HU HU
0 hodnotenia
Považská Bystrica-nak több mint 41 000 lakosa van, ebből csaknem 8000 városi. Ezeket az eredetileg független Podmanín, Praznov, Zemiansky Kvášov, Považská Teplá, Orlové, Považské Podhradie, Šebešťanová, Podvažie, Milochov, Horný és Dolný Moštenec települések összekapcsolásával hozták létre Považská Bystrica városával. A 89,49 km2 területű város területe a Javorníky, a Strážovská hornatina és a Fehér Kárpátok völgyében húzódik, amelyen át a Váh folyó folyik, amely gyönyörű természeti tájat hoz létre.

Považská Bystrica városa

Považská Bystrica-nak több mint 41 000 lakosa van, ebből csaknem 8000 városi. Ezeket az eredetileg független Podmanín, Praznov, Zemiansky Kvášov, Považská Teplá, Orlové, Považské Podhradie, Šebešťanová, Podvažie, Milochov, Horný és Dolný Moštenec települések összekapcsolásával hozták létre Považská Bystrica városával. A 89,49 km2 területű város területe a Javorníky, a Strážovská hornatina és a Fehér Kárpátok völgyében húzódik, amelyen át a Váh folyó folyik, amely gyönyörű természeti tájat hoz létre.

1940_avutnblwmj.jpg

Műemlékek

Považský vár

A Považský vár romjai magas kapukból állnak ki egy meredek dombon, 497 m magasságban. Bystrice-kastélynak is hívták, és Považie egyik fontos kastélya volt. Körülbelül 400 ember élt benne fénykorában.
A kastély egyedülálló helyen található. Az oda vezető út a templom és Považský Podhrad két kastélyának egyike mellett vezet. Meredek és sziklás. A torony kapuján kívül a kastély bejáratát két bástya védte, vastag falrészek lőlyukakkal, amelyeken keresztül a várőrség védekezett az ellenség ellen. A toronykapu alsó szobái lőszer raktáraként szolgáltak. Volt egy titkos kapu is, amelyen keresztül a kastély lakói kölcsönhatásba léptek a külvilággal, amikor a torony kapuját a téglafalra téglázták a veszély idején. Északra négyzetes torony áll ki. Eredetileg börtön volt. Tőle keletre látható a főkapu, az ún hang, még mindig meglehetősen megőrzött, ami az úttesthez vezetett. A közelben volt egy ágyúraktár. Volt egy kasztellánok lakása is. Az erődöt árok (víztározó-forrás) vette körül, amely a háború alatt védekezésre szolgált. A kastély délnyugati oldalán egy épületcsoport romjai láthatók, amelyek apartmanként szolgáltak. A földszinti helyiségek raktárak, magtárak, konyhák és kamrák voltak. Az emeletek lakottak voltak. A kastély eredetileg háromszintes volt. Homokkövet és mészkövet használtak építőanyagként, amelyek jól láthatók a falakon. Ellenőrizetlen jelentések szerint a kastélyt beépítették 1128, írásos dokumentumokban csak 1316-ban, Matúš Čák Trenčiansky idejében említik közvetve. Ez a kastély eredetileg fából készült.
Királyi vagyonként a királyi kasztánok kezelték. Matúš Čák után, aki erőszakkal megragadta, első ismert birtokosa Héderváry Sándor regionális bíró volt. Mikuláš fiukkal együtt a várban laktak az 1325 - 1354 években A kastély 1354-ben már Pavel Ugali, az egykori tájbíró helytartója és kancellárja volt. A 14. század végén Zsigmond király átadta a várat a lengyel származású nemesnek, Ostrorogi Sudivoy galíciai nádornak.
Az 1400 - 1424 években Beckov Ctibor és fia váltotta fel. A 15. században a kastély királyi ajándékként a Podmanický család magántulajdonába került. Matej Korvín király, mihelyt trónra lépett, Ladislav Podmanickýt megjutalmazta szolgálatáért, adományozva neki és utódainak r. 1458 vár és a szomszédos birtok.
A mohácsi csata után nehéz körülmények adódtak Magyarországon. A nemesség egy része Ján Zápoľskýt választotta uralkodónak, a másik Habsburg Ferdinánd alatt állt. Két koronás uralkodó létezése az országban súlyos következményekkel járt. A Podmanický család többi leszármazottja, Ján és Rafael, akik támogatták Ján Zápoľskýt, vagyonuk nagy részét rablások révén szerezték meg. Ján Podmanický 1545-ben halt meg. Rafael 13 évre lett vagyonának örököse, mivel 1558-ban meghalt. Raphael halála véget vetett a Podmanicks 120 éves uralkodásának. Kihalásuk után a várat és az uradalmat a királyi kamara eladta 1560 Gašpar Šerédy és felesége, Anne Mérey 53 000 aranyért. Gašpar Serédi ben halt meg 1563, leszármazottak nélkül. Az özvegy Anna Méreyová feleségül vette r. 1571 Ondrej Balaš számára.
A zsindelyes kastély a maga nemében az egyik legnagyobb jól megerősített épület volt. Dicsőségének idején a Sklepitá nevű kútból földalatti fa csöveken keresztül hozták ide a vizet. Ezt bizonyította a falu legidősebb polgárainak elbeszélése, akiknek szülei ben voltak 1912-ben megtalálták egy ilyen vezeték részeit. A 17. század második fele viharos időket hozott a kastélyba. Dicsőségének végleges befejezését a császári csapatok tették 1698, amikor a várat lebontották és felgyújtották. Podhradie idősebb lakóinak emlékeiben megőrizték őseik elbeszélését, akik megemlítették, hogyan figyelték az akkori lakosok az égő várat.

