HU HU
0 hodnotenia
1876-ban a falu határán csatornarendszer épült, amely a kiömlött vizet gyűjtötte össze. A falu közelében sok víztest volt, amelyeknek különböző nevük volt. Ezek többnyire tavak voltak, amelyeknek például a következő neve volt: Kula-tó (Kula-tó), Erdő-tó (Erdei-tó), Kerek-tó (Kerek-tó), Forrás-tó (Forrás-tó), Han-tó (Han-tó).

Mad falu

1876-ban a falu határán csatornarendszer épült, amely a kiömlött vizet gyűjtötte össze. A falu közelében sok víztest volt, amelyeknek különböző nevük volt. Ezek többnyire tavak voltak, amelyeknek például a következő neve volt: Kula-tó (Kula-tó), Erdő-tó (Erdei-tó), Kerek-tó (Kerek-tó), Forrás-tó (Forrás-tó), Han-tó (Han-tó).

A falu keleti részén egy Gyócs nevű patak folyt, amely végül eltűnt. A víz nemcsak segítő, hanem ellenség is volt. 1665 óta, 10-20 évenként, az egész Žitný ostrovot áradások sújtották. 1799-ben, az áradás után a falu olyan hideg volt, hogy még a kutak is megfagytak. A természeti katasztrófák mellett a falut különféle járványok is elpusztították. 1681 óta a falu önálló székhelye a református egyháznak. 100 évvel később, 1784-ben, a hívek egy új, torony nélküli templomot építettek egy kiégett fatemplom alapjaira, amely 1925 óta szolgálta a híveket. Az általános iskola első írásos említése 1867-ből származik. Ez a tanulók nevének felsorolása. 1869-ben Bogyai János úr és felesége, Bartalos Julianna római katolikus templomot építtetett, amelyet a lakosok később átneveztek a ma is istentiszteletre használt kápolnának. 1925-ben lenyűgöző megjelenéssel készült el a református templom temploma. A városi temető érdekes vonása a vadkörte, amelyet az 1700-as járvány emlékére ültettek. A 15. század második felében, Matej Corvín uralkodása alatt, aki gyakran vadászott a faluban, Madi bicsak jött létre. Matej király annyira szerette ezt a vidéket, hogy vadászházat építtetett a falu területén Lesný kopecen (Erdődomb). A sok vadászat során egy gyönyörű szarvast üldöztek. Az őz azonban eltűnt a királyi vadászok elől. A király úgy döntött, hogy megpihen egy hatalmas tölgyfa alatt.

Pihenés és evés közben hirtelen megjelent egy gyönyörű szarvas, amely után Máté király és kísérete felültette lovait, és mindent egy fa alatt hagyott, vadászkésekre vadásztak egy fába. Míg a király és vadászai üldözték az őzet, két madiai bölcs késeket fedezett fel egy hatalmas fa alatt. Azt gondolták, hogy a fa késeket szült. Vörös és zöld nyelű késeket találtak. Két sógor kést gyűjtött és a faluba menekült, hogy különös eseményről számoljon be. Aztán a falusiak gyakran odamentek a fához, hogy meggyőződjenek más kések születéséről. Évről évre azonban eltelt, de a fa már nem viselt kést. Dühös falusiak kivágtak egy hatalmas fát. Amikor Matej király az egyik vadászat során észrevette, hogy falusiak kivágták hatalmas kedvenc fáját, átkozni kezdte a falusiakat, és elhagyta a falut. Később a falusiak maguk kezdtek készíteni díszes és bájos kést. A késkészítés művészete nemzedékről nemzedékre terjedt át. Ma a késeket két mester készíti: Štefan Bartalos és Németh Dezider. Minden évben "madián kés labda" kerül megrendezésre. A temető bejárati kapujánál a falu hálás lakói emlékművet építettek a helyi hősök, az I. és II. világháború. A Kostolnej utcában van egy vidéki ház nádtetővel. Az 1813-ban épült kandallós parasztház helyi művészeti emlék. Miután II. Világháború, Mad falu nem változik. Ilyen változás volt a szövetkezeti mozgalom 1952-ben, amikor a helyi gazdák elvitték szántóterületüket, földjeiket, legelőiket és állatállományukat, és megkezdődött a közös gazdálkodás időszaka. A falu katasztere 771 hektár földterületből áll. 1960 óta Mad falu közigazgatásilag a szomszédos Dolný Bar faluhoz tartozott. Az 1989-es események után a falu ismét önállóvá vált. 1998-ban a gazdaszövetkezet megszűnt. Helyére Agrikolt sro lépett. A falu 1956-ban villamosított, a gázosítás 1996-ban fejeződött be, a vízellátás 2006 óta.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 1.4.2020
Forrás: Obec Mad

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 907 716 031
honlap: obecmad.sk
Mad falu
Obecný úrad
č. 200
930 14  Mad
Vidék: Trnavský
Időszak: Dunajská Streda
Vidék: Podunajsko
 48.021085, 17.42908

Obecný úrad
č. 200
930 14  Mad

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események