HU HU
2 hodnotenia
A falut először 1293-ban említik, és Vruzy-nak hívták, 1370-ben - Urusi, 1920-ban - Oros za Hronom, in 1927 - Oros, r. 1948 - Kukučínov. 130 méteres magasságban fekszik a Duna síkság északkeleti részén, a Hron és az Ipeľská pahorkatina árterén.

Kukučínov falu

A falut először 1293-ban említik, és Vruzy-nak hívták, 1370-ben - Urusi, 1920-ban - Oros za Hronom, in 1927 - Oros, r. 1948 - Kukučínov. 130 méteres magasságban fekszik a Duna síkság északkeleti részén, a Hron és az Ipeľská pahorkatina árterén.

A terület sík vagy dombos felületét harmadlagos agyagok és homokok alkotják. Az ártéri erdők csak az ártéren nőnek, különben a területet erdőirtják. A Kukučínov község 1570-ből származó török adójegyzékéből először ismerjük a falu lakóinak, 15 éven felüli adóalanyok néhány nevét: Simon Fazikas, Fazikas Lukács fia Simone, Nagy Jób, Kelemen Mihály, Mihály Pál Kelemen fia, Tomás Orbán testvér Balása, Bálint Mihály Albert Mihály Bálint fia, Ambrus Tót Gergely Ambrus fia, Dimitor Márton polgármestere, Márton István polgármester fia, Fazikas Miklós, Fazikas Mihály Miklós fia, Pásztor Mátyás, György Pásztor. 1571-től ismerjük az esztergomi érsekség jövedelemjegyzékét, amely a Santi Alberti kiterjedt aktájában található. Oroszy (Kukučínov) falu kataszterében a leltár három helységet különböztet meg: Alsó Oroszyt (Alsó Oroszország), Fölsö Órósi-t (Felső-Oros) és Közép Orozyt (Közép-Oros). Az irat tartalmaz egy kivonatot a érseki birtok, melyben ugyanazokat a helységeket jegyzik fel, két néven: Középsö és Fölsö Oroszy (Közép- és Felső-Oros) és Alsó Oroszy (Alsó-Oros). Urbár kifejezetten azt mondja, hogy Alsó Oroszy a földi uradalmak helye. Valószínűleg ezek voltak a szövetséges előtti parasztok kúriái. Zeman, a predialistát egy magasabb egyházi méltóság nevezte ki azzal, hogy véglegesen kölcsönadta a mezőgazdasági területeket saját egyházi tulajdonából. A predialista kötelessége, ha szükséges, katonai szolgálatot végzett egyházi ígéret alapján. A predialista Zeman nem volt jogosult a családi címerre. Vagyonát nem lehetett eladni, csak a fia örökölhette. Urbár megjegyzi, hogy a középső és felső orosiak el vannak hagyva, de tíz udvarház van, mindegyiket Szent Márton napjáig, azaz november 11-ig évente 20 dénárral kell kifizetni a püspöknek. Ennek oka az, hogy ez katonai adó.

A telekkönyvben rögzítik, hogy Giarmat falu (Hontianske Ďarmoty, Hontianská Vrbica) predialistái Stredný és Horný Oros helységéből származó parasztok elhagyott földjeit használják. Ezekért évente 2 florint kötelesek fizetni a püspöknek, amelyek esedékessége Szent György napjáig, azaz április 23-ig esedékes. Hasonlóképpen, Bernethe (Berecze ma Magyarországon) önkormányzat predialistái fizetnek a "de sarokewz" helységben található Kukučín földhasználatáért. A lwdani (Mýto Ludany) kistermelők, akik méhüket a Kukučín virágzatán tartják, minden méhraj után kötelesek fizetni a püspöknek 1 dénárt. Urbár előírja, hogy az aratásból származó tizedet természetben kell elszámolni. meg kell jegyezni, hogy Kukučínov a Tekovská stolica törvényei és bírságai szerint él. Az esztergomi érseki uradalom városainak, falvainak és településeinek kikötőjét 1572-től őrzik. Kukučínov helyét itt rögzítik Tres oros (Tri Orosy) néven azzal a ténnyel, hogy egyetlen kikötő sincs. 1564-ben a megyei összeírásban 14 kikötőt számoltak a helységben. 1595 körül Tekovská és Hontianská megyék területét röviden megtisztították a török megszállóktól. Esztergom Sandzak eltűnik, a lakosság pedig megszabadul a török adózás terhe alól. A szabadság karácsonyának tragikus következményei voltak. 1599 őszén soha nem látott dühvel török és tatár hordák szállták meg Hontianska és Tekovská megyék területét. Csak Levice, Vráble és Topolčianky kerületben több mint 2500 házat égettek el, 1500 felnőttet hurcoltak el, és 2000 marhát loptak el. 1599. december 2-án a megyei gyülekezet találkozott Nový Tekovban. ahol a pusztítás okozta károkat számszerűsítették.

