HU HU

Mit kell látni a Vörös Kő kistérségben

Dominika Šimončičová

0 hodnotenia
Kíváncsi vagy, hová menjünk kirándulni? Nem kell messzire menni a gyönyörű természetért, a jó ételért és a melegszívű emberekért! Csomagolja be a hátizsákját, készítsen kartont az utazáshoz, és fedezze fel a legszebbet, amelyet Szlovákia kínál.

Ha inspirációt keres, hová menjen családjával, egyedül, barátaival, vagy a felével egy kiránduláson, romantikus utakon, akkor megtalálja ezt a cikket. Minden helyszín Szlovákiában található, így nem kell időt pazarolnia a hosszú transzferekre. Élvezze a gyönyörű természetet, az isteni békét és azokat a helyeket, amelyek gondoskodnak az élményről.

Megkezdjük utunkat a Červený Kameň kastélyon keresztül. Ha szeretne egy könnyed utat gyerekekkel, egy darab történelemmel, akkor pontosan erre a helyre kell mennie. Séta a kastély gyönyörű környezetében több mint jó ötlet. Ezenkívül a hely nagyon jó fekvésű, Pozsony, Nagyszombat és Pezinok közelében található, autóval 20-30 percen belül könnyen eljuthat. Ha helyközi közlekedéssel indul, szálljon le a Častá-Základina megállóban.

A kastélyt általában látogató helyként ismerik. Minden első vasárnap lehetőséget kínál a kastély ingyenes meglátogatására, ami különösen érdekes a nagycsaládosok számára. A pincék Európa legnagyobb szőlőültetvényei. A kastély Pálffy báró témájú túrái nagyon érdekesek. Egy átgondolt, több mint egy órán át tartó előadás, amely többet elárul a kastély leghíresebb korainak életéről. Červený Kamen csodálatos bútorkiállítást mutat be a templom műveitől a középkortól a ritka kárpitokig, egy arany ágy, egy arany szán és Nagy Katalin juhar hálószobáiból származó bútorok másolatai. További érdekesség a salle de terena, egy eredeti szoba, amelyet kavicsfalak, falfestmények, ritka velencei tükrök és friss dekoráció alatt folyó vízként tengerpartként hoztak létre. Különleges események, hatalmas bolhapiacok, kézműves piacok, lovagnapok és éjszakai séták vannak a kastélyban. Miután felmászott egy lépcsőn a kiállítási területre, minden lapos a túra végéig. Sok legenda veszi körül a Lovagtermet különféle magasságú asztallal és székekkel, valamint egy bájos minikápolnával.

Sétáljon le a hársfák és gesztenyefák sikátorán, lépjen át a kőhídon a tágas udvarra. Az udvarról a várbástyához lehet menni 1539-től. Innen szép kilátás nyílik a Kis-Kárpátok természetére.

A vár bejárása mellett javasoljuk megnézni a ragadozó madarak képzésének példáit, amelyeket a kastély területén szerveznek. A ragadozó madarak mellett van egy kisebb állatkert.

A kastély bejáratánál szabadon mozgó pávák láthatók. Kiváló bor vásárlási lehetőség a kastély bejárata közelében lévő kis borüzletben. A kertben ajándéktárgyakat is lehet vásárolni, és padokon lehet ülni. Lenyűgöző út az időben.
Forrás: Červený kameň (11.12.2019)
Forrás: Sála Terena (11.12.2019)
A Taverna pod Baštou kellemes étterem a Červený Kameň-kastély területén. Az étterem egyszerű, de finom ételeket kínál.
Forrás: Taverna pod Baštou (11.12.2019)

Budmerice-be költözünk. Ez egy falu Pezinok kerületben, Červený Kamen felől pedig körülbelül 10 kilométerre vannak. Az első említések 1296. évről származnak. A falu, majd Kerestúr neve a Kereszt Úr kifejezésből származik, az Úr Magyar Keresztjéből. Budmerice híres gyönyörű Budmerice kastélyáról , gyönyörű angol parkkal. A park szép és nagy. Romantikus stílusban épült a 19. század végén. Két emelettel és tetőtérrel rendelkezik, amelyet Pálffy Ján építtetett 1889-ben. A kastély homlokzatait tornyok, vikáriusok, kiömlések, oromzat díszítik. A bejárati portál felett Ján Pálffy címere található. Itt látható egy magas torony galériával vagy hagymatetővel. Az építkezés közelében van egy fácán. A közelben található egy erdei úton álló Lourdes-i Szűz Mária-szobor.

