HU HU
3 hodnotenia
Nové Zámky történetét gyakran társítják a középkorhoz, amikor a mai Nové Zámky területén négy középkori falu volt - Nyárhíd, Gúg, Györök és Lék. A szakirodalom Nové Zámky eredetének tekinti az első Nové Zámky erőd megépítését a Nyitra folyó bal partján 1545-ben.

Nové Zámky városa

Nové Zámky történetét gyakran társítják a középkorhoz, amikor a mai Nové Zámky területén négy középkori falu volt - Nyárhíd, Gúg, Györök és Lék. A szakirodalom Nové Zámky eredetének tekinti az első Nové Zámky erőd megépítését a Nyitra folyó bal partján 1545-ben.

Nové Zámky mocsaras terepen, a Nyitra folyó jobb partján épült 1576 és 1580 között, modern reneszánsz erődként. Akkoriban a jól ismert olasz építészek, Ottavio és Guilio Baldigar tervezték. Az új erõ hatszögletû alakja hatalmas tüzérségi bástyákkal a város címerébe is bejutott. A bástyák mindegyike megkapta a nevét - Žerotínova, Fridrichova, Česká, Forgáčova, Cisárska és Ernestova bašta. A Novum Castellum elkészültével korának legkorszerűbb erődjévé vált. Hasonlóak például a horvátországi Karlovacban és a holland Naardenben, de III. Károly király parancsára a novozámoki. a 18. században összeomlottak és száz évvel később a várárkot is eltávolították.
Nové Zámky-t 1573-ban említik először dokumentumok. Városgá azonban csak egy évszázaddal később lépték elő. Ma kerületi város, és fontos közlekedési csomópontot képez Szlovákia déli részén. A történelmi épületek többségét bombázás pusztította el a második világháború alatt. világháború. Nové Zámky három nagy légitámadást tapasztalt, és ő volt a leginkább bombázott szlovák város. Ami nem pusztult el, azt a felszabadulás után lebontották. Beleértve a városházát, az érseki palotát és a neológiai zsinagógát. Tehát egyike azon kevés műemléknek, amely túlélte ezeket a viharos időket, a ferences kolostor a Fő téren.

De még a háború után is voltak érzéketlen beavatkozások, amelyeket teljesen rekonstruálniuk kellett. Ma a ferences rendet szolgálja. A tér meghatározó vonása a Szent Kereszt Felmagasztalásának római katolikus temploma a 16. századtól. A török uralom alatt még mecsetként is szolgált. A 19. század végi tűzeset után a templom neoklasszikus jelleget nyert. És gyönyörű a Szentháromság barokk szobra rokokó elemekkel is. Valószínűleg olasz mesterek munkája. Nové Zámky ma egy modern kerületi város, amely számos sportolási és kikapcsolódási lehetőség, valamint számos rendszeres és egyszeri rendezvény mellett örömet szerez a látogatónak. Például egy hagyományos kolbászfesztivál.

Történelem

Az első novozámoki erődöt Várday Pavol esztergomi érsek építtette annak érdekében, hogy megvédje az esztergomi érsekséghez tartozó területeket, miután Esztergomot az oszmánok megszállták.
A második, modern reneszánsz erődöt mocsaras terepen építették a Nyitra folyó jobb partján az 1573-1580 években. Az új erődöt Ottavio és Giulio Baldigarovci olasz építészek tervezték. Az erõdnek szabályos, hatszögletû alaprajza volt, tüzérség számára hatalmas fülbevalókkal. A falakat széles árok vette körül, amely a Nyitra folyóval volt összekötve. A nemes Fridrich Žerotín katonai felügyeletet gyakorolt az erőd építésén. Nové Zámky a 16. és 17. század elején Nyugat-Szlovákiában a törökellenes védelem központjává vált. Befejezése után Nové Zámky-t a Habsburg monarchia egyik legjobb erődjének tekintették. Az erőd jelentőségét számos oszmán támadás is bizonyítja, amelyeket az erőd fél másodpercig átélt. A tizenöt éves háború (1593-1608) alatt Nové Zámky és környéke felszámolta a krími tatárokat és Ibrahim pasa nagyvezír csapatait. 1663-ban a novozámoki erőd egy oszmán hadsereg-expedíció célpontjává vált, amelyet Ahmed Köprülüm pasa nagyvezír vezetett. Nové Zámky védelmét a Nové Zámky erőd parancsnokának, Forgách Ádám grófnak meggondolatlan fellépése gyengítette, aki a pontonhíd megsemmisítésével akarta megakadályozni az oszmán hadsereg átjutását a Dunán, de alábecsülte az oszmán erejét. hadsereget és súlyos vereséget szenvedett. Forgách Ádám ezen átgondolatlan akciója ezt követően gyengítette a Nové Zámky-erőd védelmét. Ahmed Köprülü nagyvezír 1663 augusztus közepén érkezett a Nové Zámky-erőd falaihoz, és néhány napon belül, augusztus 18-án megkezdte az erőd meghódítását. Az erőd meghódításának első hetei az oszmánok számára nem voltak sikeresek. A novozámockai helyőrség több héten át sikeresen ellenállt az oszmán támadásoknak. A Nové Zámky erődért folytatott harc 1663 szeptember második felében csúcsosodott ki. Friedrich bástyájának bástyáján történt robbanás után a Nové Zámky helyőrsége kénytelen volt megadni magát, és 1663. szeptember 24-én fehér zászlót akasztott.
Ahmed Köprülü nagyvezír egy új tartomány - Eyalet-i Uyvar - központjává nyilvánította Nové Zámky-t. Kurd Mehmed lett Nové Zámky első alispánja. Röviddel halála után Sara Husszein pasa új alispánja lett. Az oszmánok az adóik és a természetbeni juttatások befizetéséből származó jövedelmet igyekeztek biztosítani alattvalóik számára. Az oszmán fennhatóság alatt álló város és környéke nagyon szenvedett. A lotharingiai Károly és Heisler ezredes csak 1685. július 7-én kezdte meg a katonai akciókat Nové Zámky ellen. Körbevették az erődöt, és amikor Ibrahim pasa nagyvezér 1685 augusztus elején ostrom alá vette Esztergomot, Caprara tábornagy Nové Zámky alatt maradt. Caprara rögzítette a gázlót a Nyitra folyón, hogy az oszmán legénységnek ne segítsenek. Caprara a bástyák és a belső erőd lövedékére összpontosított, miközben az élelmiszerbolt és a ferences templom leégett. A császári csapatok a falakig hatoltak, és 1685. augusztus 19-én elfoglalták az erődöt. A várat 22 év oszmán uralom után felszabadították. Sajnos a törökök utáni emlékek nagy részét elpusztították.
Szécsényi Juraj érsek 1691-ben kiváltságos okiratot adott ki, amely Nové Zámky-t városgá emelte. Nové Zámky fontos szerepet játszott a František Rákóczi II felkelésében is. Ladislav Ocskaya tábornok sorsát, aki elárulta a Kurucokat, szintén Nové Zámkyhoz kötik. Jávorka Ádám, a Nové Zámky-kastély koldusnak álcázott hadnagya elfogta. A katonai bíróság elítélte Ocskayát és 1710. január 3-án kivégezte Nové Zámky-ban. Ma a Fő tér burkolatán emléktáblával jelzik a kivégzés helyét. A kastélyt utoljára 1705-ben javították Bercsényi herceg felügyelete alatt (epitáfuma ma is a ferences kolostor homlokzatán van). Károly parancsára III. 1724-1725-ben a Nové Zámky-kastélyt lebontották. Ezzel véget ért 150 éves stratégiatörténeti szerepe. A mai napig a legtöbb bástyának megkülönböztető formája van, amely lehetővé teszi helyük azonosítását.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky, Magyar

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 19.6.2019

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
08:00 - 12:00
13:00 - 14:00
szerda:
08:00 - 12:00
13:00 - 17:00
csütörtök - péntek:
08:00 - 12:00
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
08:00 - 12:00
13:00 - 14:00
szerda:
08:00 - 12:00
13:00 - 17:00
csütörtök - péntek:
08:00 - 12:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 35 640 0225
honlap: novezamky.sk
Nové Zámky városa
Mestský úrad
Hlavné námestie 1/10
940 02  Nové Zámky
Vidék: Nitriansky
Időszak: Nové Zámky
Vidék: Podunajsko, Dolné Pohronie és Poiplie
 47.98546, 18.163303

Elhelyezkedés Nové Zámky

Mestský úrad
Hlavné námestie 1/10
940 02  Nové Zámky

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események