Az esztergomi egyházmegye birtokának károsodásáról készült feljegyzés megjegyzi: Nemesorosi falu (Zemianske Orosy, Kukučínov) is leégett az aratással. Esztergomi Szandzsákot 1605. október 3-án állítják helyre. A törökök terrorizálják a lakosságot, és arra kényszerítik őket, hogy ne csak tartsák be az eredeti adózási kötelezettségeket, hanem az eredeti adókat is elviselhetetlen szintre emeljék. Ennek bizonyságát a Tekovská Megyei Általános Gyülekezet 1634. szeptemberi ülésének jegyzőkönyve adja ki. Jelentésében a levicei járás szolgája, Joannis Nagy Péla Garam Oroszi néven Kukučínov községről beszél. . Tájékoztatja a gyülekezetet, hogy a törökök Esztergom hódítása után azonnal elfoglalták Kukučínov falut: "A falu jelenlegi ura az esztergomi Ramada Oda pasa. 2 florinnal és 12 dénárral emelte a készpénzadókat. Éves 20 széna és 20 kocsi helyett az Esztergomba szállítandó faanyagnak 32 vagon szénát és 32 vagon fát kell szállítania. " A falu 1663 óta a Nové Zámky-i Sandozák közigazgatásához tartozik. Esztergomi Timar birtokának része. A Nový pohronie 1997.8.4-i cikke szerint feldolgozták, szerzők: Michal Korentsy, PhDr. Turay Péter)

Más anyagokból kiderült, hogy a 18. században a lakosság többsége a mezőgazdaságban dolgozott, hazánkban macskákat és csónakokat készítettek. 1775-ben római katolikus templom épült barokk-klasszikus stílusban, 1786-ban pedig a református templom. A római katolikus templom udvarán sírkövek vannak, amelyeknek elfogyott az ideje, egyesekben felismertük az eltemetettek nevét: -Garam Veszelei Kazy László, élt 47 évet, meghalt 1931 marcius 12 (47 évet élt, meghalt 12.3. 1931) -Garam Veszelei Kazy István, legjobb férj, legengédebb apa, elhunyt 1869. november 24., 56 évesen (legjobb férj és legfiatalabb apa, meghalt 1889.11.24., 56 éves) - Kazy Istvánné szűl.Nagyveszelei Báró Jeszenszki Anna, született 183 ( 8) (8) évében, meghalt 1832.3.24. Vagy 1882., 73. Vagy 78 éves)

1949-1950-ben ezeket a köveket áthelyezték a parkból.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 27.4.2020
Forrás: Obec Kukučínov

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott


Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 36 779 9176
honlap: kukucinov.sk
Kukučínov falu
Obecný Úrad
Kukučínov 19
937 01  Kukučínov
Vidék: Nitriansky
Időszak: Levice
Vidék: Dolné Pohronie és Poiplie, Tekov
 48.090412, 18.698494

Elhelyezkedés Kukučínov

Obecný Úrad
Kukučínov 19
937 01  Kukučínov

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események