HU HU
0 hodnotenia
Dunajský Klátov falu Žitný ostrov középső részének északi szélén található az 507-es Dunajská Streda - Galanta állami út mellett, Dunaszerdahelytől mintegy 8 km-re, Veľké Dvorníky és Jahodná falvak között. Rozs-sziget a Duna menti alföld része, a falu 113 - 114 m magasságban fekszik. A Kis-Duna jobb oldali karja átfolyik a falun, amelyet a falu nevéről neveztek el: Klátovské rameno.

Dunajský Klátov falu

Dunajský Klátov falu Žitný ostrov középső részének északi szélén található az 507-es Dunajská Streda - Galanta állami út mellett, Dunaszerdahelytől mintegy 8 km-re, Veľké Dvorníky és Jahodná falvak között. Rozs-sziget a Duna menti alföld része, a falu 113 - 114 m magasságban fekszik. A Kis-Duna jobb oldali karja átfolyik a falun, amelyet a falu nevéről neveztek el: Klátovské rameno.

A Klátov-ág, valamint a szomszédos erdők és rétek víztisztasága, gazdag növény- és állatvilága egyediségük és 1993-ban azonos nevű nemzeti természetvédelmi területet hoztak létre 306 ha területen. Egy másik vízfolyás, amely jelentősen befolyásolja a falu jellemzőit, a Klátovský-csatorna, amely a környező rétekből és forrásokból gyűjti a vizet, és amely a faluban a Klátovský-ágba folyik. A Klátovské-ágon, a Klát-csatornával való összefolyása előtt van egy vízimalom (a falu honlapjának fejlécében látható), amely a klátovskéi ág és az egész Kis-Duna sok vízimalma közül az utolsó megmaradt. A vízimalomot 1982-ben nemzeti kulturális és műszaki műemlékké nyilvánították, és a dunaszerdahelyi Žitnoostrov Múzeum kezeli. Maga a malom és közvetlen környezete 2016-ban átfogó rekonstrukción estek át, amelyet uniós források fedeztek. Ez az újjáépítés jelentősen növelte a malom és a Klátov-ág környező részének turisztikai vonzerejét.

A falu első írásos említése 1392-ből származik, ahol "Thekues" néven említették (ez a "tőke, tőkés" magyar szó latin átírása a "klát, klátov" fordításban, amelyből a falu magyarul - "Dunatőkés".). A falu gazdag történelmének legújabb fejezete itt kezdődik 1990, amikor a falu 30 év után újra függetlenné vált.

Dunajský Klátov a Dunajská Streda (Nagyszombat önkormányzati régió) körzet egyik kisebb települése. A falu kataszterének területe 4,57 km2, lakossága 690 (2017-es adatok). A legutóbbi népszámláláskor a lakosság több mint 95% -a magyar nemzetiségűnek vallotta magát. A falu infrastruktúrája hasonló a régió többi önkormányzatának infrastruktúrájához: a községben van gáz, víz, kábeltelevízió, szélessávú internet áll rendelkezésre, a köztereket kamerarendszer figyeli. A községben magyar tanítási nyelvű óvodát hoztak létre, a tanköteles gyerekek Jahodná városában járnak általános iskolába. A postai szolgáltatásokat tekintve az önkormányzat a jahodnai (93021-es irányítószám) posta vonzáskörzetéhez tartozik. A társadalmi szervezetek közül megérdemlik az Önkéntes Tűzoltóság (1917-ben alapított) és a Nyugdíjas Klub megemlítését.

A falu legrégebbi épülete az 1927-ben épült Szűz Mária születésének kápolnája, a római katolikus templom a múlt század 90-es éveiben épült. E század első évtizedében viszonylag intenzív lakásépítés kezdődött bérlakások formájában és beszállító házak formájában is, amelyek számára új helyszínt hoztak létre: "Új Lakótelep". 2004 után 60 új lakás épült a faluban.
Az önkormányzat regisztrált munkanélkülisége folyamatosan az országos átlag alatt van. A munkaképes falu lakosságának többsége a mezőgazdaságban vagy a mezőgazdasági termékek feldolgozásában dolgozik. A faluban vagy a környéken működő vállalatok alkalmazottai. A falu lakosainak viszonylag nagy csoportja kereskedőkből és kézművesekből áll, a falu lakóinak jelentős része a közeli városokba jár dolgozni.
Dunajský Klátov falu fekvése kiváló feltételeket biztosít a szabadban való tartózkodáshoz, túrázáshoz és egyéb szabadidős tevékenységekhez, és kedvelt kikapcsolódási és kikapcsolódási hely. A vízi malom és a Klátovské ág természeti tájaival egész évben a turisták, a természet és a malomtörténet szerelmesei vesznek részt. A falu a "Microregion Klátovské rameno" és a "LAG - Water Paradise" közösségek tagja, amelyeken keresztül a promóció mellett tájékoztatást nyújtanak a látogatóknak is (kerékpárutak, raftingolási lehetőségek, búvárkodás stb.) . A falu és a környék látogatói számára étkezési és szálláslehetőségek is rendelkezésre állnak, egyéb tevékenységek (sportpálya, lovas központ, sportcsarnok, horgászat stb.) Igénybevételével.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 31.3.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 31 559 1332
Dunajský Klátov falu
Obecný Úrad
Dunajský Klátov 20
930 21  Dunajský Klátov
Vidék: Trnavský
Időszak: Dunajská Streda
Vidék: Podunajsko
 48.03586, 17.692555

Elhelyezkedés Dunajský Klátov

Obecný Úrad
Dunajský Klátov 20
930 21  Dunajský Klátov

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események