HU HU
0 hodnotenia
Čajkov falu a Levice járás északi részén található, a Hron folyó közelében. Nyitra régió része. Csajkovszkij területe 2394 ha. Nyugaton és délnyugaton a Rybník falu területével, északon a Tekovská Breznice, délen a Hronské Kosíh, keleten pedig a Nová Dedina és Devičany.

Csajkovszkij falu

Čajkov falu a Levice járás északi részén található, a Hron folyó közelében. Nyitra régió része. Csajkovszkij területe 2394 ha. Nyugaton és délnyugaton a Rybník falu területével, északon a Tekovská Breznice, délen a Hronské Kosíh, keleten pedig a Nová Dedina és Devičany.

Csajkovszkij területének túlnyomó részét a Štiavnica-dombok gerincei és lejtői alkotják. Két fontos völgy van - Bukovská és Szovia. Csajkovszkij 190 m tengerszint feletti magasságban fekszik, a falu legmagasabb pontja Priesil déli lejtőin (710 m) található. Bár a Priesil három csúcsa közül a legmagasabb (747 m) már nem tartozik a falu területéhez, a Štiavnica-dombságnak ezt a domináns részét a "Csajkovszkij-domb" -nak tekintik.
A Teak környékének és a környék legszebb padlója a Varta erdős magasságának legfelső andezit szikláitól származik (617 m). Erről a helyről az egész Szovia-völgy, Nova Dedina, Bátovce, Jabloňovce és más falvak láthatók. A háttérben a Štiavnica-hegység legmagasabb csúcsa, a Sitno (1009 m) uralkodik. A Levíce közelében található jellegzetes Vápnik-domb (274 m) az Ipeľ-hegységből emelkedik ki. A Priesil-hegy északra emelkedik (747 m). A Csajkovszkij kerület északi részét beépítették a Štiavnické vrchy védett tájterületbe. A Csajkovszkij Bralie tanösvény hozzáférhetővé teszi a környező természet szépségét a nyilvánosság számára.
Čajkov falu az ún Chilei falvak. Jellemzője, hogy a hagyományos Tekov-jelmezt még mindig itt viselik, és a középszlovák nyelvjárás lágy típusa, az ún. Chilei nyelvjárás. A Csajkovszkijból érkező nők még mindig elsajátítják a gazdagon díszített jelmezek követelésének művészetét. Szlovákián kívül is ismertek kosztümös babák készítésével. Csajkovszkijban még mindig őrzik az ősök hagyományait, például a májusi építkezést vagy a húsvéti öltözködést. Csajkovszkij lakói és a régió minden tájáról érkező látogatók megemlékeznek a helyi folklórról a Csajkovszkij-féle szüreti ünnepségeken, amelyekre a szőlőszüret vége alkalmából kerül sor.

Csajkovszkij szőlőültetvényeiről és minőségi borairól ismert. A legtöbb ember itt termeszt szőlőt, gyökere pedig a 11. századra nyúlik vissza. Neki köszönhetően Csajkovszkijban nem terjedt el az amerikai robot kivándorlása Amerikába a nagy gazdasági válság nehéz időszakaiban, és az ötvenes évek kollektivizálása ellenére a szőlőültetvények nem estek ki tulajdonosai kezéből. Bár a szőlőtermesztés napjainkban elvesztette egzisztenciális jelentőségét a helyiek számára, mégis Csajkovszkij életének szerves része és kimeríthetetlen beszélgetési téma. A bortermelő faluhoz hasonlóan a helyi szőlőtermesztő egyesület évente megszervezi a Regionális Borkóstolót, amely évről évre magasabb részvétellel és minőséggel rendelkezik.
Csajkovszkijban van egy önkormányzati hivatal, egy művelődési ház, egy posta, egy római katolikus templom a Szent Mikuláša, plébánia, általános iskola az 1–9. Osztály számára, óvoda és iskolai menza, teniszpályák, focipálya, tornaterem, fogorvosi rendelő, temető és gyászház, a szőlőskertek múzeuma az egykori óvodában ....

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 22.4.2020
Forrás: Obec Čajkov

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 36 638 9221
honlap: obeccajkov.sk
Csajkovszkij falu
Obecný úrad Čajkov
Čajkov 210
935 24  Čajkov
Vidék: Nitriansky
Időszak: Levice
Vidék: Dolné Pohronie és Poiplie, Tekov
 48.289075, 18.599296

Elhelyezkedés Čajkov

Obecný úrad Čajkov
Čajkov 210
935 24  Čajkov

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események