HU HU
3 hodnotenia
Pečeňady a Duna menti alföld Považská-hegyfokjának déli részén fekszik, a löszes Nagyszombat-felvidék keleti peremének a Dudváh és Váh árterekkel való találkozásánál. Egy 1788-ból származó kanonikus vizitáció szerint a Váh egykori partján hozták létre őket.

Obec Pečeňady

Pečeňady a Duna menti alföld Považská-hegyfokjának déli részén fekszik, a löszes Nagyszombat-felvidék keleti peremének a Dudváh és Váh árterekkel való találkozásánál. Egy 1788-ból származó kanonikus vizitáció szerint a Váh egykori partján hozták létre őket.

A két település, amennyire csak egy kő dobhatta el egymást, összefogtak. Amikor az eredeti Pečeňady és Peťová összeolvadtak, a falu megkapta mai arcát. A falvak egyesülése 1899-ben történt, amikor mindkettő Uzovičov család tulajdonában volt. Pünkösd népe e nemesek nemzetségét tartja a legnagyobb hozzájárulásnak történelmi fejlődésükben. Különösen családjuk utolsó leszármazottja, a nemes Ľudovít Uzovičová-Blundell. Még száz évvel halála után is tiszteletben kell tartani ezt a nőt, aki hozzájárult a falu olyan jólétéhez, hogy a jelenlegi lakói is profitálnak belőle. Mint mondják, a nemesi asszony áldás volt a besenyő számára. Felelős volt a falvak egyesítéséért, és a falu központjában templomot építtetett, amely egy közelmúltbeli felújítás után a mai napig szolgálja a híveket. A testvére, Paul emlékére épült kolostor mellett épült egy kolostor. Meghívta a kolostorba Morvaországból származó Szent Kereszt apácákat. Az ápolónők gondozták a gyermekeket, segítették és oktatták a lakókat, és nagyon népszerűek voltak. Távozásuk után óvodát és általános iskolát, valamint önkormányzati hivatalt hoztak létre a kolostorban. Az uzovičovi udvarházat és a szomszédos parkot nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították. Itt hosszú évtizedek óta árvaház található, az épület átfogó rekonstrukció után jó állapotban van. A falu nemrégiben újjáélesztette a parkot, amely több mint 200 éves platánokat is tartalmaz.

A park egykor magában foglalta a híres zöldség-, gyümölcs- és virágoskertet és egy tavat. Jelenleg a nyilvánosság számára szabadon hozzáférhető, egyrészt sporttelep épült, köztük egy újonnan épült relaxációs központ. Amikor a faluban ünnepelték az írásos említés 800. évfordulóját, látványos volt. Az ünnepségek három napig tartottak, és a lakosok a hivatalos rész mellett szórakozást, koncerteket, diszkót, tűzijátékot és városnéző vonatozást is élveztek.

Forrás: GoSlovakia

A 857 hektáros falu területe többnyire erdősített. Felülete fiatalabb harmadlagos üledékből áll, lösz és hordaléklerakások borítják. A kemény ártéri erdő csak a hullámtéren található a nyugati részen. A fák közül tölgy, gyertyán, bükk, kőris, platán és achát található.

A terület magassága eléri a 144 - 171 méteres tartományt, a falu központjában 165 méter. 2014 végén a lakosság száma elérte az 529 főt.

Pečeňad környéke északon a Veľké Kostoľany-nal, keleten Červeníkkel, délen és délnyugaton a korábban Žlkovce részét képező Ratkovce-val határolja, ahol a csúcsán érinti Jaslovské Bohunice területét.
A falu közigazgatásilag Nagyszombat és Pieštany kerületéhez tartozik.

A falu legrégebbi írásos dokumentumaiban a villa Bissenorum (Byssenorum) -1208-1209, 1216, és a villát Beseneu (1254) említik. Fordításban Pečenehov falut jelent. Peťová falu volt 1898 egyesült Pečeňady-val. 1920 óta a névnek két formája van - Pečeňady és Pečeňany. 1927 óta a falu neve a jelenlegi formájában Pečeňady-ban stabilizálódott.

A falu területén a legrégebbi település a fiatalabb és a késő kőkorszakból származik. A faluból származnak a bronzkori és a középkori leletek is.

A falu műemlékei közé tartozik a Jézus Szent Szíve templom, a Szent Kereszt Irgalmas nővéreinek kongregációjának kolostora (1899-től), közúti keresztek és szobrok a faluban, Peťová részén pedig klasszicista stílusúak. kúria (1825). A falu lakói mezőgazdasággal foglalkoztak, ma munkába jönnek, Nagyszombatban, Jaslovské Bohunicében, Pöstyénben, Vrbovban dolgoznak, de vannak, akik a régión kívülre is érkeznek.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 7.9.2022
Forrás: Pečeňady

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
08:00 - 15:15
szerda:
08:00 - 16:30
péntek:
08:00 - 12:00
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő:
08:00 - 15:15
szerda:
08:00 - 16:30
péntek:
08:00 - 12:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 33 771 9005
honlap: pecenady.sk
Obec Pečeňady
Obecný Úrad Pečeňady
Pečeňady 93
922 07  Pečeňady
Vidék: Trnavský
Időszak: Piešťany
Vidék: Közép Považie, A mi kistérségünk
 48.482908, 17.719294

Elhelyezkedés Pečeňady

Tengerszint feletti magasság: 161 m

Obecný Úrad Pečeňady
Pečeňady 93
922 07  Pečeňady

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események