HU HU
0 hodnotenia
Besztercebánya (Banská Belá) a Nyugat-Kárpátok részét képező Selmeci-hegység közepén fekszik. A Vtáčnik, a Pohronský Inovec, a Kremnický hegység, a Krupina-felföld és a Poľana a vulkáni csoportot alkotja a Szlovák Középhegységben.

Besztercebánya falu

Besztercebánya (Banská Belá) a Nyugat-Kárpátok részét képező Selmeci-hegység közepén fekszik. A Vtáčnik, a Pohronský Inovec, a Kremnický hegység, a Krupina-felföld és a Poľana a vulkáni csoportot alkotja a Szlovák Középhegységben.

A falu Selmecbányától 5 km-re északkeletre húzódik, a Selmecbányán át Banská Belán át vezető főút mentén, Kozelník és Hronská Breznica felé vezető völgyben. Északon Podhorie, északkeleten Kozelník és délkeleten Banský Studenec faluval határos. Besztercebánya a kerület legnagyobb települése, a kataszter területe 2086 hektár. A falu központja 475 m tengerszint feletti magasságban, 370–840 m tengerszint feletti magasságban fekszik, a falu körülbelül 1230 lakosú.
A falu területe többnyire hegyvidéki, a nyugati és déli részen erdősített, keleten és északon lombos és tűlevelű állományok erdősítik.

Az 1. osztályú államút (1/51) Besztercebányán keresztül vezet Besztercebányától Hronská Breznica felé, amely a Žiar nad Hronom - Zvolen útba vezet. A vasúti összeköttetés általában a Hronská Dúbrava - Selmecbánya nyomtáv, az úgynevezett Ifjúsági vonal, amely az 1949-es működés megkezdése után felváltotta az eredeti keskeny nyomtávú vasutat, amelyet 1873-ban építettek. Pozsony. Autóbusz-összeköttetés van a faluból, a Besztercebánya - Besztercebánya és a Besztercebánya - Zólyom - Besztercebánya helyközi vonalak. Selmecbányáról indulnak összeköttetések más helyközi és távolsági összeköttetésekkel.

Starý potok (Beliansky potok) folyik keresztül a falun, a Jergyštôlna melletti úti csomóponttól. Főleg az elhagyott örökletes Ferdinand alagút bányavizeivel táplálkozik, és csak részben a Belianske-tóból származó hulladékáram és az esőzések és a hóolvadások idején a felszíni vizek .. A falu közepén Pivár falu egy részéből származó Solisko-patak csatlakozik hozzá . Az egykori Dinas üzemnél a Jasenica patakba ömlik.
A 18. században bányászati célból épült Štiavnica-tajchov-tavak rendszere magában foglal két besztercebányai tavat is, nevezetesen a völgyről elnevezett halčianskei tavakat (tajch) és a Besztercebányához tartozó Halča települést, és Jasenica a kataszter Kysyhýbel irányába eső részén. A Belianske-tó, amely a Besztercebányától Selmecbányáig vezető főút alatt balra található völgyben fekszik, már kataszteri a Selmecbányára. A tavak a Geramba bányászati szakszervezetéhez tartoztak, és tározóként építették őket az Ó-patak és a Jasenice-patak mentén épült sztúpák vezetésére.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 21.2.2019
Forrás: Banská Belá

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

honlap: banskabela.sk
Besztercebánya falu
Obecný úrad Banská Belá
966 15  Banská Belá
Vidék: Banskobystrický
Időszak: Banská Štiavnica
Vidék: Hont, Pohronie
 48.475042, 18.933449

Elhelyezkedés Banská Belá

Obecný úrad Banská Belá
966 15  Banská Belá

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események