HU HU

Pozsony-Karlova Ves falu

0 hodnotenia
Karlova Ves pozsonyi városrész Szlovákia egyik legkorábban lakott területe. A Hosszú részek és az Óföld déli lejtőin található régészeti leletek azt bizonyítják, hogy az ember a korai kőkorszakban (ó paleolitikum) élt itt. A folyó kavicsaiból készült durva kőeszközöket ettől az időponttól kezdve megőrizték, többféle munkasztrájkhoz igazítva.

Pozsony-Karlova Ves falu

Karlova Ves pozsonyi városrész Szlovákia egyik legkorábban lakott területe. A Hosszú részek és az Óföld déli lejtőin található régészeti leletek azt bizonyítják, hogy az ember a korai kőkorszakban (ó paleolitikum) élt itt. A folyó kavicsaiból készült durva kőeszközöket ettől az időponttól kezdve megőrizték, többféle munkasztrájkhoz igazítva.

Az egyszerű vésők és a különféle hegyes formák közül kiemelkedik az ököl ék (Szlovákiában az első) és egy nagy kapaszkodó, amelyet a mai ember ősei (talán a predeandervölgyiek) 250–300 000 évvel ezelőtt készítettek. A folyó melletti gazdag vadászterületek valószínűleg a középső paleolitikumból (Homo sapiens neanderthalensis) és az utolsó jégkorszakból egy modern embert is vonzottak, amint ezt a Mlynská-völgy alsó völgyében található mamut agyar eddig egyedülálló lelete és később több ember is bizonyította. -használt eszközök.

Kr. E. 5. évezred első felétől. a botanikus kert felett fennmaradt egy nagyon hajlított helyzetben lévő gyermek rituális temetésével rendelkező települési gödör, amelyhez a túlélők egy felnőtt koponyáját rögzítették. Ezek a legrégebbi emberi maradványok, amelyeket a mai Pozsony területén fedeztek fel.

A Vydrice közelében fekvő helyet a szlávok sem hagyhatták ki a 9. században, a Hradný vrch és Devín nagy morva erődök virágzása idején. A jelenlegi ismeretek szerint volt egy kis halászfalu, ahol az elhunytakat egy temetőben temették el a mai botanikus kert alatt. Eddig 15 sírt találtak, edényeket és egyszerű ékszereket helyeztek el bennük. Egy másik település, vagy inkább elszigetelt kandallókkal ellátott lakóház állt Ičenta közelében, Krčace-ben.
A középkorban Karlova Ves a devíni birtokhoz tartozott, és az első történelmi neve megtalálható az évkönyvekben Suchá Vydrica (ma Líščie údolie) néven, a településen átfolyó patak szerint. A kora középkori települést valószínűleg a 13. század első felében zsákmányolták a tatárok, és a helység Jakub polgármester idejéig lakatlan maradt.

1288-ban Ladislav király IV. tett, amelyben értékelte Jakub ismert pozsonyi polgármester számos szolgálatát és érdemeit, bebizonyította a királyi koronát és földet adott neki két Vydrice között. Az adományozott terület határait a dokumentum elég pontosan meghatározza. A keleti peremet a Veľká Vydrica-patak alkotta, amely a Železná studnička mellett fakad, folyása a Mlynská dolina-on keresztül folytatódik és a Dunába folyik. Nyugaton a Suchá Vydrica (ma Karloveský patak) határfolyás volt, délen az adományozott területet a Duna, északon pedig a Stupava felé vezető "nagy út" szegélyezte. Richtár Jakub újjáépítette a két Vydrice közötti területet, szőlőültetvényeket létesített, malmokat épített (kb. 1343-tól), településeket épített és felhasználta a helyi erdőket. A település kibővült, majd a középkori település súlypontja Pozsony külvárosába költözött, amelyet Vydricának hívtak.
A 14. század elején (1318-ban és 1323-ban) Karol Róbert anjoui magyar uralkodó megerősítette az olyan letelepedett települések vagyonának használatának jogát, mint Lamač és Karlova Ves, Jakub polgármester fia.
1360. április 24-én Ľudovít Veľký király számos más kiváltságot adott Vydrice-nek (a mai Karlova Ves), amelyek szintén érdekes bizonyítékai Pozsony város jogainak benyújtásának. Ebben az oklevélben Lajos király megadja a település lakosságának mindazokat a jogokat, szabadságokat és kiváltságokat, amelyeket Pozsony város lakói és vendégei élvezhetnek. Annak érdekében, hogy ezeket a szabadságokat tiszteletben tartsák a mindennapi életben, Lajos király kifejezetten megtiltja a pozsonyi ispánnak és más tisztviselőinek olyan cselekedeteket, amelyek ellentétesek lennének az említett kiváltságok értelmével.

