HU HU
0 hodnotenia
A falu a Slanské-dombok lábánál fekszik északnyugati részükön, egy olyan helyen, ahol a vulkanikus hegylánc hegyvidéki domborműve átmegy a kassai alföldi medencébe. A Torysa-ártér és a Slanský-hegység közötti átmenetet hullámzó dombtól csúcsig terjedő dombormű jellemzi a medence széle mentén.

Abranovce falu

A falu a Slanské-dombok lábánál fekszik északnyugati részükön, egy olyan helyen, ahol a vulkanikus hegylánc hegyvidéki domborműve átmegy a kassai alföldi medencébe. A Torysa-ártér és a Slanský-hegység közötti átmenetet hullámzó dombtól csúcsig terjedő dombormű jellemzi a medence széle mentén.

A falu története

A falu legrégebbi települése a 11. századra nyúlik vissza, amikor feltételezik, hogy egy ősi szlovák település létezik. A falut a 13. században alapították, de Abranovce legrégebbi írásos említése 1320-ból származik. Ez a Jáger káptalan dokumentuma, amely megerősíti a Zbeh ingatlan területének meghatározását, amely szomszédos volt Abranovce birtokával.

Egy 1324-es jelentés a Záborský járás kiterjedéséről tájékoztat az Abranovce felől vezető útról. A 14. - 16. századból származó írott forrásokban a falu leggyakrabban magyar Abran néven fordul elő, amely az eredeti szlovák névből származik, személyesen gyökerezve. családnév Obran. Az évszázadok során a név csak részben változott, 1773-ban Abrahan, Abrahanowcze; 1786 Abrahan, Abrahanowcze; 1808 Abrány, Abrányfalva, Abrany, Abranovwce, Obranowce; 1863 - 1913 Ábrány és 1920 óta a falu viseli a jelenlegi Abranovce nevet

Abranovce a 13. századtól a Drienovból származó arisztokrata Abov család, valamint Budimír, Ploský és Žehn rokonai tulajdonát képezi. A 16. században a falu vagyonának egy része szintén Brezovice, Kelemeš (Ľubotíc) nemeseké volt, a 17. században pedig a falu a Segney családhoz, a Palffy családhoz, a Kapy családhoz, a 18. században pedig a Nemesaány család.

Abranovce kisebb falvakhoz tartozott, kizárólag jobbágy lakossággal. 1600-ban a település kilenc lakott jobbágyházból állt. Az 1715–1720 években fokozatosan hét-tizenegy jobbágy-háztartás tanyázott itt. 1828-ban a falunak 44 háza és 343 lakosa volt. 1900-ban a falunak 240 lakosa volt, 1970-ben számuk 428-ra nőtt. Jelenleg a falunak körülbelül 619 lakosa van.

Az első Csehszlovák Köztársaság időszakában Abranovice lakói főleg mezőgazdasággal foglalkoztak és erdőkben dolgoztak. A mezőgazdaság erőszakos kollektivizálása után a községben 1958-ban megalapították a JRD-t. A földművelés képtelensége arra késztette a lakosokat, hogy Eperjes város ipari vállalkozásaiban foglalkoztassák. 1989 után kijavították a múlt hibáit és megszilárdították a falusi viszonyokat.

A régi népi építészetet csak szórványosan őrizték meg, kőből, szalmából és agyagból épített, alapozás nélküli, kéttengelyes homlokzattal és nyeregtetős lakóházak reprezentálták. A burkolat tipikusan szalma volt. Az eredeti régi házakat az idők folyamán újjáépítették, sok esetben a szalma tetőfedést fémlemez vagy övsömör váltotta fel.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 7.2.2019
Forrás: Abranovce

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 51 779 8334
honlap: abranovce.sk
Abranovce falu
Obecný úrad
Abranovce 25
082 52  Abranovce
Vidék: Prešovský
Időszak: Prešov
Vidék: Saris
 48.934134, 21.342046

Elhelyezkedés Abranovce

Obecný úrad
Abranovce 25
082 52  Abranovce

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események