HU HU

Ismerjük meg a Kis-Kárpátok legnagyobb bortermelő falut

(ms)

2 hodnotenia
A borbarátoknak természetesen nem kell bemutatniuk a falut a Kis-Kárpátok alól, amit ebben a cikkben elképzelünk. Bor- és szőlőszőlőt termesztenek itt több mint 300 hektáron, és a legtöbb termesztett fajta a Veltlínské zelené. Igen, azok, akik már meglátogattak néhány kocsmát, és egy nap egy pohár bor nélkül nem jelent teljes napot számukra, tudják, hogy ez Šenkvice falu.

Amint már észrevetted, a cikk tartalmát a bornak és részben a bornak szenteljük :) A Kis-Kárpátok borai a legjobbak közé tartoznak, amelyekre Szlovákiában büszkék lehetünk. Šenkvice az, amely nagyban hozzájárul folyékony kincseihez, és ugyanakkor aktívan fenntartja a szőlőtermesztés és borászat érdeklődését és fejlődését ebben a gyönyörű faluban. A Šenkvicei Borászok és Borászok Szövetsége jelenleg legfeljebb 27 borászt egyesít.

Šenkvice bor- és bortermelő falu a Malokarpatska szőlőtermő régióhoz tartozik, pontosan a Modran körzet. Jelenleg a lakosok száma szerint ez a legnagyobb bortermelő falu a Kis-Kárpátok alatt. A szőlőtermesztésnek és a bornak nagy hagyományai vannak itt, amit bizonyít, hogy már 1580-ban 83 szőlőbirtokos több mint 65 000 liter bor szüretet ért el.

A múltban Šenkvice különösen nagy híres villamosairól volt híres, amelyeknek a közelében található nehéz agyagos talajok a kívánt földességet és fűszerességet adták neki. A szőlőtermesztés terén elért haladás nemcsak a faluban, hanem Szlovákián belül is megteremtette a Szőlészeti és Szőlészeti Kutatóállomás működését . A faluban a hagyományos fehér fajták gyarapodtak - a korábbi Iršai Oliverből származó Veltlínské zelené, Rizling vlašský és a már említett Tramín červený . A kutatóállomásról új morva és szlovák fajták, például André, Aurelius, Muscat Moravian, Pálava, Devín, Duna, Nyitra , de világfajták is - Dornfelder, Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe vagy Merlot - fokozatosan kerültek termesztésbe. A hagyományos fajták is átesett egy minőségi rekonstrukció, így amellett, hogy veltlins vagy dió, minőségi fajták a burgundi és a rizling családok is megvan a helye ma itt.

1989 után új üzleti lehetőségek nyíltak meg, így ma Šenkvice olyan ismert borászati vállalatoknak ad otthont, mint a Karpatská perla , a Vinárstvo Ing. Marián Bočko és Kamil Kukumberg Pincészet . A kisebb borászok és borászok borát a 2000-ben alapított Šenkvice Borászok és Borászok Szövetsége csoportosítja, amely a szőlőtermesztés és a borászat megvilágosodásával foglalkozik. Ezért a borászoknak és a bornak ebben a kedvezőtlen időszakában is több modern szőlőültetvényt hoztak létre a faluban, amelyek garantálják, hogy Šenkvicében néhány évtized múlva jó bort talál.

Mint már említettük, a legtöbb termesztett fajta a Veltlínské zelené . A hagyományos választék mellett kevésbé ismert fajtákat, különféle új fajtákat és világfajtákat is termesztenek itt. A fehér mustfajták közül például a Devín, a morva Muscat, az Aurelius, az Aromín . A kék mustfajták közül a Nitra, a Duna, az André, a Gamay, a Merlot, a Dornfelder, a Domina . A szőlőkben olyan vonzó szlovák asztalfajtákkal is találkozhat, mint a Dóra, a Diamant, az Opál, a Rubánka, az Amethyst, az Onyx, a Negra .

A cikk következő részében bemutatunk néhány hangzatos pincészetet, és együtt megtervezzük saját borútunkat ezen a bájos falun keresztül. Reméljük ugyanakkor, hogy nem sértjük meg az előbb említett borászokat, hiszen minden egyes borásznak itt van a fontos és egyedülálló helye, és "darabjával" hozzájárul ahhoz, hogy Šenkvice ilyen kivételes bortermelő falu.

Először ellátogatunk a KARPATSKÁ PERLA családi pincészetbe, amelyet Margita és Ladislav Šebovci alapítottak 1991-ben. A Malokarpatska borvidéken mintegy 60 hektár szőlőültetvényen működő gazdaságok. A legnagyobb a 28 hektáros szőlőültetvény, a Suchý vrch, amely Svätý Martin falu közelében található, és a Martin erdővel szomszédos. Ide ültették a morva nemeseket, Pálava, Devín, Aurelius és André, valamint Cabernet Sauvignon és Alibernet, majd később Rajnairizlinget, Pinot Noirt és Pinot Grist. A Vinohrady Noviny vadászház Modra és Šenkvice között található. A Veltlin Green szülőhelye itt található egy agyagos altalajon. A Kis-Kárpátok délkeleti lejtőin a modrani Kálvária közelében Szajba, Kramár és Kalvária vadászataiban szőlőültetvények találhatók. Rajnai rizlinggel beültetett új szőlőültetvények érnek itt. Végül Vištukban a Müller Thurgau fajta virágzik a löszös altalajon.

Forrás: LOGO - Karpatská Perla (12.12.2019)
161_3o5tzu6nu9.jpg
Forrás: Vinárstvo Karpatská Perla (12.12.2019)

A pincészet ajánlja és egyben ajánlja az irányított kóstolókat. A borkóstolás mellett felfedezheti a termelési lehetőségeket, felmászhat a 21 méteres kilátóba vagy szezonális gasztronómiai különlegességeket élvezhet. A kóstolók mellett családi ünnepségekre vagy csapatépítésre is alkalmas. Érdekes, hogy a "Degustačka" elnevezésű szoba falain szlovák művészek grafikái lógnak, amelyeket a pincészet korábban a címkéken használt. Van még egy táncterem és egy borospince, ahol a bor mellett a Lavazza kávét is élvezhetik, vagy megkóstolhatják a kézzel készített Alibernet pralinét.

Egy másik pincészet, amelyet meglátogatunk, a Repa Winery nevet viseli. A "Mert élvezzük a bort" mottóval a tulajdonos őszintén dolgozik feleségével ebben a családi borászatban. A borászatot 2009-ben alapították és kezdték meg a professzionális bortermelést, majd később 2014-ben felújították és megnyitották az üzletet, beleértve egy kóstolótermet is.

Forrás: LOGO - Repa Winery (12.12.2019)
161_v4k0jtdr5q.jpg
Forrás: Repa Winery - Výroba (12.12.2019)

A borokat közvetlenül a Repa Pincészetben ismerheti meg, akár kiscsoportként, akár nagyobb látogatócsoportként. Csak egyeztessen időpontot, és derítse ki, hogyan születik a bor, és ugyanakkor megkóstolja az előállításuk legjobbjait.

161_v1kg2hw6hb.jpg

Most a Fitz & Petrík pincészetbe költözünk, amely 2012-ben alakult, és fiatal, kevésbé hagyományos fajtákból származó borokat vagy hagyományos fajtákból származó nem hagyományos borokat állít elő. Ez a különleges borászat új nemesekből készít borokat, amelyek borlistájuk jelentős részévé váltak. Találhatunk olyan új fajtákat, mint a Breslava, a Nitria, a Devín, a Pálava olyan klasszikusokkal kiegészítve, mint Iršai Oliver, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon. Érdekes, hogy minden évben egy klasszikus fajtát cserélnek valami újra.

Forrás: LOGO - Fitz&Petrík (12.12.2019)
161_y7tplbg06u.jpg
Forrás: Fitz&Petrík vinárstvo (12.12.2019)
161_jggz1zd41c.jpg

A Fitz & Petrík pincészet azonban nagyon jól ismert a kísérletekkel kapcsolatban, és a sok kísérlet egyikéből egyedülálló cuveé - rózsaszínű félszáraz FOAJÉ került elő . A három fajtabor keverékével előállított bor azonnal zászlóshajójává vált. Ennek alapja a Ferdinand de Lesseps fehér szőlő őshonos rendkívül aromás fajtája. Ezt a bort mindig egy rozé és egy fehér fajtaborral keverik az egyes évjáratokban az aromák, savak, maradékcukor és a vonzó rózsaszínű szín egyensúlyának elérése érdekében.

Forrás: FOAJÉ od Fitz&Petrík (12.12.2019)

A közvetlen közelben található egy másik borászat - Kozara. A Kozara Pincészet 2015-ben alakult, és a neve egy keskeny völgyből származik a Šenkvice kerület keleti részén - Kozar. A pincészet még fiatal, de a tulajdonosok olyan borcsaládokból származnak, amelyek több mint 50 éves hagyományokkal rendelkeznek a szőlőtermesztésben és a borászatban.

161_vohsjladrp.jpg

A borászatra jellemző az épület, amely építészetileg valóban nagyon érdekes. Legfeljebb három építész vett részt a végleges megjelenésben. A föld, ahol az épület áll, régi szőlőültetvény volt, amelynek "a hazának kellett esnie", de az új helyiségek formájában a hozzáadott érték magasabb volt. Ennek eredményeként vastag homokkődarabok nyúlnak ki a vakolatból, és a homlokzaton logót hoznak létre pincészetük számára, ami valóban időtlen hatást kelt. Élvezheti a borok minőségét nemcsak otthon, hanem közvetlenül egy gyönyörű és kellemes kóstoló helyiségben is. A bormárka nagyon régóta épít, és nagyon fontos egy szép alapra építeni.

Forrás: LOGO - Vinárstvo Kozara (12.12.2019)
161_bku6zz0t3z.jpg
Forrás: Vinárstvo Kozara (12.12.2019)

Ez a borászat a Šenkvice régió fajtáiból és tipikus fajtájú szlovák új nemesekből származó borok gyártására szakosodott. Jelenleg több mint két hektár szőlőültetvényt kezel, amelyek Šenkvicében találhatók, hét különböző helyszínen. A pincészettől a legtávolabbi távolság két kilométerre található, így azt mondhatnánk, hogy a borászat közelében találhatók.

Végül nem szabad megfeledkeznünk arról a rendezvényről sem, amely minden évben megrendezésre kerül ebben a faluban. "Za vínom do Šenkvíce " -nek hívják, és mindig sok látogatót fogad. A látogatók mintegy 30 főleg helyi borász és borászat termeléséből származó borokat kóstolhatnak meg. A Šenkvíce-i Behind the Wine eseménynek hagyományosan eredeti látványa van. Minden év grafikus védnöke mindig más és más tagja a helyi Borászok és Borászok Egyesületének, így minden arcnak fokozatosan a promóciós plakátok és meghívók "arcává" kell válnia.

A rendezvény napján a Naučný vinohradnícky chodník is látogatható a volt Városi Hivatal mögötti szőlőben. 30 legismertebb régi és új szőlőfajta mintájából áll. Ez a mini szabadtéri múzeum egy kilométer feletti új tanösvényhez is kapcsolódik, amely a falu központjába vezet, és összeköti 9 történelmi látnivalót az egykori általános iskolától a felső temető kápolnájáig. Elhalad azon a téren is, amelyen az újonnan telepített St. Városi, borászok védőszentje. Ezek az elemek megerősítik az önkormányzat szisztematikus megközelítését a helyi turisztikai infrastruktúra fejlesztése terén, különös tekintettel a tipikus Šenkvice borturizmusra.

161_cn6bxb7hrz.jpg
Forrás: Vinohradnícky náučný chodník (13.12.2019)

" A Šenkvíce-i bor mögött megrendezésre kerülő esemény az egész falu" névjegykártyája ", különös tekintettel a lélek és a hagyomány vendéglátására és szőlészeti vendégszeretetére. Ennek az eseménynek köszönhetően a bor jelenség volt, van és fog maradni Šenkvicében, amely még mindig megkóstolja, mozgósítja és egyesíti. ”- teszi hozzá Ľuboš Petrík, a Za vínom rendezvény menedzsere Šenkvíce-hez.

oszd meg
Spracoval: (ms)
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel