HU HU
2 hodnotenia
A lakosok száma, területe és népsűrűsége szerint Mijava a 61. város a 138 szlovák város közül, és ugyanakkor 61 utcája van. A Trenčín régió nyugati részén, a Myjava-felvidék területén található, és a Kopaničiar régió természetes központja, Horňácko (Cseh Köztársaság), Záhorie és Považie között fekszik.

Myjava városa

A lakosok száma, területe és népsűrűsége szerint Mijava a 61. város a 138 szlovák város közül, és ugyanakkor 61 utcája van. A Trenčín régió nyugati részén, a Myjava-felvidék területén található, és a Kopaničiar régió természetes központja, Horňácko (Cseh Köztársaság), Záhorie és Považie között fekszik.

1937_ddtjwwc9t3.jpg

A rendelkezésre álló források szerint Mijava, mint falu - jobbágytelepülésekkel rendelkező falu - 1586-ban alakult. Idén, 1701-ben, ifjabb Daniel Krman felügyelő kijelentette a jelenlegi mjavai római katolikus templomban elhelyezett emlékkő táblán, amely eredetileg Evangélikus templom. Majer Myawa-t azonban már 1436-ban megemlítik a Čachtice-kastély tagjaként, és Myjavka - Myjava néven 1502-ben ismét említik a branci birtok leltárában és Ferdinánd király 1547-ből származó iratában, Mijawka-díjként. Ennek része - 1980-ig önálló falu - Turá Lúka 1580-ban Turopole falucskaként alakult meg, amelyet a jelenlegi turoluci római katolikus templom 1610-től felirata is dokumentál. A fentiekből következik, hogy a mai Myjava felváltva a Čachtice és Branč kastélyok birtokaihoz tartozott. Első gyarmatosítási hullámát az 1526-os mohácsi csata után Szlovákia akkori déli területeiről menekülő lakosok, Považie és Szlovák Pomoravia felől érkező törökök és a második hullám, az ún. A Wallachian pedig Trencsén és Árva fővárosából származó lakosokból állt. A nyitrai főváros 1589-es listáján szerepel, hogy Myjava-ban 99 ház volt, ahonnan adót kellett fizetni, Turá Luka-ban 108 ház volt. Itt fel kell tüntetni az összes paraszti és vasházat, valamint egyéb házakat, ha vannak nem földi kúriák módjára épültek, és benépesítették őket. Ezen leltárak mellett Myjava falu (Vagyocz et Myawa) létezésének legrégebbi írásos bizonyítéka egy 1603-ból származó adománylevél, amelyet František Nádašdy - egyébként a híres "Véres grófnő férje" - bevezetése alkalmával készítettek. "Báthory Erzsébet - az esztergomi káptalan. Nádašdy a Branč-várból származó Nyáry családdal folytatott vitában megvédte Myjava birtoklásának igényét is, és az említett 1603-as év után hasonló probléma nem fordult elő a két szomszédos birtok között.


A 17. században az ingatlant az örökség részeként megosztották František Nádašdy és Alžbeta Báthoryová gyermekei között. 1617-től Myjava két részre oszlott - Nádašdy és Drugethov. A Čachtice birtok birtokosaitól megtudhatjuk, hogy Myjava lakossága ekkor még nőtt. Ebből az időszakból érdemes megemlíteni az 1621. november 25-i eseményt, amikor a kopaničiariaknak a templomtoronyban kellett védekezniük német és kozák csapatok ellen. A mjaviak részt vettek Bethlen felkelésében, és sikeres támadást indítottak a lengyel kozák egység ellen Rohatec közelében. A bosszú nem tartott sokáig. 1621. november 24-én a krnovi fejedelmek vezette kozákok Turú Lúkához vonzódtak, ahol aludtak. A turolukánoknak sikerült időben figyelmeztetniük a miajaviakat, és úgy döntöttek, hogy megvédik magukat. Maga a küzdelem, amelyben mintegy 80 myjava ember és maga Krnov fejedelme esett el, szintén szerepel a Myjava és a kozákok című időszaki versben (dal). A katonák megnyerték a csatát, felégették a templomot, a plébániát és a házakat, felrombolták Myjava-t és elhurcolták. 1625-ben Pavel Nádašdy 60 000 aranyat kapott feleségétől Révay Juditától, hogy helyreállítsa a kúria elpusztított részeit, köztük Myjava-t is.
Myjava lakossága a 17. században alapvetően paraszti volt, talajműveléssel és szarvasmarha, ló és juh tenyésztésével foglalkozott. Ekkor a meglévő mesterségek még nem szolgálták ki a piacot, de főleg a hazai telepesek igényeinek megfelelően. Például az ingatlan-nyilvántartásban 1617-től a kovácsművelésben, kerékgyártásban, cipészkedésben, hentesüzemben, marásban, vályúban vagy szövésben említett embereket említik. A 17. század közepétől származó összeírásokban Myjava területén 27 kézműves található, és az első céh - furrier (blanársky) - itt alakult 1676-ban. 1661-ben 37 paraszt (település), 62 régi és 33 új börtönőr működött a városban. Myjava Nádašdy járása. 36 házban élő börtönőr és 13 család, akiknek nem volt házuk a faluban, de kopanice-ban éltek. Mijava Drugethov részének összehasonlítható dokumentumait ugyanebben az időszakban nem őrizték meg.

