HU HU
0 hodnotenia
Baláže falu a Starohorské vrchy-hegység déli lejtőin fekszik, 538 m tengerszint feletti magasságban. A község a Pod Panským dielom kistérség önkormányzati társulásának része. A Besztercebánya kerület közepén található. A kistérség 2000 márciusában jött létre. Nyolc településből áll. Baláže, Kynceľová, Nemce, Podkonice, Priechod, Selce, Slovenská Ľupča, Špania Dolina.

Baláže falu

Baláže falu a Starohorské vrchy-hegység déli lejtőin fekszik, 538 m tengerszint feletti magasságban. A község a Pod Panským dielom kistérség önkormányzati társulásának része. A Besztercebánya kerület közepén található. A kistérség 2000 márciusában jött létre. Nyolc településből áll. Baláže, Kynceľová, Nemce, Podkonice, Priechod, Selce, Slovenská Ľupča, Špania Dolina.

A falu Starohorské vrchy déli lejtőin fekszik, 538 méter tengerszint feletti magasságban.
A környéken számos régészeti kutatás tanúskodik a település ókoráról. A liptói típusú bronzkardok felfedezése a bronzkorból (Kr. E. 1250 - 750) bevált település. A falu területén van egy régészeti lelőhely Hrádok, amelyet védett kulturális műemléknek nyilvánítottak. A kastély a hamutartó mezők és a La Tène időszakban lakott volt, amit a stradonikus típusú szilánkok leletei is bizonyítanak. A római korból származó régészeti feltárások szintén ritkák, különösen aranyozott ezüstcsattal, praslen, gyöngyökkel, Traianus dénárjával és másokkal.
Az első világháború után a helyiek itt egy ezüstpénzraktárat fedeztek fel. Ez vad üldözéseket váltott ki, és a helyiek ástak, amit lehetett. A rendőrségnek is közbe kellett lépnie. A legrégebbi írásos említés 1529-ből származik, ahol Balážét HUTTAE LYPTZYCZAE néven említik. Idővel a név megváltozott, például: gaza Lyptzcicz (1531), Lypschersaifen (1540), Balass (1780), Ballasch (1802), Balás (1837), Baláže, Bláže (1948) a jelenlegi Baláže névre (1964) ).
A települést a 15. század második felében hozták létre két olvasztó olvasztó olvasztó olvasztó kohó körül, a nyers réz feldolgozásához Ján Kolman besztercebányai bányász által épített Ľupčica patak mellett.
Utána 1496-ig Lang, Glocknitzer, Petermann és Konigsberger bányászok itt rézércet olvasztottak. Utánuk az olvasztók egy fontos Thurzov - Fugger vállalat kezébe kerültek, amely 1546-ig birtokolta őket. Az 1520 - 1524 közötti ingatlanleltárról szóló jelentések szerint kápolna épült a Baláže - Ľupčica kohó közelében. A bérlet lejárta után az egész médiavállalat a Habsburg bíróság kezébe került. A 16. század végén Balážén megszűnt a réz feldolgozása, mivel a Bystrica-patakon új kohó nyílt.
A 17. század közepéig a halom anyagát magánbányászok dolgozták fel, és az előállított követ kőfinomításra átadták Moštenice-nek, ahol a kincstár volt.
A lakosok többnyire kohászok, bányászok, favágók, szekeresek és szénbányászok voltak, és a 18. századtól kezdve a helyi fűrészüzemen is dolgoztak. 1546-tól 1848-ig a Comore-szigeteki telepesek jellege volt.
A bányák és a szénbányászat megszűnése után a lakók főleg a környező erdőkben kezdtek dolgozni fakitermelőként, furmánként, vagy a podbrezovi vasgyárba mentek dolgozni. A Balážanok élete kezdettől fogva nagyon nehéz és megterhelő volt. Még az első Csehszlovák Köztársaság idején sem volt javulás. Az életszínvonal nagyon alacsony volt, nem voltak alapvető egészségügyi létesítmények. Az iskola csak 1928-ban épült, addig a gyerekek akár egyéni házakban, akár egy kis faházi "óvodában" tanultak, még télen is. A nehéz helyzetet súlyosbították a gazdasági válság időszakai, amikor a munkanélküliség és a kivégzések voltak a napi rend. Például 1931-ben 57% munkanélküli volt a faluban.
Baláže falu különösen az SNP során vált fontos szerepet. Szlovákia egyik legerősebb partizánterületét az Alacsony-Tátra nyugati részén és a Starohorské vrchy-ben hozták létre. Az egész terület központjai "Partizánska republika" néven Baláže és Kalište falvak voltak.
Még a felkelés kezdete előtt volt egy partizánképző központ a faluban
- önkéntesek. Miután a német csapatok elnyomták a felkelést és a partizánok visszavonultak a hegyekbe, Baláže a fasizmus halála (NV Volkov őrnagy parancsnoksága alatt) és a Bosszúállók (S. (pl. Morozov), 1945
Ezen a területen a helyi lakosság és a partizánok széles és jól szervezett együttműködése alakult ki. Számos, a lakosság, de az ellenséges katonáknak szánt röpcédula mellett itt jelentek meg a Hlas ľudu és a Partizán magazinok is. Számos nemzet, nemzetiség és ország képviselői a világ minden tájáról harcoltak és dolgoztak a partizán köztársaság területén. A szlovákok mellett különösen a csehek, az oroszok, az ukránok, a beloruszok, a volt Szovjetunió, a volt Jugoszlávia nemzeteinek és nemzetiségeinek tagjai, lengyelek, bolgárok, románok, magyarok, franciák, osztrákok és német antifasiszták. Az ellenség hátországában zajló partizánháború nem lenne lehetséges és sikeres a helyi polgári lakosság segítsége és támogatása nélkül, amely élelmet, gyógyszert, ruházatot, lábbelit biztosított a partizán egységek szükségleteihez. Elrejtették és kezelték a sebesült partizánokat. Emellett a partizánoknak különféle jellegű és jellegű értékes üzeneteket juttattak el. A helyiek közül sokan közvetlenül részt vettek a terelő-, szabotázs- és harci műveletekben, valamint a partizánok területének védelmében is. Másrészt a partizánháború kegyetlen és pusztító következményekkel járt az ellenség polgári lakosságára és vagyonára nézve. Baláže falu lakóinak közvetlen részvétele a Szlovák Nemzeti Felkelésben, a lakosok teljes körű intenzív segítése a partizán egységeknek, különösen az 1944/1945-ös téli partizánháború idején a Fascism Halál és Bosszúállók dandároknak. a besztercebányai SiPo és SD bűnügyi parancsnokságok figyelmét. A Partizán Köztársaság egyik központjának megsemmisítésére és békítésére irányuló erőfeszítéseik sokáig nem valósultak meg, köszönhetően annak, hogy a partizánok hősiesen és kitartóan védték a régiót. A német frontvonal tagjai megtorolták kudarcait, akik a magyar csendőrökkel együtt (Kalište falu 1945. március 18-i megégése után) 1945. március 20-án (a partizán egységek e területről való távozása után) elfoglalták, kifosztotta és felégette a falut. 34 ház és gazdasági épület égett. Megégették Š. Slobodník és újszülött fia, Janek. Lelőtték Albert és Robert Reis-t. A falu 1945. március 26-i felszabadítása során három másik polgár, K. Rusko, G. Očenáš és P. Očenášová meghalt. A háborús károk mérlege megdöbbentő, megégett törmelék, kémények maradványai és csak 6 fel nem égett ház, egy tűzoltóház és egy kápolna volt. 57 család maradt hajléktalanul.
A falut 1945. március 26-án szabadították fel a román hadsereg katonái.
A megsemmisült Balážok helyreállítása 1947. június 1-jén kezdődött, amikor Karol Šmidke, az SNR elnökhelyettese ünnepélyesen megnyitotta a Nemzeti Hálaadás első ifjúsági épületét. A helyi lakosság mellett 501 ideiglenes munkavállaló vett részt az építkezésből Magyarországról, Bulgáriából, Jugoszláviából, Görögországból, Franciaországból, az USA-ból és Kanadából. 15.5-től. 28.10-ig. 1947-ben 41 új családi házat építettek. 1948-ban megkezdődött a patakok szabályozása Barbasová és Banská részén, majd június 19-én. 1948-ban a faluba vezető út javítása után buszjáratot indítottak Besztercebányáról. 1950-ben megkezdődött egy vízellátó rendszer kiépítése, amely technikai problémák miatt csak 1956-ban fejeződött be, 1957. március 28-án villamosították a falut. Ezenkívül sikerült felépítenünk egy boltot, befejeztük a művelődési házat, egy futballpályát, egy új iskolát, és a régi ideiglenes iskola helyiségeiben elérhetővé tettük az SNP emléktermet.
A Kalište nemzeti kulturális emlékmű szintén a falu kataszterében fekszik. A megszűnt falut a fasiszták elégették 1945. március 18-án.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 20.2.2019
Forrás: Baláže

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - szerda:
07:30 - 12:30
13:00 - 15:30
péntek:
07:30 - 12:30
13:00 - 15:30

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 48 419 6079
Baláže falu
Obecný úrad
Baláže 11
976 11  Baláže
Vidék: Banskobystrický
Időszak: Banská Bystrica
Vidék: Pohronie, Altalaj
 48.813733, 19.196049

Elhelyezkedés Baláže

Obecný úrad
Baláže 11
976 11  Baláže

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események