HU HU
0 hodnotenia
Az első települési nyomok Modry körül a Kr. E. 3. évezredre nyúlnak vissza. Az állandó letelepedés kezdetét a 9. században megerősítik a Modra Harmoniában található Zámčisko megerősített településének megőrzött sáncai, valamint a temetkezési hely a város északkeleti része.

Modra városa

Az első települési nyomok Modry körül a Kr. E. 3. évezredre nyúlnak vissza. Az állandó letelepedés kezdetét a 9. században megerősítik a Modra Harmoniában található Zámčisko megerősített településének megőrzött sáncai, valamint a temetkezési hely a város északkeleti része.

Az első írásos említés Modráról a 12. és a 13. századra nyúlik vissza. A legrégebbi hiteles írásos forrás, amelyben Modra falu (Modor villa) szerepel, IV. Béla irata. r-től. 1256. A r. Modrának 1361-ben I. Ľudovít magyar uralkodó megkapta a jobbágy királyi város kiváltságait. Maximilianus kiváltsága II. 1569-től további jogokat és szabadságokat nyert. 1607-ben II. Rudolf király. magántulajdonosként egy szabad királyi várossá léptette elő Modrát, és a városnak saját címerét adta. 1610 és 1646 között a város három kapuval ellátott várerődítményeket épített. Az erődítmények egy része és az ún A felső kaput a mai napig őrzik.

A 17. és a 18. század a legnagyobb városi, építkezési, gazdasági, vallási és kulturális jólét időszaka volt. Modra 1876-ig megőrizte szabad királyi város státuszát, majd város lett, amelynek megalapozott önkormányzata volt. 1923 óta ez egy nagy falu, ahol lehetőség nyílt városnak nevezni magát. A csapat a Szlovák Köztársaság (1939 - 1944) időszakában is így maradt, bár nem volt meg a szükséges tízezer lakosa, de kerületi város volt. A második világháború után város és a kerületi nemzeti bizottság székhelye maradt 1949 februárjáig, amikor a járási nemzeti bizottság székhelyét Modráról Pezinokra helyezték át.

1991-ben történelmi magját műemléki zónának nyilvánították.

MODRANSKÉ VINOHRADNÍCTVO
A Malokarpatské szőlőtermesztésének regionális sajátosságai, érdekes választéka, meglepő minőségű borai és hosszú és gazdag agrárkultúrája van. Sajnos még mindig nem tudunk eléggé a szőlőtermesztés kezdetéről Modrában. Az első írásos feljegyzések a XIV. A bor értékesítéséből származó bevételek azonban a modrán gazdaság alapját képezték. A modrani szőlőtermesztés csúcspontja a 16. és 17. században következett be, amikor a török hadsereg elzárta a kereskedelmi útvonalakat Magyarország déli részein. Modra ügyesen tudta használni ezt a helyzetet. A bor és más kézműves termékek sikeres értékesítésével fokozatosan Magyarország egyik legfontosabb királyi városa, de Szlovákia legnagyobb bortermelő városai közé is bekerült.

JJ Schreiber, a Modráról szóló, 2007 - ben megjelent első monográfia szerzője 1719-ben hazánk egyik legrégebbi monográfiája, amely könyvében a modrani bort ünnepli. M. Bel és JM Korabinský, a 18. század leghíresebb magyar történészei és földrajzkutatói is megemlítik a modrani bort. Mindkettő a modrani szőlőskerteket az egész Kis-Kárpátok "legtermékenyebbjének" tartja.

Érdekes régészeti leletet találtak Modrában, amely az ókori római szőlőtermesztéshez köthető. A Gorgon bronz fejének felfedezése, amelyet valamikor a XIX. Században találtak Modrában, és az I. világháború alatt ismét elveszett. Attasé volt, dekoratív fogantyú a bronz boros tartályon. Ezt a megállapítást azonban megerősíti az a tény, hogy a római időkben bort hoztak ide.

