HU HU

A koronavírus óráktól napokig a felszínen marad. Mitől függ?

Dominika Šimončičová

0 hodnotenia
A globális egészségügyi válságot kiváltó új koronavírus veszélyes lehet a levegőben több órán át lebegő cseppekben, és bizonyos típusú felületeken napokig fennmaradhat. Az időjárást a szórás is befolyásolja, az érméken hosszabb ideig marad, mint a bankjegyeken, de van hatékony fertőtlenítés is.

A COVID-19 okozó új koronavírus az elsődleges légzőrendszert érinti, és így tipikusan cseppfertőzés útján terjed. Kivéve, hogy van egy fogás.

A betegséget tünetek nélküli emberek is terjesztik. Valójában egészségesnek tűnnek számunkra, még köhögni és tüsszenteni sem kell ránk. Nyomhatja meg a gombot a liftben, a kilincset, vagy megragadhatja a bevásárlókosarat.

A tárgyak felületén való túlélést tekintve a vírus élettartama jelentősen változott a különböző anyagok között. Állítólag a SARS-CoV-2 akár 24 órán át is aktív marad a kartonon, műanyag vagy rozsdamentes acél felületen három nap után is "funkcionális" vírust rögzítettek. A legrövidebb volt a réz élettartama, ahol az új tanulmány készítői négy óra elteltével nem fedezték fel a vírust.

Forrás: Dezinfekcia kľučiek (26.3.2020)

Kizárólag fátyollal

A vírus a levegőben szuszpendálva legfeljebb 3 órán át képes túlélni. Jól olvastad. A Föld gravitációja ezeknek a mikroszkópos betolakodóknak nem úgy tűnik, hogy a szabályaink szerint működik. A laikusok képzeletében a cseppek köhögés után egyenesen a földre hullanak, ami különösen jól látható napfényben. De alapvetően vannak mikrokapszulák, amelyek úgy védik a vírust, mint egy űrhajó, és ezért az űrben viselkednek.

Az egyetlen módja annak, hogy megakadályozza a terjedését, vagy megvédje magát tőlük, ha fátylat vagy légzőkészüléket használ, amely jól illeszkedik az arcához, és tömíti az orr körül, az áll alatt és az arcán.

Az eldobható cikkeket csak egyszer viselje, és amikor hazatér, hajtsa össze úgy, hogy csak gumiszalaggal fogja el őket. Soha ne érintse meg a kendő elejét, amely szennyezett lehet. Ezután dobja a készüléket egy zárt kosárba.

Ha a varrót varrta, használja egyszer is, mossa 60–90 ° C hőmérsékleten. Szárítás után vasalja ki.

Forrás: Rúško na tvári (26.3.2020)

Problémás felületek

A vírus a leghosszabb ideig rozsdamentes acélon és polipropilénen él, amely tipikus műanyag, amelyet széles körben használnak játékok és autóalkatrészek gyártásához. Legfeljebb 3 napig lehet ezeken a felületeken. Az új koronavírus azonban háromszor hosszabb ideig tartható a dobozon, mint a SARS: 24 óra, szemben a 8 órával.

20 ° C-on a vírus 2 napig él acélon, 4 nap fa és üveg, 5 nap fém, műanyag és kerámia.
Alumíniumon tartják 2-8 órán át, latexnél valamivel kevesebb, mint 8 órán át.

Mi a következtetés? Rendkívül óvatosnak kell lennünk a sima felületekkel szemben. A vírus átadásának legjobb közege a fogantyú és az asztal felülete.

A bankjegyek biztonságosak, a mobiltelefon kockázatot jelent

Éppen ellenkezőleg, a strukturált felület a pórusokkal elkapja a koronavírust, és elakad benne, mint egy csapdában, ahol sokkal korábban meghal. Anyagokról, hajról és igen, pénzről beszélünk.
Az érméknél nagyobb a fertőzés átviteli lehetősége, mint a bankjegyeknél, a felületükön sok bacilus található, ezért fizetés után kézfertőtlenítőszert kell használni, vagy otthon szappannal kell megfelelően lemosni. A vírus magágya lehet mobiltelefon. Kívülről érkezéskor fertőtleníteni is kell.
Ideális, ha alkoholos oldattal ellátott nedves ruhát vagy fertőtlenítőszerrel ellátott pamut törlőt használ. Soha ne permetezze a terméket közvetlenül a készülékre, hogy ne sérüljön meg.

Az időjárás segít vagy fáj neki

A koronavírus időjárástól függ. Alacsonyabb hőmérsékleten, amely alkalmas védőbetétjére, jobban boldogul. Magasabb hőmérsékleten és száraz időben ez a védőpajzs kiszárad, és teljes egészében kiteszi olyan körülményeknek, amelyek létezése szempontjából a vírussal összeegyeztethetetlenek. Ezzel szemben a cseppfertőzésnek előnyös a magasabb páratartalom, a szél és a csapdába eső szilárd felület.

Forrás: Teplé počasie (26.3.2020)

Hatékony fertőtlenítés

Általában az emberi koronavírus 1% alatt "hatékonyan inaktiválható" a felületeken 62-71% alkoholt, 0,5% hidrogén-peroxidot vagy 0,1% nátrium-hipokloritot tartalmazó oldatokkal, azaz klórtartalmú készítményekkel.

oszd meg
Spracoval: Dominika Šimončičová
Frissítve: 27.3.2020
Forrás: GoSlovakia


Lehet, hogy érdekel