Forrás: Kaštiel Budmerice (11.12.2019)

A faluban található Pavel Dvořák népháza is. Részben megőrzött hagyományos népi építészet. Számú népház. A 68 egy 1975-ben nyilvánított nemzeti kulturális műemlék. Tűz nélküli téglából készült. Alaprajza L alakú és egy szintes. A legfiatalabb szoba 1847-ből származik, ezt bizonyítja a rácsos mennyezeti födém dátuma. Imakönyvek tárolására használták. "Úgy gondolom, hogy a legrégebbi és a legfiatalabb szoba közötti különbség 50 éves. Eredetileg egyszobás ház volt. A legrégebbi szobát és a szomszédos konyhát is magában foglalta." A falakban fennmaradtak a kapcsolatok, így láthatja ahol a kályha volt. Az eredeti gerendákat megőrizték a mennyezeten. A műemlékek szerint valószínűleg ökörvérrel konzerválták őket.

Forrás: Ľudový dom (11.12.2019)
Juraj Holček emlékműve itt is megtekinthető. Nemzeti kulturális műemlék, 1963-ban nyilvánították. Juraj Holček méhész emlékműve 1925-ből származik, egyenletes utcán áll. A Hoja szerzője.
Forrás: Pamätník Juraja Holčeka (11.12.2019)

Budmerice-ben található egy római katolikus templom, a Szent Felemelkedés. Kereszt és plébánia. A plébánia első említése 1390-ből származik. Egy 1561-ből származó feljegyzés szerint Budmerice-nek nincs lelkésze, a templomot ismét javítják, és az értékeket a Červený kameň kastélyban tárolják. 1634-ben a templom jobb oldali falán volt egy átalakított kápolna, amelyben új oltárt helyeztek el. A császári - Kuruk-harcok során a falu leégett. 1705. augusztus 11-én a budmericei csatában a Pálffy Ján vezette császári csapatok legyőzték a magyar lázadókat, František Rákóczi herceget. Az 1735-1736-os években a Budmer-templom általános rekonstrukcióját hajtották végre. Az egykori gótikus templom maradványát képező nyolcszögletű torony kivételével az új templom román stílusban épült. Az új templomot azonban nem élvezték, 1774. május 21-én leégett, én is megeszem a plébániát és a falu nagy részét. A plébániával is átépítették. 1782-ben újraszentelték őket, de ez még nem készült el.

Budmerice egy gyönyörű, többszintes paplakot termesztett, a lelkész számára egy különleges kápolnával és egy gazdag könyvtárral. A felújított templomban felépítették a mellékoltárt Szent. Ján Nepomúcký G. Schneider festőművész olajfestményével és egy másik olajfestményével, a St. Keresztelő János, egy új márványkeresztelő felett. A keresztállomások festményei és a torony új órája szintén ebből az időszakból származnak. Abban az időben két harang volt a toronyban. A harmadik harangot Štefan Mráz plébános alatt, 1869-ben a nagyobb javítások során adták hozzá.

Forrás: Budmerický kostol (11.12.2019)
Forrás: Budmerický kostol zvnútra (11.12.2019)

Elköltözhetünk a temetőbe, és ott megtekintheti a Hét Fájdalmú Szűz Mária kápolnát , amelyet Pálffy Rudolf és felesége, Eleonora építettek 1768-ban. Egyhajós tér félkör alakú presbitériumzárral és bemutatott toronnyal. A kápolna belső tere boltíves boltozattal van ellátva, kivágott lunettákkal. A homlokzat párkányokkal van ellátva, karnis fejjel. A bejárat felett Pieta festménye látható. A nyugati oldalon egy torony van, amelyet hagyma alakú tető borít. A toronyon az épület keltezésének éve található. A főoltárt Pieta képével az alkóvban angyalok pelyhesítik. A konkáv oszlopépítészetben Szent alakjai találhatók. Barbara és St. Terézia a 18. század második feléből.

Ezután megnézed a Szent szobrokat Anny, St. Kataríny, Ján Nepomucký és ők is a 18. század második feléből származnak. A kápolna állapota jó, és jelenleg a szent temetési misék szolgálatára szolgál, valamint a Hét Fájdalmas Szűz Mária ünnepén, szeptember 15-én.

Forrás: Kaplnka (11.12.2019)
Forrás: Oltár v Kaplnke (11.12.2019)

Budmericéből Jablonec faluba költözünk. E falu első említése 1342-ben történt. 1928-ig Jablonecet Halmešnak is hívták. A faluban egy 4,3 km hosszú tanösvény vezet a Gidra-patak mentén, amely információs táblákkal és padokkal van felszerelve, gyümölcsökkel és díszfákkal beültetve. A falu ismert futball hagyományairól is, amelyek 1937-ben kezdődtek. Jablonecben található a Szent templom is. Mária Magdolna és beszélni fogunk róla.

