HU HU
1 hodnotenie
Igram falu a pozsonyi önkormányzat északkeleti részén található, Kaplna, Čataj, Cífer és Blatné falvakkal határos. A falu 575 lakosú, területe 8,3 km2.

Obec Igram

Igram falu a pozsonyi önkormányzat északkeleti részén található, Kaplna, Čataj, Cífer és Blatné falvakkal határos. A falu 575 lakosú, területe 8,3 km2.

Röviden Igram történetéről
Igram a termékeny Duna menti alföldön fekszik Nagyszombat, Szenc és Modra város közelében, a Kis-Kárpátok közelében, 148 m magasságban. Ma két fontos artéria, a vasút és a D1-es autópálya között fekszik. A falu területe lapos. A Niván és a Šúron elvesztette lapos jellegét, voltak olyan szőlőültetvények, amelyek ma már nem léteznek. A területet a Šarfická útra gondolják, mert a Duna korábban ezen a részen folyt keresztül. A múlt század első harmadáig rendszeresen folyt a talajvíz itt, ezért ezt a mezőt sárnak hívták.
A falu első írásos említése Pozsony megye 1244-ből származó dokumentumában található, amikor a Barzaneh (esetleg Barinec) patak mellett fekvő falut Ikrám néven említik. A falu neve az ószláv igrici szóból származik, amely zenészeket, zenészeket jelentett, akik a pozsonyi várhoz tartoztak és az említett patak mellett telepedtek le. A falu másik említése 1313-ból származik, Tomas érsek irata említi. 1323-ban Pozsony megye fő megyei kormányzója, gróf Mikuláš lett az Igram tulajdonosa, a XV. században a borsa zemánok lettek az Igram hosszú távú tulajdonosai. XVI elején. században a falu tönkrement a török ellen felvonuló spanyol zsoldos hadsereg folyamán. 1553-ban Nyáry gróf családja 15 adóköteles házat enged be ide a portál (adó) népszámlálás során. 1610-től a falu a Vörös Kőkastély igazgatása alatt állt. Közepétől a XVII. században egyedülálló és örökletes tulajdonosokként kiemelkedik az Erdody és a Pálffy család. Ebben az időben a falu jellemzője egy kis paraszti település, amelyet index (polgármester), valamint számos alany és börtönőr vezet. A faluban a kis szalmával borított házak mellett volt egy kis kápolna, amelyhez r. 1861-ben felvettek egy tornyot, és részben kibővítették.

Igram a Vištuk-patak bal oldalán fekszik, amely Modra közelében Písekből folyik. A Tárnocký háji Veľký Grob után a Šifak-patakba (Šúrsky potok) és együtt a Malý Dunajba ömlik. A múltban a faluban az iskolától az alsó végig, Pažiťig tartó szakasz épült. Az iskolától a patakig szegény börtönőrök házai nőttek fel - Chalupy. A patak mögött, a mai futballpályától jobbra, egy kőműves magányos ház állt. A múltban Max Popper chajai földbirtokos téglagyára állt ott. A falu közepén található Ulička. (Szánkózni is lehetett ott, a játszótér fölötti partokról is.) In 1960-ban Uličkát átlagosan 2 m-rel magasabbra hozták, és a patak felett betonhidat építettek. Pažit alsó végén a patak mellett 7 roma család telepedett le. Később az igramiak házakat építettek a templom mögötti felső végén, szemben Prosnisko-val, szintén az alsó végén a Čataj felé vezető út mentén, Pažiton és tovább a patak mentén a kapusnicei oldalon. A templom mellett temető található, az út másik oldalán az iskola 1904-ben épült. A harmadik tanterem bővítésére és az iskola teljes rekonstrukciójára 1934-ben került sor. Szép kertje is volt. Mivel 1949-ben az egyik osztályba óvodát helyeztek el. A templom előtt az I. világháborúban elesettek emlékműve állt, később az SNP-ben az elesettek emléktáblájával. A temető nyolcvanas évekbeli rekonstrukciója és átalakítása után a temetőbe költöztették. A Program régebbi épületei közül érdemes megemlíteni a František Hlavatý sz. 39, amelyben Ausztria-Magyarország mögött közjegyzőt helyeztek el. Az udvarház Jozef Hinca sz. 168 íves bilincsekkel. Az udvaron volt egy kő, amelyen az alanyok összefonódtak. A másik Viktória és Štefan Chobotov háza volt. 151. és 152., ahol vendéglátás is volt. 1922-ben a sz. 149. A házak nádtetőit általában tűzvész után cserélték ki, a leghosszabb házakat szalmával borították be Chalupy-ban.

Érdekes módon a főutcán az utolsó nádtető volt az iskola mellett, a Červenek háznál és bent 1960-ban Štefan Daniš házának többi részét eltávolították az alsó végén.
A felszabadulás után II. A második világháború alatt nagy változások történtek a lakhatásban, különösen a kultúra és a házhigiéné tekintetében. Sötét kamrák, kemencék, festett kandallók, nyitott kémények és velük együtt eltűnnek a kemencék és kályhák falát díszítő dísztárgyak. Virágtálakkal és kancsókkal ellátott fa fogák tűntek el a szobákból. Már senkinek sem kellettek rájuk. A lakásokból festett fa ládák is eltűntek, és velük együtt a nagyszombati jelmezek is. Lehet, hogy itt-ott megőrizték a forró napok betakarításához öltözött kendertamponokat, férfikender kapukat és ingeket. Ma a jelmez már nem látható az utcán, csak ünnepi alkalmakkor és folklór ünnepeken.

