HU HU
1 hodnotenie
Želiezovce (akkor még Selyz) első írásos említése 1274. évtől származik. A Hronský Beňadik bencés apátság leltárában templomként, malommal és kőhíddal ellátott településként említik őket. Még régebbi Mikula (1075) és Svodov (1156) írásos említései, amelyek ma már Želiezovce részét képezik.

Želiezovce városa

Želiezovce (akkor még Selyz) első írásos említése 1274. évtől származik. A Hronský Beňadik bencés apátság leltárában templomként, malommal és kőhíddal ellátott településként említik őket. Még régebbi Mikula (1075) és Svodov (1156) írásos említései, amelyek ma már Želiezovce részét képezik.

Történelem

Számos régészeti lelet azonban azt jelzi, hogy ezt a területet jóval korábban lakták. A neolitikum kultúrájának a Kr.e. 4300-3900 közötti megnyilvánulásait, amelyek helyszíne Nyugat-Magyarországra, a szomszédos Ausztriára, Dél-Morvaországra, Lengyelország déli és délkeleti részére és Szepesre terjed, világszerte a Želiezovská skupina kifejezéssel emlegetjük. Döntő részüket a 19. és 20. század fordulóján fedezték fel, és a felfedezés után Želiezovce-ban tárolták Ján Kherndl, a Želiezovce vagyonának adminisztrátorának, Augustín Breunner gróf feleségének gyűjteményeként. Később ez a régészeti gyűjtemény a pozsonyi Nemzeti Múzeumba került.
Želiezovce környékén római katonai táborok nyomait találták, amelyek dokumentálják a római északi terjeszkedést. Valószínű, hogy valahol a közelben télen az r. Kr. U. 173-ban Marcus Aurelius római császár az itt élő Quadival vívott csaták idején táborozott, ahol megírta a Ta eis haueton (Beszélgetések önmagával, szlovákul Gondolások önmagának címmel) című mű első könyvét (fejezetét). Vége egy megjegyzés, hogy "Kvádov nad Granou földjén írták". A fentiek alapján egyértelmű, hogy Želiezovce több évezrede óta kapcsolatban áll különböző civilizációkkal és kultúrákkal.
A tatárjárás és a helyzet fokozatos stabilizálása után Juraj Becsei Vesszös Želiezovský élettörténete meghatározóvá vált Želiezovce további története szempontjából. A levicei kastély ura és Tekov polgármestere, Becsei Imrich három fia egyike volt. 1330-ban egy bizonyos paraszti és udvari tulajdonos Zách Felicián megpróbálta meggyilkolni Karol Róbert királyi családját a visegrádi várban tartott gálaünnep alatt. Támadása, amelynek során levágta a királynő ujjait és megsebesítette a királyt, nemcsak számára jelentette a halált (a várőrség a támadás után azonnal megölte), hanem az uralkodó egész családjának döntésével is, a Magyar Királyság egész területén. A Levicében élő lányát, Šebét a nyilvánosság előtt a levicei piacon végezte ki Imrich Becsey, aki így megerősítette amúgy is jelentős befolyását a királyi udvarban. Ez ígéretes karrier volt három fia számára. Középük Juraj Becsei volt, aki Vesszös Želiezovský-t is az étlapra írta utódaival.
Nagy Lajos királyt, Károly Robert fiát és utódját támogatta. Apjától örökölte a várkapitányi és Tekov megyei kormányzói rangot. Felváltva élt Želiezovcén és Budán. Miután felesége, Johanna meggyilkolta Nagy Lajos testvérét, Andreát, aki Dél-Olaszországban élt, megtorolta ezt a tettet Nagy Lajossal, mint a királyi testőrség tagjával. 1348. január 23-án Nápolyban személyesen kivégezte a gyilkosság egyik résztvevőjét - Károly durazzói herceget, amikor Johannének sikerült elmenekülnie Franciaországba. Cserébe a király Apuliaként nevezte ki királlyá, és egy ideig több dél-olaszországi város és kastély ura lett.
A napsütötte Apuliában tartózkodása alatt nagy vagyont foglalt le, és megölt (mint mondja) mintegy 220 embert, és számos más bűncselekményt követett el. Főleg aranyból és ékszerekből álló vagyonát királyi oltalom alatt szállította Budára. Az aranyszállítás Želiezovcébe azonban kockázatos volt egy kis fegyveres csoport számára. Rejtekhelyként azonban segített neki egy kőtömb - egy szarkofág, amelyet gyorsan rögzítettek a Budai Aquikumból, ahonnan először eltávolította II. Veterán testét. segédlégió, Aelia Domitia.
Idővel a nehéz emlékek súlya alatt Juraj Becsei Vesszös Želiezovský felismerte, hogy mély bűnbánatra van szükség az elvégzett tettekért. Döntését kétségtelenül súlyosbították a pápaság problémái, amelyek nagy vonakodással reagáltak a dél-olaszországi bűncselekményekre. Želiezovcén, az eredeti fatemplom helyén új templomot építtetett, és a fent említett szarkofágot helyezték el a központjában. Ugyanakkor szokatlanul hosszú és fájdalmas bűnbánati zarándoklatra indult Észak-Spanyolországba, Santiago de Compostella zarándokvárosba Szent maradványaihoz. Jakuba. Még hat hónapig tartó bűnbánat, ima és alázatos böjt után sem érezte megkönnyebbülését a lelke iránt. Ezért eljutott Írországig, ahol ő volt az első zarándok Magyarországról, aki belépett a Szent-barlangokba. Patrick. 15 napos szigorú böjt és imádság után az ír püspök üldöztetése ellenére úgy döntött, hogy leereszkedik a rettegett barlangi tisztítótűzbe - a St. Patrick. Imák, füst- és kéngázok belélegzése, hallucinációk, az ördög kinyilatkoztatása, Mihály arkangyal, hogy megtalálja az utat az örök üdvösséghez ...
1364-ben bekövetkezett halála után lánya, Margita folytatta a templom építését Želiezovban, 1390 körül pedig Matúš olasz mesterek festettek falfestményeket - freskókat. A 16. században a templom a Szent Kevesebb, mint 200 évig Jacobot átadták a protestánsoknak, akik eltávolították az összes festményt, szobrot és egyéb "fölösleges luxus tárgyat" a templomokból. A falfreskókat fehér mésztejjel kenték be, és a római szarkofág rejtélyes módon eltűnt. 1729 áprilisában létrejött a Želiezov-birtok tulajdonjoga, amikor az Esterházy család szinte minden tulajdonjoga véglegesen elmúlt. Fokozatosan elkezdték kiépíteni a polgármesterek hálózatát a környéken, amelyet később családtagjaik keresztnevével neveztek el.
1730 júniusában az egyháznak sikerült visszaadnia az egyházat a katolikus hívőknek. Az első lelkészek egyike, Jakub Bartoš úgy döntött, hogy a templom alá egy kriptát épít, amelybe a helyi papság testeit helyezik el. Míg a templom közepén gödröt ástak, a munkások egy elfeledett római szarkofágra bukkantak, amelyet a protestánsok csaknem 200 évvel ezelőtt temettek el. Így lett másodszor a Želiezov katolikus egyház központi mérföldkőjének része a főoltár alapja formájában.
Az Esterházy család egy négyszárnyú barokk kastélyt építtetett az eredeti vidéki kastély helyén, az építkezés 1780 körül fejeződött be. Mivel többnyire Bécsben tartózkodtak, többé-kevésbé a nyári rezidenciájuknál használták. Az udvarházhoz tartozik egy nagy angol park, számos más épülettel. További rekonstrukciókkal a klasszicizmus elemei kezdtek megjelenni az udvarházon.