1937_hwwtwb466l.jpg

A 17. század viharos éveit nemcsak a felkelések és küzdelmek jellemezték, hanem a reformellenes erőfeszítések és az egyházak evangélikusok általi eltávolítása is. Myjava sem kerülte el. 1643-ban a Čachtice birtok birtokosa, ifjabb František Nádašdy megtért a katolikus hitre, és feleségül vette Esterházy Anna nádori lányát, Esterházy Mikulášot. Ennek eredményeként az evangélikus és a katolikus lelkész megérkezése Myjava-ba. A templomok lebontása volt az egyik oka Juraj Rákoczi erdélyi fejedelem 1644-ben a Habsburgok elleni felkelésének. Egy évvel később a császár békét kötött Rákoczival, és 1646-ban védő levelet adtak ki a myjavai templom plébániával való visszaadására. és az evangélikusokhoz való hovatartozás. A helyzet I. Lipót új uralkodó csatlakozása után kezdett ismét változni, amikor a katolikus feudális urak élesebben kezdtek beszélni az evangélikusok ellen. Ifj. František Nádašdy parancsára. Idősebb Daniel Krmannek el kellett hagynia Myjavát, aki rövid ideig menedéket kapott Turú Lúkában, majd a trencséni fővárosban található Bobotban. Ifjabb Nádašdy később bekapcsolódott Wesselényi Habsburgok elleni összeesküvésébe, amiért Bécsben lefejezték, de a Čachtice uradalom körülményei nem enyhültek, és az egyházat az evangélikusok már nem adták vissza. Ellenkezőleg. A vallási engedetlenség folytatódott, ettől az időszaktól ismert a Turolúcka-felkelés nevű esemény. Erre 1672. július 14-én került sor Turej Lúkában, amikor a turolukánok és a közeli Bukovec lakói úgy döntöttek, hogy fegyvert tartva megvédik templomukat attól, hogy elvigyék őket. Szembeszálltak Juraj Bársony püspök nagyhercegség körmenetével, aki az esztergomi és a nyitrai egyházmegye összes templomának vagyonát meglátogatta, és a harcban megölte a püspök testvérét, Bánsony Ján helytartót és a menet többi tagját. A bíróság ebben az ügyben 1672. szeptember 5-én Sobotištěben ült össze, amelynek eredménye 12 evangélikus kivégzése volt a Tura Luka-i Hrajka-dombon, ahol ma az eseménynek szentelt emlékművet találunk. A vallási intolerancia a következő években továbbra is sok nyugtalanságot okozott a régióban (Senica felkelés, falvak égetése Arnošt Strahemberg hadserege és Collalda ezredes horvát társaságai részéről, katolikus papok megsemmisítése Myjava, Turej Luka és Brezova területén és hasonlók). A helyzetet csak azután korrigálták, hogy II. József császár kiadta a tolerancia szabadalmát. 1781. október 13-án a mijaviak új templom építésével válaszoltak, amelynek alapjait 1784. április 21-én rakták le, majd 1785. november 8-án készítették el és szentelték fel. 67 méteres, tetején a kereszt 7 méter magas.

