HU HU

Kežmarok kerület és annak szépségei

Saška Mišiková

0 hodnotenia
A Kežmarok körzet az Eperjesi régió egyik legnagyobb kerülete, nyugati részén fekszik. A Kežmarok körzetben 3 város és legfeljebb 39 település található. Ez a körzet egyike azoknak, amelyeket feltétlenül meg kell látogatnia legalább egyszer az életében. Ha pedig többször meglátogatja, az csak jó lesz, mert mindig talál benne valami újat.

Ebben a cikkben mindenképpen meg fogunk győzni arról, hogy a természeti szépségek egyedülálló és ritka középkori emlékekkel ötvöződnek, ahol elképzeljük a legérdekesebb helyeket, amelyeket minden igazi szlováknak meg kell látnia.
Először középkori műemlékeket fogunk elképzelni, majd kissé kinyújtjuk a csontvázat, mert aktívabb turisztikai helyeket fogunk megnézni, ahol erdők, parkok részévé válunk, és sok olyan állatot és növényt ismerhet meg, amelyet ritkán talál meg. Ezenkívül bemutatunk szállodákat, panziókat és nyaralókat, ahol pihenhet egy hosszú, a festői helyekkel teli nap után. Természetesen nem feledkezünk meg a gyomrodról sem. Nincs annál jobb, mint egy ízletes és jó minőségű dolgot enni a friss levegőn egy nap után.

Kežmarok városa a 13. században jött létre három település - egy szlovák halászfalu, egy királyi határőr település és egy német - összevonásával. A város azonban már a kőkorban lakott volt. Kežmarokban számos kulturális műemlék található. Az egyik olyan város, amelynek híres története van. Történelmi magját városi műemlék-rezervátumnak nyilvánították. Minden évben itt rendezik meg az Európai Népi Kézműves Fesztivált.
Hihetetlen sok történelmi emlékmű koncentrálódik egy ilyen kis térben, egész nap intenzív élvezetet nyújt.

157_yjyffivel0.jpg
Forrás: Slovakia travel (4.12.2019)

A műemlékek közül az első a fa evangélikus ízületi templom. Ez a templom   felvették az UNESCO listájára. Ez Kežmarok egyik legrégebbi műemléke. Ez a templom annyiban különbözik a többi templomtól, hogy az építkezés során nem használtak semmilyen fémanyagot, azaz nem használtak fémszegeket, csak fából készült szögeket. A csarnok különleges varázsát ebből az ízületi templomból a jól ismert szlovák mese, Perinbaba alkotói is értékelték, akik több jelenetet is forgattak itt.
Jelenleg a templom teljesíti eredeti vallási célját, de mint fontos kulturális emlékmű meghatározott időnként nyitva áll a nagy turisztikai közönség előtt is.

157_c14f12r2el.jpg
Forrás: mesto Kežmarok (4.12.2019)

A 19. század második felében a kežmaroki evangélikusok úgy döntöttek, hogy új, reprezentatívabb templomot építenek - a fatörzsű fatemplom romba esett, és különösen statikai szempontból veszélyes lett. Ezért az 1879-1892-es években megépült az Új Evangélikus Templom , amelynek nemcsak szokatlan építészete van, hanem egy gyönyörű táj is a háttérben. Ez a Szlovák Köztársaság egyik nemzeti kulturális emléke is. Az évek során Lazary Viktor házépítő építette.
Bizánci, mór és más keleti elemeknek köszönhetően azonban a kivételes épület inkább egy zsinagógára vagy mecsetre emlékeztet, mint egy keresztény templomra.

157_6av04fv9gx.jpg
Forrás: mesto Kežmarok (4.12.2019)

A zsinórban harmadik templomot pálos templomnak hívják. 1654-ben épült három polgárház helyén, amelyeket 1650-ben Kežmarok városa adományozott a katolikus egyháznak. Ez egy köszönet volt, hogy segítettél a Thököly családdal kialakult viták megoldásában. A legrégebbi fennmaradt rész egy gazdagon díszített szószék a 17. század végén. Olyan mester készítette, aki szintén részt vett a Kežmarok-kastély kápolnájában található oltár létrehozásában. Az egész templom szinte átfogóan képviseli egy művészeti korszak fejlődését: a reggeltől a magas barokkon át a rokokó végéig.

157_l80zrykkk1.jpg
Forrás: mesto Kežmarok (4.12.2019)

A szakrális emléktemplomoktól a főtéren kiemelkedő Kežmarok városházájához megyünk. A legelső városháza azonban egy teljesen más helyen állt. Kežmarok egyik legrégebbi utcáján állt - a régi piacon. Az 1433-as huszita invázió után a város részben leégett, és a központ megmozdult.
A városháza alatt egy régi pince található, amelyben a XVI. vízforrások. A hagyomány szerint a pincéből menekülési földalatti járat vezet. Jelenleg a városháza a városháza székhelye.

157_e2jncvqxbk.jpg
Forrás: mesto Kežmarok (4.12.2019)

A Tátra Kežmarok városának meghatározó vonása a Kežmarok-kastély , amely az első ismert Magas-Tátrai turisztikai kirándulás kiindulópontjaként lépett be a Tátra turizmus történetébe. A kežmaroki kastély Szepességben az egyetlen teljesen megőrzött kastély. Az első írásos említés 1463-ból származik. A kastély az ún városi várak - közvetlenül Kežmarok város területén épültek annak érdekében, hogy megvédjék a lehetséges ellenségektől, de tulajdonosai különféle adókat követeltek a szabad királyi várostól. Ezért a sötét korban ez inkább teher volt. Ma egy helyi múzeumot talál benne, amely a vonzó erőd belső terek mellett pl. A kilátó vagy a kínzókamra érdekes kiállításokat kínál Kežmarok történetéről, a középkori céhekről és kézművességről, a zsidó kultúráról és a szakrális művészetről.

157_ksnu9anjaa.jpg
Forrás: mesto Kežmarok (4.12.2019)

A Kežmarok járás Červený Kláštor faluban található Pieniny Nemzeti Parkban találhatunk még egy kulturális nemzeti emléket, a Červený kláštort , amelyet 1320-ban karthauzi szerzetesek indítottak útjára. Remete életmódját élték, és nem engedték, hogy egymással beszéljenek. A kolostor falai között csak a "Memento mori" köszöntés jelent meg, ami fordításban azt jelenti, hogy "Ne felejtsd el meghalni" . Ma múzeumot létesítettek benne.

157_bwokdrjeru.jpg
Forrás: Slovakia travel (4.12.2019)

Ahogy megígértük nektek az elején, a szent emlékművekről olyan helyekre fogunk költözni, ahol a szemünket és a lábunkat fogjuk megdolgozni. Megmutatjuk, mi teszi a természetet egyedivé, és velünk megismerheti a helyi erdőket, az erdei élet részévé válik, és sok olyan állatot és növényt fog megismerni, amelyet ritkán talál meg.
A Bachledka Treetop Walk a Pieniny Nemzeti Park fajoktól eltérő erdőinek szívében található. A több mint 600 m hosszú útvonal egy fajoktól eltérő erdőben vezet végig, ahol különféle meglepetések és tanulságok várnak rád. A járdán való utazás során három adrenalin-kupaknál állhat meg. Nemcsak a gyerekek próbálhatják meg egyensúlyukat fenntartani itt, olyan nézetben, amely veszélyesnek tűnő mélységet tár fel maguk alatt. Természetesen minden látnivaló maximálisan biztosított.
Ha inkább magát a korai tanulmányozást részesíti előnyben, akkor a járda tele van információs táblákkal, ahol érdekes információkat tudhat meg a helyi erdők faunájáról, növényvilágáról és életéről, azok védelméről és a pusztító időjárásról. Használhatja azonban egy idegenvezető - a nemzeti park dolgozójának - ajánlatát is.

157_mbg4e10hl2.jpg
Forrás: Severo - východ Slovenska (4.12.2019)

Hisszük, hogy az ugyanazon a területen található Bachledka kilátó csodálatos kilátással nyeri el Önt, ahol a 32 méter magas toronyból minden szépséget meg fog látni, amelynek köszönhetően a Belianske Tátra csúcsai lesznek, a Pieniny és a festői Zamagurie egyedülálló látványa. Nagyszerű, hogy egy 67 méter hosszú száraz vízi csúszda kanyarog a kilátó körül, amellyel lerövidítheti a lefelé vezető utat, és egyúttal igazi adrenalin-löketet is élvezhet. Működik a téli szezonban is.