A család egyik legdominánsabb tagja, Esterházy Ján Karol (1775 - 1834) gazdasági fellendülést hozott Želiezovcére. Ő és felesége, Esterházy Rozina (1779 - 1854) voltak azok, akik meghívták Franz Schubert (1797 - 1828) fiatal zeneszerzőt lányainak, Maria és Karolína zenetanárának.
Schubert 1818-ban és 1824-ben Želiezovcén élt, és itt talált sok értékes inspirációs forrást munkájához. Több kompozícióját Esterházy Karolína kontinensének szentelte, amelybe titokban szerelmes volt. Az egyik a jól ismert F-dúr oktett.
Esterházy Ján Karol gróf személyes szakácsként Želiezovcébe hozta a már jól ismert udvari szakácsot, Franz Sacher-t, a világhírű Sacher-torta feltalálóját. Feleségével együtt jól érezték magukat a Želiezovské kastélyban. 1834-ben (körülbelül 2 évvel a híres torta születése után) született egy fia, Eduard Sacher, aki később az ötcsillagos szállodák és kávézók hálózatának alapítójaként ismert. A már említett Esterházy Mária után az uradalom tulajdonjoga 1854-ben Breunner gróf családjának kezébe került, aki a kúria utolsó tulajdonosa volt egészen 1944.
1884-ben a Szent-templom falainak festése során A rég elfeledett festmények formái kezdtek ragyogni Jakubon keresztül. Jozef Róža akkori lelkész biztos volt művészi értékükben, ezért meghívta Magyarország egyik legjobb restaurátorát, Storn Ferenczet Želiezovcére, aki helyreállította őket. Csak később derült ki, hogy ezek 1390 körüli elfeledett freskók voltak.
1932-ben, városunk közvetlen közelében, sajnos, eltűnt egy közép-európai ritkaság - egy zárható szoba, amelyet egy hatalmas, körülbelül 700 éves tölgybe rajzoltak be, és kényelmesen el tudta fogadni egy kerek asztalnál ülő tucat látogatót - az ún. Faház. Széllökés lett belőle, amely kifújta a fát.
1904-ben megépült a református templom eredeti temploma. A II. A második világháború alatt azonban mindkét templom tornyait visszavonuló német csapatok robbantották fel. A református templom teljesen megsemmisült, a Szent templom Jakub jelentős károkat szenvedett, 1953-ban rekonstruálták.
A rekonstruált templomban Szent Jakub továbbra is láthat 3 megmentett freskót a 14. századból. És egyikükön részletesen bemutatják egy külön bíróságot Juraj Becseio Vesszös Želiezovskýval.
A katolikus temetőben áll az Esterházy család 19. század elején épült síremléke, amelyben a tanítvány és egyben Franz Schubert szerelme, Esterházy Karolína van eltemetve. Eddig van egy ritka fákkal teli park, amelyben az Esterházy család kastélya áll, és kétségbeesetten várja az újjáépítést.

Želiezovce és környékének történetét dokumentálja a Városi Múzeum és a Želiezovce-i Franz Schubert emlékterme.


További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 8.11.2018
Forrás: Želiezovce

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
08:00 - 11:30
12:30 - 15:00
szerda:
08:00 - 11:30
12:30 - 17:00
csütörtök:
12:30 - 15:00
péntek:
08:00 - 11:30
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
08:00 - 11:30
12:30 - 15:00
szerda:
08:00 - 11:30
12:30 - 17:00
csütörtök:
12:30 - 15:00
péntek:
08:00 - 11:30


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 36 771 30 04
honlap: zeliezovce.sk
Želiezovce városa
Mestský úrad Želiezovce
SNP 40/2
937 01  Želiezovce
Vidék: Nitriansky
Időszak: Levice
Vidék: Dolné Pohronie és Poiplie, Tekov
 48.050946, 18.658908

Elhelyezkedés Želiezovce

Mestský úrad Želiezovce
SNP 40/2
937 01  Želiezovce

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események