1937_24vx6847to.jpg

Térjünk vissza azonban 1663-ra, amikor fegyveres konfliktus alakult ki a Habsburgok és az Oszmán Birodalom között. Miután Isztambulból a Duna északi oldalára költöztek, a török csapatok elkezdték ostromolni Nové Zámky-t, és a Krímből származó tatárok segítségükre voltak. Ugyanakkor razziákat hajtottak végre a mai Szlovákia területére is. 1663. szeptember 5-én Myjava és Turú Lúka is elesett, majd további betörések következtek ugyanazon év szeptember 16-án és október 10-én. Daniel Krman Jr. írásaiban kijelenti, hogy a tatárok ezután 707 embert hurcoltak Mijavából, és közülük néhányan közvetlenül a faluban landoltak. Myjava annyira megsemmisült ezek után az események után, hogy 1663 őszén képtelen volt szolgálni mestereinek.
Minden kedvezőtlen történelmi esemény ellenére Myjava népessége tovább nőtt, és az 1828-ban elvégzett országos magyar népszámlálás azt mutatja, hogy Myjavában akkoriban 1625 családfő élt és 1103 adóköteles ház volt. 88 gazdálkodó, 1319 börtönőr, 153 börtönőr - hajléktalan börtönőr, 82 kézműves és egy kereskedő volt. A kézműves mesterek közül Myjava-nak 35 táskagyártója, 21 molnárja, 11 hentese volt, egy pék, egy kádár, négy kovács, egy gombos, két szőrmester, egy asztalos-, öv-, szabó-, cserző-, kalapos és egy fenyőgyártó. Abban az időben a miajaviak 120 ökröt, 1442 tehenet, 235 üszőt és bikát, 365 lovat, 3064 juhot és 69 sertést tenyésztettek.

1937_e9jw904uo8.jpg

Myjava történelmének fontos korszaka a 18. és 19. századi nemzeti újjáéledés, és főleg ezután a nyolcadik év eseményei, amelyek révén a "Kopaničia metropolisz" jelentősen beíródott a szlovák történelembe. Magyarország mint olyan megalakulása óta többnemzetiségű állam, de az 1990-es években a magyar származású magas nemesség kezdett előtérbe kerülni. A maga javára végrehajtott törvénycsomagot hajtott végre, és például az 1790 - 1791-es törvény rendkívüli tantárgyként vezette be a magyart minden magyarországi középiskolában és felsőbb iskolában, tehát Szlovákiában is. E politikai lépések hatására a nemzetiség kérdése egyre fontosabbá vált, mivel több nemzet érezte az önrendelkezés szükségességét, és elkezdték igényelni jogaikat. Természetesen a szlovákok is közöttük vannak. Már a szlovák nemzeti ébresztők első generációjában találunk egy myjava őslakost - rektor, lelkész és újságíró - Ján Vyskydenskýt, majd Koluel Sámuel evangélikus lelkészet, Pavel Jakubovič tanárt, Ján Trokan költőt és másokat. A nemzeti szellemben zajló élet Mijavában Jozef Miloslav Hurban, Brezová pod Bradlom káplán és Hlboky pap jóvoltából kezdett virágozni. És a hlbokyi plébánián találkoztak Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban és Michal Miloslav Hodža 1843-ban, amikor úgy döntöttek, hogy a közép-szlovák nyelvjárás alapján új standard szlovák nyelvet vezetnek be, amelyet Štúr szlováknak is neveznek. Ez lehetőséget teremtett az evangélikusok és a katolikusok egyesítésére egy új irodalmi nyelv alapján és a nemzeti egység megerősítésére. Ezeknek az erőfeszítéseknek az eredményeként elkészült a Szlovák Nemzet kérései - egy program 14 ponttal, amelyet 1848. május 10-én mutattak be egy országos találkozón Liptovský Mikulášban. A magyar kormány ezt követően a helyzet alakulására úgy reagált, hogy elfogatóparancsot adott ki Hurban, Hodža és Štúr számára, akiknek azonban sikerült elszökniük Morvaországba és Csehországba, és 1848. június 2-án részt vettek a prágai szláv kongresszuson. . És itt kell keresnünk a Szlovák Nemzeti Tanács csíráját, amelyet hivatalosan 1848. szeptember 16-án hoztak létre Bécsben. Hurban, Hodža és Štúr, katonai Bedřich Bloudek, František Zach és Janeček irányították a politikai ügyeket, Bohuš Nosák és Daniel Jaroslav Bórik pedig két titkár lett.


További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 8.11.2018
Forrás: Mesto Myjava

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - szerda:
08:00 - 11:30
12:00 - 16:00
csütörtök - péntek:
07:00 - 11:30
12:00 - 15:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 34 621 2251
honlap: myjava.sk
Myjava városa
Mestský úrad Myjava
Nám. M. R. Štefánika 560/4
907 01  Myjava
Vidék: Trenčiansky
Időszak: Myjava
Vidék: Közép Považie
 48.752657, 17.565904

Elhelyezkedés Myjava

Mestský úrad Myjava
Nám. M. R. Štefánika 560/4
907 01  Myjava

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események