HU HU
Stanislava Murínová

Stanislava Murínová

0 hodnotenia
Nehézség: közepes Adagok száma: 8

Szükségünk van (20 x 30 cm-es formára):

21 tojásos lasagna tányér

250 g parmezán reszeléshez

Bolognai szósz: 50 g sárgarépa, 60 g hagyma, 50 g zeller, 500 g darált sertésszalonna, 500 g sovány marhahús, 250 g paradicsompüré, 50 ml friss teljes tej, 20 ml extra szűz olívaolaj, ízlés szerint só, őrölt ízlés szerint fekete bors, 150 ml fehérbor, 1 l víz

Béchamel: 1 l friss teljes tej, 100 g vaj, 80 g sima liszt speciális 00 extra, szerecsendió ízlés szerint reszelhető, csipet só, csipet őrölt fekete bors

Hogyan kell csinálni:

Kezdje a bolognai szósz elkészítésével, amely hosszú főzési időt igényel. Finoman aprítsa fel a hagymát, a sárgarépát és a zellert késsel vagy turmixgéppel. Az edényben felmelegítjük az olajat, és hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket. Süsse alacsony hőfokon legalább 20 percig, amíg a keverék teljesen megszárad. Ezután adjunk hozzá sertésszalonnát és marhahúst. Süssük meg, fakanállal forraljuk, hogy egyenletesen forrjon és ne égjen az edény aljáig. Amikor a hús jól megsült és száraz, öntsünk rá fehérbort, és hagyjuk teljesen elpárologni. Ezután adjunk hozzá paradicsompürét, vizet, alaposan keverjük össze, és hagyjuk legalább 2 órán át főni. Ha a szósz főzés közben nagyon száraz lesz, adjon hozzá még vizet. Fontos azonban, hogy a mártás főzés után elég száraz legyen. Fűszerezzük sóval és őrölt fekete borssal. Amikor a mártás kész és csökkent, öntsük bele a tejet, hogy a paradicsom savanyú íze megpuhuljon, és keverjük össze, hogy minden szépen összeérjen. Hozza és tegye félre.

Ezután készítsük el a béchamelt. A tejet egy kis edényben felmelegítjük. Közben hagyja, hogy a vaj egy másik edényben kis lángon megolvadjon. Ha feloldódott, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá az átszitált lisztet. Gyorsan keverjük habverővel, hogy csapadékmentes keveréket kapjunk, tegyük újra az edényt a tűzre, és főzzük a keveréket aranysárgára. Amikor a tej meleg, ízesítsük szerecsendióval és egy csipet sóval. Ezután adjuk hozzá a vaj és a liszt keverékéhez. Az összetevőket habverővel gyorsan összekeverjük, és alacsony lángon főzzük, amíg besűrűsödnek. A keveréknek homogénnek és csapadékmentesnek kell lennie. Forraljuk a béchamelt 5 - 6 percig alacsony lángon krémesre.

Ezután kezdje el a lasagna tárolását. Vegyünk egy tányért vagy téglalap alakú sütőtálat, amelynek mérete 20 x 30 cm. Egy réteg béchamel-t egyenletesen terítsen az egész felületre, vigye fel a lasagna-t és terítse újra a béchamel teljes felületére. Ezután kenje meg a bolognai szószt és a reszelt sajtot. Óvatosan takarja le a lap teljes felületét. Hozzon létre egy lasagna réteget, helyezze őket az első réteggel ellentétes irányba, hogy keresztbe kerüljenek. Hozzon létre egy újabb béchamel réteget - ismét a lap teljes felületén. Ismételje meg az eljárást, készítsen egy réteg besamelt, mártást, reszelt sajtot, összesen 6 réteget. Készítsük el a szósz utolsó rétegét, és szórjuk meg elegendő mennyiségű reszelt sajttal. 200 ° C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük (15 percig 180 ° C-on, forró levegős sütőben). Amikor a felső rétegen arany kérget lát, a lasagna megsül.

oszd meg
Spracoval: Stanislava Murínová
Frissítve: 8.6.2020
Recepty Talianov na Slovensku (Taliansko-slovenská obchodná komora, 2017)


Lehet, hogy érdekel