HU HU

Egy másik régió más modorú, mik a karácsonyi hagyományok Közép-Szlovákiában?

Saška Mišiková

0 hodnotenia
Káposzta, ponty, saláta és mesék nézése. Ez egy karácsonyi klasszikus, amely biztosan nem fog unatkozni senkinek. A karácsonyi hagyományokat nemzedékről nemzedékre továbbadják, az emberek azt a babonát követték és bíztak benne, amit őseik mondtak nekik. Tudod pl. hogy a háziasszonynak nem szabad otthagynia székét a karácsonyi asztalnál, hogy ne okozzon balszerencsét a házban? Szlovákia kisebb állam, de mint mondják: egy másik ország más erkölcsű. Ebben a cikkben bemutatjuk Önöknek Közép-Szlovákia szokásait és hagyományait.

Közép-Szlovákia szokásaiban valóban sokszínű. Egyes családokban a vacsorát csak gyertyafényben tartják, míg Kysucie-ban a ház minden szobájában marad a fény. Még ebben a régióban is túl esznek az emberek karácsony estéjén egy almát, amely állítólag boldogságot jelent számukra.

Érdekes szokás a gyertyába fújás , amely elmondhat valamit. Például. amikor a füst egyenesen felemelkedik a hegyre, az illető egész évben egészséges lesz. Ha azonban a füst görbén vagy oldalra emelkedik, félhet az egészségügyi problémáktól.

Különleges szokás Közép-Szlovákiában, hogy a családapa vacsora előtt minden tag fejére mézkeresztet készít. A vacsora teljesen sötét, csak gyertyafényben. Vacsora előtt az egész család feláll és imádkozik együtt. De egyéni is, pl. A Kysucké családok viszont minden szobában otthagyják a fényt.

167_prqywoqvjw.jpg
Forrás: Teraz.sk (27.12.2019)

Például sok családban. továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egy alkalmi vendég vagy vándor számára egy extra tányér , vagy az asztalterítő alatt lévő pénz biztosítsa a gazdagságot és a fokhagymát az asztalon, mint az egész családtag egészségének szimbóluma. A szenteste-rituálék első és fontos része a legidősebb rokon közbenjárása és imája az egész család számára. Ezt követően mézes és fokhagymás gofri következik.

A hagyományos szokások, amelyeket karácsony napján gyakorolnak, különböznek egymástól. Pénzt tesznek az abrosz alá, és a pénz olyan szokáshoz kapcsolódik, hogy vizet töltenek a mosogatóba, és az érméket az aljára teszik. Olyan jel, hogy a család jövőre nem lesz anyagilag rossz.

A szokások valószínűleg az egész országban a legváltozatosabbak. Az emberek babonájának és fantáziájának nincs határa, ezért például Árvában az embereknek vacsora közben ismét mezítláb kellett ülniük, egyik lábukkal a baltájukon. Az emberek azt hitték, hogy ez megvédi őket a betegségektől.

167_oi3e37z4xo.jpg
Forrás: Preistotu.sk (27.12.2019)

Árva sajátos hagyományairól és szokásairól is ismert, pl. tálakat készítenek gyümölcsökkel, ahol vannak zöldségek, kolbász, sonka, sajt és pénz kerül hozzá. Ez a szokás azt hivatott szimbolizálni, hogy családunk a következő évben is boldogulni fog, és egyben köszönet az elmúlt évért is.

A hagyományos karácsonyi leves Közép-Szlovákiában mindenképpen káposzta - megint sok szempontból, pl. gombával (Liptó), halkáposztával (Žilina) vagy gomba- vagy szilvalevessel (Rimavská Sobota). Árvában népszerű káposzta található gombával és füstölt halakkal, tetejére tejszín és sült hagyma kerül. Általában burgonyapürével is tálalják.
Ezután sült hal (leggyakrabban ponty vagy pisztráng) és burgonya majonézes saláta következik.
Márton körül sült libát vagy kacsát szolgálnak fel a karácsonyi asztalon, egyes területeken még bryndzát és kenyeret is. Természetesen édes mákos pirítósoknak kell lenniük, desszertként szolgálják fel.
Árvában sok eredeti karácsonyi szokás megmaradt a mai napig, különösen a több generációs családokban - az asztal lábai lánccal vannak megkötve, hogy a család mindig együtt legyen, a karácsonyi asztalon lévő gabona a bőséget szimbolizálja. A haszonállatok kenyeret és mézet kapnak, hogy egészségesek legyenek.

167_tki5200qzs.jpg
Forrás: bratislavaden.sk (27.12.2019)

Kysucie-ban a szokások teljesen mások. Ezen a napon nincs hús. A kovászok megfeledkezhetnek a kiváló káposztáról, és karácsony estéjén inkább szilval ellátott borsólevessel kell megelégedniük. Ezt követi a hal- és majonézsaláta.
Dél-Szlovákia területén, Levíce környékén, az ostya után sűrű halászlét - halászlét - szolgálnak fel. A fő étel ezen a területen hagyományosan sült pisztrángból áll, sült burgonyával.

167_ozy9h4y3lv.jpg
Forrás: bratislavadnes.sk (27.12.2019)
Nos, találtál itt valamit, ami tetszett neked, és jövőre megpróbálod? Reméljük, hogy mi is szórakoztattunk benneteket egy kicsit és megismertettük Önt, hogy őseink hogyan tölthették el a karácsonyt, és mi volt fontos számukra abban az időben, és miben hittek.
oszd meg
Spracoval: Saška Mišiková
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel