ból származó dokumentumában, amely Zelenča határait ismerteti, a "terra Opoy" -t Pozsony várának tulajdonaként említik.

A falu északnyugati részét a Szentháromság római katolikus temploma zárja le 1775-től. Eredetileg temetési kápolna volt kriptával a Szása család számára. Szásy František, a mámorító ingatlan akkori tulajdonosa a szakrális épületet úgy építtette meg, hogy homlokzata merőleges legyen a legrégebbi utcai kialakításra, és ezzel lezárta a falu északnyugati szélét. A 20. század elején a kápolnát sokszögű presbitérium bővítette keresztboltozattal. Abban az időben a mennyezetet a Biblia jelenetei, valamint Szent Márk és Lukács festményei is díszítették. A templom jelenlegi külső megjelenése a háború utáni rekonstrukciók eredménye, amelyek a torony és a tartószerkezet felbomlásához kapcsolódtak, a falu 1945-ös felszabadítása során. Ez két homokkő műemlék, kereszttel és betett márványtáblával.

151_qn81oy91f4.jpg
Forrás: GoSlovakia (25.11.2019)

A legrégebbi Opojská utca közepén, a teraszos épületekből kiemelkedve, egy harangtorony található a 19. század első feléből. A négyzet alakú elrendezésű, piramis tetejű és íves ablakú épületet magassága közepén párkány osztja. Indoklása addig volt releváns, amíg a templomot a háború után meg nem építették a toronnyal, mert az eredeti temetkezési kápolnában nem volt harangtorony. A harangtoronyban három harang van - kicsi, közepes és nagy. Az alacsonyabb, 300 mm átmérőjű csengő dátum nélküli, helye nem ismert. Az alsó, 450 mm átmérőjű középső harangot a Fischer testvérek öntötték Nagyszombatba 1902-ben. A legrégebbi harang Ján Achamer által Pozsonyba öntött 1692-ből származó nagy harang. Jelenleg a harangtorony nincs használatban, mert a falu elektronikus templomi harangokat használ.

151_xoqr8eo2pl.jpg
Forrás: GoSlovakia (25.11.2019)

Cikkünkben az utolsó előtti falu Majcichov falu, amely nemrégiben emlékezett első írásos említésének 750. évfordulójára (1266). Majcichov egy falu Nagyszombattól mintegy 10 km-re délre. A falu elsősorban nacionalistáiról és Ján Palárik lelkészről ismert, aki 1862-től 1870-ben bekövetkezett haláláig a plébánián alkotott és dolgozott, és itt is eltemetik.

A faluban van egy neki szentelt emlékszoba, amelyet sok diák, főleg középiskolás diák látogat el, de külföldről is érkeznek ide emberek. Ján Palárik nemzeti ébresztő, katolikus pap, dramaturg és a nemzeti élet szervezője volt. Szegény tanító családban született 1822. április 27-én Raková na Kysuciach-ban, ahol emlékhelyet is szenteltek neki. Több szlovák könyvet és tankönyvet írt a szlovák iskolák számára. Ezen kívül megírta negyedik darabját Dimitrij samotvanec címmel. Halálának századik évfordulója alkalmából nagy ünnepségek történtek, és Ján Palárik ezen emléktermét állandó kiállításként létesítették. Tíz év elteltével újratelepítették, és megfelelőbb helyiségekbe helyezték át. Halálának (1990) 120. évfordulóján tartották a legnagyobb emlékünnepséget, és az új modern művelődési ház gyönyörű helyiségeiben újból felállították az emléktermet. Ján Palárik emléktermében van egy festmény, amely az ún Majcichov béke, amely a császári-kuruki háborúk végét jelképezi.

151_32t23kf7bl.jpg
Forrás: GoSlovakia (25.11.2019)

A falun átvezető főúton áll a Mindenszentek római katolikus temploma, amely kihagyhatatlan a falu közepén lévő dombon levő toronynak köszönhetően. Román stílusban épült a 13. században. A torony azonban valószínűleg sokkal régebbi, és a szláv erődítmény telepítésének a 8. és 9. század közötti időszakából származik. Korábban őrtoronyként szolgált, amit a keleti oldalán lévő falazat is bizonyít. Vannak háromszög alakú nyílások, amelyek ablakként szolgáltak az erőd felé. A 13. században a templom főhajóját felvették a toronyba, ahol kőből és téglából falazatot használtak. A szentélyt 1749-ben építették téglából, amelyre az oldalhajók meghosszabbítása során a falak leszerelése során került sor. A 17. században a templomot egy ideig az evangélikusok megvásárolták, így a katolikusoknak 1697-ben új templomot kellett építeniük - a temetőben a Szűz Mária Mennybemenetele kápolnát, amelyet a mai napig megőriztek. A templom középkori formában állt a 18. század közepéig, amikor az eredeti szentélyt lebontották. Lecserélték egy nagyobb presbitériumra, amely olyan széles volt, mint a hajó, és csak diadalív választotta el egymástól. A templom rekonstrukciója és mellékfolyosók hozzáadása az 1950-es évek elején kezdődött, amikor új oltárt is építettek. A 20. század kilencvenes éveiben rekonstruálták a templomot, mellette pedig a Rózsafüzér Szűz Mária-barlangot építettek.

151_4br2p0zqrl.jpg
Forrás: GoSlovakia (21.8.2019)

Végül az utolsó faluba költözünk, amelyet ebben a cikkben megemlítünk. Ez Zeleneč falu, amely az első 1634-es levéltári iratot rögzíti, és 200 lakost és 40 házat sorol fel. Ez év elején a falunak 2660 lakosa van. Zelenec első történelmi említése azonban már megtalálható IV. Bel magyar király okiratában. 1243-tól, ahol a falu SEELENCH nevet viseli és ahol Belo király IV. földet adományoz a pozsonyi polgári Wochnak hála jeléül a bizonyított szolgálatokért a királyság tatárok általi veszélyeztetésében.
Az ebben a cikkben említett összes település közül egyértelműen Zeleneč áll a legközelebb Nagyszombat regionális városához. Csak 2,5 km-re van, amit a lakosok bizonyosan értékelnek.

A falu és minden bizonnyal a legvonzóbb épület a Szűz Mária születésének római katolikus temploma, amely vonzó modern építészete és ténye miatt, hogy totalitárius időkben épült, ez az idő nem kedvezett. ilyen jellegű épületek építése. Az építkezést jótékonysági hívőktől hajtották végre. Az egyház felszentelte 5.9. 1993 Mons. Tóth Dominik. Zelenec első írásos említésének 750. és a templom építésének 20. évfordulóján volt. A templom belsejét vizuálisan és akusztikailag szépíti a híres osztrák Walcker-Mayer cég egyedi fuvolaorgonája, amely a 18. század vége óta gyártja ezeket a hangszereket. A szerv kivételes minősége feltételezi azokat a szerveket, amelyeket általában évente kétszer tartanak.

151_wy6hlvwf6j.jpg
Forrás: GoSlovakia (25.11.2019)

Ezt a cikket hagyományosan nem fejezzük be templommal vagy emlékművel, hanem ellátogatunk az újonnan megnyílt Pizza Roman étterembe, amely a nap végén található a D1-es autópálya felé. Hatalmas stílusos terek várnak rád, amelyek a terasszal együtt kiváló hangulatot teremtenek ebben a kedves és barátságos környezetben. Végül, de nem utolsósorban számos ínyenc élmény vár rád. Az étterem minden nap nagyszerű menüt készít, és választhat a menüből is. Biztosan nem kell beszélnie gyermekeivel, hogy megfelelően étkezzenek, mert az étkezés után megérdemelt jutalmat kapnak egy mini farm formájában . Lovagolhatja a gyerekeket körhintán vagy akár pónikon, vagy egyedül játszhatnak a játszótéren. A környezet általában kellemes azok számára, akik szeretik a természetet és az állatokat. Érdekes, hogy a gazdaság gondoskodik azokról az állatokról, amelyekről már senki sem akart gondoskodni. Azok az állatok, akiket itt megismerhet és láthat, fogságban születtek, ezért nem élnék túl a vadonban. Nem csak megfigyelheti az állatokat, hanem kapcsolatba léphet velük, miközben etetheti velük a megvásárolt élelmiszereket.

151_9misfjret6.jpg
Forrás: GoSlovakia (25.11.2019)
oszd meg
Spracoval: (ms)
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel