HU HU
0 hodnotenia
Ivanka pri Dunaji Szlovákia délnyugati részén, Pozsony fővárosán kívül, Szenc városában található. Lélekszámát tekintve ez a kerület és a régió legnagyobb önkormányzata, Szlovákia második legnagyobb.

Ivanka pri Dunaji falu

Ivanka pri Dunaji Szlovákia délnyugati részén, Pozsony fővárosán kívül, Szenc városában található. Lélekszámát tekintve ez a kerület és a régió legnagyobb önkormányzata, Szlovákia második legnagyobb.

A falu története

Községünk kezdete a Kr. E. Negyedik évezredre nyúlik vissza, amikor az éghajlat melegebb volt (átlagosan + 2 ° -kal), és a hordaléktalajt a Duna-víz elöntése hozta létre. A késő kőkorszakból származó, neolitikum kultúrájú emberek éltek itt. Nemcsak a vadászaton és a betakarításon, hanem a tehenek, kecskék, juhok tenyésztésén is éltek, és idővel a gabonatermesztésre is átálltak.

Az első írásos feljegyzés a falu létezéséről r. 1209. Ez egy olyan ajándékozási okirat, amellyel II. András király. adományozta Sv. Jur, Čeklís, Iwand, Eberhart és Kastelan falu Hont - Svätojurský Tomášig a bolgárok elleni harcban elért érdemekért r. 1205 a Morava folyó mellett. Ivanka a kezdetektől fogva része volt Farná településnek - a pozsonyi káptalan és posta ősi tulajdona. Már 1290-ben itt éltek szolgáik és segítőik. Ezért hívták őket "popné", "poppnepe", azaz papok embereinek. (Pop - régi szláv és még mindig orosz pap). A magyar és a német hatására megváltozott a név: Popfolna - Papfalva - Pafár - Farná.

Parish és Ivanka 1932 óta egyetlen politikai egység.

A pápai tized gyűjtésének leírásakor 1324 - a megőrzött egyházi dokumentumok szerint - a falu neve Terra Iwan, azaz János földje. Ezek a dokumentumok megemlítik a templom és a paplak létét is.
A 15. század elején, jelentős német befolyás idején, Iwand német Aichen nevű település lett. Században magyarok kezébe került, akik Aichának hívták.
Évi mohácsi magyar vereség után 1526-ban, amikor a törökök elfoglalták Magyarország nagy részét, I. Ferdinánd király kiadta 1553 rendelet az összes szárazföldi bíróság - kikötő leírására. Ok: az adók beszedése. Ebben a leírásban a falut Iwani néven emlegetik. Mestere Gašpar Šerédy, Pozsony megyei gazdag földbirtokos volt. A falu másik tulajdonosa Leonard Amade volt, majd Maháłányi Tomáš és Ján Jesenák özvegye.
A 18. század közepén az Iván birtokot Anton I. Grassalkovich földbirtokos, Mária Terézia királynő valódi titkos tanácsadója vásárolta meg. Egy kastély helyén, amelyet engedett 1640 Leonard Amade épített, vadászó nyaralót építtetett rokokó stílusban. Abban az időben a terület északi részén kiterjedt tölgyesek voltak, amelyek vadászterületként szolgáltak, és a gyönyörű barokk parkkal rendelkező kastélyt különböző fontos társadalmi események helyszínéül használták. A birtok új tulajdonosa, Anton I. Grassalkovich az udvarház mellett egyéb fontos épületek építését is kezdeményezte ingatlanán. Az egyik legfontosabb a barokk templom. Létrehozott és megépített egy nagy tanyaházat - egy polgármestert és egy egyházi iskolát, amely a templom közelében (a paplak mellett) volt, és 1928-ig, amikor általános iskola épült, az Ivančany-t szolgálta. I. Anton halála után az uradalmat II. Anton fia örökölte, aki nem folytatta a családi vagyon növelését.