A 14. és 15. században Vydrice lakói szőlőültetvényeket műveltek, amelyeket többnyire saját használatra használtak fel. Fokozatosan erdőket vágtak ki Sihoť (Käsmacher) szigetén, amiért magas díjakat fizettek a devini földbirtokosnak. A díjak emelkedése különösen Ján Keglevič földbirtokos uralkodása idején volt jelentős a 16. században. Külön említést tesznek Vydrice lakóinak jobbágydíjairól is.
A Karlova Ves kerület területéről kevés történelmi dokumentumot őriztek meg a 15. és a 18. század között, annak ellenére, hogy ezen a területen sok évszázadon át különféle történelmi események történtek. A pozsonyi katonai razziák többsége Mlynská dolinán ment keresztül, a Vydrica-patak mentén, ahonnan a csapatok a Duna partján mentek a vár területére és az óvárosba. 1532-ben egy török felfedező Mlynská dolinán át behatolt a várba; szerencsére a törökök Koszeg melletti veresége segített megszabadítani Pozsonyt a török bezártságtól.
Az 1540 és 1600 közötti években a háborús konvenciók sorából származó banditák csoportjai bujkáltak a Devín és Karlova Vsa közötti erdőkben. Központjuk a Kráľova hora közelében, a Švábský vrch alatti hegyekben volt. A rablók nem csak a Duna mellett, Devín felé, hanem a Líšče údolíban, a Mlynská-völgyben is razziákat hajtottak végre a városlakókon és más utazókon, és gyakran megközelítették a városfalakat és a Záhorie felé vezető bekötőutakat. A zsoldosok gyakori akciókat szerveztek a banditák ellen.

1605-ben Bocskay gazfickói áthaladtak a mai Karlova Ves területén, és az általa bérelt törökök és tatárok, akik Pozsony külvárosába értek, elfoglalták Vydrice-t és a vár területét. Ahol elhaladtak, szőlőültetvényeket, malmokat és majorokat pusztítottak el. Bethlen egyik megosztása a kurucokkal Mlynská dolinán keresztül is előrehaladt, amely ben 1619-ben meghódította Pozsonyt. 1621-ben Bouquoy tábornok császári csapatai is keményen küzdöttek Pozsony felszabadításáért Karlova Ves területén.
1635-ben Devín és így Karlova Ves a Pálfy család tulajdonába került, és így maradt 1932-ig, amikor a Szlovák Tartományi Bizottság megvásárolta Devín vár romjait Ladislav Pálfy utolsó leszármazottjától.
A Pálfy család főleg erdőket használt; kitűnő vadászterületük volt bennük, ahol nagyvadvadászatokat tartottak a királyi család tagjai és sok nemes vendég részvételével.
1677-ben pestis tört ki Pozsony és Karlova Ves lakói között. A pestis kitörése Podhradí szegény házaiban történt, ahonnan Pozsony és Karlova Ves külvárosáig terjedt. Majdnem 3900 ember engedett a betegségnek.

Gazdasági szempontból Karlova Vesnek az összes alkalmazandó jogi norma miatt nem volt lehetősége a fejlődésre. Céhekbe szerveződött kézművesek nem telepedhettek ide, mert az ún Egy szabad királyi város "mérföldes joga", amely nem tette lehetővé kézműves műhelyek létesítését egy területen a várostól számított egy órán belül. Csak molnároknak, pozsonyi polgároknak lehet malmuk, akár a Mlynská dolina Vydrica-patakra rögzítve, akár a Dunán Podhradie és Dlhé diel között úszó malmokra. Írásbeli feljegyzések szerint Mlynská dolinában öt fix malom, a Dunán pedig hat úszó malom volt. Az egyik leghíresebb a Segner család fontos pozsonyi polgári családjának malma volt.
Halászok és hajósok dolgoztak Karlova Ves területén, a Duna mellett. Főként a Karlovy Vary-kar és a Vydrice-torkolat közötti kis Duna-szigetek közelében és Sihoť szigetén voltak.
1720-ban Devínben és Karlova Vesben 83–100 hektár szőlőültetvény volt. Nagy részét a Pálfy család és a pozsonyi polgárok (legfeljebb 90%) birtokolták, akik ásókat béreltek a szőlőültetvények megművelésére. Például a szezonban a Segners több mint 370 ásót alkalmazott a szőlőkbe. A Pálfy család széles területről származó idénymunkásokat alkalmazott szőlőültetvényeinek megművelésére. A helyieknek - borászoknak csak kisebb, de még jobban gazdálkodó szőlőültetvények voltak. A bortermelés akkoriban körülbelül 1350 hl volt. Mind a Devín, mind a Karlovice borok nagyobb értéket képviselnek abban az időben, mint a Rača és a Malokarpatské borok.

Karlova Ves más sorsát a 18. század végéről ismerjük, amikor még Devín város része volt. Ezt említi az Esztergomi Érsekségnek 1794–1841-ben fizetett tizedjegyzék, a jobbágyjuttatások átutalásával kapcsolatos megyei és közjegyzői jegyzékek és mindkét önkormányzat nyilvántartása is, amelyeket szintén egyben tartottak.
Írásbeli adatok szerint Karlova Vesnek 1828-ban 120 lakosa volt. A 19. század elején, mint minden pozsonyi külvárosi falu, Karlova Veset is a napóleoni háborúk következményei érintették, amelyeket 1831-ben és 1836-ban a kolera-járvány még jobban megsokszorozott. A természeti katasztrófák is nagy nehézségeket okoztak. A gyakori áradásnak gyakran katasztrofális következményei voltak, gyakran elárasztották a Mlynská-völgy felét és a Líščí-völgy egy részét. A nagy vizek áradatai lerombolták a hajó malmait és károsították az állandó malmokat. Máskor a súlyos fagyok pusztították a szőlőket, gyümölcsfákat, de az állatállományt is.
Az 1866-os statisztikai jelentésekben Karlova Ves-t mint Pozsony megye 6. Záhorské fő szolgáltató körzetének önálló községét és az alkörzet 14 községének egyikeként említik. Karlova Ves és Devín elválasztása azonban még nem fejeződött be véglegesen, ezért az aktákban külön Karlova Ves falu (Károlyfalu, Karldorf, Karlowe / s /), de Devín részeként is találkozhatunk. A lakosok kizárólag szőlőtermesztéssel foglalkoztak. Kisebb része munkásokból állt, két molnár is volt két segéddel és egy cipész.

A jobbágysági kötelékeknek a devini birtokhoz való 1970-es években történő végleges megszüntetése után, annak új gazdasági és társadalmi formációba való beépülése következtében, a falu általános jellege megváltozni kezdett. Pozsony több száz munkás számára biztosított munkát, amelyet Karlova Ves lakói is elkezdtek használni. A 19. század második felében már 207 lakosa volt Karlova Ves-nek, a helyi egyosztályos iskolában 20 fiú és 12 lány járt. A falu élén a polgármester állt (az első karlovicei polgármester František Müller volt, aki után Jozef Bohunský jogar nevezte Černý Pepino-t, később Pavel Bohunský-t), a kincstárt egy általános pénztáros (Ondráš Fronc, Anton Kostolanský stb.) Irányította. ).
1897-ben létrehozták a Karloves tűzoltóságot. Tagjai a lakosság és a falu vagyonának tűzektől, áradásoktól és egyéb természeti katasztrófáktól való védelme mellett gazdag kulturális és oktatási tevékenységet folytattak.
A terület keleti részén a Slávič-völgy volt 1912 temető épült. Eredetileg csak Pozsony szegény lakosait temették el, ezért a szegények temetőjének is nevezték. Az első világháború idején katonákat is eltemettek itt. A 18,5 hektáros területű temető ma Pozsony legnagyobb temetője, és számos vezető szlovák művész, tudós és politikus végső pihenőhelyévé vált.

A 19. század második felében Pozsony meglepően gyorsan fejlődni kezdett. Többek között ivóvízzel kellett ellátnia a város lakosságát. Részletes geológiai és hidrológiai felmérések alapján és a sikeres tárgyalások után a város gazdasági megállapodást kötött a C. Korte a spol. Prága, amely a város ivóvízellátásának problémáját igyekezett megoldani vízmű építésével Sihoť (Käsmacher) szigetén. Az építkezés 1884-ben kezdődött és két év után, 1886. február 4-én állt üzembe. 1894-ben a céget Pozsony városa megvásárolta. A csaknem 100 év alatt a vízmű többször bővült, és a Devínská cesta-n szivattyútelep épült. Karlova Ves lakói megfelelő munkalehetőséget találtak a vízművekben.
A 20. század elején Karlova Ves intenzív kulturális fejlődésen ment keresztül. Állami népiskola épült. Az első szlovák tanár Ján Alexander Čáp, az iskola első adminisztrátora Jaroslav Fiala volt. Ekkor települési könyvtárat is létrehoztak. Különösen a Szlovák Liga járult hozzá az oktatás fejlődéséhez.

Karlova Ves és Pozsony közötti közlekedési kapcsolatot egy Devín és Pozsony között közlekedő busz biztosította. Az 1920-as években a villamosvonalat Pozsonytól a Karlovy Vary kerület keleti széléig meghosszabbították. Ezt a pályát többször meghosszabbították és átépítették.
Az r. 1938-ban Pozsony lett az autonóm szlovák kormány székhelye, 1939 márciusában pedig az elnök székhelye. Devínt a bécsi választottbíróság foglalta el, és a Nagy Német Birodalom határát áthelyezték egy "kis" vízműbe Sihoť szigetén, Karlova Vesben. A terület egy részét és Devínská Kobyla erdei részét is csatolták. Ez az állapot Németország legyőzéséig, 1945. május 9-ig tartott.
1935-ben a helyiek kibővítették és korszerűsítették a késő barokk kápolnát. Nepomuki János és felszentelt Szent. Mihály arkangyal. A templomot fokozatosan belső berendezéssel látták el. Az apszis előtti elülső falon egy kerámia domborművet helyeztek el St. Mihály arkangyal, készült 1980-ban Bizmayer Ignác nemzeti művész. Karlova Ves nemcsak politikailag, de egyházilag is Devínhez tartozott. Csak 1938-ban lett a pozsonyi Szent Plébánia egyházközségének ága. Martina.
Az 1920-as években mintegy 0,35 ha területű új temető épült Karlova Vesben. A temető meghatározó vonása egy kápolna, amelyből négy fő járda emelkedik ki kereszt alakjában. Keleti részén Karlova Ves fontosabb bennszülöttjeinek sírjait és emlékműveit helyezték el. A pap, politikus, publicista dr. Ferdiš Juriga, akinek maradványait és az emlékművet áthelyezték (családtagok és a falu igazgatótanácsa tudta nélkül!) Matica slovenská r. 1996-ban a Márton Nemzeti Temetőbe.

1937-ben a volt Roth gyár felújított termeiben a patrónusok előállítására a Nyomorékok Gondoskodásának Tartományi Egyesülete létrehozta Pozsonyban a Fogyatékosok Intézetét és egy speciális nemzeti iskolát a rokkant iskoláskorú gyermekek számára. J. Brdlík, J. Červeňanský, J. Hálek, K. Hynek, V. Chlumský, S. Kostlivý és R. Kratochvíl voltak felelősek a létesítmény építéséért.
Kezdeményezésére prof. RNDr. František Nábělek-ben alakult 1942 a Szlovák Egyetem Természettudományi Karának Botanikus Kertje. Az újonnan kialakuló botanikus kert alapja egy kiterjedt park volt, amelyet számos mediterrán növényfaj ültetett be, és egy gróf Lafranconi által épített kastély. A kastély egy ideig városi szülészeti kórházként is szolgált. A botanikus kertet Jirásek F. tervezte, prof. RNDr. Ján Martin Novacký. A kert eredeti területét a Természettudományi Kar épületeinek, de különösen a Lafranconi híd építésével összefüggésben csökkentették, a kastélyt lebontották.
1953-ban az SNR határozatával megalapították a Szlovák Tudományos Akadémiát, amely az SNR sz. 1/1953 Coll. a Szlovák Tudományos Akadémián képviseli a legfontosabb tudományos intézményt, amely egyesíti a szlovákiai legfontosabb tudósokat, fejleszti az elméleti tudományokat, biztosítja a szlovák tudomány kreatív részvételét a tudományos kutatás nemzeti szintű fejlesztésében.

1959-ben megalapították és ben 1960-ban megnyitották az állatkertet a nagyközönség számára Mlynská dolina városában. Az ismert szlovák ornitológus prof. RNDr. Oskár Ferianc, dr. Az állatkertet eredetileg 9 ha területre építették, később állatkertként mintegy 90 ha területre bővítették - geoparkként, ahol az állatokat tenyésztik és nagyobb csoportokban állítják ki a természetes állattani rendszer szerint. Sajnos az állatkert életében nagyon kemény beavatkozás volt az eredeti terület épített kiállítási részének kétharmadának teljes felszámolása a csatornagyűjtő és az autópálya-csatlakozás megépítése céljából. A látogatók számára legérdekesebb rész eltűnt.
Az r. 1961 10 millió költséggel. A CZK-ban megkezdődött a csökkent munkaképességű állampolgárok számára képzési központ építése, amely az egész Csehszlovák Szocialista Köztársaságot lefedi a Mokrohájská utcában. A központot ünnepélyesen 1964. január 9-én nyitották meg, és eredetileg csökkent munkaképességű felnőtt polgárok oktatására és átképzésére szánták. 1981-ben a Képzési Központban testületileg mozgássérült fiatalok számára létrehoztak egy középiskolát. 1968 óta a Mozgássérült Gyermekek és Ifjúsági Szociális Gondozási Intézet működik a Mokrohájská utcában, ahol az iskola vezetése speciális óvodát, általános iskolát és gimnáziumot hozott létre. 1961-ben látássérült fiatalok számára internátust építettek a Svrčej utcában.

1949 májusában Szlovákia délnyugati részén létrehoztak egy körzeti hatáskörű regionális nemzeti bizottságot. A járási tanácsok lettek segédszervei. Pozsony középső részén 4 tanács jött létre: Óváros, Nivy, Vinohrady és Nové mesto. A város külterületén 9 járási tanács jött létre, köztük a Karlovy Vary Járási Tanács. Az ilyen szervezeti felosztást addig tartották fenn, amíg az 1. sz. 43/1968 Coll. az SSR fővárosáról.
Pozsonyban létrehozták a kerületi hatáskörű Városi Nemzeti Bizottságot és 12 helyi nemzeti bizottsági hatáskörrel rendelkező körzeti nemzeti bizottságot. Az ObNV határai 1953-hoz képest nem sokat változtak, csak Karlova Ves és Devín együtt hozta létre a nemzeti vegyes bizottságot, amelynek székhelye Karlova Ves. A Nemzeti Bizottság első elnöke Karlova Ves-ben Antónia Zvarová volt, őt Ján Ebringer követte.
1968. március 14-i SNR bizottság a Belügyminisztériumhoz. 43/1968 Coll. Szlovákia fővárosáról Pozsony megváltoztatta a város szervezeti felépítését és 4 városi kerületet hozott létre Pozsonyban. Karlova Ves-ben ezzel a területi felosztással a nemzeti bizottság megszűnt és beolvadt a Pozsony IV városrészbe. Karlova Ves mellett ide tartoztak Devín, Lamač, Dúbravka, Devínska Nová Ves és Záhorská Bystrica falvak is. Az akkori Pozsony negyedik kerülete Pozsony egyik legnagyobb kerülete volt.

A televíziós központ építését Mlynská dolinában kezdték meg 1965-ben adták át az első, 920 m2 területű részt 1970. A második rész elkészült 1981 1000 m2 területen. A Mlynská dolina-i Szlovák Televízió területe az akkori Csehszlovák Szocialista Köztársaság egyik legnagyobb területe volt.
Az egészségügyi rendszer méltó teret nyert egy területi poliklinika felépítésével az 1976-1980 években a Karloveská utcában. (akkor L. Novomeský osztály).
A Mlynská dolina-i egyetemi központ 1981 és 1985 között épült. Itt található a Károly Egyetem Természettudományi Kar, valamint Matematikai és Fizikai Kar. Mindkét kar közvetlen közelében található a Charles Družba hallgatói kollégium. A Műegyetem a legmodernebb berendezésekkel szerezte be az Elektrotechnikai Kar helyiségeit. Ugyanebben az időszakban kiépült a legfiatalabb generáció számára a hobbitevékenységek központja - a Juventa Szlovák Gyermek- és Ifjúsági Ház.

Az 1980-as években megkezdődött a Dlhé Diel-i lakótelep tervezésének előkészítése és az azt követő építése.
1989 novembere után, mint minden településen, Karlova Ves-ben mint végrehajtó szervről megalakult a Helyi Iroda, és az önkormányzati választásokon a Helyi Tanács helyetteseit demokratikusan választották tanácsadó testületként az állampolgárok közül.
A múlt század 90-es évek végén épült az ún a Karlova Ves komplex lakásépítése már befejeződött, és a lakótelep főként tereprendezéssel és tereprendezéssel készült el. Észrevehető hiánya az ún a polgári kényelem jelentősen befolyásolta az építőipari tevékenység jelenlegi és jövőbeli orientációját. Ennek keretében különös jelentőséggel bír a Dlhé diely lakótelepen egy többcélú polgári kényelmi központ elkészítése. Ez az új pozsonyi központ különösen üzleti szempontból vált érdekessé. Itt növekszik egy új épületegyüttes, amely magas követelményeket támaszt a funkcionalitás, a vonzerő és a környezet minősége iránt, itt magasabb színvonalú új lakások épülnek, amelyek ellentétesek a Long Parts meglévő egységes fejlesztésével. Új munkalehetőségek jöttek létre az üzleti életben, az adminisztrációban és a szolgáltatásokban.

Újabb többcélú központ épül az eredeti kertközpont területén. A rész funkcionális használatának változásának jóváhagyása után elkészült az övezet városi tanulmánya, amelyet fokozatosan megvalósítanak. Az eredetileg zöldnek számító növényzet helyett több többszintes lakóépület nőtt egy multifunkcionális épületben, polgári szolgáltatásokkal, valamint templomokkal és szociális létesítményekkel (a 2002-ben felszentelt Assisi Szent Ferenc-templom és a 2003-ban elkészült Minorit-kolostor). Ezt a kulturális és szociális központot a városi villák kisszintes építése egészíti ki egy kissé lejtős terepen. Az üzemanyagtöltő állomások építése Karlova Ves-ben szorosan összefügg a közlekedési lámpák létesítésével és a veszélyes kereszteződések megoldásával.
A Dlhé diel újonnan épült épületei között a Boldogságos Szűz Mária születésének templomát szentelték fel. 1995. A régi fejlesztés során néhány alacsony szintû "tömbház" megváltoztatta alakját azáltal, hogy megfelelõ lakhatást biztosító tetőtéri lakásokat készített.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Vonattal, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben, Fizetős parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 16.4.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 27 071 1135
honlap: karlovaves.sk
Pozsony-Karlova Ves falu
Miestny úrad mestskej časti Bratislava - Karlova Ves
Karloveská
841 04  Bratislava-Karlova Ves
Vidék: Bratislavský
Időszak: Bratislava IV
Vidék: Pozsony
 48.159592, 17.05331

Elhelyezkedés Bratislava-Karlova Ves

Miestny úrad mestskej časti Bratislava - Karlova Ves
Karloveská
841 04  Bratislava-Karlova Ves

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események