HU HU
0 hodnotenia
Mokrý Háj egy kis falu Skalica közelében, 716 lakossal. A legtöbb szlovák várostól és községtől eltérően alapításának pontos éve ismert, 1569. A falu alapítói a horvátok voltak, akik a törökök elől menekültek el hazájukból.

Obec Mokrý Háj

Mokrý Háj egy kis falu Skalica közelében, 716 lakossal. A legtöbb szlovák várostól és községtől eltérően alapításának pontos éve ismert, 1569. A falu alapítói a horvátok voltak, akik a törökök elől menekültek el hazájukból.

A gazdagabb bennszülött menekülteket Skalica királyi város fogadta, ahol megfelelő földdel rendelkező házakat vásároltak. Azoknak a menekülteknek, akiknek nem volt mit ingatlant vásárolniuk, Skalica város vezetése hagyta, hogy egy elhagyatott és megműveletlen földre telepedjenek, amelyből a városnak semmi előnye nem volt, és amelyen falut alapítottak és megélhetési forrásra találtak. Az újonnan alapított falu először jobbágyfalu volt Skalice városában. A jobbágyság megszüntetése után Mokrý Háj a Skalický járás önálló önkormányzata lett. A lakosság szorgalma és bátorsága értékes deviza volt, így jobbágyfeladataikkal és a különféle természeti és háborús katasztrófák ellenére is fokozatosan bővítették közösségüket, és anyagi helyzetük javult. 1631-ben más eredetű, különösen cseh nevek is megjelentek az eredeti horvát menekültek között. A lakosság ilyen keveredése azt eredményezte, hogy a falu gyorsan elvesztette horvát jellegét, és a lakosság egy sajátos "szlovák népet alkotott Skalice környékéről". A helyiek még a magyar nyomás alatt is megőrizték szlovák jellegüket Magyarország széteséséig (1918). Az eredeti bevándorlók horvát nyelvét, valamint néhány különleges horvát dalt és népszokást nem őriztek meg a Mokrý Hájban. A közös állam, a csehek és a szlovákok létrehozása után gazdagabb kulturális és gazdasági élet alakult ki a faluban. A vizeslakók egész életüket élték, megvoltak a szokásaik és a szórakozásuk. Az esküvők és az ünnepségek, mint másutt, rituálékkal és szórakozással voltak tele; a vőlegény hozományt adott a menyasszonynak. A karneválok meglehetősen ki voltak kötve, zavargások voltak. Nagyszerű zene szokott lenni az ünnepekre, amikor a fiatalok ebből az alkalomból a kocsma elé vitték Mayt. Ugyanakkor más vasárnapokon és napokon is voltak zenészek, amikor Szkalicán vásár volt, és a férfiak gyakran zenével harcoltak. Népszerű népszokás volt Mikuláš randevúja.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 3.6.2022
Forrás: Obec Mokrý Háj

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 34 660 1130
honlap: mokryhaj.sk
Obec Mokrý Háj
Obecný úrad Mokrý Háj
Mokrý Háj 6
908 65  Mokrý Háj
Vidék: Trnavský
Időszak: Skalica
Vidék: Záhorie
 48.812269, 17.244034

Elhelyezkedés Mokrý Háj

Tengerszint feletti magasság: 262 m

Obecný úrad Mokrý Háj
Mokrý Háj 6
908 65  Mokrý Háj

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események