HU HU
1 hodnotenie
Hronec falu a Čierny Hron folyó völgyében fekszik, a Veporské vrchy északi szélén, Breznótól mintegy öt kilométerre nyugatra és Podbrezovától négy kilométerre keletre. A falu első írásos említése 1357-ből származik, amikor a védett királyi területen, a Zvolenský les vadásznegyedben található településként említik.

Hronec falu

Hronec falu a Čierny Hron folyó völgyében fekszik, a Veporské vrchy északi szélén, Breznótól mintegy öt kilométerre nyugatra és Podbrezovától négy kilométerre keletre. A falu első írásos említése 1357-ből származik, amikor a védett királyi területen, a Zvolenský les vadásznegyedben található településként említik.

Itt vasércet bányásztak. A 16. és 17. században a hroneci vasgyár vasszerszámokat és egyéb termékeket szállított a besztercebányai, kremnicai és besztercebányai bányabányákba és kohókba, amelyek értékes érmefémeket állítottak elő. Hronecben van egy öntöde, amelynek hagyománya a 18. század végére nyúlik vissza. 1810-ben itt épült Közép-Európa első öntöttvas hídja. A közeli hegyi völgyben, a Tri vody helységben található egy kohó maradványa, amelyet 1795-ben építettek. A klasszicista római katolikus Szent Az 1826-ban épült Klementa gyönyörű színes ólomüveg ablakok bibliai jelenetekkel, J. Pálka budapesti műhelyében készültek. A helyi tér fölött áll a harangtorony 1835-ből származó kétszintes épülete négy történelmi haranggal és a földszinten öntöttvas sírkeresztekből álló múzeumi kiállítással. A faluban és környékén található egy különálló, kilenc kápolna, amelyet különböző történelmi időszakokban építettek. A fejlett ipari termeléssel járó gazdasági jólét a régió környező falvaihoz képest magasabb szintű társadalmi és kulturális életet hozott a Hronec számára. Ugyanilyen érdekes a népi építészet, amelyet a külföldiek jelenlétének évei is befolyásoltak. Itt találhatók a tiroli bányászok eredeti házai. Fa és kő nyereggel, eredetileg zsindelyes tetővel, később főleg lemezzel borítva. A házak háromszobásak, az utcáról egyenesen a konyhába nyílnak, az oldaluk pedig két szoba. Vannak szlovák eredetű munkások és bányászok eredeti rönkházai is. További kulturális és történelmi emlékek: a 18. század közepétől származó barokk kastély, az öntöttvas kálvária keresztje 1845-től és különféle szakrális emlékek, köztük a Bašta pod kalváriou-i keresztút állomások kilenc kápolnája. Emlékművek és emlékművet állítanak a szlovák nemzeti felkelés emlékének 1955-ből a második világháború csatáinak időszakából. Érdekes műszaki ritkaság, egy keskeny nyomtávú vasút és a Hrončok víztározó is népszerű a turisták körében. Hronec falut gyönyörű természet veszi körül. Télen a sípályát a helyiek és a turisták egyaránt aktívan használják. Ha egy érintetlen természet ölelésében akarja magát megtalálni, akkor kihasználhatja a Hrončokový grúň, az erdő jellegű állami természetvédelmi terület által kínált szépséget, vagy sétálhat a közeli tanösvényen . Azok számára, akik inkább kerékpárral utaznak, számos kiindulópont van a Hronec - Hájny grúň - Hronec, Hrončok - Danková és Hronec - Tri vody kerékpárútvonalakhoz. A faluban rendszeresen rendeznek különféle eseményeket, és a turizmus is kapcsolódik a közeli Osrblie biatlon területéhez. Rendszeresen szerveznek itt farsangot, versenyt a legfinomabb "Janský" gulyásért és egy Szent Miklós-adagot kicsiknek és nagyoknak. A helyi különlegességek a sült békacombok, a tejszínen található békacombok és a fučka - "spolkiňa". Szeretnél?
Itt született Ladislav Chudík népszerű színész és 1896-tól az első szlovák nemzetiségű olimpikon, Alojz Sokol atléta, Hronecnek különféle hagyományai vannak, de a legszebb talán a tolerancia és a barátság hagyománya. Azoknak az éveknek köszönhetően, amikor különböző nemzetiségek váltakoztak itt, ami magával hozta saját hagyományait, a hazai polgárok a multikulturalizmus csodálatos légkörét teremtették meg egy nagyon kis térben. Ezért minden bizonnyal örömmel fogadnak minden új látogatót és alkalmi járókelőt.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 1.2.2019
Forrás: GoSlovakia

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 48 671 0401
honlap: hronecobec.sk
Hronec falu
Obecný úrad
Zlievárenská 516
976 45  Hronec
Vidék: Banskobystrický
Időszak: Brezno
Vidék: Horehronie
 48.794677, 19.582041

Elhelyezkedés Hronec

Obecný úrad
Zlievárenská 516
976 45  Hronec

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események