Szent templom Mária Magdolna , akit 1936-ban festett ac. festőművész, Edmund Maššani nyitrai származású és ak. szakrális épületek festője és restaurátor, Eugen Petrikovič, Kováriec szülötte. A történelmi romantika szellemében épült, mint a román stílus utánzata az 1860-1863 években, és ismét szentté avatta Szent. Mária Magdolna. Olasz építők építették. Az építőanyagot maguk készítették a Dolinka nevű kerületi részen. Körülbelül 20 000 aranyba került. A belső tér neogótikus stílusú. A térben vannak szobrok Szent Padovai Anton, st. Assisi Ferenc és Szent József. A főoltárt Ausztriában, Tirol egy részében készítették, amelynek oldalát az Isteni Szív Šefčovič Pál készítette Kerestur faluból 1889-ben. A második mellékoltárt Budapesten, a bécsi orgonát pedig írta Titz Péter. A templom tornyán három harang van. A legnagyobbakat és a legkisebbeket a Fischer testvérek Nagyszombatban ölték meg 1922-ben az amerikai szlovákok anyagi segítségével. A régi templomból két harangot loptak el osztrák és magyar katonák az első világháborúban katonai fegyverek gyártása céljából.

Forrás: Kostol sv. Márie Magdalény (11.12.2019)

Új kilátó is épült Jablonecben. A kilátó a jabloneci polgárok kezdeményezésének köszönhetően jött létre. A kilátó a tanösvény közelében található. A legjobb dolog a parkolás a Jabloneci Városi Hivatalnál. Innen már látszik a kilátó, ahova földúton lehet eljutni. Az út nagyon rövid, és csak körülbelül 5 percet vesz igénybe. A terep igénytelen, így még a babakocsival rendelkező gyerekek vagy anyák is képesek kezelni. A torony fából épült és körülbelül 11 méter. Közvetlenül mellette található egy kápolna, amelyet Szentnek szenteltek. Vendelín, a környezet védnöke. A környéket újonnan telepített hársfák egészítik ki.

Forrás: Vyhliadková veža Jablonec (12.12.2019)

Végül itt van Dubová falu . 1113 óta említik.
A falu a 16. század óta a Červený Kameň kastély birtokához tartozik. 1540 körül horvát gyarmatosok telepedtek le itt. Az 1549-es török inváziók után teljesen eltűnt. 1590-ben helyreállították eredeti helyén. 1715-ben a falu szőlőültetvényekkel és 34 adófizetővel rendelkezett, 1828-ban 88 háza és 609 lakosa volt. Mezőgazdasággal foglalkoztak, a 18. század óta meszet és faszenet égettek. A faluban található a Szűz Mária rózsafüzér temploma, amely 1907-ből származik, és a Szent kápolna. Vendelína.

Van egy kilátó is, és beszélünk róla. A Kukla-dombon található kis kilátó nagy és megismételhetetlen kilátással lepi meg a környéket. A társaság sűrű bükk-tölgy erdőkből áll Dubová falu felett. Látogatása nemcsak a felnőtteket, de a gyerekeket is elvarázsolja, akik játékosan tudják irányítani az itteni utat. A kilátó 12 méter magasra nyúlik. A tetejére fa létrákkal lehet feljutni, így különösen gyermekek esetében óvatosabbnak kell lennie. A kilátóból gyönyörű panorámás kilátás nyílik a Vörös-kő várra és a Kis-Kárpátok egy részére a legfelső emeletről. A kilátó mellett padokkal ellátott kandalló is található, ahol lehet grillezni, vagy csak ülni és elmélkedni a gyönyörű természeti jelenségeken. A Kukla kilátóhoz Dubová, Modra vagy Píla falu jelzett túraútvonalai mentén lehet eljutni.

Forrás: Rozhľadňa Kukla Dubová (12.12.2019)
Forrás: GoSlovakia (12.12.2019)
Forrás: Kostol Ružencovej Panny Márie (12.12.2019)
Reméljük, hogy megáll a Červený Kameň kistérségben, mert itt is van mit látni, és meglátogatja családjával például kilátótornyokat vagy a Červený Kameň kastélyt, és élvezi a napot.
oszd meg
Spracoval: Dominika Šimončičová
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel