HU HU

Kráľová pri Senci falu

0 hodnotenia
Kráľová pri Senci falu két falu - Krmeš és Kráľová - egyesülésével jött létre. Krmeš a Čierna voda folyótól balra, a Senec - Nyitra utak közelében található. Kráľová a Čierna voda folyó jobb partján volt. Mindkét falu 1938-ban Horthy Magyarországra esett, 1945. április 1-jén felszabadultak. A második világháború befejezése után egyesültek. A községhez tartozik Bodov egy része, eredetileg Bodohás.

Kráľová pri Senci falu

Kráľová pri Senci falu két falu - Krmeš és Kráľová - egyesülésével jött létre. Krmeš a Čierna voda folyótól balra, a Senec - Nyitra utak közelében található. Kráľová a Čierna voda folyó jobb partján volt. Mindkét falu 1938-ban Horthy Magyarországra esett, 1945. április 1-jén felszabadultak. A második világháború befejezése után egyesültek. A községhez tartozik Bodov egy része, eredetileg Bodohás.

AZ ÖNKORMÁNYZAT TÖRTÉNETE
Kráľová pri Senci, a Duna régióban található, több mint 2000 lakosú falu. Pozsony szélesebb területén található, jó közlekedési kapcsolatokkal. Kráľová és Krmeš helyi részeiből áll, amelyek szimbolikusan összekötik a történelmi barokk hidat. Jelenleg a falu átfogó korszerűsítése folyik, amely jelentős forrásokat tervez befektetni a termálforrások használatába.

1904_saxeo0ampa.jpg

AZ ÖNKORMÁNYZAT RÖVID TÖRTÉNETE
A falu Pozsonytól körülbelül 25 km-re keletre található, és a Čierna voda folyó mindkét partján elterjedt. A falu mai formájában a két Krmeš és Kráľová falu egyesítésével jött létre 1945-ben. A legrégebbi feljegyzések és a régészeti kutatások megerősítik a helyszín ősi eredetét. Már az első évezred küszöbén a területet az ókori németek lakták, a régészek itt a Marobud Birodalom központját helyezik el. A szláv betelepítést itt bizonyíthatóan dokumentálják, főleg a Nagy Morva Birodalom időszakából, amikor Kráľová falu mellett Pozsonytól Nyitráig egy fontos középkori út húzódott. Kráľová falu, amelyet a középkorban "Villa regia" -nak neveztek, vagyis a királyi falu, a magyar királyok tulajdona volt, Krmeš falu pedig a kora középkor óta a pozsonyi káptalan gazdasági egyházi tulajdonát képezi. Kráľová községben a körzethatárok lehatárolásáról szóló átfogó dokumentum szerint már 1421-ben volt Zsigmond luxemburgi vadászház, ahol
Matej Korvín király is szeretett vadászni. A 17. században Krmeš és Kráľová falvak fokozatosan az arisztokratikus Pálffy család tulajdonába kerültek, akik luxemburgi Zsigmond két évszázada alatt itt gazdasági és mezőgazdasági mintát építettek. Az 1712–15-es években a helyi udvarházat barokk stílusban újjáépítették, szépségét egy kiterjedt francia kert és egy angol park emelte ki , amelyet a falu szélén egy eddig álló barokk kerti híd kötött össze. A királyi birtok és a helyi udvarház utolsó tulajdonosának, Jánnak 1908-ban bekövetkezett halála után a királyi birtok vagyona fokozatosan pusztult, végül 1940-45-ben teljesen lecsökkentette. Csak az a kastélykápolna maradt meg, amelyet Kraľová polgárai vásároltak meg az államtól, és a barokk híd, amely jelenleg rekonstrukció alatt áll. A falu egy része a Méhészeti Szabadtéri Múzeum is - a méhészeti múzeum, amely méhészeti iskolaként és a Szlovákiai Méhészek Szövetségének tulajdonaként a falu kataszterében nőtt az 1932-33.

A falu történelmileg érdekes és értékes épületei az Isteni Szív kápolna, amelyet Krmeš lakói 1898-ban építettek, a Krmešben található régi iskola szecessziós épülete és Kráľová tégla harangtornya. A községben számos, történelmileg értékes szobor található (Nepomuki Szent János, Szent Flórián, Keresztelő Szent János). Az önkéntes tűzoltóság több mint egy évszázados hagyományokkal rendelkezik a faluban. Már a háborúk közötti időszakban méhész egyesület működött a faluban, fejlődött a színház és a futballnak több mint 80 éves hagyománya van a sportban. Jelenleg a faluban él és dolgozik az egyik legfontosabb szlovák költő, a katolikus modernizmus utolsó élő képviselője, Svetloslav Veigl.

1904_9qwws0ewlt.jpg

1245 Krmeš történelmi települése az őskortól (az első írásos dokumentumok megjelenéséig tartó időszakig) nyúlik vissza, és régészetileg dokumentáltuk a szláv és a nagy morva korszak letelepedését. A falu első írott nevét a középkorból őrzik. Egy 1245-ből származó dokumentumban Krmeš falu legrégebbi nevét a pozsonyi Diaki (Dijaki, Dyaki) káptalan kermesd tulajdona őrzi. A későbbi időszakokban ennek a névnek más módosításai is megjelennek, például Körmesd, Kurmusd, Pap Körmösd, Kermežd a Kermeš helyi névre és a falu 20. századi nevére - Krmeš. A Kráľová nómenklatúra az írásos forrásokban a 14. században kezdett megjelenni. Kráľová és Krmeš falvak közelében ott voltak a Villa Leopoldi (Leopolda település) és Bothszegh (Botseg, Bosek) immár megszűnt települései is. Krmeš község elnevezése elsősorban az egyházigazgatás vagyonának megnevezéséből ered. Ez a két szótagú szó az ószláv erdda (mezza, khotár) szóra épül. A kerületi határok megállapításának és lehatárolásának meghatározása szerint az ingatlan körülhatárolása kör alakban történt. A kruhmežda szó szűkítésével fokozatosan kialakult a Kruhmežd, Kermežd, Krmeš tulajdonnevek. A Diy név a hallgató - tanuló szóhoz kapcsolódik. Ilyen név a pozsonyi káptalan vagyonának a papi ifjúság nevelésére való megállapításából, vagyis annak a vagyontárgynak a lehatárolásából származott, amelyből az egyházi iskola vagy a káptalan más egyházi intézménye fennmaradt.

1904_h1qnjkkofx.jpg

1595 Krmeš első épületének kezdetei a Kráľová pri Senci és Senca közötti kereszteződéseknél találhatók, a keresztnél, amely ma is a kápolna helyét szimbolizálja, amely az egykori falu központja volt és 1700-ig állt, amikor is Kollonich Leopold esztergomi érsek lebontotta rumját. Krmeš teljes végét az utak Senec irányába eső kereszteződésének területén török rajtaütések jelezték 1663-ban, amelyek ebben az évben a gazdaságok mellett a remete és a régi Krmeš kápolnája felégették a falvakat. Kráľová, Jánovce, Borša és. A lebontott kápolnából és egész Krmešből csak a kápolna harangja maradt meg, amely jelenleg az "Isteni Szív" krmeši kápolnájában található. A mai kerületi határokig és a Fekete Víz partján fekvő önkormányzati épületekig XIII. Pálffy Kráľová községgel szemben Krmeš a 16. század legvégén költözött, amikor a falut a Pálffy család egyik fontos képviselője, Mikuláš vásárolta meg. Egy új falu létesítésével Krmeš települése fokozatosan hanyatlani kezdett az útkereszteződésben, és teljesen eltűnt a török háborúk és csaták során, akárcsak a szomszédos Bosek (Botszegh) település. 1595. december 3-ától az újonnan alapított Krmeš falu már a világi földbirtokosoké volt a Pálffy családból (1918-ig). Mikuláš Pálffy a pozsonyi káptalantól vette meg, amelyet Pap Kermesd (krmeši apát) egykori egyházi tulajdonának nevezett el. Valószínűleg Mikuláš Pálffy halála és az azt követő örökösödési eljárások okozták, hogy Krmeš falu egy része 1600-ban gróf Maximilian Colored Mansfeld tulajdonába került. A birtokot bérlő Čierna voda négy vízimalmot helyezett el. A telekkönyv megemlít egy nagy udvari kertet, egy almaültetvényt, egy méhészetet és három halászterületet is.

1945 Kráľová Senec közelében 1945-ig két külön önkormányzatot, Kráľová és Krmeš képviselte. Az SNR pozsonyi belügyi bizottsága 1945. október 31-i levelében megerősítette Kráľová és Krmeš települések egyesítését Kráľová pri Senci egyetlen községgé. Tehát a két történelmileg szomszédos önkormányzat, amelynek ez évig saját speciális önkormányzati szervei voltak, iskola, kocsma, üzletek és államháztartás, az 1945 utáni első nyilvános választásokon közös önkormányzatot választott, Kráľová pri Senci.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 20.4.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
07:30 - 12:00
13:00 - 15:30
kedd:
07:30 - 12:00
13:00 - 15:00
szerda:
07:30 - 12:00
13:00 - 18:00
péntek:
07:30 - 12:00
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
07:30 - 12:00
13:00 - 15:30
kedd:
07:30 - 12:00
13:00 - 15:00
szerda:
07:30 - 12:00
13:00 - 18:00
péntek:
07:30 - 12:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 22 129 2210
Kráľová pri Senci falu
Obecný úrad Kráľová pri Senci
Záhumenská 326
900 50  Kráľová pri Senci
Vidék: Bratislavský
Időszak: Senec
Vidék: Podunajsko
 48.195325, 17.451002

Elhelyezkedés Kráľová pri Senci

Obecný úrad Kráľová pri Senci
Záhumenská 326
900 50  Kráľová pri Senci

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események