A Malokarpatska szőlőtermesztés középkori fejlődésével kapcsolatban megerősítést nyert, hogy az 1241-es tatárjárás után a német gyarmatosítók csak tudásukkal újultak meg, és nem hozták létre a szőlőtermesztés hagyományát. A szomszédos országokba exportált borok jó hírnévre tettek szert már a 13. században. Az 1607–1620 években a bor értékesítéséből származó jövedelem a város teljes bruttó jövedelmének 70–80% -át tette ki. Főként a borkereskedelemből származó pénz járult hozzá Modra szabad királyi várossá történő népszerűsítéséhez.

Jelenleg a híres Modranské szőlőskerteket és borászati hagyományokat képviseli a fontos borászok mellett főként a Vincúri Borászok Egyesülete, a Modrai Szőlészeti Társaság, a Másodlagos Szőlészeti és Gyümölcstermesztő Iskola számos modrai és kráľovai magánborászral együtt. A Kis-Kárpát borút Modrában is található, amely biztosítja a teljes régió bemutatását és népszerűsítését itthon és külföldön.

MODRAN KERAMIKA
Még nem ismerjük alaposan a Modranské fazekasság kezdeteit, de azok már a város keletkezésének idejére nyúlnak vissza. A szőlőtermesztés és a szőlőtermesztés agyagedények és borospoharak előállítását igényelte. A fazekas céh 1636-ban alakult. 1870 és 1880 között egy "Modrából származó közműves kerámia edények" működött. 1883-ban megalapították az "Állami Kancsók Műhelyét". A város később átvette az adminisztrációt és megalapította a Jozef Mičko által vezetett "Kerámiaiskolát". 1911-ben kerámiatermékek műhelyévé változtatták, a részt vevő Žák a spol. Samuel Zoch és Dušan Jurkovič is részt vettek. 1923-ban szlovák kerámiára, 1952-ben pedig a Slovak Folk Majolica termelőszövetkezetre nevezték át. Számos kiemelkedő kerámiamester dolgozott a Modrában, és a Modran kerámia a nemzetközi kiállításokon is elnyerte a legmagasabb díjakat. Olyan személyiségek, mint Heřman Landsfeld vagy Bizmayer Ignác nemzeti művész, az európai kerámia legfontosabb mesterei közé tartoznak.

MODRANSKÉ BANÍCTVO
Nem sokat tudunk a bányászat kezdeteiről a Modry körzetben. Összekapcsolódhattak a Kis-Kárpátok érckutatásával, amelyet a bronzkor óta folytattak, és amelyet minden bizonnyal a kelták, németek és szlávok végeztek. A középkori bányászat kezdete valószínűleg a német gyarmatosításhoz kapcsolódott. Közvetlenül Modry területén volt egy Szent templom. Barbara, amelyet a régi krónikákban úgy emlegettek, hogy eredetileg a Sivta Sanctae Barbarae kápolnának, vagyis az erdőben található Szent Barbara kápolnának hívták. Több örökség Szent. Barbara, a bányászok védőszentje rámutathat az eddig feltáratlan Modranské bányászati hagyományokra (Szent Barbara oltára, Szent Barbara festménye, Szent Barbara tornya, Szent Barbara harangja). Az eddig ismert írott törvényjavaslatok a 19. század elejére nyúlnak vissza, amikor ásványi anyagokat keresve a More - Harmony-ban a Szentháromság-alagút feltárása során Kamenný potok keleti lejtőjén (a mai Harmony kőfejtők felett) ólomérc-lelőhely mert arany- vagy ezüstércű eret nem találtak. Valamikor 1821 előtt két bányavállalatot hoztak létre Modrában, amelyek 14 alagutat üzemeltettek, amelyekben az évszázad közepe táján intenzív bányászat folyt, de az igazi aranybérrel nem lehetett találkozni.

MODRANSKÉ MLYNÁRSTVO
Modrának a 14. század óta van egy fejlett malom írásos dokumentuma. I. Lajos városi privilégiumában 1361-től a díjak előírják a modrai városiak azon kötelezettségét, hogy minden malom után évente fizessenek a királynőnek vagy hivatalos 60 dénárt. A malom eredete és fejlődése a hegyi patakok természetes energiájának felhasználására tett erőfeszítésekkel volt összefüggésben. Modrában, amelyen keresztül három hegyi patak folyt, természetes energiájukat nemcsak a vízimalmok, hanem a szövetmalmok és a fűrészek is felhasználták. A 18. és 19. századi modráni malomcéh legnagyobb fejlődésének idején közvetlenül Modrában és közvetlen környezetében, főként a Harmóniában akár 13 malom is működött. 5 osztályba sorolták őket. Az első osztályba tartozott a Schediovský malom, amely a mai napig fennmaradt és a Horná utcai kastély része. Számos malom ma is áll, de más célokra átvették őket.

KÉK KULTÚRA
Művészeti alkotások, legyenek azok irodalmi, művészeti vagy zenei alkotások, a hideg Modrany borospincékben vagy a szőlőskertek fölötti erdők árnyékában születtek és keletkeznek. Modrában sok ismert szlovák művész keresett és talált ihletet - írók, művészek, zenészek, pl. J.Smrek, V.Šikula, I.Bizmayer, M.Polonský, Ľ.Rapoš, I.Zeljenka, G. Dusík ...
Modrában kóborolva mindig ellátogathat a különféle kulturális eseményekre. A közelmúltban létrejött a "Music Blue" nevű nemzetközi klasszikus zenei fesztivál hagyománya, amelyre minden év júniusában kerül sor. Rendszeres kiállításokra és koncertekre kerül sor az Eunika Műcsarnokban (volt német evangélikus templom), a Ľ.Štúr Múzeumban, a Merum magáncsarnokban, a Ľ.Štúr Művelődési Ház helyiségeiben, a modrai Kis-Kárpátok Felvilágosító Központban. és a Ľ. Stura.

ŠTÚROVA MODRA
Modra Štúrovce városaként is ismert, amely csatlakozott a nemzeti újjáéledésért folytatott küzdelemhez. Modrában Karol Štúr evangélikus pap és a gimnázium igazgatója volt, korai halála után testvére, Ľudovít jött Modrába. Gondoskodott árva gyermekeiről, de fontos irodalmi munkának is szentelte magát. Később itt halt meg sérüléseiben - 1856. január 12-én. A modrani temetőben van eltemetve, testvére, Karol mellett. 1948 és 1964 között Štúr sírját méltóságteljesebben átalakították, és a Szlovák Tavasz szobra díszítette - Jozef Kostka nemzeti művész alkotása. Az 1924-es év szintén "Párkány szellemében" van. Ľ-nek szentelt emléktábla. Štúr, abban a házban található, ahol ez a nemzeti ébresztő élt. Ez az úgynevezett Schnell háza a téren. A téren egy nagy emlékművet Modrania Štúrovce épített 1938-ban. 1956-ban a Ľ emlékterme. Stura a tér házában, ahol ő is meghalt. Ugyanebben az évben emléktáblát avattak Karol és Ľudovít Štúr számára az Alsó-Külvárosban, az evangélikus egyházközségben. Másrészt a városi tűzoltóságra táblát helyeztek el, amelyen azt a szöveget közölték, hogy Ján Veštík városi hegyi munkás titokban az üldözött loudovít szállította Záhorie-ba a jablonyi plébániáról. A halálos sérülés helyén is Ľ. Štúra emlékművet állított 1956 októberében a vadászat során. Pad alakú emlékművet épített Ľ. Štúr a Holombecká-völgyben, a Kis-Kárpátok lábánál. Kiállítás Ľ. A Štúra elérhetővé tette 1965. A városháza rekonstrukciója után új irodalmi kiállítást is készítettek Ľ életéről és munkásságáról. Stura. Az utolsó Štúrovský emlékmű egy tábla az egykori evangélikus gimnáziumban, a modrai Dolná utcában.

SZABADIDŐ ÉS TURIZMUS
A Modry történetében nem lehet elfelejteni a két legrégebbi és legszebb rekreációs területet. Az első a Modra - Harmónia, a második a Piesky Központ és Zoch nyaralója, amelyeket 1933. április 30-i befejezéséről kaptak, az evangélikus püspök és a nacionalista Samuel Zoch tiszteletére. A múltban Modrania 1850 körül a Harmonyba ment gyógyulni. A rekreációs központ építését 1881 után felgyorsították. Az első épület a Harmónia villa volt, amelyet egy tíz tagú konzorcium épített 1888 és 1889 között. Az első épület Pieskyben 1889-ben ún Férfiház, amelyet Modra városa épített a turisták nyári szállására. A kikapcsolódáshoz és a terápiás tartózkodáshoz 75 km ápolt járda, nyári medence és füves teniszpálya volt. Az 1892-ben alapított Modrani Turisztikai Egyesület fontos szerepet játszott a Harmónia és Pieskov fejlődésében, és már ebben az időben minőségi éttermek, kávézók és kocsmák hálózata épült az üdülőterületen. A paradoxon azonban az, hogy a kommunista rendszer lelassította a Harmónia és Pieskov építését sport- és turisztikai központként.

Az érdekes geológiai múltat itt személyesítik meg a Három Lovas, a Kőkapu, a Bartolomeus-sziklák, a Tisza-sziklák vagy a Medve-szikla sziklaalakzatai. Tisove skályt természeti emléknek nyilvánítják. Gyönyörű természet, kiterjedt lombhullató és tűlevelű növényzet, számos ritka és védett növény- és állatfaj, valamint túraútvonalak, kilátó a Veľká Homolán, a Pozsonyi Comenius Egyetem csillagvizsgálója és a sífelvonók szolgálják a látogatókat, akik a városi környezetet szeretnék kicserélni a természettel és a természet.

Az elmúlt években (2001) a turizmus kedvelői turisztikai kilátót építettek a Veľká Homola hegyre. Az igazi öröm mindenki számára a mászás. Egy ősi legenda szerint Odüsszeusz (Ulysses), a trójai háború hőse, aki hazatért feleségéhez - a hűséges és gyönyörű Penelopéhez - állítólag ezen a dombon állt meg. Ján Juraj Schreiber, a modráni polgári polgár is úgy döntött, hogy felemelkedik Modrából Kogelbe. Körülnézett a Kis-Kárpát-Pentapolitanban, és kijelentette, hogy az isten Modrának adta a legtöbb ajándékot ezek közül a környező helyek közül.

Schreiber többek között latinul mondta:
"Nézd Kéket, kékes és ne csak a régi név után, tudd meg sokkal helyesebben, hogy azúrkék. Zephyrus, Ceres, Flora és Bacchus elcsábította a tüzet annak érdekében, hogy Modrának többet adjon: gabonát, bort és virágot. Tele van madárdalokkal, patakok, zuhatagok zúgásával, biztosan meg fogja érteni magának, hogy Isten áll e szépség mögött ".

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 17.4.2020
Forrás: Mesto Modra

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
08:00 - 11:30
12:00 - 16:00
szerda:
08:00 - 11:30
12:00 - 17:00
péntek:
08:00 - 11:30
12:00 - 13:00
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
08:00 - 11:30
12:00 - 16:00
szerda:
08:00 - 11:30
12:00 - 17:00
péntek:
08:00 - 11:30
12:00 - 13:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 33 690 8300
Email: info@modra.sk
honlap: modra.sk
Modra városa
Mestský úrad Modra
Dukelská 38
900 01  Modra
Vidék: Bratislavský
Időszak: Pezinok
Vidék: Trnavsko
 48.334213, 17.307232

Mestský úrad Modra
Dukelská 38
900 01  Modra

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események