HU HU

Saška Mišiková

0 hodnotenia
A Bee szmolenicei szlovák márka márka, ahol mindent maguk és saját erőforrásból állítanak elő. A közelmúltban a méhészek világkongresszusára - az APIMONDIA és az aranyéremre, valamint a világ legjobb rétjének címére - a történelem során másodszor került sor a kanadai Montrealban Smolenice-ben, ezúttal a klasszikus rétjükért.

Pavol Kudláč, Edo Štibraný és Rado Opálek - ez a három fő név a sok rajongót megszerző Včelco vállalat mögött. Eleinte csak maguknak és ismerőseiknek készítettek rétet otthon a kocsmában, és fokozatosan, ahogy a mézük egyre több csodálót szerzett, gondolkodni kezdtek egy cég létrehozásán. Számukra a méhészet eleinte csak ilyen hobbi volt a foglalkoztatás mellett. 37 évvel ezelőtt vásárolták meg első méhkasukat, de jelenleg több mint 100 méhkaptárt kezelnek. Először mézzel kezdtek kísérletezni, felállítottak egy nagy méhészetet, és megpróbáltak különféle mézből réteget készíteni. De még mindig hiányzott belőlük valami, és ez nem volt megfelelő nekik, míg végül háromféle mézet összekevertek, amely alacsony hőmérsékleten, az európai normáknál tíz fokkal alacsonyabb hőmérsékleten erjedt és előállította azt, amit oly sok éven át próbáltak. Ez a rét is megkapta a nevét - Včelovina, és a Včelco vállalat kikötőjévé vált.

Forrás: Facebook (11.2.2020)

2007-ben Pavol Kudláč és általános iskolai barátai, Ed Štibraný és Rad Opalk céget alapítottak a legjobb minőségű rét termelésére.
Amit a munkahelyen élveznek a legjobban, az az, hogy a természetben vannak, friss levegőt vesznek és első kapcsolatban vannak a méhekkel. De az igazság az, hogy ez egy áldozati munka dombja . A méhészet nem csupán munka lett számukra, ez az életfilozófiájuk. Az általuk termelt sör nem egyik napról a másikra termelődik, sok hónapig, évig tart, amíg ez az eredmény eljut a csészeinkig.

Forrás: Facebook (11.2.2020)

A Včelco vállalat évente körülbelül 100 000 üveg sört gyárt. Még többet is elérhetnének, de fontos számukra, hogy szívvel és saját kezűleg tegyenek dolgokat, és érezzék lelküket , ha még több mézet hoznának, a személyes kapcsolat elveszne. 6 alaptípusban termelnek sört, és speciális korlátozott kiadásaik vannak. A sör mellett sört, süteményeket és szeszes italokat is gyártani kezdtek . 2019-ben elindították a Méhészeti Kertet is . Iskolások kirándulásaira használják, ahol tapasztalati-oktatási módon tekinthetnek be a méhek világába. A sör és a méhészet rajongói számára ez egy olyan hely, ahol megkóstolhatják a sört, ahol minden elkezdődik.

A Včelco ze Smolenice méhészek társasága szívvel készíti termékeit, de szomorú, hogy bizonytalan jövője van az elmúlt évek méhcsökkenési tevékenységének. Néhány évvel ezelőttig több mint 250 csalánkiütés volt náluk. Ma nagyon keményen kell dolgozniuk, hogy megtartsák a jelenlegi 100 csalánkiütést.

Forrás: Facebook (11.2.2020)
oszd meg
Spracoval: Saška Mišiková
Frissítve: 8.6.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel