HU HU
0 hodnotenia
A falu mai települése a neolitikum és a szláv települések helyein keletkezett. Malé Kozmálovce az erőteljesen megerősített szlovák kapu bejárata, amely Felső-Magyarország bányavárosaihoz vezet. Mindkét part mentén több erőd található, amelyek a 9. században a Nagy-Morvaország utáni időszakban jöttek létre, és Magyarország megalapításáig és a 11. századig menedékként szolgáltak.

Malé Kozmálovce falu

A falu mai települése a neolitikum és a szláv települések helyein keletkezett. Malé Kozmálovce az erőteljesen megerősített szlovák kapu bejárata, amely Felső-Magyarország bányavárosaihoz vezet. Mindkét part mentén több erőd található, amelyek a 9. században a Nagy-Morvaország utáni időszakban jöttek létre, és Magyarország megalapításáig és a 11. századig menedékként szolgáltak.

Az 1938-as ásatási munkák során a Nagy Morva Birodalom idejéből származó sírt fedeztek fel, amelyben egy vas kétélű karoling kard, két hegyfok és egy edény alakú edény került elő. 1943-ban homokbányászat során a falu és Tlmačy közötti dombon találtak egy 9. – 10. század. 3 csontvázas sír volt, edényekkel és vasmásolattal.
Az osztatlan falu első írásos említése 1332-ből származik, amikor Andreas de Kozmal a Szent Benedek-rendház iratával tiltakozott egy regionális bíró előtt, miszerint két Erdélyből Kocsra érkező szolgáját Tomáš Biri kifosztotta és így kárt okozott. 25 márkáig. Később a falu Levice kastély birtokába került. A kastély a király kezében volt, és a kasztánok kezelték.

Történelmi fejlődése során a falu több tulajdonoshoz (Ladislav de Sáró, Cseh Lévai Péter, Forgáchovci) tartozott, a törökök megszállták. A török hordák többször kifosztották Malé Kozmálovcét (pl. 1618-ban), mert a Felső-magyarország bányavárosaiban egy fontos úton feküdtek, és ezen kívül a Hronský Svätý Beňadik apátság kincsei is vonzerőt jelentettek. A Nové Zámky erőd meghódítása után a falu lakói rövid ideig lélegezhettek. Malé Kozmálovce fejlődött, 1700-ban városi nyugdíjukat 576 aranyra becsülték.
1718-ban a falu a Paluskovci uradalom igazgatása alá került, és a birtok egy részének székhelye lett. A korábbi tulajdonosokhoz képest a Paluskov család felhagyott a protestáns egyházak támogatásával. Ezért a vallási intolerancia eseményei közvetlenül érintették a falut. Vége 1781-ben azt jelentette, hogy II. József császár kiadta a Tolerációs Szabadalmat.

1837-ben Fényes Elek magyar statisztikus a következőképpen írta le a falut: „Kozmány (Kis), Kozmalovcze, magyar falu a Hron jobb partján, Nový Tekovtól fél mérföldre. Mezőin jó búza és rozs van, szőlőültetvényei és tölgyesei vannak. Migazzi gróf a földbirtokos. ”A magyar forradalom eseményeit a helyi polgár is örömmel fogadta abban a reményben, hogy a magyarok saját sorsukat irányítják. 8 helyi lakos bevonult a Honvéd hadseregbe, és Liptovská, Oravská, Tekovská és Zvolen megyéből származó sorkatonákkal együtt bekerült a Levice 17. zászlóaljba. Levíce környezete mozgalmas eseményeknek volt tanúja, így a magyar Honvédis és az osztrák katonák átmentek Malé Kozmálovce-on. A vér által elnyomott forradalom legnagyobb eredménye a jobbágyság és a polgári diszkrimináció megszüntetése volt (például a zsidók letelepedhettek Tekovská megyében, előtte ez tilos volt). A falu vallásilag és politikailag még mindig fontosabb Nový Tekov városhoz tartozott.

1853-ban a falut nagyrészt nagy tűzvész jellemezte (32 ház leégett). Később a falut áradás érte, amikor 3 ház összeomlott. De a természeti katasztrófák (különösen a kisebbek sokkal többek voltak).
Az I. világháború kitörése 1914-ben megrendítette az Osztrák – Magyar monarchia alapjait. A háború csak nyomorúságot hozott az egyszerű emberek számára, és sajnos 21 ember esett el a csatatéren, 3 fogyatékossággal tért vissza.
1918-ban a monarchia felbomlott, és Malé Kozmálovce is az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság része lett. 1919-ben a gróf uradalmát felosztották. A faluban gazdasági társbirtokot létesítettek.
1938. november 2-án a bécsi választottbíróság döntése alapján Malé Kozmálovcét Szlovákia déli régióival együtt Magyarországhoz csatolták. Határőrt helyeztek el a Staněkovce házban (1945 után), mert Malé Kozmálovce határfalu lett. A falu búza, árpa, rozs, zab, kukorica termesztéséről, vörös foltos szarvasmarhák, juhok, tej, méz és gyapjú tenyésztéséről volt ismert.
Kitörés II. Az 1939-es világháború a köznépben ismét csak nyomort és bánatot hozott az egyszerű emberek számára. A zsidó állampolgárokat a koncentrációs táborba vitték. 1944 decemberében a közeledő front előtti lakosokat Mochovice-ba költöztették. A falu a fronton feküdt 1944. december 23-tól 1945. március 25-ig.

1945-ben a falu ismét Csehszlovákia része lett. Az MNV nem költözött be az önkormányzati hivatal egykori épületébe, hanem először a Staněkov család házában kapott helyet (1963-ig, majd a mai épületben). 1945 után sem volt béke, a magyar nemzetiségű lakosságtól megfosztották az állampolgári jogokat, iskoláikat bezárták. A Csehszlovákia és Magyarország közötti lakosságcsere részeként 31 családot emigráltak Magyarországra, azaz 161 embert (Baranya megyei Hímesháza falu), 5 családot kényszermunkára hurcoltak Csehországba (1948 után tértek haza), és mintegy 25 szlovák családot. (főleg evangélikusok és in). Így a népesség összetétele nemzeti és vallási szempontból jelentősen megváltozott.
1948 februárja után, amikor a kommunisták átvették a hatalmat, a helyzet megnyugodott, de Malé Kozmálovce is szocialista községgé vált. A helyi JRD-t 1951-ben alapították, amelyet 1975-ben a JRD Nový Tekov, majd 1976-ban a Kalná nad Hronom JRD alapított (még mindig kiváló eredményekkel gazdálkodik sikeresen).

1986. január 1-jén Malé Kozmálovce-t Tlmače városához csatolták, és egy nem ígéretes és kihalt falu hanyatlása következett be. Új építésre építési engedélyt nem adtak ki, a lakosok életszínvonala nagymértékben romlott. A falu megjelenése sem volt vonzó, a Malé Kozmálovce szóval hanyatlottak. 1989. novemberével véget ért a kommunista párt kormánya, amely valójában megmentette a falut a mások által meghatározott rossz sors elől. Helyi népszavazás alapján a falu 1995. július 1-jén függetlenné vált, és megkezdődött új fejlődése. Az önkormányzati hivatal beköltözött az MNV felújított épületébe. A falu teljesen elgázosodott, megerősödött a telefonhálózat, helyreállt a művelődési ház és a gyászház. A temetőt bekerítették és felújították, az óvoda épületét helyreállították, buszváró helyiséget építettek és játszóteret alakítottak ki.

További információ

Szállítási lehetőségek: Gyalog, Biciklivel, Autom, Busszal
Parkolási lehetőségek: Ingyenes parkolás a közelben

Elfogadott fizetések: Készpénz
beszélni fogsz: Slovensky

Alkalmas: Gyermekek, Gyermekes családok, Idősek, Fogyatékos, Kerékpárosok, Ifjúság, Felnőttek
Évad: Befőttes üveg, Nyári, Ősz, Téli
Frissítve: 27.4.2020

Nyitvatartási idő

Az időjárás

Nem meghatározott

Kapcsolatba lépni

Telefon: +421 905 825 667
Malé Kozmálovce falu
Obecný Úrad
Malé Kozmálovce 1
935 21  Malé Kozmálovce
Vidék: Nitriansky
Időszak: Levice
Vidék: Dolné Pohronie és Poiplie, Tekov
 48.273988, 18.507997

Elhelyezkedés Malé Kozmálovce

Obecný Úrad
Malé Kozmálovce 1
935 21  Malé Kozmálovce

Kapcsolat megtekintése

tippek a környékbeli élményekhez Események