157_wpsbh7ombm.jpg
Forrás: Lepší deň (4.12.2019)

Továbbra is élvezzük a gyönyörű természeti szépségeket, növényeket, állatokat. A Tátra Nemzeti Park Szlovákia középső és keleti részén, a Tátrában található. Szlovákia kilenc nemzeti parkjának egyike, és Szlovákia legrégebbi nemzeti parkja is. Hegyi és alpesi növények, mint pl. rhododendron és fenyő állványok vagy egy gyönyörű alpesi penész virág, amely számos tátrai képeslapon megtalálható. A ritka állatok közül itt él a kopasz sas, a barnamedve, a tátrai zerge vagy a tátrai mormota. Közülük a legritkább a zerge - a Tátra szimbóluma. A zerge egyedülálló fajai közé tartozik, mert a jégkorszak vége után évezredeken át teljesen elszigetelten fejlődött. Emiatt különbözik az Alpok vagy az Apenniinek zerge rokonaitól, és ez a faj a földön sehol másutt nem található meg. A Magas-Tátrában Szlovákia legmagasabb csúcsa, a Gerlachovský štít (2655 m) és Szlovákia jelképe Kriváň. A parkot több mint 100 tó és több vízesés előfordulása is jellemzi. A Tátra legnagyobb és legmélyebb tava a Veľké Hincovo pleso, a legmagasabb tó a Modré pleso (2192 m tengerszint feletti magasságban). A leggyakrabban Štrbské és Popradské pleso látogatják.
Az egyetlen barlang, amely nyilvános, a Belianska-barlang.

157_5bmyllpzc8.jpg
Forrás: tatry.sk (4.12.2019)

Szlovákia legrégebbi és legnagyobb nemzeti parkjából a következőre haladunk, ez a Pieniny Nemzeti Park . Szlovákia északkeleti részén található. Az eperjesi önkormányzati régióban található Kežmarok és Stará Ľubovňa kerületben található. A teljes területből 9 km2 erdőkből áll, amelyet egyedülálló mezőgazdasági táj egészít ki kis mezőkkel, rétekkel és legelőkkel, amelyeken a nyáron tipikus zamaguri kaszált szénák állnak. A PIENAP gazdag ritka növényfajokban, amelyek között számos endemika található, például a Zawadzki nyúl, a Pieniny pitypang, a címeres arab és a szibériai hegyibordák. A fajonként sokféle fauna 766 lepkefajt, 99 puhatestűfajt és több mint 200 gerincesfajt tartalmaz.
Javasoljuk a park lengyel oldalán fekvő Tri Koruny legmagasabb csúcsának meglátogatását. A raftingtúra során azonban megcsodálhatjuk a három éles szikla szépségét is. A Haligovské skály mészkősziklák komplexuma számos barlangot és üreget vonz. A kiindulási pontok Červený Kláštor, Spišská Stará Ves vagy Stará Ľubovňa városa.

157_9z4853yob6.jpg
Forrás: ŠOPSR (4.12.2019)

A Kežmarok kerületben sok olyan helyet talál, amelyet látni szeretne, és biztosan nem fogja tudni megtenni egy nap alatt. A probléma megoldásának legjobb és egyben legkönnyebb módja az, hogy ott szállást talál. Az ajánlat valóban gazdag. Csak tegye a helyet a keresőbe, és azonnal megjelennek a legalacsonyabb ártól a luxuslakásokig terjedő ajánlatok. A legalacsonyabb árakat általában magánszemélyek kínálják, akik a turistáknak saját otthonukban kínálnak szállást, ún magán. Ez a szállás vonzó lehet azoknak a fiataloknak, akik pénzt akarnak megtakarítani, és tudják, hogy csak egy éjszakai alváshoz keresnek szállást, és más dolgokkal, például étkezéssel és esetleg valamilyen wellnessel foglalkoznak másutt.
Azok számára, akik nagy partival kirándulnak, vagy az egész családdal mennek, véleményünk szerint a legjobb választás, ha az egész házat csak magának foglalja le. Valóban lehet választani, a kisebb hangulatos házikóktól a hatalmas luxus faházakig. A házakhoz konyha tartozik, szinte mindegyikhez tartozik egy kert ülősarokkal, ahol este grillezhet. Például. A Wild Park Resort felnőtteket és gyermekeket kínál, akik szeretik az állatokat. Lovagolhat vezetés alatt, vagy etetheti az ott tartott erdei állatokat. Villa Gajdoš, Čajka - tanya, Chalúpka pod Vŕškom, Tatry nyaraló, fényűző gerendaház és hegyi kunyhó Goralský dvor , ezek a nyaralók modern bútorokkal berendezett szállást kínálnak kellemes, természettel teli környezetben, amit biztosan nem fog megbánni.

