HU HU

A nad Holeškou kistérség három települése közül a legjobbak

Saška Mišiková

0 hodnotenia
Ebben a cikkben három falut ismertetünk meg, amelyek Szlovákia délnyugati részének festői környezetében találhatók, nevezetesen Trebatice, Rakovice és Chtelnica. A termékeny alföldi tájon, amelyet a Považský Inovec hegység védi az északkeleti oldalról, és amelyet a Vág folyó gazdag medre öntöz, a vendégek megtalálják a megfelelő helyet a kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz és sportoláshoz. Megmutatjuk, hogy Szlovákiában vannak olyan falvak, ahol túrázni lehet a hegyekben, délután pedig forró időben felfrissülni valahova a vízhez.

Elsőként látogatjuk meg Rakovice falut. Ez a festői falu a Nagyszombat dombjain fekszik. A falu nevének eredete is érdekes. Tudta, hogy egy vízi állat - rák szlovák elnevezéséből származik? Azt mondják, hogy valamikor gyakori állatok voltak a folyókban és patakokban, amelyek a faluban helyezkedtek el. A falu polgárai ismertek arról, hogy nagyon összetartóak és értékelik őseik hagyományait és emlékműveit.
A falu meghatározó vonása minden bizonnyal az udvarház , amely a falu északi szélén, egy nagy angol parkban épül. 1675-ben eredetileg reneszánsz kastély volt, de az 1930-as években klasszicista stílusban építették át. Abban az időben az uradalom kiterjedt könyvtárral is rendelkezett, amely állítólag akár 6000 kötet könyvet is tartalmazott. De amikor az első világháború véget ért, az udvarházat kifosztották. Sajnos 1945 után ugyanez történt vele. Ma az uradalom nagyon jó állapotban van, és középiskolának ad otthont.

163_jc7x44h8mg.jpg
Forrás: Eobce (13.12.2019)

A falu közepén, az önkormányzati hivatal mellett, amely először egyházi iskolaként szolgált, egy tégla harangtorony áll. Az épület valószínűleg a 18. századból származik. Az alsó részen bejárati ajtók vannak, a felső részen három ablak félköríves ívvel végződik. Sajnos ezt a fafaragás is ellopta 1970-ben. A harangtorony felső részén fából készült szerkezet és egy harang található a következő felirattal: FUSA PERCAJETANUM / ZADL TYRNVIAE 1857.

163_wi4h12u0dx.jpg
Forrás: Obec Rakovice (13.12.2019)

Ahogy tovább megyünk, a falu szélén Boroviec irányába, egy kő talapzaton négyszögletes alaprajzú és profilozott fejű Szent szobor van. Ján Nepomucký. A szent alakját kanonikus köntösben ábrázolják, jobb kezében egy birettel és egy feszület törzsével. Szent szobrok Ján Nepomucký-t leggyakrabban hidakra helyezték a víz mellett, mert ő a molnárok, szarufák, csónakosok és gyóntatók védőszentje.

163_kouu3l8kfz.jpg
Forrás: wikipedia (13.12.2019)

Rakovice falu büszke lehet a Kálváriára is , amely a falu déli végén, a Veselé község kataszteri határához közeli régi temető lejtőjén található. A dombon 3 fakereszt áll, amelyek a tetején a Golgotát jelképezik, amelyre Krisztust keresztre feszítették, két másik elítélttel együtt. A középső kereszten a keresztre feszített Krisztus fémlemezből készült alakja látható.

163_oyjahicqo9.jpg
Forrás: Obec Rakovice (13.12.2019)

Rakovice faluból Borovce falu irányába kevesebb, mint 6 perc alatt elhaladunk egy másik érdekes faluba, nevezetesen Trebatice-be . A Trebatice első említése 1113-ra nyúlik vissza. A legrégebbi települést azonban a késő paleolitikum (korai kőkorszak, Kr. E. 38 000–10 000 év) mamutcsontjainak eredményei dokumentálják. Kezdetben a beckovi vár kastélyához, később a nyitrai egyházmegyéhez tartoztak. Ezt a falut a turisták elsősorban Dolný Považie szépségeinek felfedezésére keresik. A falu 1350 lakosú, akiket "kapribogyónak" hívnak Trebatice környékén. Minden évben szeptemberben a káposzta ünnepét tartják a faluban.
A falu legfontosabb műemléke a római katolikus templom, a Szent István király , amelyet 1851-ben klasszicista stílusban építettek. A templom előtt egy mariánus emlékmű található 1855-ből és az elesettek emlékműve az 1. sz. háború. A klasszicista Szent István király templom, keletre néző oltárral és 1908-ban felújítva, 1851-ből származik. Egyhajós téglalap alakú tér, a presbitérium szegmenszáródásával és az oromzat homlokzatába épített toronnyal. A presbitérium és a hajó boltozatos porosz boltozatokkal, boltozatos köztes zónákkal. A templom nyugati oldalán egy tégla arcade emporium található. A belső tér a templom építésének idejéből származik, 1870-ben a faluban iskolát építettek egy tanteremmel - a templommal szemben.

163_8qn7edf6q6.jpg
Forrás: wikipedia (13.12.2019)

A falu nagy vonzereje a saját gokartpályája , ahol igazi adrenalin-rohamot tapasztalhat meg. A Trebatice gokartpálya egy olyan sportpálya, amely a hivatalos MSR, Open Cup és Moravian Cup gokart versenyeket rendezi. Ezen felül van egy gokart kölcsönzés és lehetősége van saját gokartjával edzeni. Trebatice és Borovce között található, 6 km-re Pöstyéntől. Ha a D1-es autópályán halad, válassza ki a kijáratot Vrbová irányába, és haladjon tovább a 499 4 km úton. Trebatice faluban forduljon balra Veľké Kostolany irányába, majd 400 m után forduljon balra a gokartpályára.
Csak egy nap lesz, hogy élvezhesse a Trebatice által kínált összes látnivalót. Ezért sokféle szállást talál, a kellemes és kényelmes vendégházaktól kezdve a magánházakig, apartmanokig és a kevésbé igényes házikókig.

163_x3eqizkbz6.jpg
Forrás: Homolamotorsport (13.12.2019)

Trebatice-ból Dolný Lopašov-on keresztül ugyanolyan érdekes faluba jutunk, nevezetesen Chtelnica-ba . Itt találja, hogy egy nagyszerű nyaraláshoz nem kell valahova külföldre utaznia, de mindent megtalál, amit otthon szeretne.
Chtelnica a 13. századtól városi státusszal rendelkezik. Ha egy nagy dombon áll, a faluból olyan városokat fog látni, mint Piešťany, Hlohovec és Nagyszombat. A falu a Kis-Kárpátok szélén, a Výtok-patak völgyében található. A falu első írásos említése 1216-ból származik. A 15. században Chtelnicét piaci előjogokkal rendelkező városként emlegették.
A Chtelnice-i kastély a falu meghatározó tulajdonságát és büszkeségét képviseli, és elválaszthatatlan része, a Chtelnice-től Trstín felé vezető út bal oldalán található. Szétválaszthatatlanul kapcsolódik a falu történetéhez, és eredete a XVI. Érdekes, hogy ez az uradalom elvarázsolta Mária Teréziát vagy később Jozef Tist is , akik rendszeres látogatói voltak.
A kastély rekonstruált részein a regionális múzeum és galéria reprezentatív terei találhatók. A kiállítások a múltbeli életet, különféle történelmi tárgyakat és eszközöket mutatnak be. A kastély rekonstruált részein a regionális múzeum és galéria reprezentatív terei találhatók. A kiállítások a múltbeli életet mutatják be ebben a helységben.

163_qkgeoj6y4w.jpg
Forrás: Muzeum (13.12.2019)

A Kis-Kárpátok erdőivel körülvett gyönyörű hegyi völgyben, a falu északnyugatától körülbelül fél órányira található a Szent Kápolna. Rócha . A kápolna a tiszta víz forrása mellett található, így kiváló hely a pihenésre. Chtelnice lakói minden évben ünnepélyesen utaztak ide zenével, céhekkel és egyházi zászlókkal együtt, és velük együtt a környék lakói is.

163_fw3h07pqm7.jpg
Forrás: GoSlovakia (13.12.2019)

A kápolna közelében található Szentháromság- templomot Alsó-templomnak is nevezték, de a helyén nem ez az első. Eredetileg volt egy kápolna Szent Juraja . A templom építése 1794. május 6-án kezdődött, amikor az alapkövet felszentelték, ma római katolikus templomról van szó , amely kora ellenére ma is aktív és rendeltetését szolgálja. A templom 46 méter magas, a torony keresztje 4 méter. A templom hossza körülbelül 45 méter, szélessége 14 méter. A torony 3,9 méter széles. Jelenleg 3 harang van a templom tornyában. A legnagyobb súlya 750 kilogramm, a felirat: „Szentháromság, egy Isten, irgalmazz nekünk.” A második harang súlya 550 kilogramm, és a legújabb. Azt mondja: "Szent Károly Borromeo, imádkozzon értünk." A legkisebb harang 300 kilogramm, felirat: "Szent Szűz Mária, imádkozz értünk".

163_mv3p844pp1.jpg
Forrás: mapio.net (13.12.2019)

A falu másik temploma a Szent templom. J. Keresztelő . Valószínűleg a falu legrégebbi építészeti és történelmi emléke. A reneszánsz erődítmények többi részével együtt régóta a falu egyik meghatározója. Sajnos a falu legrégebbi szakrális műemlékének eredete nem világos, az írásos jelentések nem tartalmazzák azt, hogy mikor épült. Az első közvetett jelentés a templom létezéséről az 1332-1337 közötti chtelnici plébánosról és lelkészről szóló információkkal függ össze. Egészen a közelmúltig egy ritka helyi építészeti műemlék romlott el. 1963-ban felvették a régión belüli ingatlan emlékek listájára, védett emlékként 1967-ben kívülről helyreállították a helyi lakosok, kőművesek, ácsok és munkások tevékenységének köszönhetően.

163_w8rju95z7s.jpg
Forrás: mapio.net (13.12.2019)

Nem minden falu büszkélkedhet saját fűtésével . De Chtelnica falu ebben is remekel. A kastély a 18. században épült. Két szárnyban volt eldobható. A hozzá tartozó épületeket lebontották. Az épület egykor egy uradalmi tisztviselőé volt. Később textil- vagy zöldségboltként szolgált. Volt már posta és könyvtár. Utcai épületek sorában található. A kúria kétszintes. Legfontosabb építőeleme a barokk. Az első hattengelyes homlokzat azonban klasszicista.

163_rjxm2p8am5.jpg
Forrás: Wikipedia (13.12.2019)

A történelmileg érdekes műemlékekből egy ugyanolyan érdekes helyre jutunk, amely közvetlenül Chtelnica falu mögött található. A polgárok minden bizonnyal elmondanák, hogy a hely részük. Ez a Chtelnica víztározó , amely nem csak azok számára vonzó, akik szeretnek vizesedni és hűlni a természetes vizekben. Ez a víztározó a horgászok számára is vonzó, vagy csak azok számára, akik kikapcsolódást keresnek, ha a part mellett friss levegőn járnak.

163_cyjxcrv308.jpg
Forrás: GoSlovakia (13.12.2019)

Mivel ez a falu számos szent műemléket kínál, de szabadidős tevékenységeket is kínál, több étterem és vállalkozás is található, ahol jól lehet enni. A sör szerelmeseinek ez a falu egy családi vállalkozást kínál, az U Mira-t , ahol nemcsak kellemes szolgáltatásokat talál, de például. játszani dáma is.

Meggyőződésünk, hogy a jelen cikkben bemutatott helyek és emlékművek nem hagyták hidegen. Ha rajongsz azokért a helyekért, amelyeknek van egy csarnoka történelmünk, valamint mi, látogasd meg ezt a 3 falut . Légkörük teljesen elnyeli Önt, és részévé válik.

oszd meg
Spracoval: Saška Mišiková
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel