HU HU

Karácsonyi szokások és hagyományok Keleten

Dominika Šimončičová

1 hodnotenie
Szlovákia sokszínű ország, sok szokás és hagyomány szerint régiónként változik. Azt mondják, milyen régió, ilyen erkölcs. Hogy néznek ki ilyen ünnepek például Kelet-Szlovákiában?

Kelet-Szlovákiában eddig a hagyományos karácsonyi szőlőt őrizték meg. Beszélünk a szlovákiai szokások és hagyományok történetéről is.

Fiúk és legények a Šariš megyei falvak házaiba jártak, hogy boldog karácsonyi ünnepeket töltsenek. Meglátogatták az összes gazdaságot, és karácsony volt az első és a második ünnepen. A fiatal férfiak randevúztak Betlehemmel, jó termést műveltek, amely hagyományosan a gazdaság bőségével társult, és az emberek egészségesek lennének. A kívánságokat többnyire egyszerű mondókákhoz igazították. A múltkor az énekesek hagyományosan maszkot viseltek, bekopogtak minden ház ajtajába, azt kívánták a házvezetőnőnek, hogy szolgaként jutalmat kapjanak sütemények, egyéb házi finomságok formájában, és ha idősebbek voltak, még élesebben megmenekültek. .

A falvak maszkjai a legtöbb esetben fokozatosan eltűntek, de valahol mégis megtartják ezeket a hagyományokat. Ennek ellenére civil ruhában mennek nyerni, de vannak falvak, ahol még mindig jelmezeket használnak.

Forrás: Kolednící v maskách (3.1.2020)
168_3jrxvj7x5p.jpg
Forrás: Koledníci v maskách (3.1.2020)

Szlovákiában akár hetekre előre készülünk a karácsonyra és az ünnepekre. Az advent magában hordozza a kis Jézus megérkezésének várakozásának üzenetét. Az emberek templomba járnak, ajándékokat vásárolnak, amelyeket becsomagolnak, karácsonyi díszekkel díszítik otthonukat. Vagy adventi koszorút készítünk, vagy virágüzletekben vagy üzletekben vásároljuk meg. Négy gyertyával díszítik, és mindegyikük egy adventi vasárnapot képvisel. Minden vasárnap egyikük világít. A koszorú mindig az asztalra kerül, vagy az ajtóra akasztják, és karácsonyi hangulatot enged a karácsony előtti időszakban.

December 24-én, karácsony estéjén elkezdjük ünnepelni a karácsonyt. Karácsony napján hozzászokott a böjthöz, amely az első csillag felemelkedésével ér véget. A gyerekeknek mindig azt mondták, hogy ha kitartanak, amíg vacsoráig nem isznak, akkor egy aranycsillagot vagy egy arany malacot látnak. Igen, csakúgy, mint a kofola reklámban. Amíg a gyerekek elkészítik a karácsonyfát, a háziasszonyok sütnek, főznek és különféle finomságokat készítenek a szenteste asztalához. A legnagyobb ünnep az első karácsonyi ünnep, és ez Krisztus születésének napja, december 25-én.

A mézeskalácsot vagy más süteményt több nappal előre megsütjük. Általános szabály, hogy a kenyér, a fokhagyma, a méz, a gofri, a kelkáposzta, a hal, a burgonyasaláta, a pirítós, ezek akár büfék, akár köldök, sütemények és gyümölcsök nem hiányoznak a gazdagon megterített szenteste asztalról.

168_tzlsujltsg.jpg
168_r18knmiowx.jpg

Hogyan böjtölnek? Sokan általában karácsony előtt követik az adventi böjtöt. Vacsora előtt a család minden tagját, a legidősebbtől a legfiatalabbig vízben mossák, amelyben érméket dobálnak, hogy mindenki egészséges és gazdag legyen. Szokás kenyeret és pénzt is terítő alá tenni, hogy elegendő pénz álljon rendelkezésre a következő évre. Az alma levágása szintén bevett gyakorlat, amely megmutatja a család egészségét az elkövetkező évben. Az almák mindegyikének ízlést kell kapnia.

Forrás: pôst (3.1.2020)

Hogyan vacsoráznak Kelet-Szlovákiában?

Néhány keleti család csak gyertyafényben vacsorázik, és megpróbálja a lehető leghosszabb ideig a karácsony estéjén ülni, hogy élvezhesse ezt a légkört, amelyre évente csak egyszer kerül sor. Az egyik szabály, hogy senki ne hagyja el az asztalt, mert az balszerencsét hozna. Ezen kívül lesz még egy szabad hely azok számára, akik nem tudtak részt venni a vacsorán, vagy alkalmi vendég. A legtöbb családban imádkoznak és köszönetet mondanak vacsora előtt. Az ima után a vacsora gofrával és mézzel kezdődik.

Szokás még enni egy darab kenyeret sóval (pl. Spišská Nová Ves), egy darab kenyeret fokhagymával és mézzel (pl. Bardejov), vagy cserébe mézzel, majd fokhagymás kenyérrel (pl. Rozsnyó) enni. A vacsora ilyen megnyitása után, amelyet minden család más és más szokásokkal egészít ki, majd leves következik.A leggyakrabban elkészített és fogyasztott karácsonyi leves a káposzta, amely gombát és kolbászt tartalmaz. A leves után burgonyával töltött pitét szolgálnak fel, amelyhez lencse- vagy babmártást, majd pontyot vagy filét adnak burgonyasalátával. Egy másik lehetőség a pite és a hal - a ponty mellett gyakran pisztráng.

Természetesen az ünnepi szenteste tartalmaz egy jó bort, az első koccintástól kezdve vacsora kíséretében.

168_n3ari2cbbu.jpg
Forrás: Vianočná kapustnica (3.1.2020)
Forrás: Zemiakový šalát a kapor (3.1.2020)
Vacsora után énekeket énekelnek, az ajándékokat kibontják. Sokan vesznek részt az éjféli misén, hogy megünnepeljék Jézus születését és elénekeljék a legszebb karácsonyi dalt: „Csendes éj, Szent éj”. December 25. December 26-án a családok gyakran együtt élnek otthon, vagy meglátogatják ismerőseiket, barátaikat vagy családjukat.
Mint olvastátok, mindannyiunknak más a szokása és hagyománya a gyönyörű Szlovákiában. De függetlenül attól, hogy Szlovákia keleti, középső vagy nyugati részén vagyunk, mindannyian ugyanazt tapasztaljuk, a családdal együtt asztalhoz ülünk, hagyományos káposztát, burgonyasalátát eszünk halakkal. Karácsonyi zenét hallgatunk, imádkozunk és köszönjük. Vacsora után kibontjuk az ajándékokat, és végül meglátogatjuk szeretteinket.
oszd meg
Spracoval: Dominika Šimončičová
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel