HU HU

Fedezze fel a legjobbakat Levočában

Dominika Šimončičová

0 hodnotenia
Vakációt tervez, vagy nem tudja, hová menjen egy hétvégi kirándulásra? A mai mozgalmas idõkben a családdal vagy a barátokkal járni kellemes idõterelés. Szlovákia gyönyörű ország, és számos turisztikai látványosságot, emlékművet és nevezetességet kínál kirándulásainkhoz. De gyakran nem ismerjük őket, pedig szó szerint az orrunk alatt vannak. A Levočát választottuk neked, amiről elmondunk neked valamit.
Levoča városába autóval vagy busszal lehet a legjobban eljutni. Vonattal eljutni Levočáig? Igen, lehetséges. A személyvonatok ugyan nem járnak rendszeresen, de évente néhányszor felszáll egy személyvonatra. Ha hétvégére, nyaralásra járt ide, és még nincs szállása, két tippünk van az Ön számára, ahol tartózkodhat.

Az első tipp a Lev közelében található szálloda. A Hotel u Leva garantálja a minőségi, barátságos és segítőkész személyzetet és a bájos környezetet. Szép, tágas, kényelmes, kényelmes és esztétikusan berendezett szobákkal rendelkezik, amelyek kényelmet nyújtanak nemcsak az üzleti utazások során, hanem a gyermekes családok és a turisták számára is, akik a város szépségei felé tartanak expedíciót. Közvetlenül a szobákból kilátás nyílik a térre és számos műemlékre. A város központjában található, 500 éves múlttal. A szálloda mögött egy megfizethető parkoló található. A legjobb dolog az egész szállodában az a lehetőség, hogy egy jó vacsorát vagy ebédet fogyaszthat az étteremben. Ételeket kínálnak vegánoknak és vegetáriánusoknak is. És akkor is, ha Ön nem a szálloda vendége, elmehet a szállodába, mert az étterem nyitva áll más emberek előtt.

Forrás: Hotel u Leva (30.11.2019)
Forrás: Izba v hoteli u Leva (30.11.2019)
A második tipp a Hotel Barbakan. A Hotel Barbakan régi polgári ház jellegzetessége. A szüreti dekoráció azt az érzést kelti, hogy Szlovákiából származik. Nagyszerű fekvésű, csak néhány méterre a város főterétől. A szobák remekek és barátságosak, csodálatos kilátással a hegyen lévő templomra. A személyzet segítőkész, barátságos, az ételek finomak és megfizethető árúak.
Forrás: Hotel Barbakan (30.11.2019)
Forrás: Reštaurácia (30.11.2019)
És most elérkeztünk a legfontosabbhoz. Egy nap nem elegendő a történelmi város bejárásához. Kezdjük a belvárossal, ami szép és rendezett. Ott van például a Thurz-ház, a szégyenketrec, a templomok és még sok minden más. Kiválasztottunk néhányat Önnek, amelyek mindenképpen láthatók. Kezdhetnénk a Szent templomgal. Jakuba.

Szent templom Jakuba a történelmi tér központjában található. A legnagyobb gótikus templom, szakrális emlékmű a 14. századból, főoltárral, amelyet a lőcsei Pál faragó mester készített. Az oltár kivételes és olyan szép, hogy el sem tudja hinni, hogy élőben és olyan közelről nézi. A templom gyönyörű, történelmi, bájos, sok történettel. Belül gyönyörű ólomüveg ablakok, a mennyezeten lógó orgona és a 14. századi pad. Ha meg akarja nézni a Szent templomot Jakuba, vannak engedélyezett bejáratok magyarázattal, amelyek körülbelül 30 percig tartanak és óránként vannak. A belépés a templomban fizetendő. Érdemes meglátogatni ezt a templomot.

Forrás: Chrám sv. Jakuba (30.11.2019)
Forrás: Oltár Majstra Pavla (30.11.2019)

A templom közelében Jakuba a városháza is. Ez egy gyönyörű városháza a város szívében, gyönyörű reneszánsz építészet. Igazán gyönyörű épület, egyik oldalán boltívekkel, a másikon kissé más építészettel, előtte szoborral. Az épület valószínűleg a 15. század közepe táján épült, és számos épületen átesett a jelenlegi formájában. A történelmi városháza Levoča egyik leglátogatottabb kiállítása. A városháza történelmi helyiségei, közjegyző, régi hóhér eszközök és még sok más várja Önt. Ma az első emeleten lévő városháza épületében találhatók a Szepesi Múzeum és a várost reprezentációs célokat szolgáló tárgyalóházak kiállításai.

Forrás: Mestská radnica (30.11.2019)

A városházával szemben egy szégyenketrec jelenik meg. Ez a történelmi gyöngyszem a lőcsei téren áll. A szégyenketrec kovácsoltvasból készült, és inkább egy nagy madárketrecre hasonlít. Az ajtóba egy kis fém szív van beépítve. A szégyen ketrecét arra használták, hogy nyilvánosan elítéljék a Levoča utcáin megjelent kis bűnözőket és nőket. Rituális megaláztatás miatt börtönbe zárták őket. A szenvedés fokozása érdekében a ketrecet gyakran használták vásárokon, piacokon és fesztiválokon, ahol a legnagyobb tömeg volt. A bűncselekménytől függően több napig bent tartották őket. Az emberek kövekkel, rothadt gyümölcsökkel és rothadt zöldségekkel dobálták őket, sőt még köpni is engedték őket.