1940_ui0yv2wawo.jpg

Az orlovoi kastély

Az orlovský kastély történelmének kezdete szorosan kapcsolódik a považská bystricai vár történetéhez. 1612-ben Andrej Balaš fia, Žigmund reneszánsz stílusú udvarházat építtetett Orlové faluban a Vág folyó mögötti teraszon. 1616-ban leégett. 1733-ban barokk stílusban átépítették és kibővítették. Az árkádos udvart barokk elemekkel ellátott központi szökőkút egészítette ki. A belső tér része a kastély kápolnája a Szent Ján Nepomucký, még mindig a bal szárnyban található, ahol rendszeres istentiszteleteket tartanak. Az udvarházat 1984. május 1-jén nyitották meg a nagyközönség előtt.


1940_v3zwtsc49x.jpg

Udvarház Jasenicében

Az eredetileg reneszánsz kastély Jasenice-ben építette Szunyogh Dániel 1618-ban. Ezt dokumentálja a ma is megőrzött latin felirat is, amelyet a kastély fő portálja fölé helyeztek.
A kétszintes, L alakú alaprajzú, középső kétkarú lépcsővel rendelkező, kétfolyosós elrendezésű udvarház a 18. század végén volt. században barokk és tovább módosított. Az első emeleti szobákban lunettekkel ellátott reneszánsz hordó boltozatokat és gerendás mennyezeteket részben sík helyettesítették. A sunyoghok Magyarország vezető parasztcsaládjai közé tartoztak. Abov megyéből jöttek. Miután Abov Mikuláš Szunyogh apát (1390 - 1394) 1394-ben megszerezte a Trencsén megyei Jasenica falut, utódai is fokozatosan Trencsén környékére költöztek, és adalékot kezdtek írni Jasenicéből. 1460 után a Budatín tulajdonosai lettek. Miklós 15. században élő unokái, Bartholomew és Gašpar megalapították a család két alapvető ágát. Bartholomew továbbra is Jasenice-ben élt, utódai pedig létrehozták a család mezőgazdasági (Jasenice) vonalát. Az 1646/47-es népszámlálás szerint Erasmus és Michal Szunyoghovci is benne volt. Mindketten gazdag nemesek voltak a trencséni főváros felső kerületéből. Valószínű, hogy e család tagjai még a XIX. Században is éltek Jasenice-ban és Mala Divinkában. Dániel (1614 - 1623-ban trencséni szolga), Michal (ugyanabban a helyzetben 1783-ban) és Pavol (1693-ban a pozsonyi főváros Trstice falu plébánosa) kiemelkedett a vezetékes vonalból. A család második (Budatín) vonalát Gašpar Szunyogh alapította, aki feleségül vette Hatný Rafael özvegyét, és a Budatín birtok egy részét feleségül vette. Az uradalom nagy részét Matej Korvín király 1487-es adományával foglalta el. Gašpar unokái, Ján és Juraj, ezt a családi vonalat két alágra osztották. 1588-ban mindkettőt bárónővé léptették elő.
A kulturális örökség és a társadalmi igények megőrzése szempontjából az 1986–1990-es években a jasenicei reneszánsz kastély helyreállítását tervezték. Az újjáépítési munkák befejezése után a Považská Bystrica Nemzeti Történeti Múzeum szolgálatába állított egy professzionális természettudományos munkahelyet és természettudományi kiállítást. Sajnos erre nem került sor, így a megmentésének szükségessége több évig megoldatlan maradt.
Az udvarház teljes felújítását csak 2003-ban kezdték meg, amelynek oka a Jasenicei Városi Hivatal volt. A felújított udvarházat 2005. szeptember 4-én nyitották meg a nagyközönség előtt.
Az újonnan felújított udvarház jelenleg egy különálló természettudományos munkahelynek, valamint a Nemzeti Történeti Múzeum kiállítási és kiállítóhelyeinek ad otthont Považská Bystricában. Bennük a múzeum egy természettudományos kiállítást határozott meg, amelynek középpontjában a Považská Bystrica régió állatvilágát dokumentáló állattani kiállítás áll. A geológia és a botanika kiállítása előkészítő szakaszban van. Ezenkívül a kastély belsejében két hosszú távú kiállítás található: „Regionális művészeti termelés” és egy történelmi kiállítás, „Ilyen volt Považská Bystrica”. Más területeken a múzeum tervezett, természeti, történelmi, valamint művészi jellegű kiállításokat és a kapcsolódó hagyományos kulturális és társadalmi eseményeket szervez a nagyközönség számára.


EGYÉB MŰEMLÉKEK a város közelében
Petr Jilemnický - Kostolec iskola emlékterme
Peter Jilemnický író az egykori iskolában, a Kostolec falu alatti völgyben tanított 1932 és 1936 között. P. Jilemnický kostoleci tartózkodásának emlékére Považská Teplá turistái minden áprilisban megrendezik a "Jilemnický tavasz 25" turisztikai felvonulást. Ez a menet szerepel az IVV nemzetközi turisztikai naptárában is.

Fahasáb harangtorony Briestenne-ben
Strážovské vrchy-ben, egy szép kerékpáros útvonalon, Briestenné hegyvidéki faluban / 20 km-re Považská Bystricától / a világi rönk építészetének jelentős maradványai találhatók. Különösen figyelemre méltó a 19. századi rönk harangtorony, amely a kulturális emlékek listáján is szerepel.

Súľov vár
Ismertebb kifejezés: Súľov Castle / 15. században / bizonyára Súľovské sziklák, amelyek között a sziklaváros romjai találhatók. Egy középkori épületnek csak az utolsó nyomai vannak hozzáférhetőbb helyen. Nehéz megközelíthetősége miatt / 567 m tengerszint feletti magasságában a kastélynak nem lehetett komolyabb védekező szerepe, és inkább a jelzőrendszer összekötőjeként használták.

Lednice vár
A 13. századi védekező kastély, amely ma rom, Szlovákia leginkább megközelíthetetlen kastélya. Kihívó emelkedő, szép kilátás a vidékre.

Vršatec vár
A Vršatské Podhradie falu felett található a 13. századi Vršatec vár romja. Ez egy szlovákiai mészkőszikla legmagasabb kastélya. Manapság a faluból származó aszfaltút kényelmes hozzáférést biztosít szinte a kastélyhoz. A romokból gyönyörű kilátás nyílik az egész Vážské podolie, Strážovské vrchy és Veľká Fatra területre.

Udvarház Klobušicében
Klobušice faluban / Ilava közelében található egy klasszicista kastély 1840 körüli időszakból. Előtte szép kilátás nyílik az Ilavská-medence nyugati részén található Vršatca sziklacsoportra, az udvartól keletre. ház van egy megőrzött angol park, amely közvetlenül a főútról érhető el. Jelenleg itt található a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum.

Košeca vár
A Veľký és Malý Košecký Podhrad közötti sziklás dombon találhatók a kassai vár maradványai a 13. századból. Jelölt út vezet a faluból a kastély csak egy kis maradványáig. Gyönyörű kilátás nyílik Vápečra és Strážovské vrchy-re.

Ilava vár
Valószínűleg a 12. században épült egy emelt Váh teraszon, ahol ma Ilava városa található. A várkomplexum többször átépült, és kastélyként, templomként, kolostorként, táji büntetés-végrehajtási intézetként szolgált. Az egykori kolostortemplom, később plébániatemplom ma is betölti rendeltetését, a várkomplexum javítóintézetként szolgál.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 9.11.2018

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
07:00 - 12:00
12:30 - 15:30
kedd:
12:30 - 15:30
szerda:
07:30 - 12:00
12:30 - 18:00
csütörtök:
12:30 - 15:30
péntek:
07:30 - 12:00
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
07:00 - 12:00
12:30 - 15:30
kedd:
12:30 - 15:30
szerda:
07:30 - 12:00
12:30 - 18:00
csütörtök:
12:30 - 15:30
péntek:
07:30 - 12:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 42 430 5112
Považská Bystrica városa
Mestský úrad Považská Bystrica
Centrum 2/3
017 01  Považská Bystrica
Vidék: Trenčiansky
Időszak: Považská Bystrica
Vidék: Horné Považie
 49.116135, 18.447383

Elhelyezkedés Považská Bystrica

Mestský úrad Považská Bystrica
Centrum 2/3
017 01  Považská Bystrica

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események