HU HU
1 hodnotenie
Az első írásos említés Sabinovról, mint akkor jelentősen fejlett királyi faluról, 1248-ból származik. Lakói túlnyomórészt mezőgazdasággal foglalkoztak, és csak később kezdett fejlődni a kézműves termelés. Fontos mérföldkő további fejlődésében 1299. január 28-a volt, amikor III. András magyar király. Eperjesszel és Veľký Šarišszal együtt megadta a szepességnek a jogokat - polgármester és lelkész megválasztásának jogát, bírósági jogot, vadászatot és halászatot, adómentességet, útdíjat, vámot és katonai szolgálatot.

Szabinov városa

Az első írásos említés Sabinovról, mint akkor jelentősen fejlett királyi faluról, 1248-ból származik. Lakói túlnyomórészt mezőgazdasággal foglalkoztak, és csak később kezdett fejlődni a kézműves termelés. Fontos mérföldkő további fejlődésében 1299. január 28-a volt, amikor III. András magyar király. Eperjesszel és Veľký Šarišszal együtt megadta a szepességnek a jogokat - polgármester és lelkész megválasztásának jogát, bírósági jogot, vadászatot és halászatot, adómentességet, útdíjat, vámot és katonai szolgálatot.

Ettől a naptól kezdve Sabinov jogi státusza megváltozott, amely várossá vált. 1405-ben Sabinovot szabad királyi várossá léptették elő, ami számos más kiváltságot hozott számára.

A kézművesség fejlődik, és jelentős virágzás tapasztalható. A 15. század végén Sabinov tagja lett a Pentopolitana - öt kelet-szlovák város egyesületének, amely Kassát, Eperjeset, Bardejovot és Levočát is magába foglalta. Időszak 16.-18. századot a város jólét, később gazdasági hanyatlás jellemezte. A 19. században Szabinov egy kis tartományi város volt, rosszul fejlett ipari termeléssel. Az első Csehszlovák Köztársaság éveiben is a gazdasági fejlődés továbbra is elmaradt. A nagyobb vállalatok közül volt egy fűrészüzem, egy bőrgyár és egy konzervgyár. A lakosság többnyire mezőgazdasággal foglalkozott, amely alacsony szinten volt. Sabinov jellegzetes középkori lencsés térrel történő építése az eredetileg paraszti település újjáépítésével kezdődött. A legrégebbi fennmaradt épületek a 14. század végéről származnak.

A legfontosabb és egyben a legrégebbi építészeti műemlék a gótikus templom, amelyet a szentnek szenteltek. Keresztelő János. Az eredeti templom 1461-ben teljesen leégett, a tűz megolvasztotta a harangokat. Az 1484-1518-as években a templomot késő gótikus stílusban építették fel. A templom belső díszítése gótikus, reneszánsz és barokk. A legértékesebb a főoltár, amelynek eredeti példánya a budapesti Nemzeti Múzeumban található, és a lőcsei Paul mester műhelyéből származik. A templomot többször megrongálta a tűz. Az utolsó nagyobb átalakításokat az 1938–1939-es években hajtották végre, a 70-es években a főoltárt rekonstruálták. 1992-ben teljes külső rekonstrukciót hajtottak végre. A harangtorony a templomhoz tartozó ún A kelet-szlovák reneszánsz 1657-ben fejeződött be, a csengő 1470-ből származik. A város történelmi magjának másik építészeti jellemzője az egykori reneszánsz stílusban 1530-ban épült líceum, amelyet a 18. században újjáépítettek. Szabinov építészeti panorámáját egy görög katolikus, két evangélikus templom és egy ortodox templom egészíti ki, amely a történelmi mag szélére épült.

Sabinov tisztán szlovák lakossággal rendelkezett a 13. század közepéig, amikor német bevándorlók telepedtek le itt. Az új telepesek számát a 14. - 16. század adatai bizonyítják, amikor mindkét nemzetiségnek megvolt a maga protestáns temploma és igehirdetője.

A reformáció során Sabinov ismert volt végzettségéről, több kiváló tanár alkalmazta a legkorszerűbb tanítási módszereket. 1740 októberétől Sabinovban piarista gimnázium működött, amely 1784-ben saját épületébe, a mai múzeumba költözött. 1867-1877-ben a fontos Štúrovec Bohuš Nosák-Nezabudov testvérével együtt élt a városban, a haladó tanár Fábry Sámuel és Ján Cuker szlovák költő is itt dolgozott. Az első világháború utáni időszakban Bandy Cirbus és Ernest Stenhura képzőművészek is áhították és alkották Jolana Cirbusová és Anton Prídavok írókat. Később különféle kulturális körök és szervezetek jöttek létre a városban. Az 1922 - 1924 években a Palárik színházi kör sikeresen működött Janek Borodáč irányításával, aki Sabinovban dolgozott tanárként.
A város életét, egész Európához hasonlóan, századunk első felében a gazdasági világválság jellemezte, amelynek eredményeként a II. világháború. Nehézségei Sabinovčot is súlyosan érintették. A zsidók többségét, akik közül sokan akkor Sabinovban voltak, a hírhedt koncentrációs táborokba vitték, amelyek közül kevesen tértek vissza. 1945 januárjában a várost felszabadította a Vörös Hadsereg csapatai gyors előrenyomulása Duklától Eperjesen és Bártfán át nyugatra.

Szabinov lógni kezdett a háború nehézségein. A lakosok részt vettek a meglévő vállalkozások újjáélesztésében. A városvezetés ellátta a lakosság ellátásával, a lakáskérdés megoldásával és a kapcsolat megújításával kapcsolatos szükséges feladatokat. Abban az időben a Kerületi Nemzeti Bizottság is székhelye volt a városban. Fokozatosan új ipari üzemek épültek. Sabinov gyümölcs- és zöldségfélék, fa, fémek, tej feldolgozásának központjává vált, volt gép-traktor állomás és az építőipar. Fejlődött az oktatás, az egészségügy, a kulturális és a sportélet. Egy 3000 fős kisvárosból új lakótelepek építésével és Orkucany egy részének összekötésével egy 12 000 fős modern város nőtt, amely a második legnagyobb Eperjes kerületben. A legnagyobb fejlődést a 70-es és 80-as években regisztrálták, amikor a lakásépítés minden formája betetőzött. A város és a környék polgárai korszerűsített és kibővített termelőüzemekben találták meg jelentőségüket. A város élete 1989 novembere után sem stagnál. A nehéz körülmények ellenére az épülő lakások befejeződnek. Egy kis privatizáció sikeresen lezárult, és új, progresszív magánvállalkozások és vállalatok jönnek létre.

A mai Sabinov egy ígéretes város, több mint 12 000 lakossal, aki megtalálja az összes szükséges felszerelést és szolgáltatást. A város büszkesége a három általános iskola Gymnázium, Stredné odborné učilište zemědělske, SPoŠ és 1994 óta az Obchodní akadémia is. Külön poliklinika és több magánklinika gondoskodik az állampolgárok egészségéről. A város gazdag kulturális életét a Kulturális és Szociális Központ fejleszti. Sabinovčan folklóregyüttese, több külföldi fesztivál résztvevője, a Sabiník gyermekegyüttes és a Sabinka fúvós zene képviseli Sabinovot messze a város határain túl. Az ifjúság esztétikai érzését és művészi nevelését az Alapfokú Művészeti Iskola alakítja ki, több tagozattal. Van egy speciális általános iskola is a városban. Egy műjégpálya és egy előmelegített vízzel ellátott nyári medence készült el a sportok sokoldalú fejlesztése érdekében. A Sabinov látogatóinak egyik szokatlan élménye a történelmi magon keresztüli séta - a tér és a mellékromantikus utcák, ahol a város egykori erődítményeinek bástyái és falai kiemelik középkori dicsőségét. A Švabľovka erdőparkba vezető séták nagyon kellemesek, a turisták számára a környező Čergov és Bachureň hegyekben jelölt útvonalak találhatók, gyönyörű természeti tájakkal és Hanigov várának romjaival. A legfontosabb üdülőközpont, a Drienica - Lysá a város közelében található, és a téli túrázás és síelés kedvelőinek is szolgál.


További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 16.7.2019
Forrás: Sabinov

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
07:30 - 11:30
12:30 - 15:30
szerda:
07:30 - 11:30
12:30 - 16:30
csütörtök:
07:00 - 11:30
12:30 - 15:30
péntek:
07:30 - 11:30
12:30 - 15:00
Többet látni

Nyitvatartási idő

Az időjárás

hétfő - kedd:
07:30 - 11:30
12:30 - 15:30
szerda:
07:30 - 11:30
12:30 - 16:30
csütörtök:
07:00 - 11:30
12:30 - 15:30
péntek:
07:30 - 11:30
12:30 - 15:00


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 51 488 0422
honlap: sabinov.sk
Szabinov városa
Mestský úrad Sabinov
Námestie slobody 1909/41A
083 01  Sabinov
Vidék: Prešovský
Időszak: Sabinov
Vidék: Saris
 49.10276, 21.098439

Elhelyezkedés Sabinov

Mestský úrad Sabinov
Námestie slobody 1909/41A
083 01  Sabinov

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események