HU HU
1 hodnotenie
Čataj falu az ártéren, a Duna-síkság területén fekszik, az ún Vištuckého patak (amelynek eredeti neve a középkorban Barzanch volt), 140 m magasságban (a falu központja), amely a terület különböző részein 132 és 147 m között mozog. Az 1278 ha területű terület sík, enyhén dombos formációkkal.

Čataj falu

Čataj falu az ártéren, a Duna-síkság területén fekszik, az ún Vištuckého patak (amelynek eredeti neve a középkorban Barzanch volt), 140 m magasságban (a falu központja), amely a terület különböző részein 132 és 147 m között mozog. Az 1278 ha területű terület sík, enyhén dombos formációkkal.

A terület nagyobb része (felső vagy felső mező - dzíle) a Nagyszombati-felvidék előterében és a Nagyszombati löszdeszka peremterületén található. A terület Shurnak is nevezett alsó része geomorfológiailag a Kis-Duna tartományhoz tartozik. A Čatajský kerület a múltban és ma is Veľký Grob, Reca, Boldog, Igram, Cífer, Pác és Slovenská Nová Ves településekkel határos.

1893_qi8bgn2zth.jpg

A falu történetéből


"A jelen magában foglalja a múlt emlékeit is, ezek is részei."

Čataj falu kivételes a régiójában nemcsak a néprajz, hanem a vallásosság és a mentalitás szempontjából is. Ez különösen a történelmi fejlődés egyes szakaszaiban mutatkozott meg. Mivel Čataj és Veľký Grob etnográfiai mini-szigetet alkot a tágabb és szűkebb régióban, Szlovákia és a szlovák nemzet történetében is kivételességet képeznek.




1893_79nwrsovis.jpg

Čatajt először említik IV. Bel király hamis tettei. 1244-től villaként (ingatlan, polgármester) Chatey. Eredetéről és jelentéséről azonban nem sokat tudunk, a név eredete nem egyértelmű. Az 1244-es év azonban nem a falu alapításának vagy megalapításának az éve. Ez már települési vagy vagyonjelenségként volt itt. Kr. E. 6. évezredben a mezőgazdaság kezdett fejlődni területünkön, amikor a paraszti törzsek déli irányból kezdtek behatolni ide. A legidősebb gazdák a „Vyše Kandy” és a „Za zahradady” nevű helyeken telepedtek le. Ennek a paraszti civilizációnak a hordozóit általában lineáris kerámiával rendelkező kultúra népének nevezik. A kutatások azt mutatják, hogy a gazdák építették Chatai első nagy kerekes házait. Odabent tűzhelyek voltak, amelyek körül valószínűleg az egyes családok koncentrálódtak. Ezek az emberek kőből és állatcsontokból készítettek munkaeszközöket. Szarvasmarhákat, juhokat, sertéseket, csirkéket és kutyákat neveltek.

1893_os05o2naak.jpg

A népek migrációjának nagyon mozgalmas és meglehetősen homályos időszakában új etnikai csoport kezdett bejönni régióinkba, és fokozatosan telepedni ezekre a területekre - a szlávok, amelyek megalapozták Európa új rendjét. A 7. - 8. században Čatajban egy szláv település található, amely nemcsak gazdasági, hanem katonai szempontból is fontos. Ennek bizonyítását egy kiterjedt temetkezési hely biztosítja. Ekkor különféle alamizsnákat és dísztárgyakat, fegyvereket és használati tárgyakat helyeztek el a sírokban. Ennek bizonyítéka minden ház és minden hummock alatt el van rejtve. A lebontott régi házak maradványai és a szerszámok maradványai megtalálhatók a különféle mélyebb földmunkák során.


1893_0ib43a40yu.jpg

A 9. században létrejött és kialakult az első szlovák állami egység - a Pribin Hercegség. A Vyše Kandy pozícióban lévő lakótelepek építését mindenképpen erősítik és bővítik. A lakások lényege nem változott, csak a termelési folyamat javult.


1893_mrswndr05b.jpg

Az osztályharcok befejezése és a török veszély végleges elhárítása után sok falu, valamint Čataj elhagyatottan vagy félig üresen maradt. A 18. század elején azonban a gazdaság élénkülni kezdett. Čataj falu annak idején Ján Pálffy földbirtokos tulajdonában volt.


További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 17.4.2020
Forrás: Čataj

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
08:00 - 17:00
szerda:
08:00 - 17:00
péntek:
08:00 - 12:00
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
08:00 - 17:00
szerda:
08:00 - 17:00
péntek:
08:00 - 12:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 33 645 0107
honlap: cataj.sk
Čataj falu
Obecný úrad Čataj
Hlavná 333
900 83  Čataj
Vidék: Bratislavský
Időszak: Senec
Vidék: Podunajsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.272332, 17.475303

Elhelyezkedés Čataj

Obecný úrad Čataj
Hlavná 333
900 83  Čataj

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események