157_iusvd33f9r.jpg
Forrás: Luxusný zrub (4.12.2019)

Az igényesebbek és talán egy kicsit kényelmesebbek, vannak olyan szállodák, amelyek kényelmes szobákat vagy apartmanokat kínálnak ügyfeleiknek magas szinten. A Hotel Hviezdoslav **** közvetlenül Kežmarokban található, és a turisták számára a legnépszerűbb réz szállodák közé tartozik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a szállodákban valóban minden megtalálható, az egyszerű szobáktól a luxuslakásokig. Élvezni fogja a magas szintű gasztronómiát, ahol minőségi reggelit fogyaszthat, mielőtt elindulna a hegycsúcsokra. Ebben a szállodában minőségi wellness is található, ahol úszhat, úszhat, vagy élvezhet egy kellemes masszázst. Meg kell említenünk más szállodákat is, mint például a Hotel ARGO, a Tatranec, a Penzinom Max Kežmarok , amelyek szintén gyakran látogatott szállodák ezen a területen.

157_sxn0tzfg6q.jpg
Forrás: Sorger (4.12.2019)

Ha már említettük a wellness-t , a Hviezdoslav **** szálloda mellett a Wellness Hotel KONTAKT, Vila Aurora szállás Vela kellemes szaunát, pezsgőfürdőket, masszázsokat kínál , vagy csak pihenést és a légkör áztatását kínálja, amely ezen felül az említett wellness élményre és a minőségi ételekre is.

157_vt9svmz8ft.jpg
Forrás: Hotel wellness KONTAKT (4.12.2019)

A szent emlékek, a történelem, a kultúra, a természet és a természeti szépség mellett mindannyian várunk egy kirándulást és a helység hagyományos ételeinek kóstolóját. A minőségi gasztronómia manapság az egyik legkeresettebb téma. A turisztikai területek nagyobb vagy kisebb vállalkozói is tisztában vannak ezzel, akiknek fontos ez a jelenség.
A versétterem közvetlenül Kežmarokban, a Hviezdoslav szállodában található. Ez az étterem olyan hely, ahol a kulináris különlegességek kóstolásakor megfeledkezhet a nap mindennapi problémáiról. Regionális specialitásokat és nemzetközi ételeket kínálnak, és figyelnek a hús nélküli ételekre. A szakácsok örömmel veszik figyelembe az egészségügyi korlátozásokat, és az Ön kívánságainak megfelelően készítik el az ételt. Az étkezés tartalmaz egy finom bort is, amelyet gazdag borlapok közül választhat.
Egy másik étterem, amelyet bemutatunk nektek, a Jakub étterme . Körülbelül 4 percre található. ösvény gyalog a Kežmarok kastélytól a Starý trh 39-en, és körülbelül 10 km-re a Magas-Tátrától. Az étterem ízletes ételek gazdag választékát kínálja a hagyományos hazai szlovák és nemzetközi konyhából, beleértve a hús nélküli ételeket, például a házi bryndza gombócokat.
A Kežmarok-kastély étterme kikapcsolódást és vendéglátást kínál Önnek egy történelmi körút után, amelyet befejezhet. A vár kastélyától mindössze 50 méterre található, és szívesen kínál szlovák ételkülönlegességeket, valamint napi menüt megfizethető áron. A Kežmarok étterem 120 férőhelyes, és több részre oszlik. Természetesen van egy nemdohányzó terület vagy WiFi internet is.
Semmi mással nem fogunk befejezni, csak a hagyományos Koliba nad pályán, amely szintén közvetlenül Kežmarokban található. Itt élvezheti a hagyományos szlovák specialitásokat, és ugyanitt vásárolhat különlegességet a hegyi kunyhóból.

157_5uhf7nympz.jpg
Forrás: Find hotel (4.12.2019)
Tehát reméljük, hogy ha gondolkodtál és haboztál az eperjesi Kežmarok kerület meglátogatásán, elegendő javaslatot tettünk erre. Szlovákia minden sarkon tele van természetes és szent szépségekkel.
oszd meg
Spracoval: Saška Mišiková
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel