HU HU

Sebészeti kendők, légzőkészülékek vagy kendők?

Saška Mišiková

0 hodnotenia
Azt, hogy a fátyol viselése nem szégyen, a szlovákok többsége már megértette. Fontossága nemcsak abban rejlik, hogy elsősorban magunkat védjük meg, hanem abban is, hogy a lepel a környezetet is védi. Például, ha koronavírusod van, és egyáltalán nem tudod, mert még ez is megtörténhet, hogy teljesen tünetek nélkül legyőzöd, anélkül, hogy munkahelyeden vagy vásárláskor megfertőznéd a környezetedet, és ez problémát jelentene.

Sajnos a jelenlegi helyzet Szlovákiában olyan, hogy a függönyök nem. Nincsenek gyógyszertárban vagy drogériában, ápolók sincsenek kórházakban. Röviden bemutatjuk Önnek az egyes eszközök közötti különbséget, amellyel megvédhetjük orrunkat és szánkat.
Mi a különbség a fátyol és a légzőkészülék között?
Az üzletek kínálatában különböző típusú védőmaszkokat észlelhet. A leggyakoribbak a sebészeti kendők és a légzőkészülékek. Egy egyszerű műtéti kendő elsősorban alapvető akadályként szolgál. Olyan fertőzések útjában áll, amelyek köhögés, tüsszögés és még a szokásos légzés során is apró cseppekkel terjednek a beteg testéből a levegőben.

Forrás: www.zdravotnetesty.sk (19.3.2020)

A légzőkészülékeknek általában meg kell felelniük az egészségügyi ügynökségek szigorúbb követelményeinek. Úgy tervezték, hogy garantálják a biztonságos tömítést az arc és a légzőkészülék között. Nekik köszönhetően az embert lényegesen alacsonyabb mennyiségű potenciálisan káros részecskének és kórokozónak kell kitenni, amelyek a levegőben szétszóródnak. A légzőkészülék tehát érdemes, ha olyan helyre megy, ahol sok ember tartózkodik, vagy ha tudja, hogy a potenciálisan fertőző emberek közvetlen közelében lesz.

Forrás: www.eshop.goweld.sk (19.3.2020)

Ha összehasonlítjuk a maszkok és a légzőkészülékek azon képességét, hogy megakadályozzák a betegség terjedését a fertőzött betegek körében, mindkettő viszonylag hatékony. Minden típusú függöny és légzőkészülék a sérülékeny nyálkahártyák védelme mellett egy második fontos előnyt jelent. Megakadályozzák, hogy feleslegesen érintse meg az arcát.
Az emberek óránként körülbelül 23 alkalommal érintik meg az arcukat. A maszk csökkenti annak kockázatát, hogy a vírus egy szennyezett felületről, például fogantyúkból közvetlenül a szájba és az orrba kerüljön.

Szövet házi kendő
Mint már az elején említettük, ha drapériát vagy légzőkészüléket vesz a gyógyszertárban, akkor nagy szerencséje volt és tapsolhat. Ezért a legtöbb szlovák egyedül fátylat varr otthon. A szakértők körültekintően használják a kendők használatát, véleményük eltér. A WHO elismeri, hogy bármilyen (akár ruhás) maszk jobban védi az egyéneket a járvány és a járványkitörés alatti fertőzésektől. A sebészek a szövetmaszkokat sikeresen alkalmazták az operációk során, mielőtt az eldobható maszkok rendelkezésre álltak volna. Manapság a legtöbb ember a súlyosan érintett területeken többször is használja a kendőmaszkját. Otthon elkészíteni nem nehéz, és ha még nincs, akkor ez a legjobb választás. A kendő előnye, hogy többször használható és nem eldobható. Ha úgy dönt, hogy a törülközőt ismételten használja, ne felejtse el alaposan fertőtleníteni minden kopás után. Ideális forralni, vasalni vagy fertőtlenítőszerben mosni. A SME napilap (Miroslav Mezei) okos összefoglalót készített a háztartási eszközök használatának hatékonyságáról a szövetkendő gyártásában, és összehasonlította az anyagok rezisztenciáját a vírusrészecskék permeabilitásában.

A GoSlovakia csapata

Forrás: www.sme.sk (19.3.2020)
oszd meg
Spracoval: Saška Mišiková
Frissítve: 25.3.2020
Forrás: GoSlovakia


Összefüggő... rólunk írtak

Lehet, hogy érdekel