Még mindig sok olyan fejezet tartozik az Igram történetéhez, amelyeket fokozatosan meg kell nyitni. Mivel az emberek többgenerációs családokban éltek itt, miközben a földeken, a szolgálatokban dolgoztak, utazás közben a jobb élet érdekében kimentek a világba. Beszélni kell az élet egyszerűségéről és szerénységéről is, az egyik családtag tanulmányát mindenki más fizette lapátjával. Nagyon fontos cikk az iskola és azok a tanárok története, akik több mint egy évszázadon át oktatták és oktatták az Igram gyerekeket, és önzetlenül, jutalom nélkül próbálták felemelni a faluban a kultúrát. Meggyőződésem, hogy a már említett Iskolatörténet minden lakó számára vonzó és tanulságos olvasmány lenne. Nem feledkezhetünk meg azokról a színházakról sem, amelyek 1921 óta gyakorolnak itt az Omladina kulturális és oktatási egyesületben (alapítója szülőtársunk, Jakub Tešovič), később pedig különösen a helyi tanárok és Hollí asszonyok. Az egyesülethez tartozik egy könyvtár is, amelynek akkor már mintegy 300 kötete volt. 1924-ben Igramban fúvószenét hoztak létre, amelyet először Pätoprstý úr dirigált a Šveinsbach - Viničný részéről, majd Ondrej Orlický vette át. Sokol tevékenységének középpontjában a futball állt. A futballt már 1925-ben kezdték szervezetten itt játszani, amikor František Brunovský diák hozta el a faluba, és más rajongók csatlakoztak hozzá. Minden bizonnyal érdekelni fogja, hogy hol találkoztak itt korábban az emberek, hol és hogyan, a kemény munka mellett, szórakoztak is, hogyan öltözködtek. Honnan tudták, hogyan kell táplálni a családjukat, mit lengettek egy tányéron. Hogyan neveltek gyerekeket nagy és többnyire szegény családokban. Ahogy az iskolában lenni szokott. Amint megkapták koronájukat, kora reggel távoli földeken dolgoztak a földeken, és az egész család együtt. Hogyan és hol játszottak a gyerekek, milyen játékaik voltak. Hogyan örültek akkor az emberek, de milyen szomorúak voltak, hogyan tartották az ünnepeket.

Körzetünket 1928-ban villamosították, de Igramban a falu csak 4 évvel később engedélyezte az áram bevezetését. Az első nyilvános telefonfülke az iskola épületében volt. Az első buszjárat 1938-ban jött létre Veľký Grob és Báhoň között. JRD III. típus a Programból származott 1952. szeptember 27-én, az összes vele kapcsolatos fájdalommal és fájdalommal.
Az iskolatörténet utolsó bejegyzése 1955-ből, a Krónika 1967-ből származik. 1968-ban az enyém meghalt. Idővel megtudhatjuk, ki írta az iskolatörténet bevezető leveleit.
A történelem mindig ellentmondásos. Időre és bölcs emberekre van szükségük ahhoz, hogy helyesen ítéljék meg és értékeljék őket. Tanulságként szolgálhatnak a jövő generációi számára, hogy vegyenek jót maguknak és kerüljék el a jövőben a rosszat.

Emberek vagyunk, hibázunk. Nem tervezzük őket, de törvényesek mindannyiunk életében. Mindenekelőtt azonban életében minden ember mindig a saját boldogságát kereste, és azok boldogságát, akiket szeret, akiket Isten gondjaira bízott. Így tettek azok is, akik szeretettel művelték ezt a drága földdarabot a távoli múltban, akárcsak apáink és szüleik. Próbáljuk folytatni erőfeszítéseiket. Akik megelőztek minket, puszta kezükkel annyi egyszerű, szép és tiszta dolgot tudtak megtenni az arcuk verejtékében. Ne mutassuk meg nekik! Amíg van még idő ... És tartsuk meg őket!

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 25.4.2022
Forrás: Obec Igram

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
07:30 - 15:30
Nestránkový deň
kedd:
07:30 - 17:00
Stránkový deň
szerda:
07:30 - 15:30
Stránkový deň
csütörtök:
07:30 - 17:00
Stránkový deň
péntek:
07:30 - 12:00
Nestránkový deň
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
07:30 - 15:30
Nestránkový deň
kedd:
07:30 - 17:00
Stránkový deň
szerda:
07:30 - 15:30
Stránkový deň
csütörtök:
07:30 - 17:00
Stránkový deň
péntek:
07:30 - 12:00
Nestránkový deň


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 33 645 5302
honlap: igram.sk
Obec Igram
Obecný úrad Igram
Igram 217
900 84  Igram
Vidék: Bratislavský
Időszak: Senec
Vidék: Podunajsko, MAS 11 PLUS, 11 PLUS kistérség
 48.288601, 17.460265

Obecný úrad Igram
Igram 217
900 84  Igram

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események