HU HU
0 hodnotenia
Martin városa a Turčianska-medence északi részén található. Malá Fatra látványa az egész városból nyílik. Martin valószínűleg a 12. század elején alakult, és a "Sancti Martini" legrégebbi írásos emléke 1284-ből származik.

Város Martin

Martin városa a Turčianska-medence északi részén található. Malá Fatra látványa az egész városból nyílik. Martin valószínűleg a 12. század elején alakult, és a "Sancti Martini" legrégebbi írásos emléke 1284-ből származik.

Martin modern történelmének fordulópontja az 1848-as forradalmi évben következett be Štúrovts megjelenése után, amely pozitív választ kapott Martinban és egész Törökországban. Három évszázad alatt a történelmi fejlődés Martin-t a szlovák történelmi és kulturális események egyedülálló központjává tette. Ma Martin a tureci régió fővárosa és modern város, amelynek központja jelentős rekonstrukción ment keresztül. A történelmi városközpont nem nagy. Az ismételt tűzvészek a múltban többször is megrongálták a várost, ami azt jelenti, hogy nincs sok régi épület benne. A legtöbb a 19. század végéről és a 20. század elejéről származik, és szecessziós (szecessziós) stílusban épült.

A főtér közepén található a Millennium üvegépület, amely a rekonstruált gyalogos zónával együtt elnyerte Szlovákia legfontosabb díját, az "Év építése 2003" címet.

A Millennium épületétől balra található a Nemzeti Ház épülete. 1888 és 1890 között a Blažej Bull tervei alapján a Tulajdonosok Társasága építtette. II. A Szlovák Kamaraszínház székhelye a második világháború 2001-ig, az újjáépítés megkezdéséig. 2008 decembere óta a Nemzeti Ház ismét nyitva tart. A szlovák kamaraszínházhoz tartozik az 1994-ben épült Stúdió is, amely Szlovákia egyik legmodernebb és legjobban felszerelt színháza.

További érdekes jellemző a Tátrai Banka építése, amelyben 1918. október 30-án a szlovák politikai és kulturális képviselet aláírta a Szlovák Nemzet Nyilatkozatát Szlovákia csatlakozásáról a csehekkel közös köztársaságba. Az előtte lévő parkban Fraň Štefunka szobrászművész bronzszobra áll az első világháborúban elesettek tiszteletére.

A Millennium épületétől a tér kétfelé oszlik. Az egyik végén a Memorandum térre nyílik, ahol 1861. június 6. és 7. között az evangélikus templom előtti hársfák alatt tartották a szlovák nemzet memorandumgyűlését. Fontos dokumentumot írtak alá itt - a független szlovák politika első átfogó programját - a Szlovák Nemzet Memorandumát. Közvetlenül a Memorandum tér mellett található a Matica slovenská első épülete, amelyben a 19. században a nemzet összes kreatív és kulturális ereje összpontosult. Jelenleg a Szlovák Nemzeti Irodalmi Múzeum ad otthont, állandó kiállításokkal A legrégebbi szlovák irodalom címmel és a Nemzeti Csarnokkal.

A Matica slovenská második épületét 1925 és 1926 között építették Ján Palkovič tervei alapján. Ma itt található a Matica slovenskej - kiadó irodáinak székhelye, a Národné noviny szerkesztősége, a Slovenské pohledy és a Szlovák Nemzeti Könyvtár Szlovák Nemzeti Irodalmi Múzeumának irodái is. Az épület előtti parkban Ján Kulich 1964-ből származó bronzszobra, a Matica.

A tér másik végén áll a római katolikus templom Szent. Márton, amely a város legrégebbi műemléke. A templom védnöksége szerint Martin városát is elnevezték. A templom román stílusban épült a 13. század második felében, és megőrizte a 14. századi freskókat, bár többször leégett (1433-ban a huszita inváziók után és 1780-tól 1781-ig). A 20. században kétszer - 1919-ben és a háború után, 1945-ben - kétszer rekonstruálták. Itt található a Révai család sírja, a Keresztút 14 domborművel és a Pieta, amelyet Franňa Štefunka nemzeti művész szobrászművész alkot. valamint Martin Benko nemzeti művész Szűz Mária festménye.

A Szent templommal szemben Martin az egykori 1772-ben épült megyeház, amely 1987 óta a Turčianska Galéria székhelye, a 20. századi szlovák modern művészet állandó kiállításával. A rendszeres kiállítások és kamarakoncertek mellett a galéria egyedi nemzetközi ciklusokat is szervez
rendezvények - Fantázia Biennálé (gyerekeknek) és Könyvművészeti Biennálé (gyönyörű könyvek alkotóinak és szerelmeseinek).

A Turčianská galéria jobb oldalán Jánošík szobra áll, Fraň Štefunk 1941-es kíséretével.

Martin leglátogatottabb helyei közé tartozik a Nemzeti temető, ahol a várost építő nemzet óriásainak többsége a kulturális intézmények és egyesületek születésekor állt, pénzügyi intézmények és ipari vállalkozások befejezték életútjukat. Később nagy szlovákok maradványait temették el Szlovákiából és külföldről egyaránt.

Márton és Szlovákia egyik legnagyobb múzeuma a Szlovák Nemzeti Múzeum - Néprajzi Múzeum.
Amikor az eredeti múzeum (ma az Andrej Kmeť Múzeum) épülete már nem volt elegendő a Szlovák Múzeum Társaságának szükségleteihez és növekvő gyűjteményeihez, az MSS úgy döntött, hogy M. Harminc projektje szerint épít, és új épületet épít. Szlovák Nemzeti Múzeum. 1929 és 1932 között épült. Tartalmaz egy travertin lépcsőt Andrej Kmeť szobrával és egy botanikus kertet 1934-től. A múzeum fokozatosan gyűjtött történelmi, néprajzi és természettudományi gyűjteményeket. 1942 óta a múzeum Szlovákia első speciális régészeti lelőhelyeként is szolgál. A második világháború után az elhatárolás részeként a gyűjteményeket fokozatosan Pozsonyba szállították, a Szlovák Nemzeti Múzeum szakintézeteibe (Szlovák Nemzeti Múzeum). Különösen a néprajzi gyűjtemények maradtak Martinban, és a múzeum néprajzi múzeumként kezdett szakosodni. Jelenleg 3 állandó kiállítást kínál, nevezetesen: Ember és talaj, Ember és anyag, valamint Ember és ruházat.

Az Andrej Kmeť Múzeum egy speciális, természetkutatásra összpontosító munkahelynek ad otthont, amely több mint 160 000 gyűjteményi elemet kezel és állandó kiállítást kínál Törökország természetéről.

A Martin-i Szlovák Nemzeti Könyvtár (SNK) Szlovákia legrégebbi, legnagyobb és legfontosabb nemzeti és tudományos könyvtára. Jelenleg ez egy modern tudományos, kulturális, információs és oktatási intézmény, amely Szlovákia minden állampolgárát és a külföldi felhasználókat kiszolgálja.

Martin látogatóit a Szlovák Falu Múzeuma (14), Szlovákia legnagyobb szabadtéri múzeuma is vonzza, amely népi építészetet, lakhatást és a hagyományos szlovák faluközösségek életét mutatja be. Területén az Árva, Turiec, Kysuce és Liptov régióból jelenleg csaknem 150 lakó-, gazdasági, műszaki, szociális és szakrális épület koncentrálódik 15,5 ha területre. Mivel 1991-ben a Szlovák Falu Múzeuma (MSD) rendszeresen ad otthont a Néprajzi Év programeseményeinek a hagyományos termelés, kézművesség, szokások és folklór bemutatóival. Az MSD látogatóinak nyújtott szolgáltatások közé tartozik a népművészeti termékek széles választékának kínálata és a frissítők lehetősége egy Oravská Polhora faházban is. 1818

Kulturális események Martinban
A legnagyobb és legfontosabb események közé tartozik a Márton Városnapok és a Márton Kulturális Nyár. Martin városának napjait minden júniusban a sétálóövezetben (a Színház téren) tartják. Ez egy több műfajból álló, háromnapos rendezvény, amely magában foglalja Márton táncnapját és Márton kerékpárnapját is. A programban hazai Martin zenekarok, valamint Szlovákia-szerte ismert előadók szerepelnek. A zenei előadások mellett színházat, táncot, képzőművészetet és sportot is talál a változatos kínálatban. További látnivalók: kézműves standok, ugrálóvárak és trambulinok, valamint solymász és vívó csoportok fellépése.

Martin kulturális nyara júliusban és augusztusban zajlik, és számos népszerű, klasszikus és alternatív zene koncertet, valamint színházi és táncos előadásokat is tartalmaz a szabadban. A nyár vége hagyományosan az SNP út mentén zajló Cyklomaratón rendezvényhez tartozik.


Egyéb hagyományos városi események a következők:

Fašiangy (február / március), húsvéti piacok (március / április), város a gyermekek számára (június), napok Szent Martina - Márton ünnepe (november), Szent Miklós a városban (december) és szilveszter (december)

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 17.12.2018
Forrás: Martin

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
08:00 - 15:00
szerda:
08:00 - 17:00
csütörtök:
08:00 - 15:00
csütörtök:
08:00 - 15:00
péntek:
08:00 - 13:00
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
08:00 - 15:00
szerda:
08:00 - 17:00
csütörtök:
08:00 - 15:00
csütörtök:
08:00 - 15:00
péntek:
08:00 - 13:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 43 413 1421
honlap: martin.sk
Város Martin
Mestský úrad
Námestie Svetozára Hurbana Vajanského 1
036 01  Martin
Vidék: Žilinský
Időszak: Martin
Vidék: pulyka
 49.068274, 18.925642

Elhelyezkedés Martin

Mestský úrad
Námestie Svetozára Hurbana Vajanského 1
036 01  Martin

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események