Forrás: Klietka hanby (30.11.2019)
Költözhetünk a lőcsei Paul mester házába. Ez a ház a Szent templom közelében lévő téren található. Jakuba. A Mester életét képviseli. Ez egy kicsi, de hangulatos múzeum. Ha kedveled a késő gótikus szobrokat, mindenképpen ide kell látogatnod a tér bejárása során. Megismerheti a Közép-Európában fellelhető összes híres faterméket, a régi mesterek működését. A faragók háza nemcsak a történelembe tekint, hanem gyűjteményi tárgyakat is kínál. Csak egy eredeti műve van.
155_6tq6vgknfj.jpg
Forrás: Diela Majstra Pavla (30.11.2019)
Forrás: Dom Majstra Pavla (30.11.2019)

Ezután átköltözhetünk Thurz házába. A Thurz-ház kétségkívül a legszebb polgári ház Levoča történelmi központjában. Ez a palota a 15. században épült, és a magyar nemesi Thurzos család tulajdonában volt. A Fugger családdal együtt híressé váltak arról, hogy világraszóló monopóliumot hoztak létre a rézpiacon. Az épület külseje megmaradt, a homlokzaton érdekes festmények találhatók. Bár ezt a barna és barnás szerkezetet átépítették, megmaradt néhány erős reneszánsz vonás, köztük egy erkély is. Ma múzeum.

Forrás: Thurzov dom (1.12.2019)
A következő megálló a Kláštorná utca végén található, és itt lehetősége van megtekinteni a Minorit templomot. Gyönyörű és elegáns barokk templom áll közvetlenül a kassai kapu mellett. Kívülről a templom elegáns, belül pedig gazdagon díszített tipikus barokk stílusban. Vonzó és értékes templom. A 14. század első feléből származik. Ez Szlovákia egyik legnagyobb temploma, amely a gótikus korszak kiváló építészeti művészetének példája. Kiemelkedik erejével. Főoltárán a gótikus Madonna 15. századi szobor, valamint a magyar királyok és jezsuita szentek barokk szobrai találhatók. Van egy festmény is a 14. század első feléből, amely a keresztre feszítést ábrázolja, a sekrestye kapu fölött pedig Szűz Mária halála és mennybemenetele látható.
Forrás: Kostol Minoritov (1.12.2019)

Mondunk valamit a kassai kapuról is. Ezen a viszonylag keskeny kapun keresztül lehet bejutni Lőcse történelmi városába. A kassai kapuról és az egész városi erődítményről azt mondják, hogy itt jelenik meg Juliana Korponay-Géczy szelleme, Pavel mester után Levoča történelmének második leghíresebb alakja. Évszázadokkal ezelőtt igazságtalanul azzal vádolták Julianát, akit "Lőcse fehér hölgyének" is neveztek, mert a város ostroma alatt a kurucok megnyitották a kapukat a hódítók előtt. A vádat kihallgatás követte a szenvedés és a kivégzés törvénye alapján. Nem csoda, hogy a lelke még mindig nem talál békét. A kapu régi, eredetileg középkori, de jól karbantartott. Ez azonban csak egy egyszerű átjáró, de érdemes megnézni és néhány fotót készíteni.

Forrás: Košická brána (1.12.2019)
Még akkor is, ha megnéztük a központ történelmi részét, bizonyára éhesek voltunk. Itt ajánlhatjuk az éttermet a Lev étterme mellett, a Kupecká Bašta éttermet már megismertük. A történelmi falak gyönyörű környezetében található. Ha a sör mellett ülünk a teraszon, és a kiváló ételek még kellemesebbé teszik a napunkat. Az étterem több szobát kínál, így több emberrel nincs probléma a magánélettel. Az ételek finomak, jóízűek és a kiszolgálás kellemes. Tehát, ha nem tudja, hová menjen, keresse fel a Kupecká Bašta éttermet.
Forrás: Reštaurácia Kupecká Bašta (1.12.2019)
Forrás: Reštaurácia Kupecká Bašta (1.12.2019)
Ha szereted a kávét, javasoljuk a Leutschau Café éttermet. Közvetlenül a központban található ez a kávézó, és kint ülhet. És ha Ön igazán nagyszerű kávéfőző, akkor nagyszerű kávét és igazi ristrettót készítenek. A kávézó csendes, és italozás közben kellemes zenét élvezhet. Érdekes sör-, bor-, üdítő- és alkoholos italok közül válogathatnak. Nagyon jó kávét kínálnak, és desszertet fogyaszthatnak a kávé mellé, változatos sajtválasztékot kínálnak, mert itt is nagyon jól érzik magukat. A szolgáltatás udvarias és kellemes.
Forrás: Leutschau Café (1.12.2019)
Forrás: Leutschau Café (1.12.2019)
És végül, ha van kedve meglátogatni Mariánská hora-t is. Ajánljuk   minden vallású ember.   A bazilikától 6,5 kilométer távolságra van Levoča központja. Ez egy hely, ahol energiát lehet szerezni, kikapcsolódni és gondolkodni. Eljuthat oda autóval, busszal, de gyalog is. Maga a templom varázslatos légkört áraszt. Nagyon csendes és áhítatos hely. Van egy templom a Boldogságos Szűz Mária látogatásához. A templom mellett egy görög katolikus kápolna található a dombon, egy rekreációs terület a kereszt állomásaival, egy zarándoklat és egy tornaház. A bazilika külső oltárától délnyugatra, Szűz Mária északkeleti kápolnája rugóval. A bazilika nyugati bejárata előtt egy Szent-szobor áll. Ján Nepomucký. Az egész terület jól karbantartott és tiszta.
Meggyőződésünk, hogy elolvasása után egy hétvégére vagy nyaralásra megy Levočába, hogy élőben élvezhesse ezeket a gyönyörű látnivalókat.
oszd meg
Spracoval: Dominika Šimončičová
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel