HU HU
0 hodnotenia
A történelem viharos napjai még községünk lakóit sem kímélték. A középkorban gyakran fertőző járványok tizedelték meg őket, a lakosság nagy része elesett a nemzeti felszabadító harcban, az első és a második világháborúban, és nem tudtuk elkerülni a betelepítés szomorú eseményét.

Veľké Blahovo falu

A történelem viharos napjai még községünk lakóit sem kímélték. A középkorban gyakran fertőző járványok tizedelték meg őket, a lakosság nagy része elesett a nemzeti felszabadító harcban, az első és a második világháborúban, és nem tudtuk elkerülni a betelepítés szomorú eseményét.

Népességünk több mint 90 százaléka magyar nemzetiségű. Veľké Blahovo falu az elmúlt évszázad legjelentősebb fejlődésén ment keresztül, amely természetesen a társadalmi változásokhoz, a technikai fejlődéshez és az oktatás átfogó növekedéséhez kapcsolódott. Bizony, a falu megjelenése is alapvetően megváltozott. Eltűnt nádtetős, apró ablakú házak, hintakutak és parasztházak, tele gabonaraktárakkal, istállókkal, istállókkal és raktárakkal. Az ökrök és lovak által vontatott kocsik emlékművé váltak, csakúgy, mint a földi utak és a közönséges inas dobolása. Nádtetős házak helyett palotaszerű házak épültek, nagy ablakokkal, tágas szobákkal és fürdőszobával. A lakosságot vízvezetéken keresztül látják el ivóvízzel, az egész faluban gázvezetéket telepítenek, az utcák pormentesek és modern gépjárművek közlekednek rajtuk. Dob helyett hangerősítők szólnak a lakókhoz. Sajnos a múlt század közepén a báró kúriáját, amely a falu dísze volt, lebontották, helyén ma kulturális ház áll. A falu közepén volt a szegények háza. Régen voltak a falu legszegényebb polgárai, akiknek nem volt más választásuk, mint koldulással megélni. A múlt század közepén ezt az épületet lebontották, helyére obeliszket építettek, emlékművet azoknak, akik a fasizmus idején vértanúságot szenvedtek.

A múlt században falunk jelentősen megnőtt. Több új utca épült, amelyek közül meg kell említeni a Železničná (Túlátá) utcát, amelyben néhány évtizeddel ezelőtt csak néhány ház állt. Kiegyenlítették azokat a gödröket, amelyekből időnként nem égetett agyagból épült házak anyagát bányászták, és helyükre új házsorozatot építettek. Az oktatás területén is hatalmas változás történt. Míg a század első felében egyetlen ember sem volt érettségivel vagy középiskolát végzett, a század második felében alig lehetett olyan embert találni a faluban, aki nem rendelkezett középfokú végzettséggel oktatás. Sok lakos szerzett egyetemi diplomát vagy egyetemi diplomát. A harmincas években háromosztályos iskola épült, néhány évvel később pedig óvoda is. A század elején épült posta helyét korszerű posta és telekommunikációs épület vette át. A mezőgazdaságban is jelentős változások történtek. Nemcsak a tulajdonos változott, hanem a bevétel eredménye is. Míg száz évvel ezelőtt a mezőgazdasági termelést kézzel és állati erő segítségével végezték, a század közepe óta gépek váltották fel őket.

Községünk 830 éves történetében az évszázadok óta köztünk élő roma polgárainknak is szerepük van. Tény, hogy községünk a cigányoknak köszönhetően híressé vált a világon. Kiváló muzsikusaink és cigányzenekaraink messze a falu határain túl is ismertek voltak. Közülük a legfontosabb Bihari János zeneszerző, a verbunk kiváló alakja volt, aki falunkban született 1764. október 21-én.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 2.4.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 31 552 2093
honlap: velkeblahovo.sk
Veľké Blahovo falu
Obec Veľké Blahovo - obecný úrad
Veľké Blahovo 72
930 01  Veľké Blahovo
Vidék: Trnavský
Időszak: Dunajská Streda
Vidék: Podunajsko
 48.010192, 17.575827

Elhelyezkedés Veľké Blahovo

Obec Veľké Blahovo - obecný úrad
Veľké Blahovo 72
930 01  Veľké Blahovo

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események