HU HU
1 hodnotenie
2003.01.01-ig a falu Horná Potôň része volt Horná Potôň - Lúky néven. 2003.01.01 óta külön településként létezik a Szlovák Köztársaság kormányának 2002. december 19-i 529/2001 Coll. Parti parti rendelete alapján, mintegy 1 km mélységig. Mgr. 2002 decemberében lett az első polgármester. Rostás Alajos helyi tanár.

Potônske Lúky falu

2003.01.01-ig a falu Horná Potôň része volt Horná Potôň - Lúky néven. 2003.01.01 óta külön településként létezik a Szlovák Köztársaság kormányának 2002. december 19-i 529/2001 Coll. Parti parti rendelete alapján, mintegy 1 km mélységig. Mgr. 2002 decemberében lett az első polgármester. Rostás Alajos helyi tanár.

Az első írásos emlékek Horná Potôň faluról 1246-ból származnak (Koncsol László: Patonyföld - Potônska zem). / Prvý Potônsky spis; Mača asszony, Potônski Vida lánya ... / Koncsol László: Potônska zem - Vydavateľstvo Kaligram, Pozsony 1996 /. Potônske Lúky falu fantasztikus természeti adottságokkal rendelkezik, elvarázsolja a természeti környezetet, de a lenyűgöző természeti környezettől eltekintve nincsenek látnivalói. Sajnos a hagyományos építészetből szinte semmit nem sikerült megőrizni (kötött fonott és agyagos házak, vagy nem égetett téglából készült tárgyak, nád). A falu ilyen épület felépítését tervezi hagyományos építőanyagból, eredeti technológiával (regionális ház - helyi múzeum). A megőrzött segédeszközök, műszerek, tárgyak, dokumentumok, fénymásolatok és a múlt eredeti tárgyainak hiteles másolatai cikket alkotnának az említett tárgyról. A falu II. A második világháború tipikus magány volt, nevezetesen 15-20 ház 150-200 m-re volt egymástól, és nem volt infrastrukturális "nyereségük". Horná Potôň-Lúky, a Potônské Lúky elődje a legnagyobb növekedést az 1970-es években érte el, amikor a népesség megközelítette az 500-at. Ezután Horná Potône ezen részén megfagyott az építési engedélyek kiadása, aminek következtében a fiatalok nem rendelkeztek lehetőség a szülőhelyükre való letelepedésre, ezért a közeli városokba költöztek (Dunajská Streda, Šamorín, Pozsony). Jelenleg 70, 240 lakosú család él a faluban, lenyűgöző természeti környezetének köszönhetően a falu kedvelt kikapcsolódási hely. Ezt az állítást egyértelműen bizonyítja, hogy a házikók száma már lassan meghaladja a törzsi lakosok számát. A faluban található a német hadsereg II. Világháború, amelyről a falu kellően gondoskodik. A falu jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzete nehéz. Az egykori virágzó gazdaság hanyatlóban van, és nem alkalmaz senkit a faluból.

A munkanélküliségi ráta meghaladja a 30% -os határt. A falu demográfiai felépítése rendkívül kedvezőtlen, elavult. A generációs helyzet javítása érdekében az önkormányzat 14 bérlakást épített fiatal gyermekes családok számára, és megvalósította a meglévő vízellátó hálózat rekonstrukcióját és bővítését. A helyi polgárok mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, szarvasmarha- és sertéstenyésztéssel, méhészettel, gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek termesztésével foglalkoznak. Jelentős esemény volt a faluban a Dynamo Horná Potôň-Lúky testnevelési egység létrehozása 1966-ban. Akkoriban TJ-nek volt egy klubja, egy futballklub. A kis faluban remek futballisták voltak, akik annak idején kiválóan futballoztak. Akkoriban a futballcsapat könnyedén meghódította Gabčíkov, Šamorín, Orechová Potône, Horná Potône, Lehnice, Vydran, Zlaté Klasov, Baky, Holíc stb. A hetvenes években és a nyolcvanas évek elején játszották a legmagasabb kerületi versenyt, a II. kerületi osztály Dunaszerdahely. Potônske Lúky falu a Duna menti alföldön található, Žitný Ostrov szívében, a Kis-Duna mindkét partján. A falu növény- és állatvilága ma is viszonylag gazdag és változatos. A település kataszterében többek között védett növények nőnek (fehér bogyós gyümölcsök, anyaméh, boróka, tüdőfű stb.) A folyó jó előfeltételeket ad a vízimadár-populációk számára. A víztisztaság állapota javul. Ennek bizonyítéka, hogy a Kis-Dunában rákok jelentek meg. Egészen a közelmúltig Közép-Európa legnagyobb madara, a csepp is a falu kataszterében fészkelődött. Az utóbbi időben a réti sas kellemesen szaporodik a falu területén. Az ókori múltban a népesség fő forrása az ártéri erdőkből származó fa halászata, kivágása és feldolgozása, vályúk készítése és a Kis-Dunán nagyszámú vízimalom működtetése volt. Az önkormányzat számára jelentős hátrányt jelent a munkaképes korúak magas munkanélküliségi rátája - jelenleg 30%.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 2.4.2020
Forrás: Potônske Lúky

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 31 558 7181
Potônske Lúky falu
Obecný úrad
Potônske Lúky 21
930 52  Potônske Lúky
Vidék: Trnavský
Időszak: Dunajská Streda
Vidék: Podunajsko, Felső Rozs-sziget
 48.08984, 17.585736

Elhelyezkedés Potônske Lúky

Obecný úrad
Potônske Lúky 21
930 52  Potônske Lúky

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események