Sok pénzt költött utak építésére és karbantartására, a nemes lovak tenyésztésére és különösen az arisztokratikus kultúra pompás életmódjára, művelésére és támogatására. Anyósa, Mikuláš Esterházi mintájára pozsonyi és ivankai palotáiban különféle dráma- és operaelőadásokat, koncerteket szervezett. Nyilvántartásunk arról szól, hogy már 1773-ban ünnepi színházi előadás zajlott az ivankai kastélyparkban, amelyen részt vett Maria Kristina főhercegnő és férje, Albrecht, Magyarország kormányzója is. Az első hivatalos színházi előadás azonban ben volt 1786 és azóta említik az armanokratikus színházi jelenet Ivankában is. Ezen a színpadon az egyik első fellépő a Seipp Színház Egyesület volt, az előadások német nyelven zajlottak. A színjátszó társaságok és a zenészek igényeihez adta Grassalkovich II. épületet építeni az udvarházzal szemben, amelyet "Muzikantenhaus" -nak neveztek el. Ennek az időszaknak emlékeztetőjeként ma II. Anton által épített Nepomuki János barokk szobra áll a Szent Rosalie téren. Grassalkovich 1777-ben. A legenda szerint egy sikeres vadászat után II. Anton vendégei örülnek. csónakkal tértek vissza a Kis-Duna elöntött karján, amely felborult velük, és fulladni kezdtek. Halandó szorongásban azt ígérték, hogy ha megmenekülnek, akkor az üdvösség helyén Nepomuki Szent János szobrot állítanak. Ezt az ígéretet a földbirtokos teljesítette.

A Grassalkovich család 1841-ig birtokolta az ivanskéi birtokot, amikor annak férfi ága, III. Anton. kihalt, és roma vagyonuk árverésre került. Abban az időben Michal Obrenovič szerb herceg vette meg, aki szerb uralkodó volt. 1842 és 1858 között száműzetésben élt Ausztriában, és amikor az ivanský birtok elvesztette tulajdonosát, megvette és vidéki rezidenciát alapított ott. 1853-ban feleségül vette a magyar nemesi gróf Hunyady Júlia grófnőt. A Júliával kötött házasságát azonban tíz év után elválták gyermektelenség miatt. Abban az időben, amikor Obrenovič száműzetésben élt, megbarátkozott Ľudovít Štúrral, és ennek a barátságnak köszönhetően 1848 nyarán jelentős összeggel járult hozzá a Bécsben szerveződött szlovák önkéntesek fegyverzetéhez. A köszönet jeleként neki Ľ. Štúr dedikálta Prágában megjelent "A nemzeti legendákról és a szláv fajták dalairól" című könyvét 1853. 1855 végén Štúr, aki rendőrségi felügyelet alatt élt Modrában, titokban meglátogatta Michal Obrenovičot Ivanka birtokán. Sajnos ez volt az utolsó találkozásuk, mert nem sokkal utána Ľudovít Štúr tragikusan meghalt.
Az 1856-ban Ivankát sújtó és a templomot jelentősen megrongáló tűzvész után Obrenovič herceg megjavította és más épületmódosításokat is végrehajtott - megemelte a mennyezetet, újraburkolta a templom tetejét és kiállított egy új tornyot. Abban az időben az udvarházat is módosította. Eltávolította a meglévő épület délnyugati részét, és helyére tornyot épített, amely tározóként szolgált, a második emeleten egy nagy társasági csarnok volt, és gyönyörű fehér márvány kandallókkal és velencei tükörrel díszítették. Ezt a munkát olasz mesterekre bízta. Az egyik kandallón még mindig láthatjuk a szerb hercegi címeret a Hunyady család címere mellett.

Michal Obrenovič halála után az ivanski birtok a bíróságon át a Hunyady de Kéthely család tulajdonába került, tulajdonosa Júlia pedig, aki Erzsébet királynő udvarhölgye volt, becenevén Sisi, feleségül vette Charles d'Aremberg porosz herceget, másodszor 1876-ban. Ekkor a birtokon ismét különféle épület-átalakításokat hajtottak végre. Az udvarház minden reprezentatív szobáját újrafestették és barokk deszkával díszítették. A legnagyobb módosítás, amelyet 1886-ban végeztek, a "Muzikantenhaus" épület rekonstrukciója volt. Ezt az épületet alaposan megjavították, és egy újabb nagy helyiséget adtak hozzá. Kolostorként kellett szolgálnia a Szent nővéreknek. Kereszt, amelyet Júlia gróf hívott meg Ivankára. Ez a terv azonban nem sikerült, ezért Julia idősek otthonát alapította a házban, amelyet Szent háznak nevezett el. Károly. Alanyainak gyermekeit szolgálta, akik itt kaptak ételt és ruhát a napközi alatt. Időnként több mint száz gyermek látogatta meg. Az egész műveletet gondosan maga fizette Júlia gróf. A gyámságot tartották a legpéldásabbnak az akkori Magyarországon. Az első világháború kezdetéig működött, amikor az épületet katonai segédkórházzá alakították át. Júlia grófnő gondoskodott az egyház szükségleteiről is. Gondoskodott róla, hogy méltóságteljes eszközzel, tömeges edényekkel legyen felszerelve, és 1885-ben Brüsszelben két fatermet vásárolt a híres Malfait szobrászművésztől, St. Anton és St. Michala. Az oltár mindkét oldalára tette őket Anton Grassalkovich templomépítő és Michal Obernovič emlékére, akik újjáépítették a templomot. Ezek a szobrok a mai napig díszítik templomunkat. Megtisztította a templom alatti kriptát, és a Hunyada de Kéthely család családi sírjává változtatta. Julia grófnő amellett, hogy nagyon csinos, bölcs és kedves hölgy is volt, akit alattvalói bizalmasan "Firštkának" (a német Fürst - hercegből) hívták.

1909-ben, magas korban, Brüsszelbe költözött, ahol 1916-ban meghalt. Iván vagyonát unokaöccse, Hunyady Karol örökölte, aki végül elszegényedett rokonának, Filip Boss-Waldecknek (az Ivániak bensőségesen "testeknek" nevezték). 1933-ban költözött ide. Gondoskodott arról, hogy a gyönyörű tölgyerdők, amelyek Ivankát északi oldaláról szegélyezték, áldozatai legyenek a játék iránti szenvedélyeinek. Kivágatta és eladta a fát.

1900_0spagvwtm2.jpg

1943. január 1-jén a jezsuiták beköltöztek az ivanszkai kastélyba. A jezsuita tanulmányi alap Hunyady gróftól vásárolta meg. Internátumot hoztak létre a pozsonyi gimnáziumukban tanuló fiatalok számára.

Az r. 1948-ban az ingatlant államosították, az Agrárbizottság kezébe adta, amely szórványosan felhasználta különféle célokra - képzésre és ...

A második világháború nagyon jelentősen befolyásolta a falu életét, amely összefüggésben volt földrajzi elhelyezkedésével: Pozsony közelségével. A falu 1945. április 2-i felszabadulása után a falu fejlődése új irányt vett. 1950-ben megalapították az Egyesült Mezőgazdasági Szövetkezetet. Ezt 1962-ben beolvasztották az állami tulajdonba, és megalakult a Hydinárstvo országos társaság, amely a Baromfitenyésztési Kutatóintézettel együtt meghatározta a falu fejlődésének irányát és a lakosság nagy részének foglalkoztatást biztosított. 1961-ben létrehozták a Mezőgazdasági Szakközépiskolát, amelynek középpontjában az országos lefedettségű baromfitenyésztés állt. A faluban mezőgazdasági gépjavító műhelyt is létrehoztak. Néhány közhasznú épület épült, például általános iskola, bevásárlóközpont, egészségügyi központ, valamint szövetkezeti és egyéni lakásépítés alakult ki. A falu nagyrészt gázosított volt, vízellátó rendszer és helyi utak épültek. Számos tanszéki és tudományos jellegű tudományos intézetet hoztak létre, amelyek jelentősége nemcsak a falu kereteit, hanem államunk határait is meghaladta.


További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 20.4.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
09:00 - 12:00
13:00 - 18:00
szerda:
08:00 - 12:00
13:00 - 15:00
péntek:
07:00 - 12:00
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
09:00 - 12:00
13:00 - 18:00
szerda:
08:00 - 12:00
13:00 - 15:00
péntek:
07:00 - 12:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 24 594 3301
Ivanka pri Dunaji falu
Obecný úrad
Štefánikova 161/12
900 28  Ivanka pri Dunaji
Vidék: Bratislavský
Időszak: Senec
Vidék: Podunajsko
 48.190448, 17.25726

Elhelyezkedés Ivanka pri Dunaji

Obecný úrad
Štefánikova 161/12
900 28  Ivanka pri Dunaji

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események