HU HU
0 hodnotenia
Eddig a legrégebbi dokumentált jelentés Novák létezéséről egy ritka Zobor-dokumentumban található 1113, Koloman király (1095 - 1116) megerősítette, Opatovce meghatározása kapcsán, a Szent Zobori apátság tulajdona. Hypolita. Az Istobenica-patakot természetes határként említik. A kortárs Novákyt a jelenlegihez nagyon közeli néven említik: NUOVAC.

Nováky városa

Eddig a legrégebbi dokumentált jelentés Novák létezéséről egy ritka Zobor-dokumentumban található 1113, Koloman király (1095 - 1116) megerősítette, Opatovce meghatározása kapcsán, a Szent Zobori apátság tulajdona. Hypolita. Az Istobenica-patakot természetes határként említik. A kortárs Novákyt a jelenlegihez nagyon közeli néven említik: NUOVAC.

Az akkori összes földrajzi, gazdasági és politikai körülmény alátámasztja azt a meggyőződést, hogy a Villa Nuovac, az akkori kisebb települések viszonylag jól szervezett konglomerátuma fontos polgár volt. Korában a Nyitra folyó teljes völgyének természetes központját képviselte, a Lelovské vrchy keleti lejtőitől a Vtáčnik-hegység tövéig. A Zobor Charta szerint északon a legközelebbi települések Opatovce, Kocúrany és Koš voltak, a déli Kostoľany, nyugati Račice. Más települések, például Dolné (Malé) és Horné (Veľké) Lelovce, Malá (Štefanova), valamint Veľká (Kňazova) Lehota és Sebedražie jóval később - Podhradíról nem is beszélve - jöttek létre kistelepülésekből, amelyeket települési tevékenység erősített, a nemesség kezdeményezésére.Nováktól.

Novák környékének települése azonban ősi. Ezt bizonyítja a harmadfokú (Kr. E. 1 millió év) gyermekből származó emberi egyed valóban egyedülálló megállapítása a Bane Mier szénvarratban, sajnos tudományosan feltáratlan és fenntartás nélkül, mert a felfedezés után azonnal eszméletlen emberi kezek pusztították el. .
Az újonc helység településének nagyon világos régészeti nyoma a késő bronzkorig (Kr. E. 1200 - 800) nyúlik vissza. Ebből az időszakból származó leletek előfordulása jelzi a Lehota-patak felé gravitáló szétszórt kistelepülések létezését. Ezt bizonyítja az 1888 őszi szántóföldi munkák során véletlenül, de jelentősen felfedezett halmok és 1889 őszén a hamutartó temetkezési helye. Részletesen közzétette felfedezéseit, és minden tárgyat átadott a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumnak. Köztük 15 - 47 cm átmérőjű urnák, kisebb agyaggal égetett edények, kőköves kovakő, legfeljebb 32 cm hosszú hajtűk, kés, karkötők, gyűrű és díszgyűrűk - mind bronzból. A három lelet helye azt bizonyítja, hogy az akkori ember elkerülte a Nyitra folyó áramlását, és a távolabbi, magasabb helyeket részesítette előnyben. Valószínűleg az akkoriban vízben sokkal gazdagabb Nyitrának, főleg tavasszal és ősszel, nagyon sikerült megélni az akkori emberek életét.

TOVÁBBI ALÁÍRÁSOKRA VÁRNI KELL A Novell Múltból. Ritka lelet egy nagy-morva kori csontváz-sírból, amely a Lehota Nyitra-torkolatánál történt. Jelentősen dokumentálja, hogy a Kr. U. 8. és 9. században a település határozottan az alföld középpontjába tolódott.

Így az újoncok léteztek, és elhelyezkedésüknek köszönhetően bizonyosan jelentős regionális jelentőséggel bírtak már első államiságunk időszakában. A Vyšehrad kiterjedt erődrendszere, légvonalban csak 25 km-re, valamint az állampolgár elhelyezkedése a Ponitria és Turc közötti fontos úton fontos szerepet játszott itt is. Reális feltételezés, hogy ennek köszönhetően egyetlen jelentős nemzeti jellegű esemény sem kerülte meg az akkori Novákyt. Ilyen a kereszténység kezdete, amely itt gyökeret vert még Konstantin és Metód bizánci missziójának megérkezése előtt. Végül is a skót-ír misszionáriusok északon, a törököknél tevékenykedtek abban az időben, amikor a frank misszió fókusza délen, Nyitrán alakult ki.

NAGY MORÁVA bukása után legalább egy évszázad kellett ahhoz, hogy be merjék hatolni a Staromad'ari területünket. Az akadály nemcsak a hegyek és a mocsarak közötti harcképtelenség volt, hanem az erődítmények és a lekvárok ötletes rendszere is, amelynek csomópontjai Skačany, Vestenice és Račice voltak. A jelenlegi Lehota pod Vtáčnikom területének területén volt egy fellegvár Novák azonnali védelmére is. Az egész régió ideiglenes közigazgatási központja abban az időben Diviaky nad Nitricou volt, a kiterjedt Vyšehrad erőd katonai támogatása.

A 11. SZÁZAD KEZDETÉN a magyar őrök csak Uherka felé nyúltak. Egy évszázaddal később a "Villa Nuoac" először jelent meg a Zobor Chartában. A későbbi anyagokban ez a név szintén Nowacz vagy "új", azaz valami új néven fordul elő. Ez a név új, illetve már végleges települést fejez ki, ill. a települések áttelepülése a Lehota középfolyásából egy szélesebb síkságra a Nyitra folyóig egy meglehetősen meredek domb környékére, amelyen az igazolt hipotézisek szerint szakrális épület állt a XII.

A szétszórt település azonban észak felé is eltolódott. Ebben az időszakban felvehetünk egy gabonatartályt, amelyet 1961 tavaszán fedezett fel Anton Štanga, miközben a kezdő egységes földműves szövetkezet udvarának északi részén lévő csirkekeltető padlóján egyengette a területet. A már jelentősen megrongálódott edény átmérője 50 cm volt. Nem vették le a földről, így megőrződött és feltáratlan maradt egy betonréteg alatt ...

A település harmadik központja a Priedavky helység volt - a mai Bane Nováky közigazgatási központ közelében. Itt, a jelenlegi Sama Chalupku utca északi részének területén volt a legrégebbi ismert kezdő temető is.

Az önkormányzatok és helységek történelmének fontos mérföldköve az önálló egyházközség felszámolása. Amikor egy újonc felmerült, azt nem dokumentációs dokumentumok dokumentálják. Némethy Ludovicus a Series porochiarum et parochorum arcidioecesis Strigonniensis (1894) szerint Nováky "antiqua parochia, quae iam ante an. 1149 erecta fuisse dicitur" (régi plébánia, amelyet körülbelül 1149 előtt alapítottak). Történelmi forrásról azonban nem beszél. A 18. és 19. századtól megőrzött kanonikus látogatások, az előző időszakok látogatásaira támaszkodva, a plébániát "perantiqua" (ősi) néven emlegetik, és hangsúlyozzák, hogy az ősi postamester státusza volt.

Szeretnénk megköszönni a Nováky plébánia létét Nováky újabb dokumentált említéséért. Az 1332–1337 közötti pápai tizedjegyzékben a "parochus Martinus de Nuoac" - nováki Martin lelkész kijelenti, hogy plébániájának éves jövedelme több tíz gabona egy márka ezüst. Elég volt vagy nem elég? Összehasonlításképpen: a Prievidza plébánián negyed, a vadon és az előcsarnokban pedig fél márka volt több.

MIKOR MAGYARORSZÁG TERÜLETRE VÉGZETT A 11. SZÁZAD VÉGÉN, Nováky - addig szabad és független - királyi tulajdon lett, amelyet egészen 1321 Prievidza várából. Megszűnése után a Novák-adminisztráció átment a Bajmóc vár alá, de csak három évtized elteltével a falu Sivý Kamen urai fennhatósága alá került, amely nem sokkal korábban befejeződött. Sivý Kameň és ezáltal Nováky azonban Zsigmond király tulajdonába került 1387-1395-ben. 1395-ben a várat és környékét a Jelšava Leustach nádornak adományozta, aki ugyanabban az évben elhunyt, és örökségét egészen 1429-ben fiai Juraj és Péter megtartották.

Öt év telt el, mire Zsigmond új tulajdonos mellett döntött. Személyes érdemei miatt lett r. 1434 Majthényi Gregor. Körülbelül száz év után utódai Novákyt választották állandó lakhelyüknek, és közvetlen vonalon éltek itt a 20. század közepéig. Sorsukkal és cselekedeteikkel párhuzamosan Novák későbbi története is fejlődött.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 9.11.2018
Forrás: Nováky

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
08:00 - 15:00
szerda:
08:00 - 17:00
péntek:
08:00 - 11:30
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
08:00 - 15:00
szerda:
08:00 - 17:00
péntek:
08:00 - 11:30

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 46 512 1511
honlap: novaky.sk
Nováky városa
Mestský úrad Nováky
Námestie SNP 12
972 71  Nováky
Vidék: Trenčiansky
Időszak: Prievidza
Vidék: Ponitrie
 48.717753, 18.541076

Elhelyezkedés Nováky

Mestský úrad Nováky
Námestie SNP 12
972 71  Nováky

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események